Press ESC to close

Voordelen van joggen


‘Al deze mensen rennen en gaan nergens heen.’ Nou ja, nergens anders dan alleen naar de trappen van een gezond en gezond leven. De zoete opluchting van gezonde lichaamsbeweging, joggen, wordt vaak gedefinieerd als hardlopen in een langzamer tempo van minder dan tien kilometer per uur. Joggen heeft veel voordelen, van het afbreken van de trainingspauze tot het verbeteren van de gezondheid op de lange termijn. Joggen is geschikt voor iedereen, in tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging die zich richten op verschillende lichaamstypes en geslachten. De talrijke voordelen van joggen zijn onder meer een betere darmgezondheid en geheugen, een betere gezondheid van het hart, een verlaagde bloeddruk en nog veel meer. Laten we verdergaan met een uitgave waarin we de verschillende excentriciteiten van joggen onderzoeken en hoe het iemand kan helpen een gezonde levensstijl te kanaliseren.

Wat is joggen?

Joggen verwijst bij uitstek naar ‘slow running’ om de trainingsbehoeften te accentueren. De snelheid van joggen kan variëren van ergens tussen de zes en acht mijl per uur. Joggingvoordelen zijn nog niet zo lang geleden in de mode. In tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging kost joggen geen extra kosten en is het gemakkelijk toegankelijk. Joggen is een van de meest gezonde, competitieve en gemakkelijk te doen oefeningen. De voordelen van joggen worden voornamelijk erkend als aerobe oefeningen en resulteren in gezondheidsverbeteringen en fitnessniveaus. Aërobe oefeningen combineren zuurstof grotendeels met bloedglucose of lichaamsvet om zuurstof te produceren. Vaak vervagen mensen de grens tussen hardlopen en joggen. Hoewel vergelijkbare praktijken niet hetzelfde zijn, worden de lijnen getrokken met de intensiteit van elk. Het looptempo is hoger dan bij joggen, en de inspanning is ook hoger in het eerste geval. De fitnessvereisten van een individu zijn ook hoger bij hardlopen dan bij joggen.

16 gezondheidsvoordelen van joggen

Het is in wezen een van de handigste oefeningen. Joggen biedt een hele reeks voordelen, waardoor er talloze gezondheidsverbeteringen en verbeteringen ontstaan. Van het complimenteren van het meest prominente doel van gewichtsverlies dat men heeft bij het starten van een oefening tot het helpen bij het verbeteren van hartaandoeningen: joggen kan precies de juiste hoeveelheid duwtje zijn die men nodig heeft om zijn streven naar een gezond en gezond leven te beginnen. Hieronder staan ​​enkele van de beste joggingvoordelen opgesomd die u ertoe kunnen aanzetten:

 1. Verbeterde hartgezondheid
 2. Verlaagde bloeddruk
 3. Gewichtsbeheer
 4. Calorieverbranding
 5. Spierkracht en uithoudingsvermogen
 6. Kernactivering
 7. Verhoogde botdichtheid
 8. Mentale gezondheid
 9. Stressvermindering
 10. Verbeterde slaap
 11. Verbeterde immuniteit
 12. Verbeterde ademhalingsfunctie
 13. Verhoogde energieniveaus
 14. Verbeterd uithoudingsvermogen
 15. Versterkte gewrichten
 16. Scherpere cognitieve vaardigheden

1. Verbeterde hartgezondheid

Heb je je ooit afgevraagd of de ochtendsprint een zegen kan zijn voor je kloppende hart? Aërobe activiteiten zoals joggen zijn een uitstekende manier om dat bescheiden hart kloppend te houden, waardoor de levensduur en mogelijkheden op de lange termijn worden verbeterd. Zoals vermeld in de studie van het American College of Cardiology, vermindert het beoefenen van aërobe oefeningen direct het risico op cardiovasculaire problemen bij een persoon. De volgende keer dat u besluit het ochtendjoggen op te geven, denk dan eens aan uw nederige hart.

2. Verlaagde bloeddruk

Onder bloeddruk wordt verstaan ​​de schatting van de kracht die tijdens het pompen van bloed op de slagaderwanden wordt uitgeoefend. Hoge bloeddruk doet zich voor als deze maatstaf verder gaat dan 140/90. Europese en Amerikaanse richtlijnen voor hypertensie bevelen ten zeerste aan om fysieke activiteiten in de dagelijkse routines op te nemen om de bloeddruk te helpen verlagen en hypertensie op afstand te houden. Naast een ongezonde levensstijl kunnen sommige gezondheidsproblemen zoals diabetes, nierziekten of erfelijke aandoeningen leiden tot een verhoogde bloeddruk. Verscheidene oefeningen voor diabetes kan nuttig zijn voor diabetespatiënten.

3. Gewichtsbeheersing

Ongezond gewicht of obesitas is een van de meest verleidelijke factoren voor chronische ziekten om van uw lichaam een ​​permanent thuis te maken. Joggen kan een goedmaker zijn voor iedereen die van plan is af te vallen. Er zijn veel mensen die vooral gaan joggen om af te vallen. Regelmatig joggen kan worden aangevuld met yoga voor gewichtsverlies. Het volgen van een gezonder dieet met een evenwichtige consumptie van macronutriënten is zelfs nog nuttiger.

4. Calorieverbranding

Het beoefenen van een calorietekort is zeer efficiënt tijdens het afvallen. Dit tekort kun je bereiken door meer calorieën te verbranden dan je verbruikt. Joggingvoordelen met het effectief verbranden van calorieën. Er zijn ook andere oefeningen om af te vallen die de calorieverbranding accentueren en u helpen het ideale en gezonde gewicht te bereiken.

5. Spierkracht en uithoudingsvermogen

De voordelen van joggen komen ook neer op het vergroten van de spierkracht. Aërobe oefeningen kunnen de afbraak van spiereiwitten in hoge mate helpen verminderen, wat verder kan helpen bij spiergroei en uithoudingsvermogen. Men kan genieten van joggen om af te vallen en tegelijkertijd de spieren van het onderlichaam op te bouwen.

6. Kernactivering

We zijn allemaal deze HIIT-trainingsvideo’s online tegengekomen, en een rode draad die hen bindt is de nadruk op het verbeteren van de kernkracht. Het hebben van een solide kern is essentieel voor het stabiliseren van de onderrug en het verbeteren van de flexibiliteit en het evenwicht. Joggen bevordert de betrokkenheid van de diepe buikspieren, waardoor de kernkracht aanzienlijk wordt geactiveerd.

7. Verhoogde botdichtheid

De gezondheid van de botten is van cruciaal belang voor het behoud van een algehele goede gezondheid, ongeacht de leeftijd. Naarmate we ouder worden, worden onze botten vatbaarder voor problemen zoals artritis en osteoporose. Joggen kan de gewenste botmetabolische activiteit veroorzaken, wat leidt tot een verhoogde accumulatie van calcitonine, parathyroïdhormoon en vitamine D. Deze combinatie kan de botdichtheid aanzienlijk verbeteren.

8. Geestelijk welzijn

Iedereen die zich overgeeft aan enige vorm van fysieke activiteit zal getuigen van de opmerkelijke voordelen ervan bij het verbeteren van de mentale sfeer. Regelmatig joggen heeft voordelen met sprankelende nieuwe bloedvaten die de hersenen helpen voeden. De voordelen van joggen zijn zichtbaar door een beter humeur en een beter geheugen. Het algehele welzijn van iemands mentale en emotionele welzijn bloeide door joggen.

9. Stressvermindering

Stress is een gemeenschappelijke factor waar we allemaal dagelijks mee worstelen. Minimale stress als gevolg van werkdruk of gerelateerd aan uw persoonlijke leven is beheersbaar en kan worden aangepakt. Aanhoudende stress kan echter leiden tot veel inspannende problemen zoals depressie en angst. Het is bekend dat de voordelen van joggen een betere mentale en hersengezondheid doordringen. Door regelmatig te joggen, verbrand je veel stoom en verlicht je de stress.

10. Verbeterde slaap

De voordelen van joggen voor gewichtsverlies en het opbouwen van spierkracht zijn algemeen bekend. Er zijn echter ook aanvullende waarden van joggen die meer benadrukt zouden kunnen worden. Slapeloosheid en slechte slaapcycli zijn typische problemen waarmee het grootste deel van de bevolking wordt geconfronteerd. Joggen heeft bewezen effecten op de verbetering van de slaapcyclus en helpt bij het genezen van chronische slapeloosheid.

11. Verbeterde immuniteit

Toegeven aan elke vorm van fysieke activiteit geeft automatisch een boost aan de immuniteit. De voordelen van elke dag joggen zullen zich manifesteren in het versterken van het immuunsysteem. Een goede immuniteit is van uitzonderlijk cruciaal belang bij het helpen bestrijden van ziekten. Joggingvoordelen met verbetering van de immuniteit, waardoor bacteriële en virale infecties op afstand worden gehouden.

12. Verbeterde ademhalingsfunctie

De puzzel van het moderne leven is zo groot dat de meesten van ons zich door de luxe- en gezondheidsproblemen van een zakelijke levensstijl worstelen. Dit sedentaire leven zonder fysieke activiteit kan leiden tot verslechterende longfuncties. Tijdens het joggen worden uw longen en lichaam zwaar aan het werk gezet. Hierdoor stromen ze zuurstof het lichaam in, versterken ze de weefsels rond de longen en helpen ze beter te functioneren. Regelmatig joggen komt ten goede aan iemand met verbeterde ademhalingsspieren. Dit kan verder leiden tot verbeterde longfuncties.

13. Verhoogde energieniveaus

Slechte voeding en een inactieve levensstijl zijn de belangrijkste oorzaken van de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de meeste mensen vandaag de dag. Dit, gecombineerd met onvoldoende slaap, verlaagt het energieniveau verder. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat uw lichaam een ​​baken wordt van veel fysiologische en psychologische problemen. Door te joggen kunnen er aanzienlijke veranderingen op celniveau in het lichaam optreden. Dit zorgt voor een ontspannen geestelijke gezondheid en een betere slaapcyclus, waardoor iemands energie efficiënter en effectiever kan worden geïnvesteerd. Anaërobe oefeningen helpen bij een betere bloedcirculatie in het menselijk lichaam, waardoor de zuurstof wordt verhoogd, waardoor iemand nog energieker wordt. Met meer energie en behouden gewicht zou een goede lengte moeten komen. Geniet van enkele van de beste oefeningen om de lengte te vergroten en uw lichaam met gezond genot te behandelen.

14. Verbeterd uithoudingsvermogen

De voordelen van joggen presenteren zich in de vorm van verbeterd mentaal welzijn, fysieke en spierkracht, gewichtsbeheersing, verbeterde slaap en nog veel meer. Dit alles cumuleert gezamenlijk in het stimuleren van het algehele uithoudingsvermogen van het menselijk lichaam. Het door inspanning veroorzaakte lichaam kan zijn energie effectiever investeren en een evenwichtige levensstijl met goede gezondheid en voeding handhaven.

15. Versterkte gewrichten

Vanwege de klachten die men blijft houden tijdens de eerste dagen dat men aan lichaamsbeweging doet, wordt joggen vaak ten onrechte aangezien voor ernstige gevolgen voor de knieën. Op de lange termijn heeft joggen echter voordelen omdat het bescherming biedt tegen knieartritis. De voordelen van joggen zijn dat het bloed sneller wordt rondgepompt, waardoor voedingsrijke vloeistof in het kraakbeen wordt geduwd. Deze vloeistoffen houden de gewrichten gezond en sterk. Zoals al vermeld helpt joggen bij cardiovasculaire problemen. Dit helpt op zijn beurt bij het verminderen van de ontsteking die de oorzaak is van pijn in ons lichaam. De volgende keer dat u op het punt staat te stoppen met trainen vanwege de initiële inspanning, denk dan aan de voordelen op de lange termijn. terwijl je tegemoetkomt aan de behoeften van je gewrichten, kun je ook hun lengte vergroten. Er zijn verschillende yogahoudingen om je lengte te vergroten en die grote droom waar te maken.

16. Scherpere cognitieve vaardigheden

Aërobe oefeningen zoals joggen kunnen helpen nieuwe hersencellen en receptoren te stimuleren met ‘feel good’-endorfines, waardoor uw humeur wordt verbeterd en onnodige vermoeidheid wordt weggenomen. Door op tempo te joggen kunnen essentiële eiwitten in uw hersenen stromen, wat helpt bij het verbeteren van het denkvermogen, het verbeteren van het mentale welzijn en het verbeteren van het geheugen. Regelmatig joggen komt dergelijke cognitieve functies ten goede, waardoor uw denken en leren scherper worden.

Wat is de beste tijd van de dag om te joggen?

Het is niet verwonderlijk dat bijna niemand van ons zoveel wil bewegen als ons been na een dienst van ruim 8-9 uur, laat staan ​​werken. De meesten van ons willen het zweterige joggen ’s ochtends als eerste afmaken en de avond reserveren voor wat tijd. Volgens de National Library of Medicine helpt joggen in de ochtend aanzienlijk bij een verbeterde slaapcyclus. Wat joggen in de late namiddag of avond betreft, ze zijn nuttig in termen van het verminderen van het risico op blessures en het verlichten van stress.

Joggen tijdens de ochtend

Pluspunten:
’s Ochtends op een lege maag hardlopen is een uitstekende kryptoniet voor gewichtstoename. Net als in de ochtend verbrandt het lichaam het vet sneller en glycogeen om energie vrij te maken. Ochtendjoggen is gunstig als het gaat om het vergroten van de tolerantie van uw lichaam voor glucose. Ook is de testosteronconcentratie van het lichaam ’s ochtends hoger, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de spieropbouw. Ochtendjoggen heeft voordelen bij het opbouwen van lagere spieren zoals bilspieren, quads en hamstrings. Het aanvullen van het lichaam met een eiwitrijk dieet wordt sterk aanbevolen om de spiergroei te behouden. Zoals uit het onderzoek van de National Library of Medicine uit 2021 blijkt, vindt de piekafscheiding van Cortisol, het stresshormoon, ’s morgens plaats. Bij aërobe oefeningen zoals joggen en hardlopen komen endocannabinoïden vrij, het hormoon dat enorm werkt als stemmingsverbeteraar en om de ochtendsomberheid van zich af te schudden. Ochtendjoggen heeft voordelen bij het inademen van frisse lucht.

Nadelen:
De toestand van het lichaam gedurende de ochtend is die van stijve gewrichten en lage temperaturen, waardoor men vatbaar is voor blessures. Om dat te voorkomen, wordt het altijd aanbevolen om het joggen in de ochtend vooraf te laten gaan met een warming-up die de lichaamstemperatuur, de zuurstofstroom en de bloedtoevoer naar de spieren zou helpen verhogen. De warming-up helpt ook de bloeddruk te verlagen, die ’s ochtends uitzonderlijk hoog is.

Joggen in de avond

Pluspunten:
De longcapaciteit is ’s avonds hoger, evenals de energie. De verhoogde kerntemperatuur in de avond maakt het lichaam bovendien flexibeler en robuuster, waardoor het uitstekend geschikt is voor snel joggen. ’s Avonds joggen verlaagt de bloeddruk en schenkt u een zoete bevrijding van kalmte en sereniteit.

Nadelen:
Joggen in de late namiddag zorgt ervoor dat het lichaam onnodig extra energie krijgt, wat kan leiden tot verstoring van de slaap. De natuurlijke sfeer van donker en slechtziendheid zijn ook enkele nadelen van het vermijden van joggen in de avond.

Er zijn voor- en nadelen van joggen op beide uren. Dus eerlijk gezegd komt het allemaal neer op individuele keuze. Afhankelijk van het gemak kunt u ervoor kiezen om ’s ochtends of laat in de middag te gaan joggen. De bovenstaande lijst kan u helpen welke voordelen beter bij uw doel passen, zodat u dienovereenkomstig kunt kiezen.

Tips om op een correcte manier te joggen

Joggen is geen rocket science, en er zijn geen beginners en kenners als het gaat om het benutten van de voordelen van elke dag joggen. Er is echter geen betere die niet de beste kan zijn. We hebben een aantal eenvoudig te volgen tips bedacht die u misschien wilt toepassen om de voordelen van dagelijks joggen veel efficiënter te benadrukken.

 • Hydrateren

Joggen profiteert van een overvloed aan dingen, maar het aanhoudende harde werk van het lichaam kan ook tot uitdroging leiden. Het wordt dus ten zeerste aanbevolen om tijdens het joggen een behoorlijke hoeveelheid water te consumeren. Een in 2016 gepubliceerd onderzoek van de National Library of Medicine stelt dat tijdens oefeningen elke 15 minuten 1 kopje water (236 ml) wordt geconsumeerd.

 • Tempo is cruciaal

Vertrekkend joggen voor gewichtsverlies of het verrijken van andere voordelen is uitstekend. Te midden daarvan moet men er echter aan denken om van het proces te genieten. Om jezelf te motiveren om elke dag te joggen, moet je ervan genieten. Het is dus absoluut noodzakelijk om een ​​goed joggingtempo aan te houden, dat maximaal 10 tot 13 kilometer per uur mag zijn.

 • Het behouden van een goede formatie

Het is van cruciaal belang om tijdens het joggen een goede vorm te behouden. Zorg ervoor dat u de kern aanspant en uw bilspieren geactiveerd houdt. Het wordt ook aanbevolen om te voorkomen dat u gaat hangen als u zich inspanning voelt. Wanneer de uitputting toeslaat en u zich uit vorm voelt, is het raadzaam een ​​pauze te nemen en een paar minuten te wandelen voordat u weer gaat joggen.

 • Een fatsoenlijk paar schoenen is altijd handig.

Er zijn misschien geschiktere tips dan deze, maar het hebben van het perfecte paar schoenen tijdens het joggen is buitengewoon belangrijk. Zorg ervoor dat de schoenen precies goed bij je passen, niet los of strak. Gewatteerde schoenen hebben vaak de voorkeur. Er moet echter meer vulling worden aanbevolen. In plaats daarvan is het altijd beter om comfortabele en ondersteunende schoenen te hebben.

 • Vogels met dezelfde veer moeten samenkomen.

Sommige mensen geven echter de voorkeur aan solo-joggen terwijl hun favoriete nummer in hun oren knalt. Het is echter gebruikelijk om mensen te vinden die energie en motivatie van anderen halen als het gaat om sporten. Zulke mensen presteren beter in groepen met metgezellen. Deelnemen aan een jogginggroep kan helpen bij het uitwisselen van tips en advies van collega-joggers. Dergelijke groepen helpen ook om consistent te blijven met hun joggingroutine.

Deskundig advies over joggingvoordelen

Volgens een onderzoek uit 2014 van het Journal of the American College of Cardiology kan 10 minuten hardlopen met een lage intensiteit, als je het elke dag doet, je leven vele jaren verlengen. Het valt echter niet te ontkennen dat oefeningen met hoge intensiteit, waarbij langere trainingen, gewichtheffen, enz. betrokken zijn, sneller en effectiever resultaten opleveren. Het goede oude joggen is echter ook een uitstekende manier om aan uw trainingsreis te beginnen. De voordelen van elke dag joggen kunnen vele lagen gezonde tinten aan uw leven toevoegen. Experts raden aan dat dagelijks joggen uw trainingsintensiteit geleidelijk kan verhogen. Meestal beginnen mensen met joggen om af te vallen, vooral degenen die geen tijd kunnen vrijmaken voor hardcore trainingen. Studies hebben meerdere bevindingen opgeleverd over hoe de voordelen van dagelijks joggen zich uitstrekken tot gewichtsbeheersing, het verlichten van stress, het vergroten van het uithoudingsvermogen, het behouden van de cardiovasculaire en longgezondheid, enzovoort. Als u nog steeds twijfels heeft over joggen, raden experts u aan alle vermoedens af te wenden en gewoon te gaan joggen.

Referenties

“Cortisol op het circadiane ritme en het effect ervan op het cardiovasculaire systeem.” 2021. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7830980/.

Backes, Todd P. en “Vloeistofconsumptie, lichaamsbeweging en cognitieve prestaties – PMC.” NCBI. Geraadpleegd op 22 november 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993146/.

“Cortisol op het circadiane ritme en het effect ervan op het cardiovasculaire systeem.” 2021. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7830980/.

“Oefening en het hart.” en Johns Hopkins Medicine. Geraadpleegd op 22 november 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/exercise-and-the-heart.

Veelgestelde vragen

Vermindert joggen het gewicht?

Joggen wordt voor veel mensen gezien als een substantiële afslankactiviteit. Regelmatig joggen zal geleidelijk leiden tot gewichtsverlies. Sommige mensen geven zich actief over aan joggen om af te vallen. Lichaamsbeweging alleen is echter nooit genoeg. Het moet altijd worden aangevuld met een voedzaam dieet dat rijk is aan eiwitten. Buikvet is voor velen van ons vaak de vloek van het bestaan ​​en ondanks de voortdurende inspanningen lijken de resultaten riskant. Voor hetzelfde kun je altijd een aantal van de oefeningen om buikvet te verminderen en hun reis naar gewichtsvermindering versnellen.

Wat is de beste tijd om te gaan joggen?

Joggen of lichamelijke activiteit is het allerbelangrijkste en zou uw prioriteit moeten zijn. De timing daarvan is een secundair probleem. Vroeg in de ochtend of avond wordt echter als de beste tijd beschouwd.

Wat zijn de voordelen van regelmatig joggen?

Elke dag joggen heeft talloze voordelen. Deze omvatten gewichtsbeheersing, calorieverbranding, het veroorzaken van een betere slaap, mentaal welzijn en het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de spieropbouw.

Hoe vaak kan joggen worden gedaan?

Zorg ervoor dat u tijdens het joggen altijd gehydrateerd blijft en duik er niet meteen in; begin met een beetje warming-up. De warming-up is functioneel om je af te laten dalen naar de joggingzone. Zorg ervoor dat u zich uitstrekt nadat u klaar bent met uw joggingsessie.

Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?

Het verschil tussen joggen en hardlopen ligt in het tempo waarin het wordt gedaan. Joggen is een langzame training, met zes tot acht mijl per uur, terwijl hardlopen veel sneller is.

Is joggen veilig voor kinderen?

Joggen is een ontspannende oefening en vereist niet veel energie. Je kunt gerust zeggen dat kinderen van 6 tot 8 jaar kunnen beginnen met joggen.

Hoeveel tijd moet ik dagelijks joggen?

Je kunt elke dag wel 3 km joggen. Hoeveel joggen u op een dag kunt doen, bepaalt u echter helemaal zelf. Je kunt beginnen met kortere doelen, zoals een half uur of een uur joggen op een dag. Zelfs 10 minuten joggen telt als je nog maar net begint. Uw duur en doelen zullen geleidelijk toenemen naarmate u de consistentie bijhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *