Press ESC to close

HOE KRIJG IK EEN SIXPACK

Zichtbare buikspieren

buikspieren

Zichtbare buikspieren of te wel een sixpack is de droom van menig man. Vaak wordt het gezien als een onbereikbaar doel, dat hoeft niet zo te zijn want vrijwel iedereen kan een sixpack krijgen, mits je de juiste oefeningen doet en op je voeding let.

Plaatselijk vet verbranden

Plaatselijk vet verbranden is onmogelijk, je kunt dus niet door eindeloos veel buikspieroefeningen te doen, alleen vet rond je buik verbranden. Vet verdwijnt geleidelijk en helaas is buikvet vaak het vet wat pas als laatste verdwijnt, simpelweg omdat dit de plaats is waar het ook als eerst wordt opgeslagen.

Anatomie van de buikspieren

Om te weten hoe je een sixpack krijgt moet je ook weten hoe de anatomie van de buikspieren in elkaar zit. de buikspieren bestaan uit vier spieren, die om de buikholte zitten:

  • De musculus rectus abdominis (rechte buikspier)
  • De musculus obliquus internus abdominus (binnenste schuine buikspier)
  • De musculus obliquus externus abdominus (buitenste schuine buikspier)
  • De musculus transversus abdominis (dwarse buikspier)

Sixpack vorm

abs

De rechte buikspier is wat mensen vaak een sixpack noemen. Deze spier die uit meerdere delen bestaat doordat er tussenpezen tussen zitten, zo krijg je het ‘sixpack look’. Door die tussenpezen is het genetisch bepaald of je een six- of eightpack hebt, je kunt dus niet meer trainen om van een six- een eightpack te maken. Ook de vorm van je buikspier is genetisch bepaald, die kun je dus niet veranderen door meet te trainen. Je kunt ze wel groter maken door te trainen maar de vorm blijft hetzelfde.

Voeding is belangrijker

Het aller belangrijkste bij het ontwikkelen van goede buikspieren is niet het trainen zelf maar je voeding. Een bekende uitspraak is dan ook ‘abs are made in the kitchen’. Wat je eet bepaald voor een groot deel de zichtbaarheid van je buikspieren. Iedereen heeft buikspieren maar ze liggen vaak verscholen onder een laagje vet, waardoor ze niet zichtbaar zijn. Verlaag je je vetpercentage dan worden je buikspieren vanzelf zichtbaar.

Sit-ups en crunches

sixpack

Vaak associëren mensen buikspieren trainen met de welbekende sit-ups en crunches. Ook al zorgen deze oefeningen voor betere buikspieren op den duur maar goed voor de rest van je lichaam is het niet. Vooral voor je rug is deze oefening erg slecht, doordat je onderrug constant buigt, belast je je rug extra. Het continu bol trekken van je wervelkolom kan voor allerlei rugklachten zorgen. Als je bij het bol trekken van je wervelkolom ook nog draai bewegingen maakt zoals bij de crunches (je ellenboog naar de tegenovergestelde knie brengen) is het al helemaal slecht voor je wervelkolom.

Doe nu de afvallen test om te bepalen welke manier van afvallen het beste bij jou past.

Het belang van core training

Toch zijn niet alle buikspieroefeningen slecht voor je wervelkolom, maar met buikspieroefeningen alleen kom je er ook niet. Het beste resultaat qua buikspieroefeningen krijg je met een core training, hiermee train je heel je romp (buik, rug, bekken), je romp heeft als functie je wervelkolom te stabiliseren. Als je bijvoorbeeld zware tassen moet dragen dan zorgt je core ervoor dat je niet omvalt. Ook is je core voor bescherming van je wervelkolom en je organen.

Core oefeningen

squat

Maar welke core oefeningen zijn het beste voor het ontwikkelen van een sixpack? De beste oefeningen ook voor je wervelkolom zijn de stabiliteitsoefeningen en anti-rotatie oefeningen. Daarnaast moet je niet vergeten dat je je core ook al bij veel andere kracht oefeningen traint. Wat veel mensen vergeten bij (buikspier) oefeningen is om goed op de ademhaling te letten. Zorg dat je altijd een goede ademhaling hebt en blijft door ademen vanuit de buik. Ook is het belangrijk om je buik aan te spannen tijdens het uitvoeren van de oefeningen, zorg dat de kracht niet uit een ander deel van je lichaam komt. Hieronder een kleine selectie van geschikte oefeningen voor je core:

  • Plank, verschillende varianten
  • Ab wheel workout variaties
  • (Sumo) Deadlift
  • Reverse crunch
  • Hip thrust
  • Weight hoelahoep workouts

Sit-ups en crunches

Het aller belangrijkste bij het zichtbaar maken van je buikspieren is en blijft je voeding. Indien je vetpercentage te hoog is zullen ze nooit echt zichtbaar worden, ongeacht hoeveel spiermassa er onder de vetlaag zit. Het doen van buikspieroefeningen alleen heeft dus niet zoveel zin. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk ook niet met eindeloze buikspieroefeningen. Let dus op je voeding, verlaag je calorie inname per dag en je abs zullen vanzelf zichtbaar worden!

Geef je e-mailadres aan ons door en ontvang het SixPack dieetplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *