Krachttraining en Afvallen

Krachttraining, voeding en afvallen

squattem

Wanneer je graag wilt afvallen zul je misschien niet gelijk aan krachttraining denken. De meeste mensen denken namelijk aan duursporten zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of wandelen om hiermee zo veel mogelijk calorieën te verbranden. Toch is uit onderzoek gebleken dat krachttraining en afvallen zeker goed samen gaan en waarom, dat ga ik je in dit artikel verder uitleggen. Steeds meer mensen die naar de sportschool gaan, doen ook krachttraining en niet alleen cardio, ook zie je steeds meer vrouwen die aan krachttraining doen, met als doel het versterken van hun spieren.

Krachttraining en afvallen?

Wanneer je in de sportschool of thuis aan krachttraining doet, ben je bezig met het versterken en onderhouden van verschillende spiergroepen. Jij kunt precies de spiergroepen aanpakken die jij graag wilt verbeteren en versterken, je kunt dus gericht trainen op bepaalde onderdelen van je lijf. Spieren gebruiken energie, zeker wanneer ze hard moeten werken en daar weer van moeten herstellen. Je gebruikt dus niet alleen energie als je bezig bent met krachttraining zelf, maar ook daarna. De energie die je spieren hiervoor nodig hebben, wordt gehaald uit je voeding, maar ook uit je vetreserves. Hoe groter je spieren zijn, hoe meer kracht het kost, dus hoe meer energie je spieren verbruiken. Dit geldt niet alleen tijdens krachttraining, maar ook in rust gebruiken grotere spieren meer energie.

Spierafname

Helaas is het ook zo dat je spieren afnemen als ze niet of nauwelijks worden gebruikt, waardoor je dus automatisch ook minder energie verbruikt en minder energie nodig hebt. Vaak blijf je wel evenveel eten dus kom je langzaam aan. Zeker na de 25e kunnen spieren sneller afnemen dan daarvoor en als je dan je eetpatroon daar niet op aanpast en ook niet gaat sporten dan kom je dus heel langzaam aan. Dit zie je vaak bij veel mensen gebeuren, een (paar) kilo per jaar valt niet zo snel op, tot dat het ineens 10 of zelfs 15 kilo extra is geworden!

Voordelen van krachttraining

deadliften

Met krachttraining verbrand je misschien niet evenveel calorieën als met duursport, toch heeft het wel veel voordelen. Krachtraining hoef je mindervaak én minder lang te doen dan duursporten. Daarnaast zul je sneller lichamelijke resultaten zien, doordat je meer spieren krijgt, kom je strakker in je vel te zitten, krijg je een mooi gevormd lichaam en je zult al snel merken dat je lichamelijk steeds meer aankunt, minder last hebt van vervelende rugpijn en daarnaast zul je ook merken dat je er geestelijk op vooruit gaat doordat je meer zelfvertrouwen krijgt. Een ander voordeel van krachttraining is dat je ook specifieke onderdelen van je lichaam kunt trainen of extra aandacht kunt geven. Wil je bredere armen of schouders? Rondere billen? Strakkere benen? Of een sterkere en strakkere core? Wat je wensen ook zijn, met krachttraining heb je daar zelf invloed op en kun je jouw doelen bereiken!

Krachttraining en je gewicht

Pas wel op met de weegschaal, doordat je krachttraining doet, kan het lijken alsof je helemaal niet afvalt. Maar pas op! Spieren wegen een stuk meer dan vet, dus als je meer spieren krijgt, word je wat zwaarder qua gewicht, maar zie je er wel een stuk gezonder en fitter uit. Je valt niet altijd veel af met krachttraining omdat je er spieren bij krijgt, maar je wordt wel een stuk strakker en slanker. Staar je dus niet blind op de cijfertjes van de weegschaal, maar focus je meer op wat je ziet in de spiegel. Wij adviseren dan ook om iedere weer foto’s van jezelf te maken vanuit verschillende hoeken. Wanneer je denkt dat je niet afvalt, kijk dan eens de foto’s terug van een aantal weken geleden en vergelijk die met recentere foto’s. Wedden dat je dan wel de verschillen ziet?

Krachttraining en voeding

biceps

Wanneer je bent begonnen met krachttraining met als doel spieren opbouwen en afvallen, is het ook belangrijk dat je je voeding afstemt op jouw behoeftes en doelen. Op die manier ga je het snelste resultaten zien en zal krachttraining het beste effect hebben op jouw lijf. Er is namelijk een groot verband tussen voeding, krachttraining en resultaten en dan met name de juiste verhoudingen van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten is essentieel.

Gezonde spierscheurtjes

Wanneer je traint, krijg je kleine scheurtjes in je spieren, deze repareert je lichaam zelf, maar daarvoor heb je wel genoeg eiwitten nodig. Om een goede verhouding van de macronutriënten te vinden vor jouw doelstellingen, is het belangrijk dat je kijkt naar je energiebalans. Dit is de balans van de hoeveelheid energie die je verbruikt per dag en per dag binnenkrijgt via eten en drinken. Wanneer de energiebalans voor langere tijd positief is kom je aan en wanneer je energiebalans voor langere tijd negatief is val je af. Wanneer je wilt afvallen moet je dus een negatieve energiebalans creeëren, dit wil zeggen dat je meer energie verbruikt dan dat je per dag binnen krijgt via eten en drinken. Vaak is het zo dat wanneer je afvalt en een negatieve energiebalans hebt, je ook spierweefsel verliest. Dit kun je deels voorkomen door de juiste verhouding van de macronutriënten. Zo verlies je zoveel mogelijk vetweefsel en zo min mogelijk spierweefsel.

Is krachttraining wel geschikt voor mij?

buikspieren

Veel mensen, voornamelijk vrouwen, denken nog steeds dat krachttraining iets is voor mannen en bodybuilders, toch is dit echt niet zo. Steeds meer vrouwen zie je nu ook in het krachthonk staan van de plaatstelijke sportschool. Sommige mensen hebben een onrealistisch beeld over krachttraining en denken dat je binnen een paar maanden groot en gespierd bent. Dit is echter niet waar, het kost heel veel tijd, discipline en doorzettingsvermogen om daar überhaupt in de buurt te komen. Ben dus niet bang dat je al je vrouwlijkheid hierdoor verliest.

In tegendeel, je zult juist veel vrouwelijke rondingen er bij krijgen en ook de mannen zullen meer vormen en definities krijgen als voorheen. Toch is het ook goed om daarnaast nog iets van cardio te doen zoals hardlopen, stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Niet alleen voor het verbranden van de calorieën, maar ook voor het opbouwen van je conditie. Waar je uiteindelijk een sterker, gezonder en fitter lijf door krijgt. De perfecte cobinatie is dus krachttraining met een daar op aangepast voedingsschema en af en toe wat cardio. Vergeet niet een weeg en meet moment in de week vast te leggen om zo jouw vooruitgang goed in de gaten te houden. Zodat je je eigen progressie ook kunt zien, dat werkt extra motiverend!

Het afvallen.com e-book:

afvallen e-book

Afvallen kan op oneindig veel manieren. Het is echter belangrijk dat u het niet te moeilijk maakt voor uzelf. In dit e-book leest u waar -en hoe- u moet beginnen om uw doel te bereiken: afvallen en uw droomfiguur bereiken. Lees verder

Sport en voeding in beeld

  • afvallen buik
  • boksen
  • hardlopen
  • asperges
  • sixpack
  • dieet
  • bmi
  • granaatappel

Tips Afvallen

Wat veel mensen niet weten is dat het beter is om zes keer per dag iets kleinere porties te eten dan drie keer(ontbijt, middag en avond) een hele maaltijd te eten. Zo heeft u minder behoefte aan tussendoortjes, uw bloedsuikerspiegel is stabieler en de spijsvertering werkt dan optimaal. Lees verder

Drink voor je gaat eten een glas water zodat je minder honger hebt. Hierdoor zul je sneller een vol gevoel hebben en minder eten. Alle afvallen tips

Afvallen.com biedt hulp bij gezond afvallen:

Overgewicht is een gevolg van uw levensstijl, wij richten ons op de oorzaak: uw levensstijl aanpassen.

Voeding, Sport, Diëten

Voeding en sport zijn absoluut de twee belangrijkste elementen van gezond en succesvol afvallen. Welk dieet en welke sport goed samen gaan om gezond af te vallen zijn. Lees verder

Dieet Advies

Dit advies is gebaseerd op uw huidige levenssituatie, gewicht en doelstelling. Dit advies gaat in op de twee belangrijkste elementen bij afvallen: voeding en lichamelijke beweging. Lees verder

Begeleiding

Een erkend gewichtsconsulent maakt een uniek, bij jou passend, sport- en eetschema om gezond af te vallen. Uw kans op succes (afvallen en uw streef-gewicht behouden) wordt vergroot. Lees verder