Wat is de Body Mass Index?
[react_app]
Met de Body Mass Index (BMI) kan berekend worden of men een gezond gewicht heeft ten opzichte van de lichaamslengte. De BMI kan uitgerekend worden door de volgende formule: het lichaamsgewicht gedeeld door de lichaamslengte in het kwadraat (kg/m²).
Het is een indicatie
De BMI wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht, ondergewicht of obesitas. De BMI is betrouwbaar als het gaat om grotere afwijkingen zoals overgewicht en ondergewicht. Maar om te kijken of je net wel of net geen overgewicht hebt is het minder betrouwbaar omdat iedereen een andere bouw heeft en de verhouding van spier-, bot en vetweefsel verschillen per persoon. In Nederland heeft ongeveer de helft van de mensen(50%) last van overgewicht. 53% van de vrouwen van 19 jaar en ouder en 43,7 % van de mannen van 19 jaar en ouder hebben overgewicht.
Situaties en factoren die samenhangen met een verhoogt risico op overgewicht
- Erfelijkheid (wanneer overgewicht vaak voorkomt in de familie)
- Periode na de zwangerschap
- Stoppen met roken
- Stoppen met sporten of een intensieve baan
- Na ingrijpende levensgebeurtenissen (trouwen, samenwonen, verlies partner, verhuizing, etc.)
- Geboren worden met een laag geboortegewicht
- Lange tijde bepaalde medicijnen gebruiken
- Van allochtone afkomst zijn
- Laag inkomen en/of laag opleidingsniveau.
BMI berekenen
U rekent uw BMI uit door uw gewicht in kg te delen door uw lengte in meters in het kwadraat. Kwadraat betekent dat u uw lengte in meters vermenigvuldigt met zichzelf. Dus voor de duidelijkheid: bent u 1 meter 64 dan u weegt 66 kilo, dan is uw BMI: 66/1.64². Waarbij 1.64² = 1.64*1.64 en dat is 2.69 afgerond. Dan komt u op een bmi van 24.5. De formule is dus Kilogram/lengte² Hier kun u eenvoudig uw bmi laten berekenen
- U hebt ondergewicht als uw BMI later is dan 18,5kg/m2
- U hebt een normaal gewicht als uw BMI tussen de 18,5 – 24,9 kg/m2
- U hebt overgewicht als uw BMI tussen 25 – 29,9 kg/m2
- U hebt ernstig overgewicht of obesitas bij een BMI van meer dan 30 kg/m2
Maat voor overgewicht
Over het algemeen is de meest gebruikte maat voor overgewicht de body mass index (BMI): het lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Bij een BMI van 19 of minder is er sprake van ondergewicht. Bij een BMI vanaf 19 tot 25 heb je een gewenst gewicht maar met een waarde vanaf 25 is er al sprake van overgewicht. Bij een waarde hoger dan 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. Bij een waarde van 40 of hoger is er sprake van morbide obesitas. Overgewicht of obesitas is een chronisch lichamelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een overtollige opslag van lichaamsvet.
Oorspronkelijk doel van de Body Mass Index
De BMI is oorspronkelijk bedacht om statistieken over grotere groepen mensen te krijgen en niet om over- of ondergewicht van individuen te bekijken. De index kan namelijk niet berekenen hoe hoog het percentage vet in het lichaam is, daar gaat het namelijk om bij overgewicht. Zo kunnen gespierde bodybuilders bijvoorbeeld in verhouding te zwaar zijn omdat spieren zwaarder wegen dan vet, terwijl zij een laag vetpercentage hebben. .
Wereldwijde epidemie
Wereldwijd heeft de toename van overgewicht en obesitas epidemische vormen aangenomen en ook in Nederland neemt het aantal drastisch toe. In Nederland is heeft ongeveer 55% van de mannen en 45% van de vrouwen overgewicht (RIVM, 2003). Uit een onderzoek uit 2000 blijkt dat 56% van de volwassenen (65% van de mannen en 48% van de vrouwen) uit de Verenigde Staten kampt met overgewicht. Bij ongeveer 20% van de gevallen met overgewicht is er sprake van obesitas.
Volksgezondheidsprobleem
Overgewicht of obesitas behoren tot het grootste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Na roken veroorzaakt overgewicht de meeste ziekten. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot verschillende ziekten en aandoeningen. Hoe hoger de Body Mass Index (BMI) hoe meer risico op gezondheidsproblemen. Mensen die last hebben van overgewicht of obesitas lopen meer gezondheidsrisico’s zij hebben vaak een ongezondere levensstijl dan mensen met een normaal gewicht dat brengt dus risico’s met zich mee.
Mensen met overgewicht of obesitas leven vaak korter dan mensen met een normaal gewicht ook hebben ze een verhoogt risico op verschilende aandoeningen:
Overgewicht verhoogt je risico op
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes (type 2)
- Kanker
- Hoge bloeddruk
- Beroertes
- Galziekten
- Gewrichtsproblemen
Als je last hebt van overgewicht of obesitas hoeven de gevolgen niet alleen lichamelijk te zijn. Ook geestelijk kan je er onder gaan leiden. Sommige mensen worden depressief, andere gaan juist meer eten omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Ook komt het voor dat mensen sociale contacten gaan mijden en zichzelf langzaam isoleren. Andere psychische gevolgen van overgewicht en obesitas kunnen zijn:
Mogelijke psychische gevolgen van overgewicht
- Angststoornissen
- Depressies
- Psychosociale problemen
- Laag zelvertrouwen/zelfbeeld
- Eetstoornissen
- Sociale isolatie
- Stress
Om de gezondheidsrisico’s te verminderen is het belangrijk dat het overgewicht langdurig wegblijft. Dus niet dat je afvalt en een half jaar later weer hetzelfde gewicht hebt, dat werkt niet. Mensen die overgewicht of obesitas hebben kunnen hun gewicht proberen te verminderen. Dit kunnen ze het beste doen door via de huisarts naar een diëtiste te gaan, zij begeleiden hen op een professionele, gezonde manier. Wel kunnen zij zelf al beginnen met het verminderen van hun vet- en suikerinname en de groente en fruit inname te verhogen. Daarnaast kunnen ze ook beter geen of weinig alcohol drinken omdat alcohol veel calorieën bevat.