Press ESC to close

OVERGEWICHT

Hoe ontstaat overgewicht

Bij overgewicht zit er simpel gezegd te veel overbodig vet in je lichaam. Al dat vet is slecht voor je gezondheid, want hoe zwaarder je bent des te meer kans je hebt op problemen met je gezondheid. Overgewicht ontstaat wanneer je structureel meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Alles wat je teveel binnenkrijgt wordt uiteindelijk opgeslagen als vetreserves.

Gelukkig werkt het andersom ook zo, eet en drink je minder dan het aantal calorieën dat we nodig hebben, dan spreekt ons lichaam de vetreserves aan en val je af. Alles draait om de balans tussen de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Je hebt eten nodig om je lichaam in stand te houden, te onderhouden en om arbeid te verrichten (sport, werken, bewegen).

Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2000 kcal per dag nodig en een volwassen man gemiddeld 2600 kcal, voor mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten of intensief sporten liggen de kcal per dag uiteraard hoger. Als je dus ongemerkt iedere dag net iets te veel eet, komt er ongemerkt langzaam wat gewicht bij, wat dan steeds zichtbaarder wordt.

Hoe ging het bij jou?

Hoe is het overgewicht bij jou ontstaan? Heb je al langere tijd last van overgewicht of is het iets van de laatste tijd? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Doe nu de afvallen test om te bepalen welke manier van afvallen het beste bij jou past.

Oorzaken van overgewicht

Waar het overgewicht door wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Soms kan erfelijkheid een rol spelen maar vaak is de belangrijkste oorzaak te veel en te ongezond eten en te weinig beweging. Daarnaast kunnen ook psychische factoren een rol spelen, sommige mensen gaan meer eten als ze problemen hebben of verdrietig zijn.

Verhoogt risico op overgewicht

  • Kinderen van ouders met overgewicht
  • Kinderen met ondergewicht bij de geboorte die vervolgens snel gaan groeien
  • Mensen uit een lage sociaal economische status
  • Mensen die stoppen met roken
  • Mensen die chronisch ziek zijn
  • Gehandicapten

Symptomen van overgewicht

Overgewicht wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, de meest zichtbare: het overtollig vet. Bij mannen wordt het overtollig vet meestal opgeslagen rond de buik, bij vrouwen wordt het overtollig vet meestal rond de heupen opgeslagen. Naast lichamelijke symptomen kunnen er ook psychische symptomen zijn. mensen met overgewicht kunnen last hebben van onzekerheid, depressiviteit of minderwaardigheidsgevoelens hebben. Bij ernstig overgewicht kun je ook last krijgen van kortademigheid.

Lees verder: wat zijn de gevolgen van overgewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *