Press ESC to close

OVERGEWICHT EN DE BODY MASS INDEX

Overgewicht en de Body Mass Index

Iedereen moet zich natuurlijk lekker fijn voelen in zijn / haar lichaam. Maar als je overgewicht hebt is het toch best wel belangrijk om af te vallen, dit moet omdat overgewicht gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Het is verstandig om je gewicht elke keer bij te houden, door jezelf om de zo veel tijd te wegen. Als je merkt dat je zwaarder begint te worden, dan is het verstandig om een stapje terug te doen van (ongezond) eten en iets fitter te worden.

Je moet eerst jezelf wegen en weten wat je BMI (body mass index) is. Zodra je weet wat je BMI is, dan is het makkelijker voor je om te weten of je moet af vallen en hoe veel je zou moeten afvallen. Als je één van deze antwoorden gaat krijgen op je BMI, dan kan je er van uit gaan dat je moet afvallen:

Als je BMI is tussen de 25 en 30

Als dit je uitslag is, dan heb je helaas overgewicht. Het wordt je dan ook echt heel zeker aangeraden om even wat af te vallen en eventueel wat gezonder te leven en gezonder te eten (bijvoorbeeld : meer groente en fruit op een dag dan in plaats iets ongezonds). Vergeet niet om je gewicht en BMI bij te houden als je bezig bent met afvallen, zo hou je het ook overzichtelijk voor jezelf en weet je of je niet meer zo veel hoeft af te vallen of juist wel. Maar de hoeveelheid verschilt natuurlijk weer per persoon en per lichaam.

Als je BMI is tussen de 30 en 40

Als dit echt zo het geval is, dan heb je een ernstig overgewicht! Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd. Het komt hier in Nederland waarschijnlijk niet zo heel vaak voor. Ik raad het je in dit geval zeker weten aan om even langs de huisarts te gaan en te bespreken wat je kan verbeteren in je leefstijl om wat gezonder te staan in je leven. Het kan zo zijn dat je elke dag MOET sporten en geen ongezonde levensmiddelen meer mag eten, dit is zo omdat het dan gevaarlijk kan zijn voor je eigen gezondheid, dus neem dit zeker serieus!

Als je BMI is 40 of hoger

Schrik niet want dit komt waarschijnlijk niet zo vaak voor, maar het zou natuurlijk zo kunnen ! Als je BMI hoger is dan 40, dan heb je morbide obesitas. Morbide obesitas houdt in dat dit nog erger en ernstiger is dan een ernstig overgewicht. Neem dit zeker serieus als dit het geval is bij jou, want het is wel je lichaam waarmee je voor altijd zit en niet zomaar iets wat je kan weg doen of ruilen ! Ga zeker langs je huisarts en bespreek wat er allemaal veranderd moet worden in je leven en probeer ook samen naar je eet schema te kijken, wie weet kan je daar ook weer wat dingen veranderen.

Als je niks doet en je blijft zo, dan zou je ernstige gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Je zou je huisarts om advies kunnen vragen, want als één van deze uitslagen jou BMI is, dan moet je wel wat kilo’s kwijt raken. Het zou ook zo kunnen zijn dat je huisarts een diëtiste voor je regelt. Een diëtiste brengt meer tijd met je door en bespreekt alles met je, over het volgende bijvoorbeeld: Wat je dagelijks eet / hoe veel je eet per dag / hoe veel je sport per dag / welke sport je doet en tot slot vraagt je diëtiste natuurlijk ook wat de reden eigenlijk is waarom je zo veel eet, want sommige mensen eten bijvoorbeeld hun gevoelens weg.

Gezond afvallen kan moeilijk zijn, want je bouwt je lichaam rustig op met sport en gezond eten. Het zou kunnen zijn dat je in het begin veel afvalt en dat het daarna minder wordt. Je kan veel en snel afvallen in een korte tijd, maar dat is niet gezond omdat je na een tijdje weer dubbel zo veel kan aankomen. Dat is eigenlijk de grootste reden om af te vallen op een gezonde manier wat ook goed voelt voor je lichaam.

Drinken: je hebt keuze uit veel soorten drankjes die je kan drinken als je dorst hebt, maar probeer in het begin eerst veel water te drinken. Door water te drinken wordt je lichaam van binnen gereinigd en het kan ook zijn dat je vaak naar het toilet moet gaan om te plassen, maar dat komt omdat je veel water drinkt en je lichaam wordt schoon gemaakt. Hou er rekening mee dat je 2 tot 2,5 liter per dag drinkt, dit is de hoeveelheid liter dat je lichaam nodig heeft en zo droogt je lichaam niet uit. Je kan na een week of twee ook het volgende drinken:

  • Mineraal water / water met prik
  • Groene thee zonder suiker
  • Zwarte thee zonder suiker
  • Normale thee zonder suiker
  • Water met groente / fruit of kruiden erin (wat jij lekker vindt)
  • Zelf gemaakte smoothie van groente en / of fruit

Voeding een goede voeding is natuurlijk altijd belangrijk, maar op dit moment is het extra belangrijk. Als je gezond gaat eten dan eet je niet te veel, niet te weinig en gevarieerd. Elk soort gezonde voedsel bevat verschillende vitamines en mineralen, daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten, zo dat je elke keer weer nieuwe vitamines en mineralen binnen krijgt voor je lichaam.

Groente

Het is zeker verstandig om groente te eten. Het wordt een volwassene aangeraden om 200 tot 250 gram groente per dag te eten, dus maak hier zeker gebruik van. Je kan veel met groente, dus wees lekker creatief door jezelf elke keer weer met iets nieuwe te verassen.

Fruit

Dit is eigenlijk hetzelfde als groente, maar valt toch in een ander groep. Het wordt een volwassene persoon aangeraden om 2 stukjes fruit per dag te eten (twee verschillende soorten fruit). Twee stukjes fruit is hetzelfde als ongeveer 200 gram. Je zou eventueel ook gebruik kunnen maken van seizoen fruit, dit is fruit die je alleen in dat seizoen kan eten, bijvoorbeeld water meloen in de zomer.

Volkoren deegwaren

Het is verstandiger om volkoren deegwaren te eten dan in plaats witte deegwaren. Dit is gezonder, het geeft je een verzadigd en vol gevoel. Eet bijvoorbeeld volkoren brood dan in plaats wit brood, dit is zeker geen probleem en geen dik maker ! Het kan geen kwaad zijn om volkoren brood te eten tijdens het afvallen / diëten. Je kan ook volkoren pasta / zilvervliesrijst / couscous eten

Vlees en vis

Eet af en toe een lekkere stukje onbewerkt vlees of vis. Als je vlees of vis haalt, dan moet je er rekening mee houden dat je het onbewerkt haalt (dus niet Gekruiden etc.). bewerk het thuis verder met kruiden en specerijen dat is veel gezonder. Sommige vis soorten bevatten omega 3 vetzuren en dat is goed voor je lichaam, dus hier kan je lekker gebruik van maken tijdens het afvallen !

Eiwitten

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het is bijvoorbeeld verstandig om drie eieren per week te eten. Eieren bevatten namelijk veel eiwitten en helpen je lichaam een stuk sneller te verteren.

Ontspanning

Net zoals het belangrijk is dat je voldoende beweegt en gezond eet, is het ook belangrijk om lekker te ontspannen en leuke dingen te doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een dagje weg of een spelletjes avond of vanaf de bank een gokje wagen en daarmee ook gratis spins ontvangen. Of wat dacht je van een dagje sportief bezig zijn zoals surfen aan de NEderlandse kust.

Geef je e-mailadres aan ons door en ontvang het 10 stappenplan voor een strake buik:

Naam

Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *