Press ESC to close

OVERGEWICHT VERMINDEREN

Wat kun je doen tegen overgewicht

Als je last hebt van overgewicht of obesitas is het belangrijk om gezonder te gaan leven door te beginnen met je vet- en suikerinname te verminderen en de groente en fruit inname te verhogen, om zo minder risico te lopen op hart- en vaatziektes, suikerziekte, kanker en hartfalen. Daarnaast kan je ook beter minder of geen alcohol drinken, tussendoortjes te vermijden of vervangen door een gezondere variant ook eten op vaste tijdstippen kan je helpen.

Het is belangrijk om het gewicht langdurig kwijt te zijn en niet alleen maar voor een korte periode. Een verandering in je eetpatroon aanbrengen in combinatie met meer lichaamsbeweging helpt je om gewicht te verliezen en belangrijker, om dit resultaat te behouden.

Meer bewegen

Lichaamsbeweging is gezond, dat weten veel mensen. Bewegen is de manier om meer energie te gebruiken en dus af te vallen. Aangeraden wordt om iedere dag ten minste een uur te bewegen. Je hoeft niet perse een uur achter elkaar te bewegen, je kunt het ook opsplitsen. Probeer beweging langzaam in te bouwen in je dagelijkse activiteiten, neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift of fiets twee keer per week naar je werk in plaats van met de auto te gaan of maak ‘s middags een stevige wandeling. Iedere vorm van bewegen is beter dan nietsdoen.

Voor mensen die lang niets aan lichaamsbeweging of sport hebben gedaan, is het aan te raden om rustig te beginnen. Dit kan je langzaam gaan uitbreiden, luister naar je lichaam. Het is belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vind, zo kan je het makkelijker volhouden. Kies je iets wat je alleen kunt doen op een tijdstip dat het jou uitkomt? Pas dan wel op, dit vergt veel zelfdiscipline. Sporten en bewegen met andere werkt vaak stimulerend, motiverend en zorgt er voor dat je minder snel opgeeft of afzegt.

Kies een activiteit die past in jouw leven. Heb je echt geen tijd, of heb je zorg voor kleine kinderen? Pas het dan aan op jouw levensstijl, ga dan bijvoorbeeld thuis oefeningen doen, koop een hometrainer, volg een (fitness)programma of kijk andere trainingsvideo’s op internet. Je kan ook activiteiten combineren, kijk je bijvoorbeeld iedere dag een programma, kijk er dan naar terwijl je sport of op je hometrainer zit. Zo beweeg je en mis je niks!

Tip

Koop een stappenteller, zo word je je bewust van het aantal stappen dat je per dag zet. Dat motiveert dan weer om wat extra’s te gaan doen. Je kan ook een doel bepalen om zo steeds wat meer te lopen of per dag bijvoorbeeld minimaal 10.000 stappen te zetten per dag.

Chirurgie

Voor mensen die extreem overgewicht hebben, ernstige obistas of morbide obesitas met een hoog risico op aandoeningen, kunnen door middel van een chirurgische ingreep een maag operatie krijgen. Deze ingreep is niet zonder risico’s, in tegendeel, met deze ingreep verlies je gegarandeerd gewicht maar de ingreep zelf gaat gepaard met een hoog risico op complicaties.

Tegenwoordig wordt de maagoperatie steeds vaker uitgevoerd. Dit komt door het toenemende aantal mensen met overgewicht en/of obesitas. Een maag operatie kan in combinatie met een aangepaste levensstijl ingezet worden om blijvend resultaat te boeken. Soorten: Maagband, maagverkleining, maagbypass en duodenal switch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *