Press ESC to close

Hoe te mediteren: definitie en soorten meditatie

Mentale gezondheid

Meditatie kan onder meer helpen bij aandacht, ontspanning, gemoedsrust, drukvermindering en uitputting. Studies hebben echter aangetoond dat meditatie helpt bij tekenen van spanning en depressie. Meditatie, wanneer gebruikt in combinatie met conventionele geneeskunde, heeft het potentieel om het fysieke welzijn te verbeteren. Volgens sommige observaties kan gezondheidsmeditatie bijvoorbeeld helpen de symptomen van slapeloosheid, hartkwalen, ongemak, kanker en problemen met de spijsvertering onder controle te houden.

Met andere woorden: meditatie wordt sinds mensenheugenis gebruikt als een vorm van behandeling van lichaam en geest. Je vestigt doelbewuste aandacht tijdens de meditatie, waardoor verdwaalde gedachten over gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst tot een minimum worden beperkt. Er zijn veel verschillende soorten meditatie, maar ze zijn allemaal bekend met een rustige omgeving, een comfortabele houding en totale concentratie. Een diepere duik zal je helpen het beter te begrijpen.

Hoe te mediteren

Meditatie is een activiteit van lichaam en geest die 100% concentratie vereist. Het is moeilijk en tegelijkertijd eenvoudig. Hier leest u hoe u het eens kunt proberen.

 • Zorg voor een zitpositie waar absolute rust heerst.
 • Als je begint, plan dan een tijdstip en houd je daaraan. Het zou helpen als je niet vergeet te gaan zolang je kracht kan duren, maar minimaal vijf minuten is perfect.
 • Positioneer je lichaam. Je kunt zitten, hurken of quad lopen, terwijl je gefocust blijft.
 • Concentreer u op het beheersen van uw geest en denken. Als het de neiging heeft om af te dwalen, bel het dan terug en wees niet te streng voor jezelf.
 • Vergeet niet dat je je ogen kunt sluiten of openen. Houd focus en wees consistent. Het kan zo vaak worden uitgevoerd als je wilt.

Meditatie voor slaap

Meditatie leert ons om ons beter bewust te zijn van het huidige moment en minder gefocust te zijn op onze gedachten. De neiging van de geest om in gedachten verdiept te raken, is aantoonbaar krachtig tijdens het slapengaan, wanneer we gedwongen worden te stoppen en stil te blijven staan.

Volgens de wetenschap verlaagt meditatie de hartslag door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat een langzamere ademhaling bevordert, waardoor de kans op een goede nachtrust groter wordt.

Meditatie voor de slaap is echter een geleide ervaring die op zichzelf als een natuurlijk slaaphulpmiddel fungeert en ons helpt alles wat er overdag gebeurt achterwege te laten. Evenals alle informatie die we hebben opgenomen om de geest tot rust te brengen en tegelijkertijd het lichaam te laten rusten.

Visualisatie Meditatie

Over visualisatiemeditatie gesproken; het is de handeling van de hersenen die gebruik maakt van fantasierijke mechanica. Het richt zich ook op een beeld, iemand of een object; het wordt gemanipuleerd als een focusobject. Dit zal echter wijzen op enkele soorten meditatie die je kunt beoefenen.

 • Bewegingsmeditatie
 • Gerichte meditatie
 • Visualisatie meditatie
 • Chantende meditatie
 • Spirituele meditatie
 • Mindfulness-meditatie

Dagelijkse meditatie

In het leven, wat je ook wilt doen of met welke gewoonte je ook aan de slag wilt gaan, de dagelijkse praktijk zal mij helpen je doel van het creëren in het begin te bereiken. Veel mensen zullen het positieve effect van wat je doet pas ontdekken als je het dagelijks doet. Het kan moeilijk zijn om met een dagelijkse meditatieoefening te beginnen, maar het wordt een stuk gemakkelijker als je dagelijks oefent, en het bewijs van het harde werk zal je gemotiveerd houden.

Twijfel je echter nog steeds of je van dagelijkse meditatie een levensstijl kunt maken? Ja. Jij kan. Geef het gewoon dagelijks een kans.

Hoe mindfulness-meditatie te doen

Mindfulness-meditatie vereist een mentale trainingsmethode die je in staat stelt je geest en lichaam tot rust te brengen, terwijl je opkomende emoties vertraagt ​​en alle negatieve emoties loslaat. Het combineert meditatie met mindfulness-oefeningen, die kunnen worden uitgelegd als geestelijke gezondheid waarin je volledig gefocust bent op ‘het heden’ en je gedachten, emoties en gevoelens kunt toegeven zonder te oordelen.

Laatste gedachte

Wanneer u mediteert, weet dan dat uw geest de neiging heeft af te dwalen, te denken aan gebeurtenissen uit het verleden en zich niet te concentreren. Uw vermogen om terug te bellen en gefocust te blijven, geeft u het gewenste resultaat. Meditatie is goed voor de geest en de gezondheid van de hersenen en helpt bij het afvallen. Als je vandaag nog wilt beginnen, doe dan onze quiz en laat onze experts je helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *