Press ESC to close

Paleo versus Keto: welk dieet werkt het beste voor u?

Diëten Voeding

Het verschil tussen Paleo en Keto?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van zowel het paleo- als het keto-diëten. Deze diëten hebben de ronde gedaan op sociale media via vermeldingen, hashtags en video’s. Beide diëten worden aangeprezen als gunstig voor uw gezondheid en gewichtsverlies. Beide diëten lijken ook erg op elkaar, bijna identiek zelfs. Het onderscheiden van de twee klinkt misschien lastig totdat je beide diëten beter begrijpt.

Blijf lezen om meer te leren over het paleodieet versus het keto-dieet en welk dieet het beste bij u past.

Het Paleodieet begrijpen?

Het paleodieet is een eetmethode die gebaseerd is op de voeding van onze paleolithische menselijke voorouders. Paleo-lijners geloven dat het voedsel dat onze voorouders van jager-verzamelaars consumeerden veel voedzamer en gunstiger voor onze gezondheid was.

Het paleodieet verbiedt alle bewerkte voedingsmiddelen die niet beschikbaar waren voor Paleo-mensen, zoals granen, geraffineerde suiker en de meeste zuivelproducten.

Voedingsmiddelen die zijn toegestaan ​​​​op het paleodieet zijn onder meer:

 • Vlees, gevogelte en vis
 • Verse groenten (behalve maïs, dat is een graan)
 • Vruchten
 • Vetten zoals olijfolie, avocado-olie, kokosolie, reuzel, ghee en talg
 • Zaden
 • Noten
 • Bepaalde natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop en stevia
 • Dranken op het paleodieet zijn zeer beperkt. Paleo-maaltijden kunnen op smaak worden gebracht met natuurlijke smaakmakers die geen toegevoegde ingrediënten zoals suikers bevatten. Koffie en thee zijn niet toegestaan ​​omdat ze cafeïne bevatten die geen deel uitmaakte van het paleo-menselijke dieet. Bij minder strikte paleodiëten zijn koffie en thee echter prima als er geen toegevoegde suikers of melk aan zijn toegevoegd.

  Hoe strikt u besluit het paleodieet te volgen, kan afhangen van hoe nauw u zich verhoudt tot de ideologie. Voor sommige mensen is het paleodieet een levensstijl. Ze houden zich bezig met de manier waarop onze voedselkeuzes het milieu beïnvloeden, geloven in een betere gezondheid en welzijn, en hoe voedsel de verbinding tussen lichaam en geest beïnvloedt.

  Paleo-betekenis

  Wie waren precies onze paleolithische voorouders? Paleolithische mensen leefden tijdens het paleolithische tijdperk tot 12.000 jaar geleden. Mensen jaagden tijdens het paleolithicum op dieren en verzamelden zoveel mogelijk plantaardig voedsel om te overleven.

  Paleolithische mensen waren nomaden die met hun voedselbron reisden. Ze zochten voedsel waar het ook werd gevonden en zetten zelden permanente kampen op. Landbouw zou pas veel later in het Neolithicum worden geïntroduceerd, en daarom zijn granen niet toegestaan ​​in het paleodieet.

  Voordelen van het Paleodieet

  De voordelen van het paleodieet variëren van een betere gezondheid tot gewichtsverlies. Degenen die het paleodieet steunen, beweren dat deze voordelen te danken zijn aan het eten van voedsel dat het menselijk lichaam van nature het beste kan verteren. Toen de landbouw begon, veranderde wat mensen aten snel.

  Het introduceren van granen, zuivel en peulvruchten in ons dieet overtrof het vermogen van ons lichaam om zich aan nieuwe voedingsmiddelen aan te passen. Er wordt gesuggereerd dat deze discrepantie zou kunnen leiden tot toenemende obesitas en ziekten bij moderne mensen.

  Paleo-aanhangers zijn van mening dat moderne diëten ons lichaam meer kwaad dan goed doen. In plaats daarvan verdient het de voorkeur om voedsel te eten dat beter aansluit bij ons spijsverteringsstelsel en lichaam en kan zelfs de schade die door moderne diëten wordt veroorzaakt, ongedaan maken. Voordelen van het Paleo-dieet kunnen zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Verbeterde bloeddrukcontrole
 • Verbeterde glucosetolerantie
 • Gecontroleerde eetlust
 • Lagere triglyceriden
 • Andere voordelen van het paleodieet kunnen een meer bewuste benadering van voeding, het milieu en welzijn zijn.

  Het Keto-dieet

  Het keto-dieet is een populair dieet vanwege de voorgestelde voordelen voor gewichtsverlies. De basis van het Keto-dieet is dat het een koolhydraatarm dieet is, gebaseerd op de voedingsinname in plaats van op calorieën. In tegenstelling tot de meeste dieetplannen, kun je met het keto-dieet normaal ‘stout’ voedsel eten, zoals kaas, slagroom en spek.

  Om het keto-dieet te volgen, moet je een voedingsratio van 70-80% vet, 10-20% eiwit en 5-10% koolhydraten aanhouden. Het handhaven van deze verhouding is essentieel. Als u niet aan deze normen voldoet, kan dit betekenen dat u niet van dezelfde voordelen profiteert. Bovenal is het consumeren van een dieet met primaire vetten de hoofdregel voor keto.

  De betekenis van het Keto-dieet

  Het keto-dieet is gebaseerd op het lichamelijke proces dat bekend staat als ketose. Ketose is een fysieke toestand die optreedt wanneer uw lichaam onvoldoende koolhydraten in uw bloedbaan heeft. Omdat je lichaam geen koolhydraten meer kan verbranden voor energie, moet het in plaats daarvan vet verbranden. Dit proces produceert chemicaliën die ketonen worden genoemd en die je lichaam zal gebruiken voor energie in plaats van koolhydraten.

  Ketose wordt doorgaans na een week of langer bereikt, afhankelijk van uw lichaamstype (iedereen is anders). Om ketose te laten optreden, moet je heel weinig koolhydraten in je bloedbaan hebben. Je moet deze staat van ketose behouden door je aan een keto-dieet te houden.

  Voordelen van de Keto

  Ketose kan ervoor zorgen dat uw lichaam efficiënter vet verbrandt, voornamelijk opgeslagen vet, waardoor het een populair dieet voor gewichtsverlies is. De meeste voordelen van gewichtsverlies kunnen echter te wijten zijn aan de natuurlijke neiging om minder calorieën te eten tijdens het keto-dieet. Een dieet met veel vet en eiwitten is verzadigend, wat betekent dat je minder snel te veel eet, wat resulteert in gewichtsverlies.

  Andere gezondheidsvoordelen van het keto-dieet kunnen zijn:

 • Vermindert visceraal lichaamsvet
 • Vermindert het risico op diabetes
 • Kan de insulineresistentie omkeren
 • Verlaagt triglyceriden
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel
 • Verhoogt het menselijk groeihormoon (wat helpt bij vetverlies)
 • Het belangrijkste verschil tussen Keto en Paleo

  Dus, wat is het verschil tussen keto en paleo?

  Koolhydraten inname

  Beide diëten staan ​​bekend als koolhydraatarm, daarom wordt het paleodieet soms beschouwd als een alternatief voor het keto-dieet. Beide diëten beperken geraffineerde koolhydraten, maar keto is veel strenger op het gebied van koolhydraten dan paleo. Tijdens het Keto-dieet kun je maximaal 50 gram koolhydraten eten.

  Het paleodieet gaat niet over het beperken van koolhydraten, maar over het volgen van een gezond, minimaal bewerkt dieet dat van nature minder koolhydraten bevat. Fruit en sommige groenten kunnen veel koolhydraten bevatten en zijn de belangrijkste voedselbronnen in het paleodieet. Technisch gezien is er echter geen vereiste voor de inname van koolhydraten.

  Zuivel

  Zuivel is bijna een hoofdbestanddeel van het keto-dieet. Volvette zuivelproducten helpen u snel om aan uw vetinname-eisen van het Keto-dieet te voldoen. Je kunt de hele dag kaas eten als je wilt. Zuivel werd echter niet geconsumeerd door paleolithische mensen, dus het is niet opgenomen in het paleodieet.

  Sommige zuivelproducten zoals boter en ghee zijn prima om te consumeren, maar het is controversieel of paleolithische mensen deze zuivelproducten ooit hebben gegeten.

  Levensstijl

  Het paleodieet is meer gebaseerd op levensstijl dan op macronutriënten. Mensen die het paleodieet volgen, zijn meestal bezorgd over hun gezondheid, milieu, duurzaamheid en spiritueel bewustzijn.

  Aan de andere kant beoefenen mensen die het keto-dieet volgen doorgaans een keto-levensstijl om gezondheids- of gewichtsverliesredenen. Ze concentreren zich op het eten van de juiste macronutriënten in plaats van het naleven van een ideologie.

  Wat is gezonder, Paleo of Keto?

  Zowel het paleodieet als het keto-diët kunnen bijdragen aan een lagere bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies. Beide diëten beperken voedingsmiddelen zoals geraffineerde granen en suikers die verband houden met ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas. Paleo is over het algemeen echter iets gezonder.

  Het paleodieet is minder restrictief en bevordert het eten van verschillende natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen die je lichaam essentiële voedingsstoffen geven. Het keto-dieet maakt bepaalde voedingsmiddelen mogelijk die rijk zijn aan verzadigde vetten. Het eten van te veel verzadigde vetten kan het risico op hartaandoeningen vergroten, en u moet dit met mate eten.

  Omdat het keto-dieet zo restrictief is, loop je bovendien een groter risico om een ​​tekort aan voedingsstoffen te krijgen. Daarom is het keto-dieet mogelijk niet gezond om op de lange termijn te volgen, in tegenstelling tot het paleodieet.

  Paleo versus Keto voor ontstekingen

  Paleo versus keto voor ontstekingen, welke is gunstiger? Hoewel beide diëten ontstekingen helpen verminderen, kan het paleodieet in dit opzicht nuttiger zijn. Studies tonen aan dat het paleodieet ontstekingen, sterfte door alle oorzaken en symptomen van auto-immuunziekten kan verminderen. Deze voordelen zijn waarschijnlijk te danken aan het paleodieet van voedzame basisproducten, fruit en groenten.

  Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress die kan leiden tot kanker en ontstekingen.

  Paleo versus Keto voor diabetes

  Paleo versus keto voor diabetes? Beide diëten helpen de insuline te verminderen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, maar het keto-dieet is beter voor het beheersen van diabetes. Het typische westerse dieet bestaat uit 55% koolhydraten.

  Het eten van grote hoeveelheden geraffineerde granen en suikers wordt geassocieerd met een 44% verhoogd risico op obesitas en een 26% verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. De lage koolhydraten- en suikerbehoefte van het keto-dieet betekent minder insulinepieken, minder kans op een hoge bloedsuikerspiegel, minder zwaarlijvigheid en minder risico op het ontwikkelen van diabetes.

  Paleo versus Keto Wat is beter?

  Dus, moet je keto of paleo proberen? Welk dieet werkt het beste voor jou? Zowel paleo als keto zijn effectieve diëten om de gezondheid te verbeteren en het gewicht te verminderen. Welk dieet u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en gezondheidsproblemen. Het paleodieet biedt meer variatie en is wellicht gemakkelijker vol te houden dan het keto-dieet.

  Welk dieet beter is, hangt af van uw behoeften en waarom u geïnteresseerd bent in een dieet. Het bevat ook minder verzadigde vetten dan het keto-dieet, wat essentieel is als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hart. Het keto-dieet kan echter de beste keuze zijn als u zich meer zorgen maakt over uw bloedsuikerspiegel.