Press ESC to close

Intermitterend vasten voor spiergroei en hoe het u kan helpen uw fitnessdoelen te bereiken

Intermitterend vasten

Inleiding: Hoe helpt intermitterend vasten bij spiergroei?

Verbeterde spieropbouw en vetverlies kunnen worden bereikt met intermitterend vasten. Volgens onderzoeken kan het ontstekingen verminderen, de testosteronniveaus verhogen, de aanmaak van groeihormonen stimuleren en helpen bij spierrehabilitatie. Het helpt ook bij het reguleren van het insulinegehalte, wat helpt bij het optimaal benutten van voedingsstoffen en het voorkomen van de opslag van overtollige energie in de vorm van vet.

Intermitterend vasten kan ook de tijd en energie die aan het opbouwen van spieren wordt besteed, maximaliseren. Vasten vóór een training helpt de focus te vergroten, waardoor je meer kracht krijgt en je langer harder kunt trainen. De nuchtere toestand kan ook de vetverbranding verbeteren, wat de lichaamssamenstelling helpt verbeteren door het totale lichaamsvetpercentage te verminderen.

Is intermitterend vasten goed voor spiergroei? Het is een geweldige manier om de spiergroei te verbeteren, maar het moet wel gebeuren met een uitgebalanceerd dieet en bewegingsregime. Het eten van voedzame maaltijden tijdens de eetvensters en het verkrijgen van voldoende rust- en herstelbenodigdheden zijn essentieel. Met de juiste structuur kan intermitterend vasten een effectief hulpmiddel zijn om fitnessdoelen te bereiken!

De wetenschap achter spiergroei door intermitterend vasten begrijpen

Laten we op een vriendelijke en gemakkelijk te begrijpen manier in de wetenschap achter intermitterend vasten en spiergroei duiken.

Intermitterend vasten is een dieetbenadering waarbij wordt gefietst tussen perioden van eten en het verkrijgen van eten, ook wel bekend als vasten. Intermitterend vasten ondersteunt de spiergroei en verbetert tegelijkertijd de algehele gezondheid.

Hoewel de primaire focus van intermitterend vasten vaak gewichtsverlies is, kan het, als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, nog steeds compatibel zijn met spiergroei.

Tijdens vastenperiodes maakt uw lichaam gebruik van zijn energiereserves, inclusief opgeslagen vet, om aan zijn energiebehoeften te voldoen. Wanneer u vast, beperkt u het eten slechts tot bepaalde perioden van de dag. Dit elimineert de verleiding om te snacken. Dit kan leiden tot een calorietekort dat essentieel is voor gewichtsverlies. Het is echter van cruciaal belang ervoor te zorgen dat u tijdens uw eetvenster nog steeds voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt om de spiergroei te ondersteunen.

Om spiergroei tijdens intermitterend vasten te bevorderen, moet u rekening houden met twee belangrijke factoren: calorie-inname en eiwitconsumptie.

 • Calorie inname
 • Zelfs als je voornaamste doel is om af te vallen door te vasten en spieren op te bouwen, is het nog steeds absoluut noodzakelijk dat je voldoende calorieën eet om de spiergroei te ondersteunen. Een gebrek aan calorieën kan ervoor zorgen dat spieren niet groeien omdat het lichaam energie probeert te besparen. Voor voldoende energie voor spiergroei en -herstel consumeert u magere eiwitten, volle granen, fruit en groenten die geschikt zijn voor uw leeftijd en gewicht.

 • Eiwitconsumptie
 • Eiwit is een essentiële macronutriënt voor spieropbouw. Het levert de noodzakelijke aminozuren die spierherstel en -synthese ondersteunen. Bij intermitterend vasten verdeel je de eiwitinname gelijkmatig over je eetvenster.

  Streef dagelijks naar ongeveer 0,7 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Mager vlees, kip, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en plantaardige keuzes zoals tofu en tempeh zijn allemaal uitstekende bronnen van eiwitten.

  Bovendien is het van cruciaal belang om regelmatig weerstandsoefeningen te doen. Intermitterend vasten alleen stimuleert de spiergroei mogelijk niet optimaal. Weerstandsoefeningen, zoals gewichtheffen of lichaamsgewichttrainingen, afgestemd op de juiste weerstands- en moeilijkheidsgraden, helpen de spiereiwitsynthese te stimuleren en spierhypertrofie (groei) te bevorderen.

  Kun je spieren opbouwen tijdens intermitterend vasten?

  In een wereld waar snelle oplossingen en rages op het gebied van gewichtsverlies in overvloed aanwezig zijn, heeft intermitterend vasten zijn blijvende kracht bewezen. Zelfs degenen die aan krachttraining doen, zijn nieuwsgierig naar intermitterend vasten en de potentiële impact ervan op de spieropbouw. Laten we dus onderzoeken of intermitterend vasten kan helpen spieren op te bouwen.

  Hoewel de meeste onderzoeken naar intermitterend vasten zich vooral hebben gericht op de effecten ervan op gewichtsverlies, kan het een effectief hulpmiddel zijn om plateaus in krachttraining te doorbreken. Het beschikbare onderzoek naar het combineren van intermitterend vasten met regelmatige krachttraining is echter niet volledig alomvattend en enigszins anekdotisch.

  De resultaten suggereren echter dat personen die intermitterend vasten volgen, vergelijkbare spiergroei en -behoud kunnen ervaren als degenen die een regulier dieet volgen, zelfs als ze mogelijk meer gewicht verliezen.

  Het is belangrijk op te merken: de meeste onderzoeken naar intermitterend vasten hebben zich gericht op de effecten ervan op gewichtsverlies. Als het gaat om afvallen, of het nu door intermitterend vasten of andere diëten is, is het gebruikelijk om zowel vet als vetvrije massa, inclusief spieren, te verliezen. Het zal belangrijk zijn om de effecten van krachttraining en intermitterend vasten volledig te bestuderen voor toekomstig onderzoek.

  Andere onderzoeken suggereren dat de vetvrije massa enigszins verloren kan gaan na enkele maanden van intermitterend vasten, meestal rond de 1 kg of 2 pond. Intermitterend vasten kan echter effectiever zijn in het behouden van vetvrije massa tijdens gewichtsverlies dan niet-nuchtere diëten. Dit betekent dat u tijdens het vasten waarschijnlijk meer vetweefsel verliest dan spiermassa.

  Over het geheel genomen is het onwaarschijnlijk dat intermitterend vasten meer spierverlies zal veroorzaken dan andere diëten voor gewichtsverlies. Over het algemeen wordt verwacht dat u bij het afvallen enigszins vet en vetvrije massa verliest als u niet regelmatig traint. Intermitterend vasten heeft dus geen nadelig effect op de spieren in vergelijking met andere benaderingen van gewichtsverlies.

  Verbrandt vasten vet of spieren – eenvoudig uitgelegd

  Als je vast, moet je lichaam ergens energie vandaan halen, omdat je geen voedsel consumeert. In eerste instantie gebruikt uw lichaam de glucose die is opgeslagen in uw lever en spieren. Zodra de glucosevoorraden zijn uitgeput, wordt vet de belangrijkste brandstofbron.

  Door uw lichaam in staat te stellen opgeslagen vet voor energie te gebruiken, helpt vasten u om vet efficiënt te verbranden. Tijdens dit proces stimuleert het de vetoxidatie, het proces waarbij uw lichaam vet omzet in energie. Dit kan resulteren in een vermindering van het lichaamsvetpercentage en gewichtsverlies.

  Er bestaat echter bezorgdheid dat vasten ook spierverlies kan veroorzaken. Wanneer uw lichaam een ​​energietekort heeft, kan het spierweefsel afbreken om aminozuren voor energie te leveren. Dit brengt ons terug bij het belang van een goede calorie- en eiwitconsumptie tijdens intermitterend vasten. Deze spierafbraak kan optreden als u niet genoeg eiwitten eet of een extreem lage calorie-inname heeft.

  Om spierverlies tijdens het vasten te minimaliseren, is het essentieel om de volgende stappen te volgen:

  Eet voldoende eiwitten

  Het consumeren van voldoende eiwitten tijdens uw eetperioden is cruciaal. De bouwstenen voor spiergroei en -herstel worden geleverd door eiwitten. Streef dagelijks naar 0,7 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en verdeel dit over uw maaltijden gedurende de dag.

  Zorg voor een uitgebalanceerd dieet

  Zorg ervoor dat u tijdens uw eetperioden verschillende voedingsstoffen uit onbewerkte voedingsmiddelen binnenkrijgt. Voeg magere eiwitten, fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten toe om de algehele gezondheid en spierbehoud te ondersteunen.

  Neem deel aan weerstandstraining

  Regelmatige krachttraining kan helpen spieren te behouden en op te bouwen. Bovendien stimuleert weerstandstraining de spiereiwitsynthese, wat essentieel is voor spiergroei en -onderhoud en de gezondheid van de botten ondersteunt.

  Houd er rekening mee dat ieders lichaam anders is, en het is altijd een goed idee om een ​​zorgverlener of een geregistreerde diëtist te raadplegen voordat u belangrijke wijzigingen aanbrengt in uw dieet of trainingsroutine, vooral als u te maken heeft met ziekten of verwondingen.

  Is vasten goed voor de spiergroei – 5 bewezen redenen

  Vasten is een effectieve manier om spiergroei te stimuleren. Dit komt door verschillende factoren, waaronder een verbeterde hormoonregulatie en het lichaam dat in een katabole staat van vasten terechtkomt. Hier zijn vijf bewezen redenen waarom vasten gunstig kan zijn voor spiergroei:

  Verhoogde groeihormoonproductie

  Vasten verhoogt de productie van hormonen van menselijk groeihormoon (HGH). Verhoogde niveaus van HGH leiden tot een grotere spiermassa en een lager percentage lichaamsvet.

  Verbeterde insulinegevoeligheid

  Vasten helpt de insulinegevoeligheid te verbeteren, zodat uw lichaam beter zal reageren op voeding na de training. Dit helpt bij spierherstel en -prestaties, wat leidt tot snellere winst in omvang en kracht.

  Verhoogde autofagie

  Vasten stimuleert autofagie, waarbij oude en beschadigde eiwitten worden gerecycled tot nieuwe. Dit helpt oude cellen en spierweefsel te herstellen, waardoor ze sterker kunnen herbouwen.

  Katabolisch vasten

  Als je vast, komt je lichaam in een katabolische toestand terecht, waarbij vetvoorraden en aminozuren worden afgebroken om energie te creëren. Hierdoor komen essentiële voedingsstoffen vrij, zoals vertakte aminozuren (BCAA’s), die essentieel zijn voor spiergroei. Tijdens intermitterend vasten doorloopt je lichaam stadia van katabolisme (afbraak) en anabolisme (opbouw).

  Verbrandt vasten spieren of wat zijn de risico’s?

  De gevolgen van vasten kunnen variëren afhankelijk van het individu, dus het is van essentieel belang dat u zich bewust bent van de mogelijke risico’s voordat u met vasten begint. Over het algemeen verbrandt vasten geen spieren als het correct en met mate wordt gedaan. Sommige onderzoeken suggereren echter dat intermitterend vasten spierverlies kan veroorzaken, vooral bij bodybuilders.

  In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat intermitterend vasten meer spierverlies veroorzaakte dan continue energiebeperking bij bodybuilders die minstens twee jaar hadden getraind. Dit suggereert dat atleten rekening moeten houden met hun calorie-inname wanneer ze langdurig vasten overwegen als onderdeel van hun dieetplan om de potentiële risico’s op verlies van spiermassa te minimaliseren.

  Het is ook belangrijk op te merken dat zelfs gezonde personen gezondheidsrisico’s kunnen ervaren die verband houden met vasten, zoals uitdroging en verstoorde elektrolytenbalans. Daarom moet u, als u overweegt te vasten, uw arts raadplegen voordat u begint, om er zeker van te zijn dat het veilig is.

  Hoewel vasten mogelijk geen afname van de spiermassa veroorzaakt als het op de juiste manier en met mate wordt gedaan, is het toch essentieel om je bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met langdurig of intermitterend vasten. Daarom wordt aanbevolen dat atleten rekening houden met hun totale calorie-inname wanneer ze een verlengd vasten overwegen als onderdeel van hun dieetplan, en dat alle individuen hun arts raadplegen voordat ze met vasten beginnen.

  Uiteindelijk kan vasten voor individuen positieve en negatieve resultaten opleveren, afhankelijk van hoe het wordt benaderd. Met een zorgvuldige planning en rekening houdend met mogelijke risico’s kan vasten echter een veilig en nuttig onderdeel zijn van elk dieet- en fitnessplan.

  Aankomen met 16:8 Intermittent Fasting – Waarom het kan gebeuren

  Het kan ontmoedigend zijn om met een nieuw dieet of voedingsplan te beginnen en te ontdekken dat u daadwerkelijk aankomt in plaats van af te vallen. Als u echter de 16:8 intermitterende vastenmethode gebruikt en u zich afvraagt ​​waarom u geen resultaten ziet, zijn er verschillende mogelijke redenen.

  Controleer eerst en vooral op eventuele misrekeningen in uw macro’s – dat wil zeggen hoeveel gram vet, koolhydraten en eiwitten u dagelijks consumeert. Als uw macrocijfers niet correct kloppen, kan dit problemen opleveren bij het werken aan uw streefgewicht.

  Een andere mogelijke reden voor gewichtstoename bij intermitterend vasten is het overconsumeren van calorieën tijdens het eetvenster van 8 uur. Mensen denken vaak dat als ze 16 uur vasten, ze de resterende 8 uur kunnen eten wat ze willen, maar dit is simpelweg niet het geval. Het eetvenster moet nog steeds gezonde en uitgebalanceerde maaltijden bevatten met de juiste verhoudingen van macronutriënten.

  Bouwt vasten spieren op en 6 geweldige hacks

  Laten we de vraag bespreken of vasten spieren kan opbouwen, samen met zes geweldige hacks om spiergroei te ondersteunen:

 • Calorisch overschot
 • Over het algemeen moet je meer calorieën consumeren dan je verbrandt om spieren op te bouwen. Alleen vasten kan het bereiken van een consistent calorieoverschot echter lastig maken. Daarom is het essentieel om prioriteit te geven aan het consumeren van voldoende calorieën tijdens uw eetperioden, zodat uw lichaam de energie krijgt die het nodig heeft voor spiergroei.

 • Timing van eiwitinname
 • Verdeel uw eiwitinname gelijkmatig over uw eetperioden. Het spreiden van eiwitrijke maaltijden kan helpen bij het optimaliseren van de spiereiwitsynthese en het ondersteunen van spiergroei en -herstel.

 • Weerstandstraining
 • Neem regelmatig deel aan weerstandsoefeningen om de spiergroei te stimuleren. Voeg activiteiten toe die gericht zijn op grote spiergroepen en verhoog geleidelijk de intensiteit en weerstand in de loop van de tijd. Dit kan onder meer gewichtheffen, lichaamsgewichtoefeningen of weerstandsbanden zijn.

 • Voldoende eiwitinname
 • Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van voldoende eiwitten essentieel is voor spiergroei en -ontwikkeling. Als u gedurende de dag regelmatig voldoende eiwitten eet, zorgt u ervoor dat u uw fitnessdoelen behaalt, waaronder mogelijk het krijgen van buikspieren! Bovendien kan het een effectieve manier zijn om droge spieren op te bouwen.

 • Voedingsrijke maaltijden
 • Concentreer u op het consumeren van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen tijdens uw eetperioden. Kies in plaats daarvan voor volle granen, fruit, groenten en gezonde vetten om essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten te leveren die de algehele gezondheid en spierfunctie ondersteunen.

 • Hydratatie en rust
 • Blijf de hele dag gehydrateerd, want water is essentieel voor een optimale spierfunctie. Hydrateer vooral na een zware training. Geef ook prioriteit aan voldoende slaap en rust, zodat uw spieren kunnen herstellen en groeien. Streef elke nacht naar 7-9 uur kwaliteitsslaap.

  Vasten en gewichtheffen: hoe u aan de slag gaat

  Als het gaat om vasten en gewichtheffen, is timing cruciaal. Na een training kun je in de verleiding komen om meteen te eten, maar dit kan het herstel belemmeren. Wacht in plaats daarvan minstens een uur voordat u gaat eten, zodat uw lichaam de tijd heeft om de glycogeenvoorraden aan te vullen en eventuele spierweefselschade veroorzaakt door de training te herstellen. Tijdens deze periode moet u zich concentreren op het gehydrateerd blijven met veel water en elektrolyten.

  Vasten onmiddellijk na een training kan helpen het vetverlies te maximaliseren en tegelijkertijd zoveel mogelijk spiermassa te behouden – vooral in combinatie met caloriebeperking. Studies hebben aangetoond dat vasten ten minste 12-14 uur na het sporten de vetoxidatie (de snelheid waarmee uw lichaam vet gebruikt voor energie) kan verhogen. Het is echter belangrijk op te merken dat u altijd voldoende voedsel moet eten om aan uw dagelijkse caloriebehoeften te voldoen.

  Als je vasten wilt combineren met gewichtheffen, probeer dan deze strategieën:

 • Selecteer eerst een vastenmethode die aansluit bij uw levensstijl en voorkeuren.
 • Bepaal de timing van uw eetvenster, zodat dit aansluit bij uw trainingsschema.
 • Experimenteer met verschillende eetvensters om erachter te komen wat het beste voor u werkt.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en eiwitten binnenkrijgt.
 • Neem vóór uw training een kleine maaltijd of snack met koolhydraten en eiwitten.
 • Intermitterend vasten en bulken: beste praktijken om te volgen voor maximale resultaten

  Intermitterend vasten en bulken zijn geweldige manieren om het meeste uit uw bodybuilding-inspanningen te halen. Er zijn echter enkele best practices die u moet volgen voor maximale resultaten.

  Een uitdaging bij intermitterend vasten (IF) is dat het enige tijd kan duren om aan uw dagelijkse behoeften aan macronutriënten te voldoen. Als u moeite heeft om voldoende calorieën binnen te krijgen om aan te komen, kan het beperken van uw eetvenster het zelfs nog uitdagender maken.

  Methoden zoals vasten om de dag of 48 uur zijn mogelijk niet geschikt voor hard gainers. Als u bovendien al hulp nodig heeft bij het dagelijks bereiken van uw caloriedoelen, is het onwaarschijnlijk dat u in de buurt komt van uw aanbevolen calorieën als u langere tijd aan het vasten bent.

  Het kan echter een haalbare optie zijn om de 16/8 intermitterende vastenmethode te volgen terwijl je toch voldoende calorieën binnenkrijgt voor je doelen. U kunt genieten van de voordelen van intermitterend vasten terwijl u aan uw spieropbouwende doelen werkt.

  Ten eerste: als je krachttraining doet terwijl je vast, begin dan met lichtere gewichten en doe de eerste paar sets minder herhalingen dan normaal. Dit zal helpen om de gevaren te vermijden die gepaard gaan met het te snel tillen van te zware gewichten na een langere periode niet gegeten te hebben.

  Overweeg om uw eetvenster te verbreden met intermitterend vasten om uw doelstellingen voor bulk te ondersteunen. Dit biedt meer mogelijkheden om de noodzakelijke calorieën en voedingsstoffen voor spiergroei te consumeren.

  Bereken uw dagelijkse caloriebehoefte, inclusief de extra calorieën die nodig zijn voor spiergroei, en probeer dat overschot binnen uw eetvenster te bereiken.

  Neem regelmatig deel aan krachttraining om de spiergroei te stimuleren. Concentreer u op compoundoefeningen die zich richten op meerdere spiergroepen, zoals squats, deadlifts, bankdrukken en roeien. Zorg ervoor dat uw trainingen progressieve overbelasting bevatten, wat betekent dat u het gewicht en de intensiteit van uw trainingen geleidelijk verhoogt. Dit is essentieel voor de spierontwikkeling.

  Houd regelmatig uw voortgang bij, inclusief lichaamsafmetingen, krachttoename en gevoelens. Pas vervolgens indien nodig uw eetvenster, calorie-inname en verdeling van macronutriënten aan om uw resultaten te optimaliseren.

  Hoe lang kun je vasten zonder spiermassa te verliezen?

  Onderzoek naar vasten en spierverlies kan verklaren hoe lang je kunt vasten zonder spiermassa te verliezen. In een onderzoek uit 2010 ontdekten onderzoekers dat gezonde mannen die 24 dagen om de dag vasten, geen significant verlies in lichaamsgewicht, vetmassa of vetvrije massa vertoonden.

  Dit suggereert dat mensen langer kunnen vasten zonder hun spiermassa significant te verminderen. Er is echter verder onderzoek nodig om duidelijkere conclusies te trekken over de effecten van langdurig vasten op de spiermassa.

  Laatste gedachten

  Eindelijk, kun je met tussenpozen vasten en spiermassa opbouwen? Intermitterend vasten kan u helpen uw fysieke uithoudingsvermogen en kracht tot het uiterste te drijven. Het helpt bij het opbouwen van kritische spiermassa in combinatie met het juiste dieet en trainingsregime.

  Het lijkt misschien gemakkelijk om ermee te beginnen, maar als u intermitterend vasten wilt gebruiken terwijl u uw gezondheid en veiligheid behoudt, moet u dit eerst bespreken met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg; zij helpen u een programma te ontwerpen dat voor u werkt.

  Blijf bovendien tijdens uw vasten gehydrateerd door voldoende gezonde vloeistoffen zoals water en kruidenthee te consumeren.

  Zorg voor consistentie – onthoud dat het een marathon is, geen sprint! Besteed elke dag tijd om intermitterend vasten in uw routine te implementeren, zodat uw lichaam zich geleidelijk kan aanpassen naarmate u zich meer op uw gemak voelt bij langdurig vasten.

  Als je volhoudt, wees dan niet verbaasd als je plotseling in een top spierconditie verkeert met de gewenste resultaten waar je naar op zoek was!

  Intermitterend vasten 101Intermitterend vasten en sporten