Press ESC to close

10 KILO AFVALLEN

Gezond en Fit lichaam

10 kilo afvallen

Wanneer jij 5 tot 10 kilo wilt afvallen, wil jij dit natuurlijk ook zo snel mogelijk. Het liefst wil je binnen één dag van die vervelende overtollige kilo’s af en dat begrijpen wij natuurlijk ook. Toch is een snelle manier van afvallen helaas erg ongezond en vaak ook maar tijdelijk. Wanneer je een gezond gewicht wilt bereiken én behouden dan is het belangrijk dat je een gezond lichaam ontwikkelt en dat ontwikkel je niet met bijvoorbeeld een crash dieet. Een crash dieet is een dieet waarmee je snel kilo’s verliest omdat je dagelijks erg weinig calorieën mag eten en daardoor veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is natuurlijk geen goede basis voor een gezond en fit lichaam.

5 tot 10 kilo afvallen

Wanneer jij 5 tot 10 kilo op een gezonde manier wilt afvallen is het belangrijk dat je je realiseert, dat je gewicht verliest doordat je een negetieve energiebalans creëert. Dat wil zeggen dat dagelijks meer calorieën verbruikt, dan dat je dagelijks binnenkrijgt via eten en drinken. Wanneer je energiebalans voor een langere tijd negatief is, zal je afvallen. De energiebalans is de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks binnenkrijgt via eten en drinken en de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks verbruikt. Wanneer de energiebalans negatief is val je af, wanneer de energiebalans in balans is blijf je op gewicht en wanneer de energiebalans positief is kom je (langzaam) aan. In theorie is afvallen dus heel simpel: minder eten waardoor je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Toch is de praktijk vaak lastiger omdat je oude gewoontes aan moet passen en vaak ook een deel van je levensstijl aan moet passen.

“Snel 5 tot 10 kilo afvallen is dus mogelijk door een crash dieet te volgen, maar gezond is dat absoluut niet.”

Snel afvallen

In korte tijd 5 tot 10 kilo afvallen kan dus wel, het is alleen wel erg ongezond voor je lichaam, zeker op de lange termijn. Het is belangrijk om te weten dat je dan niet alleen vetweefsel zult verbranden, maar ook spierweefsel zal afbreken en je zult ook veel vocht verliezen. Wanneer je erg snel 5 tot 10 kilo wilt verliezen, doet men dit vaak door middel van een crash dieet te volgen. Dit is een dieet waarbij je vaak niet meer dan 1000 kilocalorieën per dag eet. Hierdoor val je al snel kilo’s af, je lichaam kan geen energie meer halen uit de koolhydraten die zijn opgeslagen in jouw lichaamscellen en gaat opzoek naar andere energiebronnen: dit zijn vetreserves en spierweefsels (eiwitten).

Wanneer je lichaam vetreserves en spierweefsel om gaat zetten in bruikbare energie, komt er veel vocht vrij. Dit vocht wordt vervolgens afgevoerd en daarom verlies je zo snel gewicht. Kortom, wil je graag 5 tot 10 kilo afvallen, dan raad ik je af om een crash dieet te volgen. Ik snap dat het aantrekkelijk klinkt, maar wees je ervan bewust dat je vaak net zo snel weer aankomt als je weer ‘normaal’ gaat eten.

Ik hoop dat je beseft dat snel afvallen geen gezonde keuze is. Als je 5 tot 10 kilo wilt afvallen zal je toch echt gezonder moeten gaan leven en duurzame aanpassingen maken, alleen dan zal je er ook op de lange termijn plezier van hebben. Bij gezond afvallen is het belangrijk dat je vetweefsel verbrandt en geen spiermassa verliest. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je ook zult afvallen. Het is dus een voordeel als je je spiermassa vergroot, spieren zullen je uiteindelijk helpen om sneller af te vallen. Als je meer spieren hebt, verbruiken die meer energie, hierdoor verbruik je dus meer energie in rust. Zorg dus dat je vet verbrandt en geen spierweefsel verliest!

“5 kilo afvallen begint door je lichaam te voeden en niet te vullen, dit betekent: gezonde voeding eten met veel voedingsstoffen en geen producten die veel calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen.”

Sporten en Afvallen

deadliften

Als je aan afvallen denkt, denken veel mensen meteen aan sport. Toch hoef je echt niet perse te sporten om te kunnen afvallen. Wel zal je sneller afvallen als ook sport, maar realiseer je dat het aanpassen van je voedingspatroon het belangrijkste is. Sporten is natuurlijk erg gezond, dus ik raad ook altijd aan om er naast te sporten, maar het is zeker niet noodzakelijk. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen wanneer je ongezond blijft eten en veel sport. Toch is het wel belangrijk dat je genoeg beweging krijgt, zorgt voor zeker 30 minuten beweging per dag, de meeste Nederlanders halen dat gelukkig makkelijk.

Sporten is dus niet het belangrijkste als het om afvallen gaat. Voeding heeft dus veel meer impact op afvallen dan sport en beweging, als je 5 tot 10 kilo wilt afvallen. Een eerste goede tip die ik je kan geven als het om voeding gaat is:

“Vermijd niet alle koolhydraten maar alleen de bewerkte (snelle) koolhydraten, maar blijft wel natuurlijke (complexe) koolhydraten eten.”

Sport en Beweging is wel belangrijk

Pas nu wel op dat je niet denkt, dat sport en beweging niet belanrgrijk is, want dat is dus absoluut niet het geval. Te weinig beweging verhoogt de kans op diabetes en hart-en-vaatziekten. Daarnaast is er in verschillende onderzoeken aangetoont dat een combinatie van voldoende beweging én gezond eten meer gewichtsverlies opevert, zeker gekeken naar de lange termijn. Je weet nu dus dat jouw lichaam dagelijks gezonde voeding nodig heeft om 5 tot 10 kilo kwijt te raken. Zorg daarom dat je dagelijks drie hoofdmaaltijden eet, dus sla geen ontbijt over! Tussen de hoofdmaaltijden door kun je nog gezonde tussendoortjes eten als je nog trek hebt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren, dat werkt uiteindelijk averechts.

Zorg dagelijks voor gezonde voeding, maar hoe doe je dat en wat is gezond? Geen zorgen dat ga ik je nu uitleggen. Zorg ervoor dat je meer eiwitrijke voeding eet, geen bewerkte (snelle) koolhydraten, maar kies complexe (trage) koolhydraten en eet verzadigde vetten met mate en transvetten zo min mogelijk. Het kost het lichaam namelijk veel meer energie om eiwitten en complexe (trage) koolhydraten te verteren, daarnaast is het ook een stuk gezonder, dus je slaat twee vliegen in een klap.

Eiwitrijke producten zijn:

  •  Eieren
  •  Kipfilet
  •  Kalkoenfilet
  •  Zalm
  •  Tonijn
  •  Haring
  •  Makreel
  •  Noten, zaden, pitten
  •  Magere kwark en andere melkproducten

Wanneer je merkt dat je niet afvalt, terwijl je wel gezond eet, kan dit komen doordat je dagelijks teveel of te weinig eet. Wanneer je teveel blijft eten, heb je nog steeds een positieve energiebalans, ookal eet je gezond. Als je te weinig eet, zal je lichaam juist vet vast blijven houden als reserve en is het lastiger om af te vallen. Het is dus belangrijk dat je er zelf achterkomt wat voor jou werkt, ieder lichaam is namelijk anders. Dat wil zeggen dat de ene persoon meer voeding nodig heeft dan de ander of juist minder nodig heeft. Misschien heb je nog last van hongerbuien? Ook dan eet je waarschijnlijk nog te weinig of in ieder geval te weinig echte voedingsstoffen. Probeer zo min mogelijk bewerkte producten te kopen en te eten, eet eiwitrijke voeding, schrap de snelle koolhydraten en eet complexe koolhydraten en vermijd niet alle vetten.

Afvallen draait dus meer om het aanpassen van je voedingspatroon, dan om meer te gaan bewegen en sporten. Kijk eens op onze social media voor gezonde, lekkere en simpele gerechten. @jouwvoedingcoach op facebook en @voedingcoach op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *