Press ESC to close

Atkinsdieet


Het Atkins-dieet, voorheen bekend als de Atkins Nutritional Approach, is ontworpen om u te helpen duurzaam gewichtsverlies te bereiken door uw eetgewoonten te transformeren. Dit dieet biedt drie varianten: Atkins 20, Atkins 40 en Atkins 100, elk afgestemd op specifieke doelstellingen voor gewichtsverlies en verschillende gezondheidsproblemen. Als je je levensstijl wilt verbeteren door een dieet te volgen, ervoor te kiezen een goed leven te leiden, en als je daarvoor moet afvallen, dan is het de moeite waard om meer over dit onderwerp te weten te komen: het Atkins-dieet!

Wat is het Atkins-dieet?

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet dat is ontworpen voor mensen die op een gezonde manier willen afvallen. Het basisprincipe achter het Atkins-dieetplan is dat het eten van te veel koolhydraten ervoor zorgt dat je aankomt. Het dieet is verdeeld in vier fasen.

Volgens een onderzoek van Research Gate bevordert dit voedingspatroon gewichtsverlies zonder bewuste caloriebeperking. In het onderzoek bereikten mannen in slechts één maand een gewichtsverlies van 5,3% en vrouwen 4,5%.

Onderzoekers bespreken ook de mogelijke negatieve effecten van dit dieet, zoals een stijging van het cholesterolgehalte. Dit suggereert dat veranderingen in cholesterol tot hartziekten kunnen leiden. Laten we nu de variaties op het Atkins-dieetplan bespreken;

Atkins20

 • Je beperkt je dagelijkse koolhydraatinname tot 20 gram.
 • Het is ontworpen voor degenen die snel gewichtsverlies willen bereiken door ketose te induceren, een toestand waarin uw lichaam vet verbrandt voor energie.
 • Lijdt aan prediabetes of diabetes type 2.

Atkins40

 • Hier heb je een dagelijkse koolhydraatlimiet van 40 gram, waardoor je flexibel kunt afvallen.
 • U krijgt de verscheidenheid aan voedselkeuzes die vereist zijn in het Atkins-dieetplan.
 • Geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Atkins100

 • Maakt dagelijks maximaal 100 gram koolhydraten mogelijk.
 • Het helpt je langzaam en geleidelijk af te vallen en je leert over gezonde eetgewoonten.
 • Het helpt u ook om uw huidige gewicht te behouden.

Alle varianten van het Atkins-dieetplan bieden een unieke aanpak om een ​​doel te bereiken dieet met calorietekortwaardoor u uw dieet kunt afstemmen op uw specifieke doelstellingen en voorkeuren voor gewichtsverlies, terwijl de voedingskwaliteit behouden blijft.

Wat zijn de 4 fasen van het Atkins-dieet?

Aanpak van het dieet: Het Atkins-dieetplan wordt doorgaans gevolgd als een dieetaanpak voor de lange termijn, in plaats van als een kortetermijnprogramma met een specifieke einddatum. Het kan gedurende een langere periode worden gehandhaafd, afhankelijk van de gezondheids- en welzijnsdoelen van een individu. Als je het voor een langere periode volgt, bijvoorbeeld een heel leven, blijft de laatste, zodra je de eerste drie fasen hebt voltooid, onbepaald en levenslang (in plaats van de cyclus voor onbepaalde tijd te herhalen).

Hier is een samenvatting van de vier fasen;

Fase 1 (inductie): De lijner kan zoveel vet en eiwit eten als hij wil, maar er mag dagelijks slechts 20 gram koolhydraten worden geconsumeerd, voornamelijk in de vorm van groene salades en groenten.

Fase 2 (voortdurend gewichtsverlies of evenwicht): Zorg voor een geleidelijke herintroductie van koolhydraten in het dieet om voortgezet gewichtsverlies in een langzamer tempo mogelijk te maken.

Fase 3 (Pre-onderhoud of tuning): In deze fase verfijnt u uw koolhydraatinname om de juiste balans voor gewichtsbehoud te ontdekken, terwijl u geleidelijk verschillende voedingsmiddelen opnieuw introduceert.

Fase 4 (levenslang onderhoud): Deze fase richt zich op het behouden van het bereikte gewichtsverlies en het algehele welzijn door een duurzame, evenwichtige en langetermijnbenadering van eten tot stand te brengen.

Laten we deze fasen van het Atkins-dieetplan in detail bespreken.

Fase 1 – Inductie

Dit is voornamelijk gedurende 14 dagen, wanneer de koolhydraatconsumptie minimaal is. Het primaire doel van de inductiefase is het overbrengen van de lichamelijke toestand van ketose. Dit wordt bereikt door de inname van koolhydraten ernstig te beperken, wat kan helpen het gewichtsverlies op gang te brengen. Het is een beperkende fase.

Wat eet je in deze fase?

 • Eiwit: Je kunt verschillende eiwitbronnen consumeren, zoals vlees (zoals rundvlees, varkensvlees, gevogelte), vis en eieren.
 • Gezonde vetten: Voeg vetten toe zoals olijfolie, kokosolie en avocado’s.
 • Koolhydraatarme groenten: Je kunt niet-zetmeelrijke groenten eten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Hiertoe kunt u introduceren Koolhydraatarme ontbijtrecepteneen heerlijke en gezonde manier om uw dag te beginnen met behoud van uw voedingsdoelen.
 • Kaas: Sommige kaas is toegestaan, maar het is essentieel om de portiegroottes in de gaten te houden.

Wat wordt in deze fase beperkt?

 • Koolhydraten: Koolhydraten zijn aanzienlijk verboden, dus vermijd voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst en de meeste soorten fruit.
 • Suiker: Alle vormen van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen zijn beperkt.
 • Groenten met een hoog zetmeelgehalte: Groenten zoals aardappelen, maïs en wortels, die veel zetmeel bevatten, zijn beperkt.
 • Peulvruchten: Voedingsmiddelen zoals bonen, linzen en erwten zijn beperkt vanwege hun koolhydraatgehalte.
 • Verwerkte voedingsmiddelen: Sterk bewerkte voedingsmiddelen worden over het algemeen afgeraden.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens deze fase?

Volgens een onderzoek van escholarship is dit de fase waarin het stofwisselingsproces van het lichaam verschuift. In dit stadium beginnen twee nieuwe metabolische processen: lipolyse (vet verbranden als brandstof) en ketose (omzetten van vetzuren in ketonen voor energie, waarvan het overschot via de urine wordt uitgescheiden).

Tips voor een veiligere fase 1;

 1. Kies kwaliteitseiwitten: Kies voor magere en hoogwaardige eiwitbronnen om uw voedingsdoelen en algehele gezondheid te ondersteunen.
 2. Houd uw koolhydraatinname bij: Leer meer over de netto koolhydraten en hoe u deze kunt berekenen met behulp van de handige koolhydratenteller naast de Atkins-dieetvoedingslijst voor uw specifieke plan.
 3. Eet drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag: Plan uw maaltijden een dag van tevoren, maar blijf nooit langer dan vier uur hongerig.
 4. Drink veel water.
 5. Monitor elektrolyten: Houd rekening met uw elektrolytenbalans, vooral natrium, kalium en magnesium.

Fase 2 – Balanceren

Het principe van deze fasen is het herintroduceren van verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, totdat je lichaam een ​​‘koolhydraatbalans’ bepaalt en een gezond dieet decodeert dat bij je past. Dit is een ontdekkingsfase.

Bovendien gaat fase 2 doorgaans door totdat u ongeveer 4,5 kilogram (10 pond) van uw streefgewicht verwijderd bent. Het is een ontdekkingsfase (u vindt uw persoonlijke koolhydraattolerantieniveau).

Wat eet je in deze fase?

 • Eiwit: Alle vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren.
 • Gezonde vetten: Avocado’s, noten, zaden, olijfolie, kokosolie
 • Beperkt fruit: Meloen, honingdauw, meloenen, enz.

U kunt koolhydraten opnieuw introduceren in de volgende volgorde;

 1. Noten en zaden, noten- en zadenboter en noten- en zadenmeel
 2. Bessen, kersen en meloen (maar geen watermeloen)
 3. Naturel, ongezoete volle melkyoghurt, kwark en ricotta
 4. Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, enz.
 5. Tomaten- en groentesap.

Wat wordt in deze fase beperkt?

 • Koolhydraatrijke vruchten: Bananen, appels, sinaasappels, peren, druiven, enz.
 • Zetmeelrijke groenten: Aardappelen, maïs, zoete aardappelen, wortelen, enz.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen, erwten, etc.
 • Toegevoegde suiker: Frisdranken, vruchtensappen, snoep, desserts, etc.
 • Bewerkte voedingsmiddelen: Alles in een doos of zak bevat waarschijnlijk veel koolhydraten en ongezonde ingrediënten.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens deze fase?

Het doel van Fase 2 is het vinden van uw persoonlijke koolhydratentolerantie: de maximale hoeveelheid koolhydraten die u elke dag kunt eten zonder aan te komen. Dit kan van persoon tot persoon verschillen, dus het is belangrijk om te experimenteren om erachter te komen wat het beste voor u werkt.

Tips voor gezond gewichtsverlies in fase 2;

 1. Zorg voor meer variatie, niet voor meer eten.
 2. Blijf minimaal 12-15 gram netto koolhydraten per dag consumeren als basisgroenten.
 3. Verhoog uw totale dagelijkse netto koolhydraatinname; dit kan elke week in stappen van 5 gram worden gedaan.

Fase 3 – Fijnafstemming

Fase 3 begint wanneer u in de buurt van uw streefgewicht bent, ongeveer 10 pond verwijderd; deze periode gaat erom u te helpen een duurzaam, gezond eetplan op te stellen om u op de lange termijn gelukkig en gezond te houden en tegelijkertijd uw ideale gewicht te bereiken. Doel: Ten eerste blijft je lichaam het koolhydraattolerantieniveau vinden, en ten tweede, zoals de naam al doet vermoeden, stemt het je lichaamsgewicht af door de extra kilo’s te verminderen. Hier zijn enkele aandachtspunten;

 • Deze fase gaat door totdat je je gewenste gewicht hebt bereikt en dit een hele maand volhoudt.
 • Deze periode van één maand zorgt ervoor dat u zich heeft aangepast aan het plan en soepel kunt doorstromen naar fase 4.

Wat eet je in deze fase?

 • Eiwit: Alle vlees, gevogelte en zeevruchten. Eieren, tofu, tempeh en peulvruchten (bonen, linzen, erwten) met mate.
 • Gezonde vetten: Avocado’s, Noten en zaden, Olijven en olijfolie, Kokosolie en Vette vis zoals zalm en tonijn
 • Koolhydraatarme groenten: Bladgroenten, Broccoli, Bloemkool, Asperges, Kool, Courgette, Aubergine en meer.
 • Zetmeelrijke groenten (in kleine hoeveelheden): Aardappelen, maïs, zoete aardappelen, wortelen, enz.
 • Fruit met een lage glycemische index (GI): Bessen, appels, peren, citrusvruchten, meloenen
 • Volkoren: Bruine rijst, Quinoa, Volkoren brood en pasta, Haver, enz.
 • Zuivel: Volvette kaas, Yoghurt, Melk, Kefir

Wat wordt in deze fase beperkt?

 • Toegevoegde suiker: Frisdranken, vruchtensappen, snoep, desserts, etc.
 • Bewerkte voedingsmiddelen: Alles in een doos of zak bevat waarschijnlijk veel koolhydraten en ongezonde ingrediënten.
 • Transvetten: Gefrituurd voedsel, bewerkt vlees, enz.
 • Koolhydraatrijke vruchten: Bananen, appels, sinaasappels, peren, druiven, enz.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens deze fase?

Fase 3 van het Atkins-dieetplan is een overgangsfase die tot doel heeft u te helpen uw gewichtsverlies te behouden terwijl u geleidelijk koolhydraten herintroduceert. Tijdens deze fase blijft uw lichaam zich aanpassen aan het verbranden van vet voor energie en zich aanpassen aan het nieuwe niveau van koolhydraatinname.

Het spijsverteringsstelsel past zich aan de verwerking van de verhoogde koolhydraatinname aan. Darmbacteriën, die bijdragen aan de opname en het metabolisme van voedingsstoffen, passen zich ook aan de nieuwe voedingssamenstelling aan.

Tips voor Fase 3

 1. Je moet een verscheidenheid aan koolhydraten, recepten en gerechten uitproberen om erachter te komen welke daarvan op de lange termijn het beste zou kunnen zijn. U moet het aantal keren dat u een gebruikt bijhouden voedselcaloriecalculatorvooral dat van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten.
 2. U kunt uw koolhydraatinname geleidelijk verhogen met 10 gram per week, tot maximaal 100 gram, om de juiste balans te bepalen.
 3. Voeg peulvruchten, zetmeelrijke groenten, een grotere verscheidenheid aan fruit en granen toe aan uw dieet.
 4. Plan uw maaltijden van tevoren. Dit zal je helpen om gezonde keuzes te maken en verleiding te vermijden.

Fase 4 – Onderhoud

Dit is de laatste en onbepaalde fase van het Atkins-dieetplan. Het doel van deze fase is om u inzicht te geven in afslankstrategieën waarmee u de controle over uw gewicht kunt behouden. Deze fase is een levensstijl voor een gezond gewicht. Dit is de reden waarom de laatste fase van het Atkins-dieet een levensstijl is;

 • Duurzaamheid: Het bevordert een duurzame benadering van eten.
 • Gewichtsbehoud: Het primaire doel van deze fase is gewichtsbehoud, waardoor mensen worden geholpen het gewicht dat ze hebben verloren af ​​te houden. Dit is essentieel voor een gezonde, levenslange benadering van welzijn.
 • Evenwichtige voeding: Het moedigt een goed afgerond, voedingsrijk eten aan.
 • Gezonde gewoonten: Je werkt aan het ontwikkelen en behouden van gezonde eetgewoonten. Deze gewoonten dragen bij aan een duurzame, gezondheidsbewuste levensstijl.

Wat eet je in deze fase?

De voedingsmiddelen waarmee u in fase 3 heeft geëxperimenteerd, moeten op dezelfde manier worden geconsumeerd. Maar inmiddels heeft u geleerd over voedingsmiddelen die voor uw lichaam werken en de stofwisseling stimuleren, zodat u passende veranderingen in uw dieet kunt aanbrengen. Overweeg voor het gemak om deze Atkins-dieetvoedsellijst te gebruiken;

 • Eiwit: Goede eiwitbronnen zijn mager vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten en tofu.
 • Gezonde vetten: Voeg gezonde vetten toe uit bronnen zoals avocado’s, noten, zaden, olijfolie en vette vis.
 • Noten en zaden: Geniet van kleine porties noten en zaden.
 • Herintroduceer geleidelijk volle granen in uw dieet.
 • Geef prioriteit aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen: Benadruk het belang van het eten van volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en van nature weinig suiker en ongezonde vetten bevatten.

Wat wordt in deze fase beperkt?

In fase 4 van het Atkins-dieetplan zijn de beperkingen over het algemeen minder streng dan in de eerdere fasen, maar het is belangrijk om een ​​evenwicht te bewaren en uw koolhydraatinname te controleren.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens deze fase?

Tijdens fase 4 van het Atkins-dieet blijft uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe balans van koolhydraten, vetten en eiwitten in uw dieet. Deze fase is bedoeld om u te helpen uw gewichtsverlies en algehele gezondheid op de lange termijn te behouden.

Tips voor Fase 4

 1. Blijf minimaal 12-15 gram netto koolhydraten uit basisgroenten consumeren.
 2. Houd uw eiwitinname op 4-6 ounces gekookte eiwitten per maaltijd.
 3. Probeer twee keer per dag gezonde snacks zoals fruit te eten.
 4. Bereken uw voedselcalorieën en koolhydraten minstens één keer per week met behulp van apparaten zoals de calculator voor dagelijkse calorie-inname en koolhydratencalculator, respectievelijk.

Atkins-maaltijdplan voor 7 dagen

Het volgen van het Atkins-dieetmaaltijdplan is een verplichting voor de lange termijn, en elk zevendaags maaltijdplan dat dezelfde voordelen belooft als het alomvattende, authentieke Atkins-plan is waarschijnlijk misleidend. Hier is een voorbeeld met een glimp van wat het dieetplan inhoudt en een overzicht van het Atkins-maaltijdplan voor 7 dagen;

Dag 1

Dit is wat er gebeurt op de eerste dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Roerei met spinazie en kaas (Ongeveer 4 g koolhydraten).
 • Lunch: Tandoori kip met een kant van komkommer en muntyoghurt (Ongeveer 6 g koolhydraten).
 • Diner: Paneer tikka met gebakken koolhydraatarme groenten (Ongeveer 8 g koolhydraten).

Dag 2

Dit is wat er gebeurt op de tweede dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Griekse yoghurt met een handvol gemengde bessen (Ongeveer 9 g koolhydraten).
 • Lunch: Spinazie-kipsalade met een citroenvinaigrette (Ongeveer 7 g koolhydraten).
 • Diner: Gegrilde vis met knoflookbotersaus en bloemkoolrijst (Ongeveer 5 g koolhydraten).

Dag 3

Dit is wat er gebeurt op de derde dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Omelet met paprika en kaas (Ongeveer 5 g koolhydraten).
 • Lunch: Schapencurry met gestoomde broccoli (Ongeveer 7 g koolhydraten).
 • Diner: Gewokte tofu met koolhydraatarme groenten (Ongeveer 6 g koolhydraten).

Dag 4

Dit is wat er gebeurt op de vierde dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Kwark (paneer) roerei met Indiase kruiden (Ongeveer 4 g koolhydraten).
 • Lunch: Palak paneer met een kant van komkommer en tomatensalade (Ongeveer 9 g koolhydraten).
 • Diner: Boterkip met bloemkoolrijst (Ongeveer 6 g koolhydraten).

Dag 5

Dit is wat er gebeurt op de vijfde dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Griekse yoghurt met een snufje gemalen noten (Ongeveer 7 g koolhydraten).
 • Lunch: Tofu tikka masala met een kant van gebakken spinazie (Ongeveer 8 g koolhydraten).
 • Diner: Pittige garnalencurry met een vleugje koolsla (Ongeveer 6 g koolhydraten).

Dag 6

Dit is wat er gebeurt op de zesde dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Roerei met paprika en champignons (Ongeveer 4 g koolhydraten).
 • Lunch: Gegrilde kip tikka met een vleugje raita (Ongeveer 7 g koolhydraten).
 • Diner: Roergebakken broccoli met paneer (Ongeveer 5 g koolhydraten).

Dag 7

Dit is wat er gebeurt op de zevende dag van het Atkins-maaltijdplan gedurende 7 dagen:

 • Ontbijt: Wrap met avocado en spek (Ongeveer 3 g koolhydraten).
 • Lunch: Eiercurry met een kant van gebakken kool (Ongeveer 6 g koolhydraten).
 • Diner: Gegrilde vis met een kant van asperges (Ongeveer 4 g koolhydraten).

Overweeg om de voedsellijst van het Atkins-dieet te bekijken om deze maaltijden te bereiden, zodat u zich op het laatste moment geen zorgen meer hoeft te maken.

Wat zijn de voordelen van het Atkins-dieet?

Er zijn voordelen aan het volgen van a dieet met weinig koolhydraten zoals het Atkins-dieetmaaltijdplan. Veel onderzoekers beweren hetzelfde. Om er maar een paar te noemen: het helpt bij chronische ziekten zoals kanker en diabetes, constante hoofdpijn, acnebehandeling, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en het genezen van metabolismegerelateerde problemen.

Hier zijn de precieze voordelen van het volgen van het Atkins-dieet, afgezien van gewichtsverlies;

 • Chronische ziektes: Twee van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ziekten zoals diabetes en kanker zijn onder meer een probleem met de bloeddruk, het cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Het consumeren van het Atkins-dieetmaaltijdplan, dat u ertoe aanzet koolhydraatarm voedsel te eten, helpt u deze problemen te behandelen. Een andere belangrijke oorzaak van chronische aandoeningen is een ongezond lichaamsgewicht, dat in dit maaltijdplan wordt behandeld. Je leert afvallen door middel van duurzaamheid.
 • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): PCOS is een veel voorkomende hormonale aandoening die vrouwen met eierstokken treft. Het kan leiden tot onregelmatige menstruaties, cysten in de eierstokken en symptomen zoals acne en overmatige haargroei. Het Atkins-dieetplan kan op verschillende manieren voordelen opleveren voor mensen met PCOS. Het kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, een essentieel aspect van de behandeling van PCOS. De eerste fasen van het dieet kunnen leiden tot gewichtsverlies, wat vaak wordt aanbevolen voor PCOS-beheer.
 • Huid en acne: De relatie tussen het Atkins-dieet en acne is nog niet volledig duidelijk, en de individuele reacties kunnen variëren. Sommige mensen hebben verbeteringen in acne gemeld tijdens het volgen van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet zoals Atkins. Het verminderen van geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen in de voeding kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, wat een factor kan zijn bij acne.
 • Verbeterde darmgezondheid: Het Atkins-dieet kan de darmgezondheid helpen verbeteren. Dit komt omdat het veel vezels en gezonde vetten bevat. Vezels helpen de goede bacteriën in uw darmen te voeden, en gezonde vetten helpen de binnenkant van uw darmen te beschermen.
 • Verbeterde insulinegevoeligheid: Naarmate u koolhydraten met een lage glycemische index (GI) blijft eten, wordt uw lichaam gevoeliger voor insuline. Insuline is een hormoon dat uw lichaam helpt glucose voor energie te gebruiken. Als u insulinegevoelig bent, kan uw lichaam glucose efficiënter gebruiken en is de kans kleiner dat u overtollige glucose als vet opslaat.
 • Epilepsie en bijbehorende aandoeningen: Studies hebben substantieel bewijs opgeleverd dat een aangepast Atkins-dieet de symptomen effectief kan verlichten bij zowel volwassenen als kinderen met epilepsie en daaraan gerelateerde epileptische aandoeningen. Dit is met name veelbelovend voor kinderen met epilepsie in de kindertijd die niet goed reageren op conventionele medicijnen tegen aanvallen.

Hoe volg je het Atkins-dieet?

In deze sectie bespreken we de tips en stappen om het Atkins-dieetmaaltijdplan op een gezonde en correcte manier te volgen. Van het definiëren van uw doelen tot het leren over het dieet, het kennen van het voedsel dat u kunt eten, het plannen van evenwichtige maaltijden en het begrijpen van het belang van vetten en eiwitten. Deze stappen dienen als uw routekaart naar een gezondere en levendigere levensstijl terwijl en nadat u het Atkins-dieetplan volgt;

Stap 1 – Stel doelen: Identificeer uw specifieke gezondheids- en welzijnsdoelen, zoals gewichtsverlies, een betere controle van de bloedsuikerspiegel of een verbeterde algehele gezondheid. Duidelijke doelstellingen zullen u helpen uw Atkins-dieetplan op uw behoeften af ​​te stemmen.

Stap 2- Begrijp: Neem de tijd om de vier fasen van het Atkins-dieetplan grondig te begrijpen, van de strikte introductiefase tot de flexibele onderhoudsfase. Begrijp de principes van een verminderde inname van koolhydraten en een hogere consumptie van eiwitten en gezonde vetten.

Stap 3 – Maak uzelf vertrouwd met de voedsellijst van het Atkins-dieet: Maak kennis met de voedingsmiddelen die in elke fase zijn toegestaan ​​en beperkt. Dit houdt ook in dat je moet weten welke koolhydraatarme groenten, eiwitten en vetten worden aangemoedigd en welke koolhydraatrijke voedingsmiddelen je moet beperken.

Stap 4 – Maaltijden plannen: Maak maaltijdplannen die aansluiten bij de door u gekozen fase en zorg voor evenwichtige, koolhydraatarme, eiwitrijke en voedingsrijke opties. Het plannen van maaltijden kan u helpen op koers te blijven.

Stap 5 – Mis geen vetten en eiwitten: Zorg ervoor dat uw maaltijden voldoende magere eiwitten en gezonde vetten bevatten. Deze componenten zijn essentieel voor verzadiging, energie en algemeen succes met het dieet in het Atkins-plan. Vergeet het belang ervan bij uw dagelijkse inname niet.

Stap 6 – Gehydrateerd blijven: Drink tijdens het hele dieet veel water om het goede functioneren van het lichaam te behouden.

Stap 7 – Het naleven van de faserichtlijnen: Volg de richtlijnen voor uw specifieke fase om uw voedingsdoelen te bereiken, of het nu om gewichtsverlies of om gewichtsbehoud gaat.

Stap 7 – Luisteren naar je lichaam: Let op hoe uw lichaam op het dieet reageert en voer indien nodig aanpassingen uit om aan uw individuele behoeften te voldoen.

Atkins-dieetvoedsellijst

In dit gedeelte verkennen we de Atkins-dieetvoedingslijst, die kan worden gebruikt om maaltijden te bereiden met een lager koolhydraatgehalte, net zoals bij het bereiden van Keto-dieetrecepten. We hebben de secties onderverdeeld in voedselcategorieën zoals saladedressing, kruiden, vlees enzovoort. Laten we eens kijken naar deze categorieën en de precieze Atkins-dieetvoedsellijst;

 1. Voor Salades
 2. Kruiderijen
 3. Vlees
 4. Zeevruchten
 5. Zuivelproducten en Kaas
 6. Voor bijgerechten
 7. Standaard inhoud van pantry

Hier vindt u meer informatie over de voedingsmiddelen die u nodig heeft tijdens het volgen van een Atkins-dieetplan;

Voor Salades

Romeinse sla Spinazie
Ijsbergsla Andijvie
Rucola Kool
Bloemkool Rijst Tomaten
Avocadohelften Paprika

Kruiderijen

Peterselie Bieslook
Knoflook en ui Citroen en limoen
Koolhydraatarme hete saus Zeezout en peper

Vlees

Kip Kalkoen
Cornische kip Varkensvlees
Ham Rundvlees
Spek Lam

Zeevruchten

Zalm Heilbot
Tonijn Kokkels
Forel Kabeljauw
Oesters Garnaal

Zuivelproducten en Kaas

Mayonaise Cheddar
Geitenkaas Roomkaas
Feta Griekse yoghurt
Heavy cream Ricotta kaas
Gouda Mozzarella

Voor bijgerechten

Broccoli Oké
spruitjes Peultjes
Boerenkool Groenen Aubergine
Gepureerde bloemkool Gestoomde groenten
Gegrilde Courgette Groene bonenamandel

Standaard inhoud van pantry

Plantaardige olie Alledaagse kruiden en specerijen
Kokosnootolie Olijfolie
Avocado-olie Kippen- of groentebouillon of bouillonblokje
Ei Citroensap

Te vermijden voedingsmiddelen in het Atkins-dieet

Hoewel het Atkins-dieet specifieke voedingskeuzes aanmoedigt, is het net zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de voedingsmiddelen die vermeden moeten worden. Het begrijpen van deze beperkingen is de sleutel om in lijn te blijven met de principes van het dieet. Hier zullen we de categorieën voedingsmiddelen en dranken verkennen die u tijdens uw Atkins-reis moet vermijden;

 1. Wat brood en granen
 2. Deze vruchten: bananen, papaja, ananas en mango
 3. Alcoholische dranken
 4. Gezoete yoghurt
 5. Sauzen met toegevoegde suiker
 6. Frisdrank

Laten we elk van deze in detail bespreken

1. Sommige broden en granen: In het Atkins-dieet zijn sterk bewerkte en koolhydraatrijke brood- en graanproducten doorgaans beperkt. Dit omvat producten zoals witbrood, suikerhoudende ontbijtgranen en de meeste pasta. Kies voor koolhydraatarme alternatieven om op koers te blijven met uw koolhydraatdoelstellingen.

2. Deze vruchten: bananen, papaja, ananas en mango: Hoewel fruit over het algemeen voedzaam is, bevatten sommige fruit relatief veel suikers en koolhydraten. Als u Atkins volgt, is het raadzaam om fruit zoals bananen, druiven en gedroogd fruit te beperken of te vermijden, omdat dit uw inname van koolhydraten kan belemmeren.

3. Alcoholische dranken: Alcoholische dranken kunnen beladen zijn met verborgen suikers en lege koolhydraten. Sommige mixdrankjes, bier en suikerhoudende cocktails zijn niet in overeenstemming met de koolhydraatarme principes van het Atkins-dieet. Het wordt aanbevolen om sterke dranken zonder toegevoegde suikers te kiezen of alcohol met mate te consumeren.

4. Gezoete yoghurt: Yoghurt kan een gezonde keuze zijn, maar gezoete varianten bevatten vaak veel suiker. Kies voor een pure, ongezoete varianto vermijd overtollige koolhydraten en toegevoegde suikers terwijl je toch geniet van dit zuivelproduct.

5. Sauzen met toegevoegde suiker: Veel sauzen en specerijen bevatten toegevoegde suikers, die uw koolhydraatarme inspanningen kunnen ondermijnen. Controleer de etiketten en kies suikervrije of koolhydraatarme alternatieven om uw gerechten te verbeteren, terwijl u zich aan de Atkins-richtlijnen houdt.

6. Frisdranken: Suikerhoudende frisdranken zijn rijk aan koolhydraten en kunnen tot bloedsuikerpieken leiden. Vermijd reguliere frisdranken en kies voor dieet- of koolhydraatarme dranken, of blijf bij water om de koolhydraatlimieten van het dieet te handhaven.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het volgen van het Atkins-dieet?

Het Atkins-dieet heeft, net als veel andere voedingsplannen, zowel potentiële voordelen als gezondheidsrisico’s. Hoewel het effectief kan zijn voor gewichtsverlies en bloedsuikerbeheersing, is het essentieel om je bewust te zijn van de mogelijke nadelen. Elke fase van het Atkins-dieetmaaltijdplan brengt zijn eigen reeks gezondheidsrisico’s met zich mee, omdat deze specifieke voedselbeperkingen en -vergoedingen met zich meebrengen, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, constipatie en meer. Laten we de gezondheidsrisico’s in detail bespreken;

 1. Voedingstekorten
 2. Nierstenen
 3. Spijsverteringsproblemen
 4. Cardiovasculaire risico’s

Laten we deze bovengenoemde risico’s van het volgen van het Atkins-dieetmaaltijdplan bespreken.

1. Voedingstekorten

Het Atkins-dieet kan, vooral in de vroege fasen, de inname van fruit, groenten en volle granen, essentiële bronnen van vitamines, mineralen en vezels, beperken. Langdurige beperking van deze voedingsrijke voedingsmiddelen kan leiden tot tekorten aan vitamine A, C, E, kalium, magnesium en vezels.

2. Nierstenen

De hoge eiwitinname en verminderde koolhydraatinname van het Atkins-dieet kunnen het risico op nierstenen vergroten. Een verhoogd eiwitmetabolisme produceert meer urinezuur, een bestanddeel van nierstenen. Bovendien kan het Atkins-dieet uitdroging veroorzaken, waardoor het risico op steenvorming verder toeneemt.

3. Spijsverteringsproblemen

Het hoge eiwit- en vetgehalte van het Atkins-dieet kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie en diarree. Het gebrek aan vezels uit fruit en groenten kan verder bijdragen aan spijsverteringsproblemen.

4. Cardiovasculaire risico’s

Het Atkins-dieet is in verband gebracht met potentiële cardiovasculaire risico’s, waaronder verhoogde LDL-cholesterolwaarden (slechte cholesterol). Dit komt door de hogere inname van verzadigde vetten die vaak worden aangetroffen in vlees en volvette zuivelproducten, waardoor het LDL-cholesterolgehalte kan stijgen

Samenvatting

Samenvattend volgt het Atkins-dieet een koolhydraatarme aanpak, vergelijkbaar met a keto-dieetplan die u kunnen helpen uw doelstellingen op het gebied van gezondheid en gewichtsverlies te bereiken. Het is echter van cruciaal belang om de vier fasen van het dieet, hun voordelen en potentiële gezondheidsrisico’s te begrijpen. We raden altijd aan om een ​​professional te raadplegen voordat u het Atkins-dieetplan volgt, zodat u een beter inzicht krijgt in de uitdagingen waarmee u te maken kunt krijgen. Onderzoek toont aan dat zelfs als u niet meteen kilo’s kwijtraakt met dit dieet, het u nog steeds gezonder kan maken.

Veelgestelde vragen

Is het Atkins-dieet alleen maar keto?

Nee, het Atkins-dieetplan en het ketogene (keto)dieet delen overeenkomsten, maar zijn verschillend. Beide leggen de nadruk op een lage inname van koolhydraten, maar het Atkins-dieet kent meerdere fasen, waaronder het geleidelijk opnieuw introduceren van koolhydraten. Tegelijkertijd is keto doorgaans restrictiever, met een constante focus op een hoge vetinname.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen met het Atkins-dieet?

Gewichtsverlies met het Atkins-dieet varieert van persoon tot persoon. In de beginfase kunnen sommige mensen snel gewichtsverlies ervaren als gevolg van een verminderde inname van koolhydraten, maar de snelheid van het gewichtsverlies neemt doorgaans af naarmate het dieet vordert.

Wat is het beste koolhydraatarme dieet om af te vallen?

Het beste koolhydraatarme dieet voor gewichtsverlies hangt af van uw voorkeuren en behoeften. Naast Atkins omvatten andere diëten het ketogene dieet, het mediterrane dieet (met minder koolhydraten) en het South Beach-dieet. Het “beste” dieet is een dieet dat u op de lange termijn kunt volhouden en dat aansluit bij uw gezondheids- en gewichtsdoelen.

Welk fruit kan ik eten tijdens het Atkins-dieet?

In de latere fasen van het Atkins-dieetplan kunt u fruit geleidelijk opnieuw introduceren. Kies voor fruit met minder koolhydraten, zoals bessen (aardbeien, bosbessen, frambozen), meloenen (meloen, watermeloen) en avocado’s. Deze vruchten bevatten relatief minder suiker en koolhydraten dan andere.

Kan ik yoghurt eten tijdens het Atkins-dieet?

Ja, yoghurt kan worden opgenomen in het Atkins-dieet, vooral in de latere fasen. Kies voor pure, ongezoete yoghurt om de toegevoegde suikers te minimaliseren. Griekse yoghurt, die meer eiwitten en minder koolhydraten bevat, kan een uitstekende keuze zijn.

Kan ik banaan eten tijdens het Atkins-dieet?

In de latere fasen van het Atkins-dieetplan kunt u met mate geleidelijk aan wat fruit, waaronder bananen, opnieuw introduceren. Bananen bevatten echter relatief veel koolhydraten en suikers in vergelijking met ander fruit, dus het is essentieel om uw koolhydraatinname en portiegroottes in de gaten te houden.

Referenties

Het officiële Atkins Dieetprogramma https://www.atkins.com/.

Burrington, Christine M. 2015. “(PDF) Een evaluatie van het Atkins-dieet.” OnderzoekGate.

https://www.researchgate.net/publication/5481311_An_Evaluation_of_the_Atkins’_Diet.

Kerstmis, Grant. en ‘Het Atkins-dieet: een onopgelost debat.’ eScholarship. Toegankelijk

2 november 2023. https://escholarship.org/uc/item/1bp7f2bp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *