Press ESC to close

12/12 versus 16/8 Intermitterend vasten: wat is beter?

Intermitterend vasten Voeding Gewichtsverlies

Intermitterend vasten is tegenwoordig een populaire uitdrukking onder de diëten en gewichtsverliesgemeenschap. Vasten is belangrijk omdat het ons helpt af te vallen, ons lichaam ontgift en ervoor zorgt dat we gezonder leven.

Er zijn echter verschillende soorten intermitterend vasten, en elk ervan heeft op zichzelf voordelen.

Als u van plan bent om intermitterend vasten te gaan doen, maar u weet niet welke het beste bij u past, dan bent u hier aan het juiste adres. Dit bericht belicht de voordelen van zowel 12/12 intermitterend vasten als de 16/8 vasten intermitterende typen.

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is een vorm waarbij iemand een bepaalde periode vast en vervolgens de resterende tijd eet. Het is een populaire manier geworden om gezond te leven en wordt door de meeste diëtisten en afslankcoaches aangemoedigd om te beoefenen.

Er zijn verschillende soorten intermitterend vasten, elk afhankelijk van de keuze en het schema van de persoon. Voor dit bericht concentreren we ons op 12/12 versus 16/8 intermitterend vasten.

Het eerste cijfer vertegenwoordigt de vastenperiode voor de intermitterende vastenratio, terwijl het tweede het open venster vertegenwoordigt wanneer u vrij bent om te eten.

16 uur vasten

Het 16-uursvasten, beter bekend als 16/8 intermittent fasting, is een vorm van vasten waarbij je afwisselend 16 tot 8 uur vasten en eten.

Bij deze vorm van vasten vast je de eerste 16 uur en gebruik je de volgende 8 uur om je maaltijden te nuttigen. Maaltijden die tijdens een periodieke maaltijd worden gegeten, moeten maaltijden zijn die gezond zijn en weinig koolhydraten en cholesterol bevatten.

Voordelen van 16/8 vasten

Er bestaan ​​veel mythes over 16/8-vasten, maar één waarheid springt in het oog: vasten is een vastende bondgenoot van het lichaam. Enkele voordelen van 16/8 vasten zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Hoewel 16/8 IF geen extreme maatregel is om af te vallen, zal het u helpen calorieën te verbranden tijdens de vastenperiode, wat tot gewichtsverlies leidt als u consequent bent.

 • Beter slapen
 • Het is aangetoond dat een nuchtere toestand de slaapkwaliteit en het vermogen om sneller in slaap te vallen helpt verbeteren.

 • Lage bloeddruk
 • Vasten verlaagt het cholesterolgehalte in het menselijk lichaam. Cholesterolen zijn een van de oorzaken van hart-gerelateerde aandoeningen.

 • Verbeterd humeur
 • Vasten helpt je gefocust te blijven en je mentale helderheid te verbeteren om goed te kunnen denken. Als je goed denkt en handelt, wordt je humeur beter.

 • Het is geen extreme maatregel
 • In tegenstelling tot andere soorten vasten is 16/8 vasten geen extreme dieetmaatregel. Daarom is het iets dat een gezonde volwassene vrijelijk kan doen zonder enige complicaties te ervaren.

  16/8 Vasten voor gewichtsverlies

  16/8 vasten is een populair eetpatroon waarbij u uw maaltijden binnen een tijdsbestek van acht uur opeet, gevolgd door een vastenperiode van acht uur. Het wordt vaak omschreven als een gezonde manier om af te vallen, maar is dat ook zo?

  Het korte antwoord is ja. Het langere antwoord hangt af van de totale calorie-inname en trainingsniveaus.

  Uit onderzoek blijkt dat intermitterend vasten kan leiden tot gewichtsverlies bij zwaarlijvige personen. Dit komt omdat het de eetlust vermindert, waardoor er bij elke maaltijd minder calorieën worden geconsumeerd.

  Intermitterend vasten vermindert ook de algehele voedselinname door de honger te beteugelen, wat een reden zou kunnen zijn waarom het zo goed werkt bij het afvallen.

  16 uur vasten: wat gebeurt er als je 16 uur vast?

  Het resultaat van het uitvoeren van een 16/8 IF is dat u begint af te vallen, dat uw lichaam zal ontgiften, dat uw cholesterolgehalte zal dalen en dat uw algehele lichamelijke gezondheid zal verbeteren.

  Er is ook ontdekt dat vasten de mentale helderheid verbetert, dus naast de fysieke voordelen, krijg je ook psychologische voordelen van vasten.

  12 uur vasten

  Bij 12/12 intermitterend vasten wordt afwisselend 12 uur vasten en nog eens 12 uur maaltijden gebruikt. Het is een eenvoudige methode van periodiek vasten die iedereen kan beoefenen, ongeacht de gezondheidsstatus.

  Het is een eenvoudige maatregel voor intermitterend vasten en de favoriet van de meeste mensen, omdat je geen enkele maaltijd hoeft over te slaan. U kunt bijvoorbeeld tussen 6.00 uur en 18.00 uur eten en dan de volgende ochtend pas om 6.00 uur eten. De cirkel blijft zich herhalen.

  12 uur vasten voor gewichtsverlies

  Het is aangetoond dat 12-uurs intermitterend vasten veel voordelen voor de gezondheid heeft. Het kan u helpen gewicht te verliezen, omdat u tijdens de vastenperiode minder calorieën consumeert en uw voedselconsumptie vermindert tijdens perioden met minder lichamelijke activiteit.

  Een vastenperiode van 12 uur ontmoedigt mensen die willen afvallen om ’s avonds te eten. Nachtelijk eten is geïdentificeerd als een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht, omdat er dan minder activiteit is en de meeste geconsumeerde calorieën uiteindelijk in de vorm van vetten in het lichaam worden opgeslagen.

  Voordelen van 12 uur vasten

  Er zijn veel voordelen aan intermitterend vasten, maar een van de belangrijkste is gewichtsverlies. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 12 uur per dag vasten meer gewicht verliezen dan degenen die gedurende de dag calorieën binnenkrijgen.

  Bovendien12 kan periodiek vasten u helpen langer te leven door het risico op hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen – twee belangrijke doodsoorzaken in Amerika.

  Volgens één onderzoek verlaagt het hebben van minder maaltijden per dag de kans om te snel te overlijden aan een hartziekte of een beroerte (of beide). Een ander ontdekte dat personen die dit soort diëten volgden minder kans hadden om type 2-diabetes te krijgen dan degenen die dat niet deden.

  Naast deze gezondheidsvoordelen is aangetoond dat intermitterend vasten het goede cholesterolgehalte verhoogt en de triglyceriden verlaagt – een soort vet dat verstoppingen in de bloedvaten kan veroorzaken en na verloop van tijd tot hartaandoeningen of beroertes kan leiden. Het vergroot ook de hersenkracht.

  Intermitterend vasten: 16 uur snel versus 12 uur snel

  16 uur vasten en 12 uur vasten verschillen in de tijd die je aan elk van de vasten besteedt. Bij een vastenperiode van 16 uur heb je een vastenperiode van 16 uur en een periode van 8 uur om te eten. Aan de andere kant heb je bij 12 uur vasten een eetvenster van 12 uur en een vastenvenster van 12 uur.

  Zowel 12 uur snel als 16 uur snel zijn belangrijk. Het wordt aan u overgelaten om te kiezen welke voor u het meest effectief is.

  Het fundamentele verschil, afgezien van de vastentijd, is dat het lichaam tijdens 16:8 in autofagie terechtkomt, ook wel bekend als het ketoseproces. Autofagie is het proces waarbij cellen zichzelf verteren, en dit kan alleen worden bereikt door minimaal 16 uur te vasten.

  Voor degenen die willen afvallen is 16/8 IF beter. Voor mensen die een pauze willen van hun normale eetroutine, of voor mensen die een vastenmethode nodig hebben die niet veel toewijding vereist, is de 12-uursmethode beter.

  Over het algemeen is 16/8 beter voor het gewicht, terwijl 12/12 IF beter haalbaar is en door iedereen consequent kan worden gedaan zonder ernstige complicaties.

  Veelgestelde vragen

  Is het beter om met tussenpozen 12 uur of 16 uur te vasten?

  Afhankelijk van jouw behoeften en situatie is elke vastenmethode goed. Wil je echter gemakkelijk afvallen, dan is 16/8 intermittent fasting aan te raden.

  Zijn 12 en 12 geschikt voor intermitterend vasten?

  Ja. 12/12 is ook een vorm van intermitterend vasten en is voor de meeste mensen effectief. Op 12/12, ALS je een periode van 12 uur vasten en 12 uur eten hebt. De eetperiode is meestal overdag, wanneer er sprake is van een hogere fysieke activiteit.

  Is 12 uur vasten voldoende?

  Twaalf uur vasten is voldoende en effectief. Het moet echter worden aangevuld met gezonde maaltijden, gezonde drankjes, goede slaap en lichaamsbeweging.

  Conclusie

  16/8 en 12/12 Intermitterend vasten zijn beide geweldige manieren om af te vallen. Dit bericht heeft het verschil tussen deze twee intermitterende vastenmethoden geïdentificeerd, evenals de voordelen van elk. Het is nu aan u om te kiezen welke het beste voor u is.

  Referenties

 • Kim KS, Nam HJ. Ontgifting waarbij vasten wordt gecombineerd met vloeistoftherapie voor hardnekkige gevallen van ernstige atopische dermatitis. Evid-gebaseerd complement Alternat Med. 2013;2013:561290. doi: 10.1155/2013/561290. Epub 6 augustus 2013. PMID: 23986784; PMCID: PMC3748731.
 • McStay M, Gabel K, Cienfuegos S, Ezpeleta M, Lin S, Varady KA. Intermitterend vasten en slapen: een overzicht van menselijke proeven. Voedingsstoffen. 1 okt 2021;13(10):3489. doi: 10.3390/nu13103489. PMID: 34684490; PMCID: PMC8539054.
 • Harris L, Hamilton S, Azevedo LB, Olajide J, De Brún C, Waller G, Whittaker V, Sharp T, Lean M, Hankey C, Ells L. Intermitterende vasteninterventies voor de behandeling van overgewicht en obesitas bij volwassenen: een systematische review en meta-analyse. JBI Database System Rev Implement Rep. 2018 februari;16(2):507-547. doi: 10.11124/JBISRIR-2016-003248. PMID: 29419624.
 • Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermitterend vasten en metabolische gezondheid. Voedingsstoffen. 31 januari 2022;14(3):631. doi: 10.3390/nu14030631. PMID: 35276989; PMCID: PMC8839325.
 • Intermittent fasting 101Intermittent fasting schema voor mannenIntermittent fasting schema voor vrouwen