Press ESC to close

HARDLOPEN & AFVALLEN

Stap 1: De basis en benodigdheden van hardlopen

Hardlopen en afvallen is een veel voorkomende combinatie, wat ook wel logisch is omdat beweging nodig is bij het afvallen. Hardlopen is een makkelijke manier om in beweging te blijven, je hebt geen abonnement bij een sportschool nodig en je bent niet gebonden aan openingstijden. Hardlopen is niet alleen goed om gewicht te verliezen maar ook voor je conditie, hard- en bloedvaten en je algehele gezondheid. Als je wilt gaan beginnen met hardlopen is het belangrijk dat je dit rustig opbouwt. Je lichaam zal er aan moeten wennen en om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je niet meteen een uur gaat rennen. Ben je een beginnend hardloper of is het lang geleden dat je gesport hebt, begin dan met 1minuut joggen, 1 minuut wandelen enzovoorts. De volgende keer jog je dan 2 minuten en wandel je 2 minuten, daarna jog je 2 minuten en wandel je 1 minuut. Zo bouw je het elke keer wat op en kun je het joggen steeds langer volhouden, je zult vanzelf merken dat het je steeds makkelijker afgaat en je het langer kunt volhouden.

 •  Hardloopschoenen zijn een must
 •  Hardloopkleding(broek, shirt, sokken) is een aanrader, maar geen must
 •  Kan overal, geen sportschool abonnement nodig
 •  Track je progressie met hardloop apps

benodigdheden hardlopen.jpgZeer belangrijk voor iedereen die gaat hardlopen is de juiste hardloopkleding gebruiken of aanschaffen. De juiste hardloopkleding kan er voor zorgen dat jij je comfortabeler voelt door het hele jaar heen. Hardloopkleding speelt dus een belangrijke rol, waar je hardloopkleding je in de winter warm en droog kan houden is het in de zomer fijner om een licht en luchtig kledingstuk te dragen. Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je hardloopoutfit, als je geen geschikte hardloopschoenen gebruikt kun je zelfs blessures oplopen. Daarnaast zorgen goede hardloopschoenen ervoor dat je sneller en efficiënter kan hardlopen, minder snel pijn hebt aan gewrichten en goede hardloopschoenen zijn ademend en vocht afvoerend. Laat je daarom over goede hardloopschoenen altijd adviseren bij een gespecialiseerde sportzaak.

Stap 2: Is hardlopen om af te vallen een goede combinatie?

blessure hardlopen.jpg

Hardlopen en afvallen is zeker een goed combinatie mits het goed gebeurt. Het is namelijk erg belangrijk dat je je hartslag in de gaten houdt tijdens het hardlopen. Een hogere hartslag betekent namelijk niet automatisch dat je meer vet verbrand. Het meest effectieve tempo voor afvallen is een gelijkmatig en rustig tempo. Een voordeel daarvan is dat je het dan ook langer kunt volhouden en dus meer vet kan verbranden, waardoor je meer afvalt. Voor een zo hoog mogelijke vetverbranding is het belangrijk dat je hartslag tijdens het hardlopen binnen een bepaalde zone blijft, hartfrequenties tussen de 120 en 140 slagen per minuut (dit kan natuurlijk per persoon verschillen, het is een gemiddelde).

 •  Hardlopen en afvallen is meestal een zeer goede combinatie
 •  Voor effectief afvallen, ren op een rustig stabiel tempo

Een hogere hartslag kan natuurlijk wel maar daarmee verlies je geen overtollig vet maar bouw je conditie op en verbrand je calorieën (koolhydraten en suikers) in plaats van overtollig vet. Het heeft dus geen zin om harder te gaan lopen om zo meer vet te verbranden. Het is wel goed voor je lichaam om je conditie op te bouwen maar op hoog tempo hardlopen, betekent minder snel afvallen. Maar dat betekent niet dat je nooit op hoog tempo kan gaan hardlopen, het is goed voor je lichaam om ook je conditie op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld als je 30 minuten heb hardgelopen de laatste 5 minuten je tempo verhogen, zo pak je toch nog een klein stukje conditie mee. Tenslotte, de vetverbranding wordt het beste geactiveerd als je met een nuchtere maag gaat trainen op een rustig tempo.

Stap 3: Individueel Hardlopen of in teamverband

alleen hardlopen.jpgIn principe doe je hardlopen alleen, maar het is natuurlijk veel leuker en motiverender om het samen te doen. Je kunt beginnen met hardlopen samen met je partner, een vriend of vriendin of bijvoorbeeld een collega. Maar je kunt je ook aansluiten bij een hardloopclub in de buurt. Het voordeel van een hardlopen in een groepje is dat je elkaar kunt motiveren en je minder snel stopt of afhaakt dan wanneer je in je eentje gaat hardlopen. Een ander voordeel is dat je wellicht nieuwe vriendschappen of contacten kunt opdoen. Ook ontmoet je mensen met dezelfde hobby of doelstelling om gezonder te leven. Voordelen van alleen hardlopen zijn dat je kan gaan wanneer je wilt en je kan je eigen tempo bepalen. Alleen hardlopen kan wel een valkuil zijn omdat je sneller kan opgeven of sneller afzegt omdat je geen zin hebt, als je het in teamverband doet zul je waarschijnlijk minder snel afzeggen omdat de drempel dan hoger is om te gaan. Op het begin is het misschien fijner om te starten in groepsverband zodat je gemotiveerd raakt, en tips en hulp van andere kunt krijgen.

 •  Je zet meer door in een groepje
 •  Individueel hardlopen kan waar en wanneer je wil
 •  Individueel hardlopen kan altijd op je eigen tempo

Stap 4: Is hardlopen iets voor mij?

Voor mensen die zelden of nooit sporten kan hardlopen best een uitdaging zijn. Meestal gaan mensen er vanuit dat wanneer zij onervaren zijn, overgewicht, een lage conditie, hoge bloeddruk of een andere chronische aandoening hebben niet geschikt zijn om hard te lopen. Maar vaak is dit helemaal niet waar. Zolang je maar rustig begint en het langzaam opbouwt kan je starten met hardlopen, het heeft vaak juist een positief effect op je lichaam en gezondheid. Wanneer u ernstig overgewicht hebt is hardlopen niet altijd de beste vorm van beweging. Het kan erg belastend zijn voor uw spieren, gewrichten en pezen. Daarom is het aan te raden om eerst een arts te raadplegen voordat u begint met hardlopen, dit lijkt misschien wat overdreven maar juist voor mensen met ernstig overgewicht kan het gezondheidsproblemen opleveren om ineens te gaan hardlopen. Dat neemt niet weg dat bewegen voor mensen met (ernstig)overgewicht niet belangrijk is, integendeel. Maar er zijn ook minder belastende vormen van beweging zoals, wandelen, fietsen of bijvoorbeeld zwemmen.

Ervaringen met hardlopen en afvallen

 • silhouet vrouwMandy Groenendijk22 jaar”Ik ben begonnen door me aan te melden bij een hardloopclubje in de buurt. Hier heb ik een cursus gevolgd van 12 weken waarin je leerde om 5 kilometer te lopen. Dit kan ik iedereen aanraden, het is misschien een grotere stap dan om zelf te beginnen maar je hebt goede begeleiding en ze corrigeren je als je te snel gaat of verkeerd loopt, zodat je ook geen blessures krijgt. Ik had nog nooit hardgelopen maar nu weet ik er veel meer van af door de handige tips die ik gekregen heb.”
 • silhouet vrouwHenny Peker46 jaar”Ik ben nu drie weken bezig met hardlopen, dat doe ik met een programma wat Evy heet, luister het via mijn mp3speler. Super handig want je loopt precies goed op de maat van de muziek, het wisselt lopen en joggen af en bouwt het per week op zodat je uiteindelijk 5 kilometer kan hardlopen.”
 • silhouet manPatrick Fresen56 jaar”Nooit bezuinigen op schoenen! Heb ooit de fout gemaakt om op dunne zooltjes te beginnen om te kijken of hardlopen wel iets voor mij is, heb er alleen maar last van gekregen. Sinds ik mijn nieuwe schoenen heb gaat het veel beter en zonder pijn. Het is misschien eenmalig een dure aankoop maar je kunt er lang mee doen.”
 • silhouet vrouwLisa Haker25 jaar”Ik loop al ruim een jaar hard maar ben nog maar nauwelijks afgevallen. Wilde graag de laatste zwangerschapskilotjes kwijt maar dat is dus nog niet gelukt met hardlopen.”

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *