Afvallen effectief bij een liesbreuk
Wat is een liesbreuk
Wat is een liesbreuk, ofwel een inguinale hernia? Een liesbreuk treedt op wanneer weefsel, zoals een deel van de darm, uitsteekt door een zwakke plek in de buikspieren. Deze zogenoemde uitstulping kan pijnlijk zijn. De pijn verergerd bij hoesten, voorover buigen of het optillen van een zwaar voorwerp.
Een liesbreuk is niet gevaarlijk, maar het lost zichzelf niet op en kan blijvende complicaties geven. Vaak zie je dan ook dat de arts een operatie aanbeveelt.
Symptomen van een liesbreuk
Symptomen die bij een liesbreuk horen zijn:
- Een uitstulping in het gebied aan weerszijden van de schaambeen.
- Een brandende of pijnlijk gevoel aan de bobbel.
- Pijn of ongemak in de lies, vooral bij het bukken, hoesten of een voorwerp optillen.
- Een zwaar gevoel bij de kruis.
- Zwakte of druk in de lies.
- Wanneer de uitstekende darm afdaalt naar het scrotum dan kan pijn en zwelling rond de testikels optreden.
Bij baby’s is de hernia alleen zichtbaar als een baby huilt, hoest of uitrekt tijdens een grote boodschap. Daarnaast kan hij of zij geïrriteerd zijn en minder eetlust hebben dan normaal.
Oorzaken van een liesbreuk
Sommige liesbreuken hebben geen duidelijke oorzaak. Anderen kunnen optreden als gevolg van:
- Een verhoogde druk in de buik;
- Een reeds bestaande zwakke plek in de buikwand;
- Aanspanning tijdens de stoelgang of urineren;
- Zware lichamelijke activiteit;
- Zwangerschap;
- Chronisch hoesten of niezen.;
Bij veel mensen treedt de zwakte van de buikwand al bij de geboorte op wanneer de buikwand (peritoneum) niet goed sluit. Andere liesbreuken ontwikkelen zich op latere leeftijd wanneer spieren verzwakken of verslechteren als gevolg van veroudering, zware lichamelijke activiteit of hoesten die gepaard gaat met roken.
Zwakke plekken kunnen later in het leven ook in de buikwand optreden, vooral na een verwonding of een buikoperatie.
Bij mannen komt de zwakke plek meestal voor in het lieskanaal. Bij vrouwen draagt het lieskanaal een ligament dat helpt de baarmoeder op zijn plaats te houden, en er ontstaan soms hernia’s waar bindweefsel van de baarmoeder zich hecht aan het weefsel rond het schaambeen.
Factoren die meespelen
Factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een liesbreuk zijn:
- Mannen hebben acht keer meer kans op het ontwikkelen van een inguinale hernia dan vrouwen.
- Ouderdom. Spieren verzwakken naarmate je ouder wordt.
- Blanke mensen hebben een grote kans.
- Overgewicht.
- Familie. Een directe familielid, zoals een ouder of broer/ zus, die de aandoening heeft.;
- Chronische hoest.
- Chronische constipatie. Obstipatie veroorzaakt overbelasting tijdens de stoelgang.
- Zwanger zijn kan de buikspieren verzwakken en een verhoogde druk in de buik veroorzaken.
- Voortijdige geboorte en laag geboortegewicht.
Complicaties
Complicaties van een liesbreuk omvatten:
- Druk op de omliggende weefsels. De meeste liesbreuken nemen in de loop van de tijd toe als ze niet chirurgisch worden behandeld. Bij mannen kunnen grote hernia’s zich uitstrekken tot naar het scrotum, waardoor pijn en zwelling ontstaat.
- Incarceratie hernia. Als de inhoud van de hernia vast komt te zitten in het zwakke gedeelte van de buikwand, dan kan deze de darmen belemmeren, wat leidt tot ernstige pijn, misselijkheid, braken en het onvermogen om een normale stoelgang te krijgen.
Een liesbreuk voorkomen
Je kunt het aangeboren defect dat je vatbaar maakt voor een inguinale hernia niet voorkomen. Echter kun je de druk op de buikspieren en/of –weefsels wel verminderen. Bijvoorbeeld door:
- Zorgen voor een gezond gewicht door af te vallen. Praat met de arts over de beste oefeningen en het beste dieetplan.
- Neem vezelrijke voedingsmiddelen. Fruit, groenten en volle granen bevatten vezels die kunnen bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van een constipatie en overbelasting.
- Wees voorzichtig met het tillen van zware voorwerpen, of vermijd zwaar tillen in zijn geheel. Mocht je iets zwaars moeten optillen, buig dan altijd door de knieën en til niet vanuit de middel.
- Stop met roken. Roken is niet alleen ongezond maar zorgt vaak voor een chronische hoest die een inguinale hernia kan veroorzaken of verergeren.
Diagnose
De arts kan een liesbreuk diagnosticeren tijdens een lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek zal de arts je vragen te hoesten terwijl je staat, zodat zij de hernia kunnen controleren wanneer dit het meest opvalt.
Wanneer het te verkleinen is, moet de arts of jij gemakkelijk de liesbreuk terug in de buik kunnen duwen wanneer er op de rug gelegen word. Als dit echter niet lukt, heb je mogelijk een opgesloten of gewurgde inguinale hernia.
Behandeling
Chirurgie is de eerste gekozen behandeling bij een inguinale hernia’s. Het is een veel voorkomende operatie die bovenal meestal succesvol is wanneer deze door een goede chirurg uitgevoerd word.
Bij een operatie word er een onderscheid gemaakt tussen een open inguinale hernia of een laparoscopische inguinale hernia. Bij open inguinale hernia wordt één grotere incisie gemaakt over de buik nabij de lies. Bij laparoscopische inguinale hernia worden meerdere kleinere incisies in de buik gemaakt. Een lange, dunne buis met een verlichte camera aan het uiteinde helpt de chirurg om in uw lichaam te kijken om de operatie uit te voeren.
Het doel van beide operaties is om het interne abdominale weefsel terug in de buikholte te brengen en het abdominale wanddefect te herstellen. Zodra de structuren op de juiste plaats zijn geplaatst, zal de chirurg de opening sluiten met hechtingen, nietjes of lijm.
Bij een laparoscopische hernia heb je een kortere hersteltijd. Maar de risico op hernia-recidief kan groter zijn bij een laparoscopische reparatie.
Behandeling met afvallen en fysiotherapie
Overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan van een liesbreuk. Het eerste advies is dan ook om een eventuele overgewicht aan te pakken. Dit kan door middel van het aanpassen van de voeding en / of het sporten. Wanneer sporten niet mogelijk is dan kan fysiotherapie eventueel uitkomst bieden. In samenwerking met een fysiotherapeut worden er specifieke oefeningen gedaan waarmee je je spieren versterkt. Dit zullen uiteraard oefeningen zijn die de lies niet beïnvloeden. Een voorbeeld van een fysiotherapie praktijk die hierbij kan helpen is fysiotherapie Lijf en Leven te Veenendaal.
Bron: https://www.liesbreukinformatie.nl