Press ESC to close

Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap


Zwangerschap is een cruciale tijd voor vrouwen. Weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden, is essentieel om het welzijn van zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus te garanderen. Deze kennis helpt bij het plannen van verantwoorde en gezonde maaltijden tijdens de zwangerschap. Hoewel veel voedingsmiddelen gunstig zijn voor de zwangerschap, zijn er enkele die potentiële risico’s met zich meebrengen en moeten worden vermeden. In dit artikel bespreken we de voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden, waarom je ze moet vermijden en een paar tips van experts!

Waarom is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden tijdens de zwangerschap?

Het begrijpen van de redenen achter de voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden, draagt ​​bij aan het algehele welzijn van zowel moeder als baby. Tijdens de zwangerschap stijgen de voedingsbehoeften van het lichaam aanzienlijk; het vereist extra calorieën en voedingsstoffen. Daarom is het van cruciaal belang om een ​​evenwichtig en voldoende dieet te handhaven door bepaalde voedingsmiddelen te eten en weg te gooien. Dit is waarom het essentieel is om bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap te vermijden;

 1. Door voedsel overgedragen ziekten
 2. De impact van overtollige calorieën
 3. Potentiële allergenen
 4. Het concept van warme en koude gerechten

Laten we de hierboven genoemde oorzaken bespreken om bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap te vermijden.

1. Door voedsel overgedragen ziekten

Sommige voedingsmiddelen, zoals rauwe of onvoldoende verhitte zeevruchten, eieren en vlees, kunnen schadelijke bacteriën bevatten, zoals Salmonella of Listeria. Deze bacteriën veroorzaken tijdens de zwangerschap door voedsel overgedragen ziekten die leiden tot ernstige complicaties voor zowel de moeder als de baby. De risico’s omvatten vroeggeboorte, laag geboortegewicht, ontwikkelingsproblemen en kunnen in extreme gevallen leiden tot een miskraam of doodgeboorte. Bovendien kan de moeder symptomen ervaren zoals uitdroging, koorts en andere complicaties die haar algehele gezondheid kunnen beïnvloeden.

2. De impact van overtollige calorieën

Gewichtstoename bij de moeder is een noodzakelijke fysiologische verandering tijdens de zwangerschap. Maar het consumeren van een overmatige hoeveelheid calorieën tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met nadelige gevolgen zoals een miskraam, diabetes en pre-eclampsie bij moeders.. Bovendien is het in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas en diabetes type 2 bij kinderen, wat duidt op een transgenerationeel diabeteseffect. Het wordt dus essentieel om bepaalde calorierijke voedingsmiddelen van slechte kwaliteit te vermijden tijdens de zwangerschap

3. Potentiële allergenen

Allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s en schaaldieren kunnen allergische reacties veroorzaken. Hoewel niet alle zwangere vrouwen deze voedingsmiddelen hoeven te vermijden, lopen mensen met een familiegeschiedenis van allergieën mogelijk een groter risico. Allergische reacties tijdens de zwangerschap kunnen variëren van milde symptomen zoals jeuk of netelroos tot ernstigere reacties zoals anafylaxie, die levensbedreigend kunnen zijn. Zwangere vrouwen moeten zich bewust zijn van hun allergieën en in sommige gevallen allergietests ondergaan om hun lichaam te identificeren en te beslissen welke voedingsmiddelen ze tijdens de zwangerschap moeten vermijden.

4. Het concept van warm en koud eten

Naast wetenschappelijke verklaringen beïnvloeden traditionele opvattingen in India ook de perceptie van voedingsmiddelen die schadelijk of heilzaam zijn voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Volgens het Economic and Political Weekly worden voedselproducten gezien als gastheer en koud. Er wordt vaak aangenomen dat het ‘warme voedsel’ schadelijk is voor zwangere vrouwen, en dat wordt ook zo gezien ‘koud’ wordt verondersteld heilzaam te zijn, omdat zwangerschap een toestand van ‘warmte’ genereert, en het is wenselijk om een ​​evenwicht te brengen door ‘koud’ voedsel te nemen.

18 voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden

Voordat u onderzoekt welke voedingsmiddelen u tijdens de zwangerschap moet vermijden, is het belangrijk op te merken dat bepaalde voedingsmiddelen mogelijk beperkt zijn op basis van uw trimester, maar in verschillende trimesters acceptabel kunnen worden. Om dit te beheersen, is het van cruciaal belang om uw zwangerschapstijdlijn nauwkeurig te berekenen. U kunt uw zwangerschap eenvoudig volgen met behulp van een zwangerschapscalculator. Laten we nu eens kijken naar de lijst met voedingsmiddelen die we tijdens de zwangerschap moeten vermijden;

 1. Rauw vlees
 2. Verwerkt vlees
 3. Rauwe eieren
 4. Rauwe Spruiten
 5. Ongekookt Zeevoedsel
 6. Ongepasteuriseerde zuivelproducten
 7. Softijsje
 8. Zachte kaas
 9. Verwerkte voedingsmiddelen
 10. Orgaanvlees
 11. Hoge kwikvis
 12. Lever
 13. Sommige vruchtensappen
 14. Ongewassen fruit en groenten
 15. Alcohol
 16. Cafeïne
 17. Verontreinigd drinkwater
 18. Smoothies

1. Rauw vlees

Toxoplasmose is een van de vele door voedsel overgedragen ziekten die gepaard gaan met het eten van rauw, onvoldoende verhit of koud vlees en zeevruchten. Elke zwangerschap begint met een kans van 3-5% op een geboorteafwijking. Als u besmet bent met toxoplasmose, neemt de geboorteafwijking van uw baby toe. het is opmerkelijk dat als een moeder in het eerste trimester besmet is met toxoplasmose, heeft ze een kans van 10-15% om dit door te geven aan de baby, wat leidt tot mogelijke problemen met de hersenen, ogen, het hart en andere organen.

De basisbeginselen begrijpen van hoe zwangerschap te berekenen trimesters houdt in dat de zwangerschap van 40 weken in drie verschillende fasen wordt verdeeld, elk van drie maanden. Hier hebben we het eerste trimester benadrukt, wat betekent dat het risico op geboorteafwijkingen hoog is in de eerste drie maanden.

2. Verwerkt vlees

Bewerkt of delicatessenvlees bevat additieven, conserveermiddelen en verhoogde natriumgehaltes, wat potentiële risico’s met zich meebrengt voor de zich ontwikkelende foetus. Bovendien zijn dit de voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden verband houdt met het risico op Listeriose, een door voedsel overgedragen infectie die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de baby. Bovendien lopen moeders die dergelijk vlees eten het risico op maag-darmziekten, wat kan leiden tot symptomen als braken en diarree.

3. Rauwe eieren

Zwangere vrouwen en de algemene bevolking moeten ook het eten van onvoldoende verhitte eieren vermijden. Eieren zijn een veel voorkomende bron van Salmonella-infectie, een door voedsel overgedragen ziekte veroorzaakt door niet-tyfus Salmonella-bacteriën. Salmonella-infectie ontwikkelt zich met symptomen zoals koorts, misselijkheid, braken, maagkrampen en diarree. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden rauwe of onvoldoende verhitte eieren te vermijden, tenzij ze kiezen voor gepasteuriseerde eieren ter vervanging van eieren in de schaal. De National Library of Medicine suggereert dat producten gemaakt met gepasteuriseerde eieren een veiliger keuze zijn voor consumptie

4. Rauwe spruiten

Er wordt gemeld dat rauwe spruiten, waaronder bonen, radijsjes en klaver, salmonellabacteriën ontwikkelen, wat een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Schadelijke bacteriën zoals Salmonella, Listeria en E. coli kunnen via scheuren in de schaal de kiemzaden binnendringen. Eenmaal in het zaad groeien deze bacteriën in de warme en vochtige omstandigheden die nodig zijn voor de groei van kiemen. Salmonella, bekend om zijn snelle vermenigvuldiging, kan tot infectie leiden; zelfs een enkele spruit kan een infectieuze dosis met zich meedragen. Deze bacterie kan zelfs worden aangetroffen als je thuis spruiten kweekt en ontkiemt. Daarom is het een van de vele voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden.

5. Ongekookte zeevruchten

Het is essentieel om er rekening mee te houden dat niet alle soorten zeevruchten beperkt zijn tijdens de zwangerschap. Zeevruchten zoals vis tijdens en buiten de zwangerschap hebben opmerkelijke voordelen, die uw lichaam helpen voedingsstoffen binnen te krijgen. Moeders moeten hun consumptie van specifieke vis, zoals witte tonijn, beperken tot niet meer dan één portie van 150 gram per week vanwege het kwikgehalte ervan. Methylkwik kan de placenta passeren en mogelijk schadelijk zijn voor de baby, zoals opgemerkt door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De FDA adviseert om de volgende zeevruchten te vermijden;

 • Koningsmakreel
 • Marlijn
 • Oranje ruw
 • Haai
 • Zwaardvis
 • Tilefish uit de Golf van Mexico
 • Grootoogtonijn

6. Ongepasteuriseerde zuivelproducten

Pasteurisatie is een proces waarbij melk wordt verwarmd om schadelijke bacteriën te elimineren, waardoor het veiliger wordt voor consumptie, vooral tijdens de zwangerschap, wanneer het immuunsysteem kwetsbaarder kan zijn. Tijdens de zwangerschap is het raadzaam om ongepasteuriseerde melk te vermijden vanwege het potentiële risico op schadelijke bacteriën zoals Listeria, wat kan leiden tot ernstige complicaties voor zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus. Het consumeren van dergelijke producten brengt een hoger risico met zich mee op bacteriële infecties, resulterend in door voedsel overgedragen ziekten die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van moeders en foetussen. Ongepasteuriseerde voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden, zijn onder meer rauwe melk, rauwe kaas en andere zuivelproducten die niet gepasteuriseerd zijn.

7. Softijsje

Softijs, vooral het ijs dat wordt geserveerd in ijssalons of uit softijsmachines, kan een risico op Listeria-besmetting met zich meebrengen, en dit is vooral zorgwekkend tijdens de zwangerschap. Listeria is een bacterie die aanwezig kan zijn in ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten. Softijs, vaak gemaakt met ongepasteuriseerde melk, kan een bron van Listeria worden als de juiste hygiëne- en veiligheidsmaatregelen niet worden nageleefd.

Listeria-infectie, bekend als Listeriose, kan ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen, omdat ze tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn voor infecties als gevolg van veranderingen in het immuunsysteem. Listeriose kan leiden tot griepachtige symptomen, maar bij zwangere vrouwen kan dit resulteren in ernstiger complicaties, waaronder een miskraam, vroeggeboorte of infectie bij de pasgeborene.

8. Zachte kaas

Zachte kaas, een ander product, wordt vaak bereid met ongepaste melk en kan Listeriose veroorzaken. Zwangere vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor Listeria-infectie, omdat dit kan leiden tot ernstige complicaties voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Om het risico op blootstelling aan Listeria tijdens de zwangerschap te minimaliseren, moeten aanstaande moeders het consumeren van zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk vermijden.

9. Bewerkte voedingsmiddelen

Het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege verschillende factoren die de gezondheid van moeder en foetus kunnen beïnvloeden. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak een hoog gehalte aan additieven, conserveermiddelen en kunstmatige ingrediënten, die mogelijk geen optimale voedingswaarde bieden voor de ontwikkelingslanden. foetus. Deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een overmatige natriuminname, wat mogelijk kan leiden tot complicaties zoals zwangerschapshypertensie of pre-eclampsie.

10. Orgelvlees

Orgaanvlees verwijst naar de interne organen van dieren die als voedsel worden geconsumeerd. Veel voorkomende orgaanvleessoorten zijn de lever, het hart, de nieren en de tong. Ze bevatten veel cholesterol, verzadigde vetten en een teveel aan vitamine A, wat niet veilig is voor zwangere vrouwen. Vitamine A veroorzaakt vooral geboorteafwijkingen, miskramen en doodgeboorten.

11. Vis met hoog kwik

Vis levert essentiële voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van een baby, zoals Omega-3 (DHA en EPA) en omega-6-vetten, ijzer, jodium en choline. Het vermijden van vissen met een hoog kwikgehalte tijdens de zwangerschap is echter van cruciaal belang kwik kan de zich ontwikkelende foetus schaden. Kwik passeert gemakkelijk de placenta en blootstelling aan hoge niveaus van kwik in de baarmoeder kan leiden tot ontwikkelingsproblemen in het zenuwstelsel van de baby. Daarom worden hoge niveaus van kwik toegevoegd aan de lijst met voedingsmiddelen die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden.

Volgens de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten individuen ernaar streven om 8 tot 12 ounces per week aan diverse soorten zeevruchten met een lager kwikgehalte te consumeren.

12. Lever

Lever is een soort orgaanvlees dat rijk is aan voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine A. Hoewel deze voedingsstoffen essentieel zijn voor de algehele gezondheid, Het consumeren van lever tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege het hoge gehalte aan retinol, de actieve vorm van vitamine A. Overmatige inname van vitamine A, vooral in de vorm van retinol, kan leiden tot geboorteafwijkingen en ontwikkelingsproblemen bij de baby. Daarom moeten zwangere personen de lever vermijden en kiezen voor veiligere bronnen van essentiële voedingsstoffen.

13. Sommige vruchtensappen

Dit heeft te maken met vruchtensappen die je koopt tijdens de zwangerschap. Of je ze nu krijgt van boeren en verkopers die het verse sap persen of in winkels koopt, schadelijke bacteriën kunnen zich van buiten naar binnen verspreiden wanneer geschild, gesneden of vers geperst. Om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te minimaliseren, is het nuttigen van alleen gepasteuriseerde of behandelde sappen van cruciaal belang, omdat deze processen schadelijke bacteriën effectief elimineren.

Gepasteuriseerd sap is verkrijgbaar in de gekoelde of diepvriesafdelingen van winkels en moet, net als melk, worden gekoeld of ingevroren. Aan de andere kant kan houdbaar sap, verpakt in behandelde containers zoals dozen, flessen of blikjes, ongekoeld worden bewaard in de winkelschappen, meestal in de niet-gekoelde sapsectie.

Daarentegen worden ongepasteuriseerde of onbehandelde sappen vaak aangetroffen in de gekoelde afdelingen van supermarkten., natuurvoedingswinkels, cidermolens of boerenmarkten. Het is dus essentieel tijdens het winkelen voor dergelijke producten. Een ander belangrijk punt is de noodzaak om voorzichtig te zijn met de sappen van de vruchten die u tijdens de zwangerschap moet vermijden.

14. Ongewassen fruit en groenten

Het is essentieel om de veiligheid van rauwe groenten en fruit te garanderen door ze vóór consumptie grondig af te spoelen onder stromend water, vooral als ze geschild of gesneden moeten worden. Ongewassen fruit en groenten bevatten een parasiet genaamd Toxoplasma, die schadelijk is voor de moeder en de baby. Bovendien zijn er bepaalde soorten fruit die je tijdens de zwangerschap moet vermijden, dus zoek ze uit.

Vermijd het gebruik van zeep, wasmiddelen of bleekmiddelen voor het wassen van producten. Gebruik als extra voorzorgsmaatregel een kleine groenteborstel om oppervlaktevuil te verwijderen. Knip beschadigde of gekneusde plekken weg, want daar kunnen bacteriën gedijen.

15. Alcohol

Het vermijden van alcohol tijdens de zwangerschap is van cruciaal belang om mogelijke schade aan de zich ontwikkelende foetus te voorkomen. Het consumeren van alcohol tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op foetale alcoholspectrumstoornissen (FASD’s), wat kan leiden tot lichamelijke, gedrags- en intellectuele handicaps. Er bestaat geen veilige hoeveelheid of veilige tijd om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Zelfs matige alcoholconsumptie kan ernstige risico’s voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby met zich meebrengen.

16. Cafeïne

Cafeïne, dat veel voorkomt in koffie, thee, chocolade en sommige frisdranken, is een van de vele voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden. Hoewel een matige cafeïneconsumptie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan overmatige inname het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroten en tot een laag geboortegewicht leiden. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om hun dagelijkse inname van cafeïne te beperken en rekening te houden met verborgen bronnen van cafeïne in verschillende voedingsmiddelen en dranken.

17. Verontreinigd drinkwater

Verontreinigd drinkwater verwelkomt het binnendringen van schadelijke micro-organismen, verontreinigende stoffen of gifstoffen in uw lichaam die aanzienlijke risico’s met zich meebrengen tijdens de zwangerschap. Het drinken en gebruiken van verontreinigd water kan leiden tot maag-darminfecties, wat mogelijk gevolgen heeft voor de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind. Om zich tegen deze risico’s te beschermen, moeten zwangere vrouwen prioriteit geven aan de toegang tot schoon en veilig drinkwater. Dit kan gepaard gaan met waterzuiveringsmethoden of het kiezen van flessenwater uit betrouwbare bronnen.

18. Smoothies

Smoothies worden gemaakt met fruit, yoghurt en vruchtensappen. Het fruit en de yoghurt die voor de bereiding worden gebruikt, kunnen schadelijke bacteriën bevatten, zoals E. coli of Salmonella, die bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Deze bacteriën kunnen leiden tot infecties die ernstige gevolgen kunnen hebben tijdens de zwangerschap. De sleutel tot veilig genieten van smoothies tijdens de zwangerschap is kiezen voor smoothies gemaakt met gepasteuriseerd sap. Bij pasteurisatie wordt het sap verwarmd tot een temperatuur die schadelijke micro-organismen doodt, waardoor het veilig is voor consumptie, zelfs tijdens de zwangerschap.

Vruchten die u tijdens de zwangerschap moet vermijden

Afgezien van enkele voedingsmiddelen, zijn er bepaalde soorten fruit die u om verschillende redenen tijdens de zwangerschap moet vermijden. Het consumeren van een aanzienlijke hoeveelheid fruit is cruciaal tijdens de zwangerschap vanwege hun rijke voedingswaarde. Het is echter essentieel om uw gebruikelijke fruitkeuzes aan te passen voor het welzijn van uw baby. Laten we eens kijken naar een paar vruchten die we tijdens de zwangerschap moeten vermijden en de redenen daarachter;

1. Druiven

Het vermijden van druiven tijdens de zwangerschap is een onderwerp van discussie geweest vanwege de aanwezigheid van een grote hoeveelheid resveratrol, een chemische stof die toxiciteitsrisico’s kan opleveren voor aanstaande moeders. Hoewel druiven essentiële voedingsstoffen bevatten, zoals vitamine A en C, is het van cruciaal belang om uw arts te raadplegen voordat u druiven in uw dieet gebruikt zwangerschapsdieetgrafiek. Door professioneel advies in te winnen, kunt u weloverwogen keuzes maken, waarbij prioriteit wordt gegeven aan uw gezondheid en het welzijn van uw baby.

2. Onrijpe papaja

Er wordt aangenomen dat het consumeren van papaja vroegtijdige bevalling veroorzaakt of tot een miskraam leidt, en daar schuilt een kern van waarheid in. Papaja’s, vooral de onrijpe en halfrijpe varianten, bevatten latex, dat samentrekkingen van de baarmoeder kan stimuleren, wat tot vroegtijdige bevalling kan leiden. Het is raadzaam om dit te vermijden, vooral in het derde trimester.

3. Ananas

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ananas toevoegt aan de lijst met ’te vermijden vruchten tijdens de zwangerschap’. Het advies is vanwege het hoge bromelaïnegehalte, dat mogelijk de baarmoederhals kan verzachten en tot vroegtijdige bevalling kan leiden. Bromelaïne is een enzym dat eiwitten in het lichaam van de moeder afbreekt, wat leidt tot abnormale bloedingen. Met name de hoeveelheid bromelaïne die in één portie ananas wordt aangetroffen, heeft waarschijnlijk geen significante invloed op uw zwangerschap.

Risico’s van het eten van deze voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Als u zwanger bent, is het essentieel dat u goed let op wat u eet, omdat bepaalde voedingsmiddelen risico’s kunnen opleveren voor uw zich ontwikkelende baby. Deze risico’s variëren van voedselvergiftiging veroorzaakt door schadelijke bacteriën zoals Listeria en Salmonella tot complicaties door hoge kwikniveaus en cafeïne-inname. Laten we eens kijken naar de risico’s die gepaard gaan met het eten van voedsel dat tijdens de zwangerschap wordt vermeden;

1. Toxoplasmose
2. Salmonella
3. Mercurius
4. Vitamine A
5. Listeriose

1. Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door de Toxoplasma gondii-parasiet, die vaak voorkomt in de bodem, verontreinigd water en onvoldoende verhit vlees. Hoewel een gezond immuunsysteem de infectie meestal kan afweren, vormt dit een aanzienlijk risico tijdens de zwangerschap. Als een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst besmet raakt, bestaat het risico dat de infectie wordt doorgegeven aan de zich ontwikkelende foetus, wat tot ernstige complicaties kan leiden. Toxoplasmose kan bij pasgeborenen een verstandelijke beperking, problemen met het gezichtsvermogen en toevallen veroorzaken.

Voedingsmiddelen die verband houden met dit risico
Lams-, Varkens- en Hertenvlees

2. Salmonella

Salmonella is een bacteriële infectie die verschillende stammen omvat die bij individuen ziekten kunnen veroorzaken. Hoewel In zeldzame gevallen kan een Salmonella-infectie het risico op complicaties tijdens de zwangerschap verhogen, met mogelijke gevolgen voor vroeggeboorte (vóór 37 weken) en groeivertraging van de foetus. In ongeveer 4% van de gevallen kan Salmonella leiden tot bacteriëmie, waardoor bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een ongunstig baarmoedermilieu wordt bevorderd, wat mogelijk kan leiden tot verlies van de foetus.

Voedingsmiddelen die verband houden met dit risico
Ongepasteuriseerde melk of zuivelproducten en rauwe of onvoldoende verhitte zeevruchten, inclusief schaaldieren

3. Mercurius

Kwik is een zwaar metaal dat in bepaalde vissen aanwezig kan zijn in de vorm van methylkwik, waarvan bekend is dat het schadelijk is, vooral tijdens de ontwikkeling van de foetus. Grote roofvissen, zoals haaien, zwaardvissen, koningsmakreel en tegelvissen, hebben de neiging hogere niveaus van kwik te accumuleren. Wanneer zwangere vrouwen vis eten met een hoog kwikgehalte, kan het metaal de placenta passeren en het zich ontwikkelende zenuwstelsel van de foetus verstoren. Dit kan resulteren in ontwikkelingsachterstanden, cognitieve stoornissen en zelfs hersenverlamming.

Voedingsmiddelen die verband houden met dit risico
Tilefish, koningsmakreel en zwaardvis

4. Vitamine A

Het consumeren van te veel vitamine A, vooral in de vorm van retinol (te vinden in dierlijk voedsel), kan leiden tot een aandoening die bekend staat als hypervitaminose A. Deze aandoening gaat gepaard met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen, die vooral de ontwikkeling van de foetus aantasten. centrale zenuwstelsel en veroorzaakt afwijkingen in het hart, de longen en andere organen.

Vitamine A in fruit: Hoewel fruit over het algemeen niet veel vitamine A bevat, bevatten ze wel precursorverbindingen, carotenoïden genaamd, die het lichaam indien nodig in vitamine A kan omzetten. Sommige vruchten die rijk zijn aan carotenoïden zijn onder meer:

 • Mango’s: Mango’s bevatten bètacaroteen, een soort carotenoïde die het lichaam kan omzetten in vitamine A.
 • Meloen: Deze vrucht is een goede bron van bètacaroteen en draagt ​​bij aan de inname van vitamine A.
Voedingsmiddelen die verband houden met dit risico
Orgaanvlees: Lever

5. Listeriose

Listeriose is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie Listeria monocytogenes. Het kan leiden tot griepachtige symptomen, ernstige ziekten of complicaties, vooral bij zwangere personen, pasgeborenen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Listeriose kan uw pasgeboren baby erg ziek maken.

Tijdens de zwangerschap verlagen hormonale veranderingen in het lichaam, zoals een verhoogde productie van progesteron, het immuunsysteem, waardoor het moeilijker wordt om ziekten te bestrijden en infecties. Daarom is het essentieel om bepaalde voedingsmiddelen die Listeria-bacteriën bevatten tijdens de zwangerschap te vermijden.

Voedingsmiddelen die verband houden met dit risico
Verwerkt vlees, ongepasteuriseerde zuivelproducten, rauwe spruiten, rauwe en onvoldoende verhitte zeevruchten

Kan ik alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is een onderwerp dat tot veel discussie en discussie binnen de medische gemeenschap heeft geleid. De consensus onder beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg is dat het consumeren van alcohol tijdens de zwangerschap risico’s met zich meebrengt voor de zich ontwikkelende foetus.

Risico’s:

 1. Foetale alcoholspectrumstoornissen (FASD’s): Alcohol kan de placenta passeren en de zich ontwikkelende foetus beïnvloeden. Blootstelling aan alcohol in de baarmoeder kan leiden tot een reeks aandoeningen die bekend staan ​​als FASD’s, waaronder mogelijk fysieke, gedrags- en intellectuele handicaps.
 2. Vroeggeboorte en laag geboortegewicht: Zwaar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 3. Miskraam: Er zijn aanwijzingen die wijzen op een mogelijk verband tussen alcoholgebruik en een verhoogd risico op een miskraam.

Richtlijnen: Alle beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg vermelden alcohol onder voedingsmiddelen die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden. De veiligste optie is om alcohol tijdens de zwangerschap volledig te vermijden. Als een vrouw alcohol heeft gedronken voordat ze zich realiseerde dat ze zwanger is, is het raadzaam hiermee te stoppen zodra de zwangerschap is bevestigd.

Kan ik cafeïne gebruiken tijdens de zwangerschap?

De inname van cafeïne tijdens de zwangerschap is een ander aspect dat zorgvuldige overweging vereist. Hoewel een matige cafeïneconsumptie als veilig wordt beschouwd, kan overmatige inname risico’s met zich meebrengen. Thee, koffie, frisdranken en energiedranken zijn cafeïnehoudende dranken die vermeld staan ​​onder voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden.

Risico’s:

 1. Miskraam: Sommige onderzoeken suggereren een mogelijk verband tussen een hoge inname van cafeïne en een verhoogd risico op een miskraam, vooral in de vroege stadia van de zwangerschap.
 2. Laag geboorte gewicht: Overmatige cafeïneconsumptie is in verband gebracht met een hoger risico op het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht.
 3. Vroeggeboorte: Er zijn aanwijzingen die wijzen op een mogelijk verband tussen een hoge inname van cafeïne en een verhoogd risico op vroeggeboorte.

Richtlijnen: De meeste gezondheidsautoriteiten adviseren om de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap te beperken tot ongeveer 200-300 milligram per dag. Het is belangrijk om rekening te houden met cafeïne uit alle bronnen, inclusief koffie, thee, frisdranken en bepaalde medicijnen.

Expertrecensie over voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden

Wij zijn ervan overtuigd dat elke vrouw geïnformeerd moet worden over de aard en informatie over de mogelijke risico’s van het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen die ze tijdens de zwangerschap moeten vermijden. De beslissing om voedsel wel of niet te eten moet persoonlijk zijn, gebaseerd op kennis, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

We hebben in grote lijnen gekeken naar de lijst met voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden. Experts benadrukken twee belangrijke redenen voor deze aanbeveling:

 1. Risico op door voedsel overgedragen ziekten: Bepaalde voedingsmiddelen brengen een hoger risico met zich mee om door voedsel overgedragen ziekten te veroorzaken, die aanzienlijke gezondheidsbedreigingen voor de moeder en de baby kunnen vormen.
 2. Waarschijnlijkheid van vroege bevallingspijn: Sommige voedingsmiddelen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op het veroorzaken van vroege weeën, wat het belang benadrukt van het vermijden ervan tijdens de zwangerschap.

Referenties

“Advies over het eten van vis.” 2022. FDA.

https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish.

Bianchetti, Mario en Hanna Danielewicz. 2017. “Dieet tijdens de zwangerschap – meer dan eten

PMC.” NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682869/.

“Rauw, onvoldoende gaar of koud vlees en zeevruchten eten.” en NCBI. Toegang tot 9 december

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582930/.

“Door voedsel overgedragen ziekten tijdens de zwangerschap – PMC.” en NCBI. Geraadpleegd op 9 december 2023.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2939108/.

Teh, Gladys. 2019. “.” . – YouTube. https://www.jstor.org/stable/4401755.

“Waarom bepaalde voedingsmiddelen vermijden.” en NSW Voedselautoriteit. Geraadpleegd op 8 december 2023.

https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumer/life-events-and-food/pregnancy/why-avoid-

bepaalde voedingsmiddelen.

Veelgestelde vragen

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Pizza eten tijdens de zwangerschap is over het algemeen veilig, maar het is belangrijk om rekening te houden met de ingrediënten. Kies voor goed gekookte en gepasteuriseerde toppings, zoals mayonaise, om elk risico op door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Het is raadzaam om varianten met een hoog vet- en natriumgehalte te beperken, en het toevoegen van voedzame toppings zoals groenten kan het een uitgebalanceerde keuze maken.

Kan ik Maggi eten in de 9e maand van de zwangerschap?

Ja, het af en toe consumeren van Maggi of instantnoedels in de 9e maand wordt als veilig beschouwd. Matiging is echter de sleutel. Zorg ervoor dat de noedels goed gaar zijn en overweeg om groenten of magere eiwitten toe te voegen voor extra voedingswaarde.

Kan ik momo’s eten tijdens de zwangerschap?

Het eten van momo’s tijdens de zwangerschap is acceptabel als ze goed gekookt zijn. Kies voor goed gekookte vullingen en zorg ervoor dat de buitenste laag op de juiste manier wordt gekookt in een schone omgeving om elk risico op door voedsel overgedragen infecties te elimineren. Matigheid en het kiezen van hygiënische eetplekken zijn essentieel.

Mag ik samosa eten tijdens de zwangerschap?

Hoewel dit niet een van de voedingsmiddelen is die je tijdens de zwangerschap moet vermijden, is het beter om geen samosa’s te eten. Alle gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen moeten worden beperkt. Dit kan gastro-intestinale of gewoon gasproblemen veroorzaken, wat pijnlijk is tijdens de zwangerschap.

Mag ik Atta-noedels eten tijdens de zwangerschap?

Ja, je kunt atta-noedels eten tijdens de zwangerschap; ze zijn een beter alternatief voor maida-noedels. Zorg ervoor dat ze goed gaar zijn en overweeg om groenten of magere eiwitten toe te voegen voor voldoende voedingsstoffen voor u en uw baby.

Mag ik pani puri eten tijdens de zwangerschap?

Het is veilig om pani puri te consumeren, op voorwaarde dat het met hygiëne en voorzichtigheid wordt bereid. Het water dat in pani puri wordt gebruikt, kan een potentiële bron van bacteriën zijn, vooral als het wordt gekocht bij verkopers langs de weg. Als u overweegt het op een onreine plaats te eten, dan is het een van de voedingsmiddelen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden. Kies in plaats daarvan voor zelfgemaakte pani puri met schoon water en verse, gezonde vullingen om de veiligheid te garanderen.

Mag ik kool eten tijdens de zwangerschap?

Ja, kool is een voedzame groente die kan worden opgenomen in een uitgebalanceerd zwangerschapsdieet. Zorg ervoor dat het grondig wordt gewassen en gekookt om het risico op besmetting te verminderen. Het opnemen van een verscheidenheid aan groenten is essentieel voor de algehele gezondheid.

Waarom bananen vermijden tijdens de zwangerschap?

Het vermijden van bananen tijdens de zwangerschap is onnodig; ze zijn een gezonde keuze. Bananen zijn rijk aan kalium, foliumzuur en andere essentiële voedingsstoffen. Het opnemen ervan in uw dieet kan bijdragen aan een goed afgerond en voedzaam zwangerschapsdieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *