Press ESC to close

Hoe u kunt afvallen met PCOS – Strategieën en tips voor succes

Lichaam Vrouwelijke gezondheid Gewichtsverlies

INTRO

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een hormoongerelateerde endocriene aandoening. Hormonen controleren verschillende lichaamsfuncties die van invloed zijn op het gewicht, waaronder honger, hoe ons lichaam voedsel gebruikt voor energie, kracht, stressniveaus en meer.

Patiënten met polycysteus ovariumsyndroom PCOS hebben vaak meer moeite met afvallen dan degenen zonder de aandoening, en het verkrijgen van gewicht is veel eenvoudiger. Mensen met PCOS hebben problemen met een onregelmatige of helemaal geen menstruatie. Ze ervaren ook chronische ontstekingen.

Als u echter PCOS heeft en probeert af te vallen, kunt u van streek raken omdat u alles goed doet, maar de weegschaal niet beweegt. Waarom is het zo moeilijk om af te vallen met PCOS, en gebeurt het meestal dat er sprake is van pcos-gewichtstoename? Lees het dieper om meer te leren!

Waarom is het moeilijk om af te vallen met Pcos – de complexiteit begrijpen

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een gecompliceerde hormonale aandoening die wereldwijd 6 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Bozdag et al. in 2016. Het wordt gekenmerkt door hyperandrogenisme, ovulatoire disfunctie en polycysteuze eierstokken. Er is een significant verband tussen PCOS en obesitas.

Ongeveer 40 tot 80% van de vrouwen met PCOS is mollig of zwaarlijvig.

Het is echter belangrijk op te merken dat afvallen met PCOS bijzonder uitdagend is. Laten we dieper ingaan op de redenen hierachter.

 • Ten eerste is het van cruciaal belang om te begrijpen dat PCOS kan leiden tot insulineresistentie, waarbij de lichaamscellen niet zo goed reageren op insuline, het hormoon dat helpt bij het omzetten van suikers en zetmeel uit voedsel in energie.
 • Insulineresistentie leidt tot hogere insulineniveaus om de bloedglucose binnen een normaal bereik te houden. Volgens een onderzoek heeft bijna 50-70% van de vrouwen met PCOS enige insulineresistentie. Hogere insulineniveaus zorgen ervoor dat de eierstokken meer androgenen produceren, zoals testosteron. Een teveel aan androgenen kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de taille, waardoor de insulineresistentie verder wordt verergerd – een vicieuze cirkel.

 • Vervolgens hebben vrouwen met PCOS de functie van bepaalde hormonen die de eetlust reguleren veranderd. Dit kan leiden tot meer honger en mogelijke gewichtstoename.
 • Ter illustratie: uit een onderzoek in het European Journal of Endocrinology is gebleken dat vrouwen met PCOS hogere niveaus van ghreline hebben, ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd. Ghreline stimuleert de eetlust en bevordert de vetopslag, waardoor het voor vrouwen met PCOS problematischer wordt om af te vallen.

 • Stress en ontstekingen spelen ook een rol bij problemen met gewichtsbeheersing bij PCOS.
 • Vrouwen met PCOS hebben meestal een verhoogd ontstekingsniveau, wat gepaard gaat met problemen bij het afvallen. Bovendien kan het omgaan met de symptomen en psychologische gevolgen van PCOS bijdragen aan hogere stressniveaus en veranderingen in het eetgedrag, wat mogelijk kan leiden tot gewichtstoename of problemen met afvallen.

 • Ten slotte kunnen veel medicijnen die worden gebruikt om PCOS te behandelen, gewichtstoename als bijwerking hebben.
 • Bepaalde hormonale anticonceptiva, die vaak worden voorgeschreven om onregelmatige menstruatie bij PCOS te behandelen, kunnen bijvoorbeeld tot gewichtstoename leiden.

  Dus, afvallen met PCOS is een complex probleem dat verder gaat dan de eenvoudige vergelijking van calorieën in versus calorieën uit. Het gaat om hormonale onevenwichtigheden, insulineresistentie, ontstekingen en stress, die allemaal kunnen werken tegen inspanningen om af te vallen.

  Insulineresistentie Pco’s: oorzaken, symptomen en effectieve managementstrategieën

  Insulineresistentie is een belangrijk kenmerk van PCOS. Het gebeurt wanneer de lichaamscellen niet normaal reageren op insuline, wat resulteert in hoge insulinespiegels in de bloedbaan.

  Anders betekent insulineresistentie dat cellen minder effectief reageren op de functie van insuline, namelijk het transporteren van glucose uit de bloedbaan naar spieren en andere weefsels.

  Bijgevolg heeft het lichaam hogere insulineniveaus nodig om ervoor te zorgen dat glucose de cellen binnendringt. Dit verhoogde insulineniveau, of hyperinsulinemie, heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder een verhoogde productie van androgenen door de eierstokken, wat de PCOS-symptomen kan verergeren.

  Oorzaken van insulineresistentie bij PCOS

  De exacte oorzaken van insulineresistentie bij PCOS zijn nog niet volledig bekend, maar verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling ervan.

  Hormonale disbalans

  Vrouwen met PCOS hebben vaak hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen), zoals testosteron. Deze verhoogde androgeenspiegels verstoren de normale werking van insulinesignaleringsroutes en dragen bij aan insulineresistentie.

  De precieze mechanismen waarmee androgenen de insulinegevoeligheid beïnvloeden worden nog steeds bestudeerd, maar onderzoek suggereert dat ze interfereren met de insulinereceptor en stroomafwaartse signaalmoleculen in de cellen.

  Genetische factoren

  Studies hebben aangetoond dat PCOS een genetische component heeft, waarbij de aandoening vaak in families voorkomt. Specifieke genvarianten zijn in verband gebracht met insulineresistentie en een verhoogd risico op PCOS.

  Obesitas en vetweefseldisfunctie

  Obesitas en overmatige afzetting van buikvet komen vaak voor bij vrouwen met PCOS en kunnen de insulineresistentie verergeren. Vetweefsel, of vetweefsel, is niet alleen een passieve opslagplaats voor energie, maar ook een actief endocrien orgaan.

  Bij zwaarlijvige personen ondergaat het vetweefsel structurele en functionele veranderingen, waarbij pro-inflammatoire stoffen vrijkomen die adipokinen worden genoemd. Deze adipokines interfereren met de insulinesignalering, verminderen de insulinegevoeligheid en dragen bij aan de insulineresistentie.

  Chronische laaggradige ontstekingen

  Chronische laaggradige ontstekingen worden vaak waargenomen bij personen met PCOS, waarvan wordt aangenomen dat deze een rol spelen bij het ontwikkelen van insulineresistentie.

  Bovendien kan vetweefsel ontstekingsstoffen afscheiden die bijdragen aan systemische ontstekingen, waardoor de insulinegevoeligheid wordt beïnvloed.

  Levensstijlfactoren

  Niet lichamelijk actief zijn en langdurig zitten zijn in verband gebracht met een grotere kans op het ontwikkelen van insulineresistentie.

  Een slecht dieet dat pcos-gewichtstoename veroorzaakt, gekenmerkt door een hoge consumptie van geraffineerde koolhydraten, suikers en verzadigde vetten, kan de insulineresistentie bij PCOS verergeren.

  Symptomen van insulineresistentie bij PCOS

  Insulineresistentie bij PCOS kan zich manifesteren door verschillende symptomen, waaronder:

 • Gewichtstoename of moeite met afvallen
 • Insulineresistentie kan het lastig maken om op een gezond gewicht te blijven of overtollig gewicht te verliezen.

 • Abnormale menstruatiecycli
 • Vrouwen met insulineresistentie kunnen onregelmatige of afwezige menstruaties ervaren als gevolg van hormonale onevenwichtigheden.

 • Acne- en huidproblemen
 • Insulineresistentie kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne, een vette huid en skin tags.

 • Overmatige haargroei (hirsutisme)
 • Insulineresistentie kan overmatige haargroei op het gezicht, de borst, de buik of de rug veroorzaken.

 • Donkere vlekken op de huid
 • Insulineresistentie kan leiden tot donkere plekken in de nek, oksels of liezen, een aandoening die acanthosis nigricans wordt genoemd.

 • Vermoeidheid en een laag energieniveau
 • Insulineresistentie kan de energiebalans van het lichaam verstoren, wat leidt tot aanhoudende vermoeidheid en een laag energieniveau.

  Effectieve managementstrategieën voor insulineresistentie bij PCOS

  Het beheersen van de insulineresistentie bij PCOS omvat doorgaans een veelzijdige aanpak. Meestal bestaat de eerste stap uit het veranderen van iemands levensstijl.

  1. Evenwichtige voeding. Voeg voldoende fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten toe. Overweeg om een ​​geregistreerde diëtist te raadplegen voor persoonlijk voedingsadvies.

  2. Regelmatige lichaamsbeweging. Regelmatige fysieke activiteit, zoals aërobe oefeningen, krachttraining en intervaltraining, kan de insulinegevoeligheid verhogen.

  3. Gewichtsbeheersing. Het verliezen van een bescheiden gewicht kan de insulinegevoeligheid aanzienlijk verhogen, vooral als u overgewicht of obesitas heeft.

  4. Medicijnen. In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals metformine worden voorgeschreven om de insulineresistentie bij PCOS te beheersen. Deze medicijnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.

  5. Stressvermindering. Chronische stress kan de insulineresistentie verergeren. Om effectief met stress om te gaan, kun je mindfulness-meditatie, diepe ademhalingstechnieken beoefenen of deelnemen aan activiteiten die je vreugde schenken.

  6. Slaapkwaliteit. Houd een onveranderlijk slaapschema aan en creëer een ontspannende slaapomgeving. Zorg ervoor dat u prioriteit geeft aan een goede slaaphygiëne.

  Hoe u op natuurlijke wijze kunt afvallen met Pcos

  Afvallen terwijl u polycysteus ovariumsyndroom heeft, kan moeilijk zijn omdat hormonale onevenwichtigheden kunnen leiden tot gewichtstoename en het moeilijker maken om kilo’s kwijt te raken. U kunt echter zelfs met PCOS uw gewicht effectief beheersen door dieetaanpassingen, fysieke activiteit en exacte natuurlijke remedies te combineren.

  Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor gewichtsverlies met Pcos

 • Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI): Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI), zoals volle granen, peulvruchten, bepaalde soorten fruit en groenten en magere eiwitten, worden langzaam door het lichaam verwerkt, wat leidt tot een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel . Dit kan helpen de insulineresistentie, vaak geassocieerd met PCOS, onder controle te houden en zo gewichtsverlies te bevorderen.
 • Verminderde inname van bewerkte voedingsmiddelen en suikers: Het verminderen van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en suikers kan ontstekingen verminderen en het algehele voedingsprofiel verbeteren. Het is belangrijk om de voedseletiketten te lezen om verborgen suikers te vermijden.
 • Regelmatige fysieke activiteit is essentieel bij het beheersen van PCOS-symptomen en het bevorderen van gewichtsverlies

 • Aërobe oefening: Hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen verhoogt de hartslag en helpt calorieën te verbranden. Uit een onderzoek is gebleken dat regelmatige aerobe oefeningen nuttig kunnen zijn bij het beheersen van PCOS-symptomen.
 • Krachttraining: Krachttraining, of weerstandstraining, verhoogt de vetvrije massa en helpt de stofwisseling te stimuleren, waardoor het een nuttige methode is voor gewichtsverlies en gewichtsverlies bij vrouwen met PCOS.
 • Natuurlijke remedies en supplementen kunnen gewichtsverlies bij vrouwen met PCOS ondersteunen

 • Inositol: Inositol, een koolhydraat dat in veel planten en dieren voorkomt, kan de insulineresistentie helpen verbeteren, een veel voorkomend probleem bij vrouwen met PCOS. Het zou ook kunnen helpen bij het afvallen.
 • Vitamine D: Veel vrouwen met PCOS hebben een tekort aan vitamine D. Hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan, blijkt uit sommige onderzoeken dat vitamine D een rol speelt bij gewichtsbeheersing en hormoonregulatie bij vrouwen met PCOS.
 • Probiotica: Probiotica kunnen nuttig zijn bij het beheersen van PCOS en het ondersteunen van gewichtsverlies door de darmgezondheid te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
 • Geestelijke gezondheid en stressmanagement zijn cruciaal bij het beheersen van PCOS

 • Chronische stress kan bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden en gewichtstoename bij PCOS, dus stressverminderende technieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn.
 • Hoe u snel kunt afvallen met PCOS

  Hoe uitdagend sommige van deze statistieken over PCOS en snel afvallen ook lijken, er zijn strategieën om uw doelen te bereiken. Hieronder vindt u enkele essentiële tips waarmee u rekening moet houden:

 • Verhoog uw vezelinname
 • De meerderheid van de mensen consumeert onvoldoende vezels, vooral in fruit, groenten, peulvruchten, spinazie, broccoli en volle granen. Deze voedingsmiddelen helpen bij de glucosecirculatie in de bloedbaan; Bij PCOS hebben onderzoeken een hogere vezelconsumptie in verband gebracht met gewichtsvermindering, minder buikvet en een verbeterde insulinegevoeligheid.

 • Doe meer fysieke activiteiten
 • Insulinegevoeligheid helpt bij verbeteringen tijdens trainingen.

  Niet alleen zal langdurig bewegen met meer intensiteit en variatie de insulinegevoeligheid vergroten, maar het zal ook meer calorieën verbranden, het hart en andere spieren conditioneren en de stabiliteit, het evenwicht en het uithoudingsvermogen verbeteren.

 • Eet altijd ontbijt
 • Een eiwitrijk, gezond vetgehalte en een ontbijt met veel vezels kunnen u helpen de bloedsuikerspiegel gedurende de dag consistenter te reguleren. Veel vrouwen drinken echter overdag te weinig brandstof en vragen zich dan af waarom ze ’s middags en ’s avonds hunkeren naar en eetbuien. Eet altijd je ontbijt.

 • Verminder toegevoegde suiker
 • Toegevoegde snoepjes maken het moeilijker om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, waardoor de insulineresistentie wordt verergerd. Volgens betrouwbare aanbevelingen mag toegevoegde suiker echter niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uitmaken.

 • Zorg voor tussendoortjes met gezonde snacks
 • Als u tussen de maaltijden door enkele gezonde tussendoortjes eet, kunt u uw stofwisseling op peil houden en de natuurlijke neiging van uw lichaam om vet op te slaan bestrijden. Daarnaast zijn snacks een uitstekende manier om je inname van magere eiwitten en gezonde vetten te verhogen.

  Metformine Pcos Gewichtsverlies – Dit medicijn kan u helpen kilo’s kwijt te raken en de insulinegevoeligheid te verbeteren!

  PCOS wordt meestal geassocieerd met insulineresistentie, die van invloed is op de manier waarop uw lichaam insuline gebruikt, wat leidt tot verhoogde bloedsuikerspiegels en mogelijke gewichtstoename.

  Metformine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij diabetes type 2, helpt mensen met PCOS om af te vallen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.

  Metformine vermindert de glucose die uw lever produceert en verhoogt de reactie van uw lichaam op insuline. Dit proces kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, de insulinegevoeligheid van het lichaam te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen, waardoor Metformine een heilzaam medicijn is voor veel mensen met PCOS.

  Een onderzoek toonde aan dat behandeling met metformine de insulinespiegels verlaagde, de insulinegevoeligheid verbeterde en gewichtsverlies bevorderde bij vrouwen met PCOS1. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die met Metformine werden behandeld, in zes maanden tijd gemiddeld 9,24% van hun lichaamsgewicht verloren.

  Let op: Gewichtsverlies is niet het enige voordeel van Metformine voor vrouwen met PCOS. Het kan het reguleren van de menstruatiecyclus ondersteunen en het niveau van androgenen (mannelijke hormonen) verlagen, wat veel voorkomende problemen zijn bij PCOS.

  Vrouwen met PCOS die levensstijlaanpassingen combineerden met een behandeling met Metformine verbeterden het gewichtsverlies en de insulinegevoeligheid meer dan degenen die alleen veranderingen in levensstijl aanbrachten.

  Het is ook vermeldenswaard dat Metformine, zoals elk medicijn, bijwerkingen kan hebben. Enkele veel voorkomende zijn misselijkheid, maagklachten en diarree. Deze zijn meestal tijdelijk en nemen in de loop van de tijd af naarmate uw lichaam zich aanpast aan de medicatie.

  Hoe u kunt afvallen met PCOS en schildklierproblemen

  Afvallen met PCOS, een hormoongerelateerde aandoening, en schildklier is niet eenvoudig!

  Ten eerste moet u uw levensstijl veranderen en een gezonde manier van leven aannemen. De volgende levensstijlverandering zal u helpen snel af te vallen met pcos en hypothyreoïdie.

 • Gierst en pap
 • Broccoli
 • Minder suikerrijke maaltijden
 • Groenten
 • Vruchten
 • Ghee en de juiste hoeveelheid rijst en ijs
 • Franse frietjes
 • Genoeg slaap
 • Hydratatie
 • Fysieke activiteiten (trainingen)
 • Hoe afvallen met endometriose en pcos?

  Endometriose en polycysteus ovariumsyndroom zijn twee verschillende aandoeningen die de reproductieve gezondheid van vrouwen kunnen beïnvloeden. Beide kunnen gewichtsverlies uitdagender maken vanwege hormonale onevenwichtigheden en ontstekingen. Met de juiste strategieën en ondersteuning is het echter mogelijk om uw gewicht effectief te beheersen, zelfs als u met beide aandoeningen leeft.

  1. Uit onderzoek blijkt dat endometriose verband houdt met chronische ontstekingen. Een dieet met veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals vette vis, bessen, groene bladgroenten en noten kan dus helpen de symptomen van endometriose onder controle te houden en gewichtsverlies te bevorderen.

  2. Net als bij PCOS kunnen voedingsmiddelen met een lage GI, waaronder volle granen, peulvruchten, bepaalde soorten fruit en groenten, de insulineresistentie helpen beheersen, vaak geassocieerd met PCOS, en zo helpen bij het afvallen.

  3. Regelmatige fysieke training kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht, het verminderen van de insulineresistentie (gebruikelijk bij PCOS) en het verminderen van ontstekingen (gewrichten bij endometriose). Het combineren van zowel cardiovasculaire oefeningen als krachttraining kan een praktische aanpak zijn.

  4. Mind-body-oefeningen zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen stress verminderen en een positieve invloed hebben op endometriose- en PCOS-symptomen.

  PCOS en intermitterend vasten: voedingsstrategieën om u te helpen uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken

  Als u PCOS heeft en uw doelstellingen voor gewichtsverlies wilt bereiken, zijn er naast intermitterend vasten nog andere voedingsstrategieën die u kunt proberen.

 • Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI): Zoals eerder vermeld, kunnen voedingsmiddelen met een lage GI helpen de insulineresistentie onder controle te houden, vaak geassocieerd met PCOS, en zo helpen bij het afvallen.
 • Evenwichtige maaltijden: Het handhaven van een evenwichtige inname van eiwitten, vezels en gezonde vetten bij elke maaltijd kan bijdragen aan stabiele bloedsuikerspiegels, wat essentieel is voor het beheersen van PCOS en het bereiken van doelstellingen voor gewichtsverlies.
 • Hydratatie: Veel water drinken ondersteunt de algehele gezondheid en kan helpen de honger onder controle te houden en het energieniveau op peil te houden, wat het gewichtsverlies ten goede kan komen.
 • PCOS-lichaamstype

  Hieronder staan ​​voorbeelden van enkele PCOS-lichaamstypes:

  Schildklier lichaamstype

  Mensen met dit lichaamstype ontwikkelen doorgaans gewichtsverlies over hun hele lichaam, niet op een specifiek deel. Het is een gevolg van een te hoog oestrogeenniveau in het lichaam.

  Het leverlichaamstype

  Dit lichaamstype komt veel voor bij mannen, maar kan ook bij vrouwen voorkomen. Personen met dit PCOS-lichaamstype worden meestal gezien met een uitpuilende maag of een opgezette buik. Het consumeren van een kleine hoeveelheid eiwitten en veel groenten is het beste als je dit lichaamstype hebt.

  Het bijnierlichaamstype

  Bijnierlichaamstype wordt verwacht met een doorhangende buik. Dit gebeurt door een hormoon genaamd cortisol, dat een slappe maag veroorzaakt. Mensen met dit lichaamstype wordt geadviseerd om voedsel met weinig eiwitten en meer groenten te eten.

  PCOS Eierstok Lichaamstype

  Mensen met dit lichaamstype bevinden zich rond hun hoofd en onder de navel. Degenen met een eierstoklichaamstype profiteren van ondersteuning door de oestrogeenbalans in het lichaam. Mensen met dit lichaamstype zouden meer kruisbloemige groenten en hormoonvrije diëten moeten eten.

  Wat is Pcos-buik: oorzaken en oplossingen voor hardnekkig buikvet

  Een van de kritische kenmerken van PCOS is de neiging om overgewicht te dragen, vooral rond de buik, ook wel de ‘PCOS-buik’ genoemd.

  De oorzaak van dit hardnekkige buikvet bij PCOS is multifactorieel en houdt vooral verband met insulineresistentie en hormonale onevenwichtigheden, die vaak voorkomen bij vrouwen met PCOS.

  Insulineresistentie en buikvet

  Vrouwen met PCOS ervaren vaak insulineresistentie, wat betekent dat hun cellen minder reageren op insuline. Dit kan een toename van de vetopslag veroorzaken, vooral in de buikstreek, wanneer de insulinespiegels hoog zijn.

  Hormonale onevenwichtigheden

  PCOS wordt ook geassocieerd met een onbalans van geslachtshormonen. Vrouwen met PCOS hebben vaak hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen), die de normale verdeling van lichaamsvet kunnen verstoren en de vetophoping rond de buik kunnen bevorderen.

  Oplossingen voor “PCOS Buik”

  Hoewel het verliezen van buikvet met PCOS een uitdaging kan zijn, is het niet onmogelijk.

 • Veranderingen in het dieet: Een dieet dat rijk is aan magere eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten met een lage glycemische index kan helpen de insulineresistentie onder controle te houden en gewichtsverlies te bevorderen.
 • Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging, vooral weerstandstraining en intervaltraining met hoge intensiteit, kan de insulinegevoeligheid verbeteren en buikvet helpen verminderen.
 • Beheer stress: Hoge stressniveaus kunnen het hormonale evenwicht beïnvloeden en bijdragen aan gewichtstoename. Technieken zoals mindfulness, yoga of diepe ademhaling kunnen helpen stress te beheersen.
 • Medische behandelingen: In sommige gevallen kan medicatie zoals Metformine worden aanbevolen om de insulineresistentie bij vrouwen met PCOS onder controle te houden.
 • Hoe lang duurt het om af te vallen met Pcos?

  Het tijdsbestek voor gewichtsverlies met PCOS kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de mate van insulineresistentie, dieet, bewegingsgewoonten, stressniveaus en de algemene benadering van gewichtsbeheersing.

  In een klinische setting wordt het verliezen van 5-10% van uw lichaamsgewicht gedurende zes maanden als een realistisch en gezondheidsbevorderend doel beschouwd.

  Deze snelheid van gewichtsverlies is duurzamer en gezonder voor het lichaam dan meer drastische verliezen. Het kan de insulinegevoeligheid, hormoonspiegels en menstruatieregelmaat bij vrouwen met PCOS aanzienlijk verbeteren.

  Prioriteit geven aan Pcos-zelfzorg – tips en strategieën voor het verzorgen van uw geest, lichaam en hormonen

  Symptomen zoals gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, haaruitval en stemmingswisselingen kunnen een uitdaging zijn om onder controle te houden, maar zelfzorg kan een grote bijdrage leveren aan het voeden van uw geest, lichaam en hormonen.

  Laten we kritische tips en strategieën onderzoeken om prioriteit te geven aan zelfzorg als u met PCOS leeft.

 • Gezond eten
 • Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet met magere eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten met een lage glycemische index kan helpen de insulineresistentie onder controle te houden, een veel voorkomend kenmerk van PCOS.

 • Stress management
 • Op mindfulness gebaseerde praktijken voor stressvermindering, zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling, kunnen helpen bij het beheersen van stressniveaus.

 • Hormoonvriendelijke levensstijl
 • Een levensstijl die het hormonale evenwicht ondersteunt, kan nuttig zijn. Dit omvat uitgebalanceerde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, het beheersen van stress en het vermijden van hormoonverstorende stoffen zoals bepaalde kunststoffen en producten voor persoonlijke verzorging.

 • Regelmatige medische controles
 • Om uw PCOS-symptomen effectief te beheersen, is het essentieel dat u routinematige controles uitvoert om uw hormoonspiegels te controleren.

  Het komt neer op

  Ten slotte zijn ibs en pcos een uitdaging, maar je kunt afvallen als je een gezonde levensstijl volgt, traint, consistent hydrateert en voldoende slaapt.

  Gezondheidstips voor vrouwen