Press ESC to close

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen


Ontsteking is de reactie van het immuunsysteem op schadelijke stimuli, zoals ziekteverwekkers, beschadigde cellen, giftige stoffen of bestraling, en werkt door schadelijke stimuli te verwijderen en het genezingsproces op gang te brengen. Ontsteking is daarom een ​​afweermechanisme dat van vitaal belang is voor de gezondheid. Tijdens acute ontstekingsreacties minimaliseren cellulaire en moleculaire gebeurtenissen en interacties doorgaans op efficiënte wijze dreigend letsel of infectie. Op weefselniveau wordt ontsteking gekenmerkt door roodheid, zwelling, hitte, pijn en verlies van weefselfunctie, als gevolg van lokale immuun-, vasculaire en inflammatoire celreacties op infectie of letsel.

Lees dit artikel voor meer informatie over de voordelen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen en een gedetailleerde lijst van welke ontstekingsremmende voedingsmiddelen u kunt consumeren.

Wat zijn ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

De laatste tijd is er steeds meer onderzoek gedaan naar de impact van ontstekingen op de gezondheid. Het is bekend dat specifieke voedingsmiddelen de ontstekingsroutes in het lichaam enorm beïnvloeden. Het zorgvuldig selecteren van ontstekingsremmende voedingsmiddelen en het vermijden van pro-inflammatoire voedingsmiddelen staat centraal in een dieetplan.

In een wereld waar gezondheid een zeer gewaardeerd bezit is, vormen ontstekingsremmende voedingsmiddelen een veerkrachtige pijler tegen chronische ontstekingen. Deze voedingsmiddelen bieden een verfijnde benadering om ons lichaam te verzorgen en welzijn te bevorderen, door levendige kleuren, delicate smaken en voedingswijsheid te combineren. Elk ingrediënt speelt een duidelijke rol in de symfonie van welzijn, van de omega-3-rijke vette vis tot de met antioxidanten beladen groenten en fruit. Het omarmen van deze voedingsmiddelen is een uitnodiging om lichaam en ziel met gratie en elegantie te voeden.

We hebben geprobeerd een lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen voor u samen te stellen. Je vindt het hieronder.

Top 18 Niet-inflammatoire voedingsmiddelen die u in uw dieet moet opnemen.

Zijn er voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen? Ontstekingsremmende voedingsmiddelen helpen de ontstekingen in het lichaam te verminderen en bevorderen een goede gezondheid en welzijn. We hebben een lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen voor u opgesteld, een lijst met 18 niet-inflammatoire voedingsmiddelen die u moet eten voor een goede gezondheid en om ontstekingen te verminderen.

 1. Kurkuma
 2. Avacodos
 3. Bessen
 4. Groene thee
 5. Broccoli
 6. Druiven
 7. Extra vergine olijfolie
 8. Kersen
 9. Groene bladgroenten
 10. Dikke vis
 11. Vitamine C-voedsel
 12. Volkoren
 13. Noten en zaden
 14. Kleurrijk fruit
 15. Gember
 16. Bonen
 17. Bieten
 18. Paprika’s

Lees verder om de details van alle voedingsmiddelen in de lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen te kennen. Houd rekening met deze lijst met voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, want het zal u zeker een aantal geweldige gezondheidsvoordelen opleveren!

1.Kurkuma

In onze lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen gebruiken we eerst kurkuma. We zijn allemaal verschillende voordelen van kurkuma tegengekomen. Biedt uw moeder u ook melk met kurkuma aan als u zich niet lekker voelt? Kurkuma behoort tot de voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen en is een ontstekingsremmend voedingsmiddel dat deel uitmaakt van de traditionele geneeskunde en onze culinaire activiteiten. Het wordt veel verbouwd in tropische gebieden en is een smaakversterkend ingrediënt.

Voordelen

 • Curcumine in kurkuma heeft aanzienlijke ontstekingsremmende eigenschappen, die mogelijk helpen bij ziekten die verband houden met chronische ontstekingen, zoals artritis en specifieke spijsverteringsproblemen.
 • Curcumine in kurkuma is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress kan helpen weerstaan ​​en cellen kan beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat bijdraagt ​​aan de algehele gezondheid en mogelijk het risico op chronische ziekten verlaagt.
 • De ontstekingsremmende effecten van kurkuma zijn geschikt voor mensen die lijden aan gewrichtspijn en artritis, waardoor mogelijk het ongemak wordt verlicht en de mobiliteit wordt verbeterd.

2. Avocado’s

De volgende op onze lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn avocado’s, en ze hebben een romige textuur, een rijke smaak en verschillende voedingsvoordelen. Als ontstekingsremmende voedingsmiddelen komen ze oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en zijn ze een steunpilaar geworden in veel keukens over de hele wereld. Ze staan ​​bekend om hun aanpassingsvermogen en worden in alles gebruikt, van salades en sandwiches tot guacamole en smoothies.

Voordelen

 • Avocado’s zijn rijk aan voedingsstoffen en leveren veel essentiële vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, E, C, B6, foliumzuur en kalium. Ze bevatten ook veel enkelvoudig onverzadigde vetten, die de gezondheid van het hart ten goede komen.
 • Avocado’s bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten. Ze kunnen het risico op hartziekten helpen verminderen door het slechte cholesterol (LDL) te verlagen en het goede cholesterol (HDL) te verhogen.
 • Avocado’s bevatten veel vezels, die de spijsvertering bevorderen, een regelmatige stoelgang bevorderen en de bloedsuikerspiegel onder controle houden. Vezels bevorderen ook een gevoel van volheid, wat helpt bij gewichtsbeheersing.

Je kunt er ook meer over lezen Avocado-voordelen.

3. Bessen

Houd je van bessen? Kent u de gezondheidsvoordelen ervan? We zullen proberen deze vragen hier te beantwoorden. Deze vrucht is een van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen die ook bepaalde gezondheidsvoordelen hebben. Ze zijn klein, kleurrijk en heerlijk. Laten we hier wat meer over hen leren:

Voordelen

 • Bessen bevatten veel antioxidanten, waaronder vitamine C en E. Antioxidanten helpen het lichaam schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, waardoor oxidatieve stress en het risico op chronische ziekten worden verminderd.
 • Veel bessen zijn in verband gebracht met een betere gezondheid van het hart. Bessen bevatten antioxidanten die de bloeddruk helpen verlagen, ontstekingen verminderen en het cholesterolgehalte verhogen. Dit kan het risico op hartziekten verminderen.
 • Bessen zijn in verband gebracht met een verbeterde hersenfunctie en een lagere incidentie van cognitieve achteruitgang. Bessen bevatten chemicaliën die hersencellen helpen beschermen, het geheugen vergroten en een gezonde hersenveroudering bevorderen.
 • Bessen zijn keto-vriendelijk. Ze kunnen dus worden opgenomen in uw keto-dieetrecepten Heel makkelijk.

4. Groene thee

Je hebt tegenwoordig vast veel mensen horen praten over de voordelen van groene thee. Mensen zijn begonnen met het overstappen op groene thee in plaats van gewone thee en worden erkend als gezondheidsbewust. Wist je dat groene thee ook een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen is? Groene thee wordt gewonnen uit de Camellia sinensis-plant.

Voordelen

 • Groene thee is een antioxidant en om deze reden minimaliseert het celbeschadiging en voorkomt het oxidatieve stress.
 • Het drinken van groene thee is in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. Het kan helpen bij het verminderen van slechte cholesterol, het verbeteren van de bloedvatfunctie en het reguleren van de bloeddruk.
 • Volgens sommige onderzoeken kan het combineren van cafeïne en catechinen in groene thee de stofwisseling helpen versnellen en de vetoxidatie verhogen, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd.

5. Broccoli

Dit is een van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen op onze lijst met ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Broccoli staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en voedingswaarde. Broccoli wordt al eeuwenlang verbouwd en vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Het wordt wereldwijd steeds populairder vanwege de verleidelijke smaak en knapperige textuur.

Voordelen

 • Er wordt aangenomen dat broccolichemicaliën zoals sulforafaan kankerbestrijdende effecten hebben. Volgens onderzoek kunnen deze stoffen de groei van kankercellen helpen voorkomen en de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam tegen kanker ondersteunen.
 • De vezels, kalium en antioxidanten van broccoli helpen de gezondheid van het hart door de bloeddruk te verlagen, het schadelijke cholesterolgehalte te verlagen en een gezonde bloedvatactiviteit te ondersteunen.
 • Het vezelgehalte van broccoli verbetert de spijsvertering en voorkomt constipatie.

6. Druiven

Welke gekleurde druiven zijn jouw favoriet? Druiven zijn heerlijk maar ook voedzaam en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Deze vrucht is een van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Druiven worden vers geconsumeerd en allemaal toegevoegd in producten zoals wijn, druivensap, enz.

Voordelen

 • De voedingseigenschappen van druiven zijn in verband gebracht met cardiovasculaire voordelen. Het kan de gezondheid van het hart ten goede komen door de bloedstroom te verhogen, ontstekingen te verminderen en te beschermen tegen oxidatieve stress.
 • Sommige onderzoeken suggereren dat de antioxidanten in druiven het risico op kanker, zoals borst-, darm- en longkanker, kunnen helpen verminderen.
 • Druiven bevatten voedingsvezels, die de spijsvertering kunnen bevorderen en een regelmatige stoelgang kunnen bevorderen.

7. Extra vierge olijfolie

Deze olie wordt verkregen uit de eerste persing van olijven zonder enige hitte of chemicaliën. Het staat algemeen bekend om zijn aroma, gezondheidsvoordelen en superieure smaak. Het is een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Voordelen

 • Extra vierge olijfolie wordt als een gezond vet beschouwd vanwege het hoge enkelvoudig onverzadigde vetgehalte en de antioxidanten zoals vitamine E en polyfenolen.
 • Het is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartaandoeningen, ontstekingen en bepaalde soorten kanker.
 • Extra vierge olijfolie kan helpen bij het afvallen. De enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen de verzadiging vergroten, waardoor u langer een vol gevoel houdt en mogelijk uw totale calorie-inname verlaagt. Via deze kunt u meer leren over gewichtsverlies blogs over gewichtsverlies.

8. Kersen

Dit zijn kleurrijke, heerlijke en levendige vruchten in verschillende variëteiten. Een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Deze hebben tal van gezondheidsvoordelen en worden gebruikt in jam, sauzen en dranken.

Voordelen

 • Melatonine is een hormoon dat de slaap-waakcycli regelt. Het wordt gevonden in kersen. Het consumeren van kersen of kersenproducten kan de kwaliteit en duur van uw slaap verbeteren.
 • Het vezelgehalte van kersen bevordert een goede spijsvertering en kan constipatie helpen voorkomen.
 • Kersen bevatten weinig calorieën en vet, ondanks dat ze bevredigend zoet zijn. Ze kunnen een uitstekend alternatief zijn voor mensen die van snoep houden maar wel willen afvallen. Ze kunnen gemakkelijk deel uitmaken van uw Calorietekort dieet.

9. Groene bladgroenten

We krijgen vaak het advies om groene bladgroenten te eten, omdat deze perfect zijn voor onze gezondheid en ons fit houden. Als een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn groene bladgroenten van verschillende variëteiten met verschillende smaken en texturen.

Voordelen

 • De vezels van groene bladgroenten en de lage glycemische index kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor ze een wenselijke aanvulling zijn op de voeding van mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden.
 • Het hoge vitamine K-gehalte van deze groenten is cruciaal voor de gezondheid van de botten en essentieel voor de bloedstolling. Een adequate inname van vitamine K is gekoppeld aan een lagere incidentie van fracturen en een verhoogde botdichtheid.
 • Groene bladgroenten leveren voedingsstoffen die verband houden met cognitieve functies en kunnen de hersenen helpen beschermen tegen leeftijdsgebonden achteruitgang.

10. Vette vis

Vette vis bevat gezonde vetten en is een soort zeevruchten en een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Deze vissen hebben hogere niveaus van omega-3-vetzuren, wat cruciaal is voor lichaamsfuncties.

Voordelen

 • De consumptie van vette vis kan de algemene ooggezondheid ten goede komen en kan het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (een veel voorkomende oogaandoening) verlagen.
 • Omega-3-vetzuren zijn onderzocht op hun mogelijke functie bij de behandeling van stemmingsstoornissen zoals depressie en angst. Ze kunnen helpen bij het reguleren en in stand houden van de geestelijke gezondheid.
 • De omega-3-vetzuren in vette vis helpen de huid gezond te houden door deze vochtig te houden en ontstekingen te verminderen. Ze kunnen ook helpen bij de behandeling van huidaandoeningen.

11. Vitamine C-voedsel

Vitamine C-voedsel spelen een cruciale rol in verschillende fysiologische processen in het lichaam. Ons lichaam kan deze essentiële voedingsstof niet zelf produceren, dus moeten we deze binnenkrijgen door voedsel te consumeren dat vitamine C bevat. Enkele voorbeelden zijn tropisch fruit, citrusvruchten, bladgroenten, enz. Het is een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Voordelen

 • Vitamine C is essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Het stimuleert de vorming van witte bloedcellen en antilichamen die nodig zijn voor de bestrijding van infecties en ziekten.
 • Vitamine C is nodig om collageen te produceren, een eiwit dat helpt bij wondgenezing, de gezondheid van de huid en de vorming van bloedvaten, pezen, ligamenten en botten.
 • Een adequate inname van vitamine C is in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en leeftijdsgebonden oogproblemen zoals cataract.

12. Volkoren

Deze graankorrel bevat alle drie de typen van de oorspronkelijke graankorrel: de zemelen, de kiem en het endosperm. Het heeft tal van gezondheidsvoordelen en maakt deel uit van een gezond dieet. Het is een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Voordelen

 • Volle granen bevatten vezels, die helpen een regelmatige stoelgang te behouden en constipatie te voorkomen. Het bevordert ook een diverse en gezonde darmflora, essentieel voor de algemene spijsvertering en immunologische gezondheid.
 • Ze hebben ook een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Het langzamere verteringsproces helpt een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
 • Volle granen verminderen ook het overeten. Ze geven een vol gevoel en helpen zo bij gewichtsbeheersing.

13. Noten en zaden

We hebben het over voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Noten en zaden zijn voedzame voedingsmiddelen met tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn heerlijk en rijk aan essentiële voedingsstoffen die de algemene gezondheid bevorderen. Hier is een overzicht van noten en zaden, evenals enkele van hun belangrijkste voordelen:

Voordelen

 • Noten en zaden zijn voedzame voedingsmiddelen met veel vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten. Ze zijn vaak verhoogd in magnesium, kalium, vitamine E en andere antioxidanten, die allemaal verschillende biologische functies ondersteunen.
 • Veel noten, waaronder amandelen, walnoten en pistachenoten, zijn gezond voor het hart. Wanneer ze worden ingenomen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kunnen deze vetten helpen het schadelijke cholesterolgehalte en het risico op hartziekten te verlagen.
 • Ondanks dat ze veel calorieën bevatten, kunnen noten en zaden helpen om af te vallen. Deze vezel- en eiwitniveaus zorgen ervoor dat u zich vol en tevreden voelt, waardoor tussendoortjes en te veel eten tussen de maaltijden worden geminimaliseerd.

14. Kleurrijk fruit

Kleurrijke vruchten zien er niet alleen goed en aantrekkelijk uit, maar hebben ook verschillende voordelen. Ze bieden een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Ze bevatten vaak aanzienlijke voedingsvezels, antioxidanten en vitamines en mineralen.

Voordelen

 • Ze helpen de spijsvertering te verbeteren, ontstekingen te verminderen, de immunologische functie te ondersteunen en de gezondheid van het hart te verbeteren.
 • Om van alle voordelen te profiteren, moet u er rekening mee houden dat het ideaal is voor het eten van verschillende gekleurde vruchten.
 • Ze dragen bij aan de algehele gezondheid, ondersteuning van het immuunsysteem en ziektepreventie.

15. Gember

Gember is een bloeiende plant die gewaardeerd wordt om zijn culinaire en therapeutische toepassingen. Het bestaat al heel lang in talloze beschavingen over de hele wereld. De kenmerkende smaak en potentiële gezondheidsvoordelen van gember komen van de ondergrondse stengel of wortelstok.

Voordelen

 • Gember helpt bij de spijsvertering en verlicht maagklachten. Het heeft ook eigenschappen tegen misselijkheid, die misselijkheid veroorzaakt door reisziekte, ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en operaties ten goede komen.
 • De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ziekten en pijnlijke spieren helpen behandelen.
 • Gember kan ook pijnpaden blokkeren, waardoor het een mogelijke pijnstiller is. Volgens specifiek onderzoek zou het kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

16. Bonen

Bonen zijn voedzame peulvruchten met tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende pintobonen, bruine bonen en zwarte bonen. Bonen zijn een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten, omdat ze een fantastische bron van plantaardige eiwitten zijn.

Voordelen

 • Ze bevatten veel voedingsvezels, die helpen bij de spijsvertering, de bloedsuikerspiegel onder controle houden en je een vol gevoel geven.
 • Ze bevatten foliumzuur, ijzer, magnesium en kalium. Regelmatige bonenconsumptie is in verband gebracht met een lagere kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen.
 • Ze bevatten ook antioxidanten, die de cellulaire verdediging tegen schade door vrije radicalen ondersteunen.

Je kunt dit bekijken Recept voor groentesoep om bonen in uw maaltijden op te nemen.

17. Bieten

Het zijn wortelgroenten die bekend staan ​​om hun kleurrijke tint en potentiële gezondheidsvoordelen; bieten zijn een goede bron van voedingsstoffen.

Voordelen

 • Ze zijn rijk aan vezels, vitamines (waaronder foliumzuur, vitamine C en vitamine B6), mineralen (zoals kalium en mangaan) en alle essentiële voedingsstoffen.
 • Antioxidanten die in bieten worden aangetroffen, zijn onder meer betalainen, die ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen kunnen hebben.
 • Het eten van bieten verbetert de gezondheid van de hersenen, verlaagt de bloeddruk en verbetert de atletische prestaties.

U kunt er meer over lezen De voordelen van rode biet.

18. Peper

De gedroogde bessen van de peperplant zijn de bron van peper, ook wetenschappelijk bekend als ‘Piper nigrum’, een veelgebruikt kruid. Het kan in vele vormen worden gevonden, zoals zwarte, witte en groene peperkorrels.

Voordelen

 • Peper kan de spijsvertering verbeteren, de stofwisseling versnellen en antioxiderende eigenschappen geven.
 • Peper heeft een lange geschiedenis van gebruik in de kruidengeneeskunde vanwege zijn vermeende antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • De voordelen ervan mogen alleen worden beschouwd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, en niet als een op zichzelf staande behandeling voor gezondheidsproblemen.

Voordelen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Na gedetailleerde kennis te hebben gehad over een verscheidenheid aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Wil jij ook de voordelen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen weten? Ontstekingsremmende voedingsmiddelen hebben eigenschappen die helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, diabetes, auto-immuunziekten en bepaalde vormen van kanker. Een dieet met veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan meerdere voordelen bieden:

 • Chronische ontstekingen zijn een vaak voorkomende onderliggende oorzaak van veel chronische ziekten; het verlaagt dus het risico om ze te ontwikkelen. U kunt uw risico op het krijgen van ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker verminderen door ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten.
 • Veel ontstekingsremmende maaltijden zijn hartgezond. Ze kunnen helpen bij het verlagen van het slechte cholesterol, het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de algehele cardiovasculaire functie.
 • Sommige ontstekingsremmende maaltijden bevatten voedingsstoffen die het immuunsysteem helpen.

Te vermijden voedingsmiddelen tijdens ontstekingen

We hebben u verteld over de voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, en nu moet u ook weten welke voedingsmiddelen u moet vermijden tijdens ontstekingen. Tijdens perioden van ontsteking wordt over het algemeen geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die de gevolgen van de ontsteking kunnen verergeren. Ontsteking is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder artritis, auto-immuunziekten en sommige chronische ziekten. Hoewel de reacties van iedereen op verschillende maaltijden variëren, zijn hier enkele populaire items die u kunt vermijden of beperken bij het omgaan met ontstekingen.

 1. Gluten
 2. Koolhydraten
 3. Verwerkt vlees
 4. Gefrituurde artikelen
 5. Met suiker gezoete dranken
 6. Transvetten
 7. Gebakken goederen
 8. Boter, volle melk en kaas

1.Gluten

Het is niet raadzaam om gluten te consumeren als u last heeft van ontstekingen. Glutenvrij voedsel wordt beschouwd als het beste ontstekingsremmende voedsel. Hier zijn de risico’s die verband houden met gluten tijdens ontstekingen:

Risico’s

 • Het vermijden van gluten is van cruciaal belang voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte veroorzaakt door de inname van gluten. In veel gevallen veroorzaakt het consumeren van gluten ontstekingen en schade aan het slijmvlies van de dunne darm, wat resulteert in verschillende spijsverteringsklachten, voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen.
 • Volgens sommige onderzoeken kunnen gluten de ontsteking verergeren bij mensen met ontstekingsziekten zoals artritis of inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn.
 • Als u denkt dat gluten ontstekingen veroorzaken, moet u contact opnemen met een arts uit de gezondheidszorg voordat u belangrijke aanpassingen aan uw dieet doorvoert. Met voldoende advies kan het elimineren van gluten uit uw dieet veilig zijn.

2. Koolhydraten

Het is niet raadzaam om koolhydraten te consumeren als u last heeft van ontstekingen. Koolhydraatvrije voedingsmiddelen worden beschouwd als de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Hier zijn de risico’s die gepaard gaan met koolhydraten tijdens ontstekingen:

Risico’s

 • Diëten die veel geraffineerde koolhydraten bevatten, zoals suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, kunnen bloedsuikerpieken veroorzaken. Deze pieken kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken.
 • Het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten kan leiden tot insulineresistentie, een aandoening waarbij de lichaamscellen minder ontvankelijk worden voor de effecten van insuline. Insulineresistentie is gekoppeld aan chronische laaggradige ontstekingen en is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2.
 • Diëten met hoog geraffineerde koolhydraten kunnen bijdragen aan gewichtstoename en obesitas. U kunt uw BMI controleren met behulp van een BMI-calculator om uw doelstellingen voor gewichtsbeheersing op één lijn te brengen.

3. Verwerkt vlees

Het consumeren van bewerkt vlees is niet aan te raden als u last heeft van ontstekingen. Verwerkt vlees wordt niet als het beste ontstekingsremmende voedsel beschouwd. Hier zijn de risico’s die gepaard gaan met verwerkt vlees tijdens ontstekingen:

Risico’s

 • Verzadigde vetten worden vaak aangetroffen in vleeswaren en kunnen ontstekingen vergroten door de productie van ontstekingschemicaliën in het lichaam te verhogen.
 • Vleesverwerkingsmethoden zoals grillen, braden en braden kunnen moleculen produceren die verband houden met ontstekingen en verschillende chronische ziekten.
 • Bewerkt vlees heeft vaak een ongelijkmatige verhouding tussen omega-6 en omega-3-vetzuren, wat kan leiden tot verhoogde ontstekingen.

4. Gefrituurde items

Gefrituurde producten worden over het algemeen niet als geschikt voor de gezondheid beschouwd. Het is niet aan te raden om ze te eten tijdens een ontsteking en ze zijn geen goede keuze als ontstekingsremmend voedsel. Hier zijn de risicofactoren waar u naar moet kijken

Risico’s

 • Bij frituren worden vaak transvetrijke oliën gebruikt, waarvan bekend is dat ze ontstekingen veroorzaken en het risico op chronische ziekten verhogen.
 • Sommige frituuroliën, zoals soja-, maïs- en zonnebloemolie, zijn krachtig in omega-6-vetzuren. Hoewel omega-6-vetzuren noodzakelijk zijn, kan een onevenwicht in de voeding van omega-6- en omega-3-vetzuren bijdragen aan ontstekingen.
 • Gefrituurde oliën en producten bevatten chemicaliën die, wanneer ze te veel worden ingenomen, oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken.

5. Met suiker gezoete dranken

We houden allemaal van met suiker gezoete dranken, maar ze zijn niet geschikt voor onze gezondheid. Het wordt niet aanbevolen om ze te consumeren tijdens ontstekingen, en ze zijn geen goede keuze voor ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Hier zijn de risicofactoren waar u naar moet kijken

Risico’s

 • Met suiker gezoete dranken bevatten veel toegevoegde suikers, wat een hoge bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een verhoogde insulineresistentie, een aandoening waarbij uw cellen minder gevoelig worden voor de effecten van insuline. Chronische ontstekingen houden verband met insulineresistentie.
 • Het regelmatig consumeren van suikerhoudende dranken kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas. Er wordt aangenomen dat obesitas een toestand van chronische, laaggradige ontsteking vertegenwoordigt.
 • Uit nieuw onderzoek blijkt dat te veel suiker eten de samenstelling van uw darmmicrobiota kan schaden, een verzameling bacteriën die in uw spijsverteringsstelsel leven.

6. Transvetten

Transvetten worden over het algemeen niet als geschikt voor de gezondheid beschouwd. Het is niet aan te raden om ze te eten tijdens een ontsteking en ze zijn geen goede keuze als ontstekingsremmend voedsel. Hier zijn de risicofactoren waar u naar moet kijken

Risico’s

 • Het is aangetoond dat transvetten ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Ze kunnen de productie van pro-inflammatoire cytokines stimuleren, signaalmoleculen die een essentiële rol spelen in de immunologische respons. Dit kan de ontsteking verergeren, waardoor het vermogen van het lichaam om het ontstekingsproces te reguleren en te beëindigen een grotere uitdaging wordt.
 • Transvetten kunnen ook bijdragen aan oxidatieve stress.
 • Chronische transvetconsumptie kan een disfunctie van het immuunsysteem veroorzaken. Ontsteking is een standaard verdedigingsmechanisme in het lichaam, maar aanhoudende ontstekingen kunnen het evenwicht van het immuunsysteem verstoren, wat mogelijk kan leiden tot auto-immuunziekten en andere gezondheidsproblemen.

7. Gebakken goederen

Gebakken producten worden over het algemeen niet als geschikt voor de gezondheid beschouwd en behoren niet tot de voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen. Het is niet aan te raden om ze te eten tijdens een ontsteking en ze zijn geen goede keuze als ontstekingsremmend voedsel. Hier zijn de risicofactoren waar u naar moet kijken

Risico’s

 • De componenten die in gebakken producten worden gebruikt, kunnen ontstekingen veroorzaken of verlichten. Gebakken voedsel met een hoge concentratie geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en slechte vetten kunnen bijdragen aan ontstekingen. Gebakken producten geproduceerd met volle granen, fruit, groenten, noten, zaden en gezonde vetten kunnen daarentegen ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
 • Bakken met geraffineerde bloem en suikers kan bloedsuikerpieken veroorzaken, wat kan bijdragen aan ontstekingen. Voedingsmiddelen die een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken, kunnen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken.
 • Gebakken producten bevatten vaak transvetten en verzadigde vetten, die in verband zijn gebracht met ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.

8. Boter, volle melk en kaas

Producten als boter, volle melk en kaas zijn over het algemeen niet geschikt voor de gezondheid. Het is niet aan te raden om ze te eten tijdens een ontsteking en ze zijn geen goede keuze als ontstekingsremmend voedsel. Hier zijn de risicofactoren waar u naar moet kijken

Risico’s

 • Verzadigde vetten zijn te vinden in boter, volle melk en bepaalde soorten kaas. De consumptie van verzadigd vet is in verband gebracht met verhoogde ontstekingen en een verhoogd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Diëten met verzadigd vet kunnen ontstekingsroutes in het lichaam veroorzaken.
 • Een onevenwicht in de voeding van omega-6- en omega-3-vetzuren kan bijdragen aan ontstekingen. Hoewel zuivelproducten weinig omega-6-vetzuren bevatten, komen ze ook veel voor in omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het handhaven van een evenwichtige verhouding van deze twee soorten vetzuren is van cruciaal belang voor het verminderen van ontstekingen.
 • Sommige mensen zijn allergisch voor de eiwitten in zuivelproducten. Deze eiwitten kunnen een immunologische reactie uitlokken en ontstekingen veroorzaken, vooral bij mensen met zuivelallergieën of -gevoeligheden.

Wat veroorzaakt ontstekingen?

Verschillende pathogene factoren, zoals infectie, weefselbeschadiging of hartinfarct, kunnen ontstekingen veroorzaken door weefselschade te veroorzaken. De etiologie van ontstekingen kan infectieus of niet-infectieus zijn. Als reactie op weefselbeschadiging initieert het lichaam een ​​chemische signaalcascade die reacties stimuleert om aangetaste weefsels te genezen. Deze signalen activeren de chemotaxis van leukocyten vanuit de algemene bloedsomloop naar plaatsen van schade. Deze geactiveerde leukocyten produceren cytokinen die ontstekingsreacties veroorzaken.

Hoe ontstekingen te verminderen

Het verminderen van ontstekingen kan een positieve invloed hebben op uw algehele gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele strategieën om ontstekingen te helpen verminderen:

 1. Ontstekingsremmend dieet: Adopteer een dieet dat rijk is aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Voeg voldoende fruit, groenten, vette vis (zoals zalm), volle granen, noten en zaden toe. Minimaliseer bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en overmatige consumptie van rood vlees.
 2. Omega-3 vetzuren: Neem bronnen van omega-3-vetzuren, zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en vette vis (zalm, makreel) op in uw dieet. Omega-3 vetzuren hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.
 3. Kurkuma en Gember: Deze kruiden bevatten verbindingen met ontstekingsremmende effecten. Je kunt ze aan je maaltijden toevoegen of als supplement consumeren.
 4. Gezonde vetten: Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten, die ontstekingen kunnen helpen verminderen.
 5. Hydratatie: Goed gehydrateerd blijven is essentieel voor de algehele gezondheid en kan ontstekingen helpen verminderen.

Veranderingen in levensstijl om ontstekingen te voorkomen

Het verminderen van ontstekingen door veranderingen in levensstijl is een holistische benadering om de algehele gezondheid en welzijn te bevorderen. Hier zijn enkele veranderingen in levensstijl die u kunt overwegen om ontstekingen te helpen voorkomen:

 • Dieetkeuzes: Adopteer een ontstekingsremmend dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk of vermijd bewerkte voedingsmiddelen, zoete snacks en geraffineerde koolhydraten.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Neem deel aan regelmatige fysieke activiteit om ontstekingen te verminderen en een gezond gewicht te behouden. Streef naar een combinatie van aerobe oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.
 • Stressmanagement: Oefen stressverminderende technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of mindfulness om chronische stress te beheersen, die kan bijdragen aan ontstekingen.
 • Voldoende slaap: geef prioriteit aan een goede nachtrust en streef elke nacht naar 7-9 uur rustgevende slaap. Slecht slapen kan ontstekingen verergeren.
 • Stoppen met roken: Als u rookt, is stoppen een van de meest effectieve manieren om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
 • Medicatie: In sommige gevallen kunnen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg ontstekingsremmende medicijnen of corticosteroïden voorschrijven om ontstekingen die verband houden met specifieke aandoeningen te beheersen.

Wat is een ontstekingsremmend dieet

Een ontstekingsremmend dieet is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsregime dat is ontworpen om chronische ontstekingen, een bekende voorloper van talloze gezondheidsproblemen, te verminderen. Dit dieet geeft prioriteit aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen, voornamelijk afkomstig van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Het legt vooral de nadruk op omega-3-vetzuren uit vette vis, lijnzaad en walnoten, bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Door het verminderen van pro-inflammatoire voedingsmiddelen, zoals verwerkte suikers en ongezonde vetten, en het bevorderen van ontstekingsremmende componenten, probeert dit dieet de algehele gezondheid en het welzijn te ondersteunen door de grondoorzaken van chronische ontstekingen aan te pakken.

Tips voor een niet-inflammatoir dieet

Een niet-inflammatoir dieet richt zich op het verminderen van voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken of verergeren. Hier zijn enkele tips voor het volgen van een niet-inflammatoir dieet:

 1. Geef prioriteit aan hele voedingsmiddelen: Baseer uw dieet op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die ontstekingen bestrijden.
 2. Ontstekingsremmende kruiden: Gebruik kruiden zoals kurkuma, gember en knoflook. Ze bevatten verbindingen die ontstekingsremmende effecten hebben.
 3. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Minimaliseer uw inname van bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze vaak ongezonde vetten, overmatige suiker en additieven bevatten die kunnen bijdragen aan ontstekingen.
 4. Divers dieet: Voeg verschillende soorten fruit en groenten toe om ervoor te zorgen dat u een breed spectrum aan voedingsstoffen en antioxidanten binnenkrijgt.
 5. Volkoren: Kies volle granen zoals bruine rijst, quinoa en volkoren boven geraffineerde granen zoals witte rijst en witbrood.
 6. Magere eiwitten: Kies voor magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis, peulvruchten en tofu en verminder rood en bewerkt vlees.
 7. Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd met water of kruidenthee om de algehele gezondheid te ondersteunen.
 8. Controle over de porties: Houd rekening met de portiegroottes om een ​​gezond gewicht te behouden, wat ontstekingen kan helpen verminderen.
 9. Regelmatige lichaamsbeweging: Neem fysieke activiteit op in uw routine, omdat het kan helpen ontstekingen onder controle te houden en het algehele welzijn te ondersteunen.
 10. Omgaan met stress: Chronische stress kan bijdragen aan ontstekingen. Oefen stressverminderende technieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen.
 11. Raadpleeg een gezondheidszorgprofessional: Als u specifieke voedingsproblemen of onderliggende gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg of een geregistreerde diëtist voor persoonlijk advies.

Referenties

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805548/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

Veelgestelde vragen

Kan een vegetarisch dieet ontstekingen verminderen?

Ja, een vegetarisch dieet kan zeker helpen bij het verminderen van ontstekingen. Een vegetarisch dieet met plantaardige producten kan ontstekingen helpen verminderen.

Wat zijn enkele van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

Enkele van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn vette vis, bessen, bladgroenten, gember, enz.

Wat zijn ontstekingsremmende voedingsmiddelen en hoe werken ze?

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen. Ontsteking is de reactie van het immuunsysteem op ongunstige stimuli zoals infecties, verwondingen of gifstoffen.

Welke voordelen kan het opnemen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen in mijn dieet mij opleveren?

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen chronische ontstekingen verminderen; ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals een betere gezondheid van het hart en gewichtsbeheersing. U kunt uw BMR kennen met behulp van een BMR-calculator om uw doelstellingen voor gewichtsbeheersing op één lijn te brengen.

Kunnen ontstekingsremmende voedingsmiddelen helpen bij darmgezondheid of spijsverteringsproblemen?

Ja, voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, kunnen de darmgezondheid helpen bevorderen en maagaandoeningen verlichten. Omega-3-vetzuren en eiwitrijk voedsel kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering.

Kunnen kinderen en oudere volwassenen ook profiteren van het consumeren van ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

Bepaalde verbindingen in voedingsmiddelen verminderen ontstekingen; ontstekingsremmende maaltijden kunnen ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel antioxidanten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem en de algehele gezondheid helpen.

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die ik moet vermijden om ontstekingen in mijn lichaam te verminderen?

Om ontstekingen te verminderen, moet u voedingsmiddelen consumeren die ontstekingen verminderen en bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en transvetten vermijden.

Zijn er mogelijke bijwerkingen of voorzorgsmaatregelen waarmee u rekening moet houden bij het nuttigen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

Als u voedingsmiddelen gebruikt die ontstekingen verminderen, moet u op eventuele allergieën, spijsverteringsproblemen en medicijnen letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *