Press ESC to close

Soorten eetstoornissen

Geestelijke gezondheid Voeding

Eetstoornissen worden gekenmerkt door overmatige bezorgdheid over gewicht, lichaamsvorm en voedsel, wat leidt tot schadelijke eetgewoonten. Deze gewoonten kunnen relatief veel invloed hebben op het vermogen van uw lichaam om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Meestal kunnen eetstoornissen schade toebrengen aan sommige gevoelige delen van het lichaam en andere gezondheidsproblemen.

Eetstoornissen komen het meest voor bij tieners en jonge volwassenen, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen. Met de behandeling kunt u terugkeren naar gezonde eetpatronen en, in sommige gevallen, ernstige eetstoornisproblemen omkeren.

Wat is een eetstoornis?

Eetstoornissen zijn een groep psychische ziekten die leiden tot de ontwikkeling van slechte eetgewoonten. Ze kunnen beginnen met preoccupatie met voedsel, lichaamsgewicht of lichaamsvorm. Als eetstoornissen onbehandeld blijven, kunnen ze onder ernstige omstandigheden aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid hebben en tot de dood leiden.

Eetstoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten. De meerderheid brengt echter ernstige dieetbeperkingen, eetbuien of zuiveringsgedrag met zich mee, zoals braken of overmatige lichaamsbeweging.

Anorexia Nervosa-beperkend type

De hoeveelheid en het soort diëten dat mensen met anorexia nervosa eten, zijn ernstig beperkt. Het tellen van calorieën, het overslaan van voedsel, het beperken van sommige voedingsmiddelen zoals koolhydraten en het naleven van dwangmatige beperkingen, zoals het alleen consumeren van voedsel met een bepaalde tint, zijn allemaal voorbeelden. Overmatige trainingen ondersteunen dit gedrag waarschijnlijk.

Vermijdende voedselstoornissen Soorten boulimie

Vermijdende voedselconditie, ook wel hyperkieskeurig eten genoemd, is een eetstoornis die duizenden mensen treft, vooral kinderen. Mensen met anorexia nervosa en boulimia hebben verschillende definities van angst voor het goede.

De angsten van mensen kunnen voortkomen uit de wetenschap dat ze moeten eten terwijl ze dat niet willen, uit angst dat de temperatuur niet naar hun zin zal zijn, uit angst om te stikken of ziek te worden, of uit angst om een ​​nieuw gerecht te proberen.

Soorten eetstoornissen

De volgende zijn soorten eetstoornissen.

 • Boulimia nervosa
 • Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door frequente gevallen van eetbuien, die gepaard gaan met compensatiegedrag of gedrag dat bedoeld is om het aantal calorieën in het voedsel dat ze eten goed te maken. Overgeven, intermitterend vasten, intensieve trainingen en het gebruik van laxeermiddelen zijn voorbeelden van dergelijk gedrag.

 • Vreetbui syndroom
 • Binge Eating Disorder (BED) is een gevaarlijke psychische aandoening waarbij de betrokken persoon buitensporige hoeveelheden voedsel consumeert zonder het gevoel te hebben dat hij of zij de controle heeft over zijn daden, ongeacht leeftijd en klasse. Het komt vaak voor bij andere eetstoornissen en kan leiden tot gewichtstoename.

 • Pica
 • Pica is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door het consumeren van non-foodproducten. Patiënten hebben een sterke behoefte aan non-foodartikelen, waaronder modder, zeep, stoffen, wol, wasmiddelen, enz.

 • Anorexia nervosa
 • Anorexia nervosa is volgens deskundigen de ernstigste van alle psychische stoornissen, omdat het sterftecijfer het hoogste risico kent. Anorexia nervosa is de meest krachtige vorm van eetstoornis. Deze aandoening wordt gekenmerkt door extreme voedselbeperkingen, overmatige lichaamsbeweging en andere zuiveringsgewoonten.

 • Dwangmatige eetstoornis (COE)
 • Deze eetstoornis is waarschijnlijker een eetbuistoornis. De dwangmatige eetstoornis onderscheidt zich doordat het individu geen eetbuien heeft, maar in plaats daarvan de hele dag overmatig voedsel consumeert.

  Soorten behandelingen voor eetstoornissen

  Het gaat hierbij om de behandelingen die worden aanbevolen voor patiënten met een eetstoornis. De volgende vier soorten behandelingen zullen u helpen beter te worden.

 • Ambulante medicatie tegen eetstoornissen
 • Het minst beperkte zorgniveau is deze vorm van behandeling. Deelnemers aan het poliklinische programma kunnen ongeveer 2 tot 3 keer per week een diëtist, therapeut en andere hersteldeskundigen bezoeken. Deze behandeling is geschikt voor patiënten die hun dagelijkse activiteiten willen voortzetten.

  2. Vervolgzorg

  Individuen kunnen doorgaan met hun behandeling en zorg nadat ze een residentieel of intramuraal programma hebben verlaten. Dit type behandeling geeft hen de mogelijkheid om hun primaire therapeut en diëtist regelmatig te blijven bezoeken voor voortdurende herstelhulp.

  3. Residentiële behandelsessies voor eetstoornissen

  Patiënten met een eetstoornis krijgen op dit zorgniveau 24 uur per dag zorg in een inwonende instelling. Elke patiënt staat onder constante medische observatie, waardoor effectieve gezondheidsmonitoring mogelijk is.

  4. Behandeling van intramurale eetstoornissen

  Deze behandelprogramma’s voor eetstoornissen zijn doorgaans goed georganiseerd en bieden een omgeving waarin getroffen patiënten zich uitsluitend kunnen concentreren op fysiek en psychologisch herstel. Alles is beschikbaar op één handige locatie.

  Tekenen van een eetstoornis

 • Obsessiecalorieën in het voedsel, koolhydraten, vetgrammen en diëten.
 • Weigering van specifieke voedingsmiddelen leidt tot beperkingen voor hele voedingsgroepen.
 • Extreem zelfbewustzijn over lichaamsgrootte, uiterlijk en vorm
 • Ongekende stemmingswisselingen
 • Duizeligheid
 • Slaapproblemen
 • Haar en huid zijn droog
 • Extreme caloriebeperking
 • Spier zwakte
 • Disfunctie van het immuunsysteem
 • Conclusie

  Concluderend: eetstoornissen zijn veel voorkomende psychische stoornissen die therapie vereisen. Als het echter onbehandeld blijft, kan het schadelijk zijn voor het lichaam. Als iemand die u kent een eetstoornis heeft, moet hij zich laten behandelen door een zorgverlener die gespecialiseerd is in eetstoornissen of door een therapeut.