Waarom afvallen soms niet lukt
Als je gaat afvallen bent dan val je in het begin vaak vrij gemakkelijk af. Maar daarna gaat dit ineens heel moeizaam en kan het afvallen zelfs helemaal tot stilstand komen te staan. Dit kan verschillende oorzaken hebben die we in dit artikel zullen bespreken.
Reden 1: je wordt gespierder
Als je bent gaan sporten dan kan het zijn dat je aan spiermassa hebt gewonnen. Zeker als je aan krachttraining bent gaan doen kan dit het geval zijn. De weegschaal geeft misschien nog hetzelfde aan terwijl je wel lichaamsvet verloren hebt. Terwijl je lichaamsvet verloor heb je spiermassa gewonnen. Wil je zeker weten of dit bij jou het geval is, dan kan je dit controleren door een huidplooimeting te doen. Hiermee meet je je vetpercentage, zolang deze lager wordt ben je goed bezig.
Doe nu de afvallen test om te bepalen welke manier van afvallen het beste bij jou past.
Reden 2: je weegt te vaak
Het is vrij normaal dat je gewicht in stapjes naar beneden gaat. Daarbij kan je gewicht van dag tot dag behoorlijk fluctueren, soms wel met 1 tot 2 kilo per dag. Dit komt omdat je soms meer vocht vasthoudt dan op andere momenten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid koolhydraten die je hebt gegeten. Koolhydraten worden in de vorm van glycogeen opgeslagen en glycogeen houdt vocht vast. Het kan ook te maken hebben met het verschil in tijdstip waarop je weegt, hormonale veranderingen of de omgevingstemperatuur.
Bekijk daarom of je bent afgevallen ten opzichte van een week geleden en niet of je bent afgevallen ten opzichte van een dag geleden. Als je het op weekbasis bekijkt dan zou je een dalende trend moeten zien.
Reden 3: je eet meer dan je denkt
Een andere reden waarom het afvallen niet lukt is omdat je meer calorieën eet dan je denkt. Misschien eet je calorierijke tussendoortjes en ben je alleen maar gefocust op de calorieën van de hoofdmaaltijden. Het is daarom goed om gebruik te maken van een App waarmee je bij kan houden wat je allemaal eet. Zo krijg je een goed inzicht in hoeveel je eet gedurende de dag en kan je zien of je niet teveel calorieën eet.
Hoeveel calorieën je nodig hebt is afhankelijk van je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en de mate waarin je actief bent. Stel je valt 10 kilo af, dan betekend dit dat je 200 kcal minder nodig hebt. Naarmate je afvalt zal je dus steeds minder moeten gaan eten om nog te blijven afvallen. Hoeveel calorieën je nodig hebt kan je berekenen aan de hand van BMR calculators die je online kunt vinden.
Reden 4: je eet het verkeerde voedsel
Soms wordt gezegd dat een calorie en calorie is. Het effect van de ene calorie is echter niet hetzelfde als van een andere als je wilt afvallen. Afvallen heeft namelijk ook met je hormonen te maken. Een belangrijk hormoon is insuline. Insuline ken je vast wel als het hormoon wat je nodig hebt om glucose uit je bloed op te kunnen nemen, nadat je gegeten hebt. Insuline heeft echter meer taken in het lichaam. Zo zorgt dit hormoon er ook voor dat je lichaam vet opslaat, voor als er barre tijden aanbreken. Dit is te zien bij mensen met diabetes en insuline moeten spuiten; op de plekken waar zij insuline spuiten is vaak een vetophoping onder de huid te zien.
Als we voeding eten die zorgt voor een verhoogde aanmaak van insuline dan zal het lichaam als reactie vet gaan opslaan. Niet echt iets wat wenselijk is, als je af wilt vallen. Het zijn de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die zorgen voor de aanmaak van insuline. Om af te kunnen vallen moeten we dergelijke voedingsmiddelen dan ook zoveel mogelijk vermijden. We kunnen kiezen voor koolhydraten die onbewerkt zijn. Deze geven hun glucose geleidelijk aan het bloed af waardoor er minder insuline nodig is. Voedingsmiddelen met de juiste vorm van koolhydraten zijn volkoren granen, noten, zaden, pitten, groenten en fruit.
Voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten bevatten zijn wit brood, witte rijst, frisdrank, koek, snoep, pasta, pizza en bakkerijproducten. Deze zal je moeten vermijden als je af wilt vallen.
Reden 5: je eet verborgen suikers
Fabrikanten doen er van alles aan om het gebruik van suikers te verbergen. Er worden in gigantisch veel voedingsmiddelen suiker gebruikt. Omdat de fabrikanten weten dat de consument kritisch is, doen ze er van alles aan om de suikers te verbergen. Zo maken voedselfabrikanten gebruik van meer dan 60 suikerschuilnamen. De namen zeggen alleen maar iets over de herkomst van het suiker, maar het effect op het lichaam is allemaal hetzelfde. Suikers zorgen, ongeacht hun herkomst, voor de aanmaak van insuline, wat onwenselijk is als je af wilt vallen. Suikers kan je op de verpakking herkennen aan het woord ‘stroop’ waarop woorden kunnen eindigen of aan ‘ose’ achteraan het woord. Zoals fructose, galactose, glucose, lactose, maltose en sacharose.
Reden 6: je hebt last van stress
Stress kan aardig roet in het eten gooien als je af wilt vallen. Stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het stress response hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon wat je nodig hebt maar waarvan je niet teveel wilt hebben. Bij mensen die chronisch stress ervaren, door een drukke baan bijvoorbeeld, zijn de cortisolspiegels continue verhoogd. Hoge cortisolspiegels zorgen voor een blokkade van het signaal dat de maag aan de hersenen geeft wanneer je genoeg hebt gegeten. Door hoge cortisolwaarden kan dit signaal wel 10 minuten vertraagd worden waardoor je meer calorieën eet dan je werkelijk nodig hebt. Een ander nadeel van cortisol is dat dit hormoon ervoor zorgt dat je meer trek krijgt in zoetigheid en hartigheid. Hierdoor wordt het lastiger om lekkernijen te weestaan.
Ook de hoeveelheid slaap die je geniet heeft invloed op je cortisolwaarden. Als je minder dan 7 uur per nacht slaapt dan gaan je cortisolwaarden omhoog. Als je wilt afvallen dan slaap je het beste 7 tot 9 uur per nacht.