Press ESC to close

Stress-eten: hoe beïnvloedt stress-eten uw eetlust?

Mentale gezondheid

Als je emotioneel kwetsbaar bent, kan de grootste trek in eten toeslaan. Wanneer u met uitdagende taken wordt geconfronteerd, wanneer u zich zorgen maakt of uitgeput bent, kunt u, bewust of onbewust, uw toevlucht nemen tot voedsel voor bevrediging.

Als gevolg hiervan kan emotioneel eten uw doelstellingen voor gewichtsverlies laten ontsporen. Het leidt vaak tot overeten, vooral als het gaat om voedsel dat calorierijke, zoete en vette maaltijden bevat. Hier is het goede nieuws: u kunt de controle over uw eetgewoonten terugkrijgen en weer op het goede spoor komen met uw doelstellingen voor gewichtsverlies als u vatbaar bent voor emotioneel eten.

We hebben het allemaal gedetailleerd beschreven in dit artikel, alles wat je moet weten over stress-eten. Neem een ​​diepere duik om meer te leren.

Hoe beïnvloedt stress-eten uw eetlust?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een verhoogd aanhoudend stressniveau vaker in emotioneel eten terechtkomen. Naast psychologische reacties kunnen er ook fysiologische reacties op stress bestaan. Tijdens een stressvolle situatie komt echter Cortisol vrij, een hormoon dat het lichaam in staat stelt zichzelf in stand te houden.

Merk op dat de essentie van het vrijgekomen cortisol is om het lichaam voor te bereiden op stress, en het helpt het lichaam ook om spieren af ​​te breken voor energie. Overmatig cortisol in de bloedbaan veroorzaakt een langzame stofwisseling, spierafbraak en vetophoping, meestal in de buik- en okselgebieden van het lichaam.

Wanneer de cortisolspiegel gedurende een langere periode wordt verhoogd, zoals tijdens frequente en chronische stress, kan dit bijdragen aan een verhoogde voedselconsumptie, vetopslag en ernstige gewichtstoename.

Emotioneel eten

Van emotioneel eten is sprake als je voedsel gebruikt om jezelf te troosten, een pijnlijke emotie te verdoven of jezelf af te leiden van gevoelens waarvan je denkt dat je ze niet aankunt. Velen van ons zouden niet te zwaar of zwaarlijvig worden als mensen alleen maar zouden eten terwijl ons lichaam daadwerkelijk behoefte heeft aan voedsel, algemeen bekend als voedsel.

Veel mensen gebruiken voedsel echter om met emotionele stress om te gaan, wat kan bijdragen aan obesitas. Emotioneel eten vindt plaats wanneer we verlangen naar voedsel dat niet aan onze lichamelijke voedselbehoefte voldoet, maar om onszelf op een bepaalde manier een goed gevoel te geven.

Emotionele eettherapie

Als je last hebt van emotioneel eten, hoef je alleen maar alle mogelijke hulp te zoeken. Hieronder volgen tips die u kunnen helpen er uit te komen.

 • Leer beter begrijpen wat u nodig heeft, wat uw lichaam nodig heeft, stop met emotioneel eten en neem de controle over uw driften.
 • Maak een standpunt en laat anderen weten wat u nodig heeft
 • Confronteer uw beperkende lichaams- en eethouding.
 • Zonder het gebruik van voedsel kun je omgaan met gevoelens als depressie, angst, woede en eenzaamheid.
 • Verbeter uw zelfrespect en lichaamsbeeld.
 • Verminder emoties van ontoereikendheid of gebrek aan controle in uw leven en ga terug naar uw natuurlijke omgeving
 • Stel passende grenzen in uw persoonlijke en professionele leven.
 • Ontwikkel nieuwe stressverlichtende, kalmerende, geruststellende en plezierige manieren.
 • Emotionele eetstoornis

  Eten is een essentieel onderdeel van ons leven. Het is nodig om te overleven en het is ook een sociale gebeurtenis. Vrienden en familie kunnen samenkomen tijdens de maaltijden. Bij sommige mensen kan eten echter verband houden met een verscheidenheid aan psychiatrische stoornissen. Heb je ooit een zak chips gepakt omdat je depressief was of je verveelde? Die handeling is een emotionele eetstoornis.

  Emotionele eters wenden zich echter vaak tot voedsel om met negatieve gevoelens zoals onzekerheid, druk, spanning of depressie om te gaan. Wanneer veel mensen met een emotionele eetstoornis echter onaangename emoties ervaren, wenden ze zich tot voedsel.

  Emotionele eetstoornissen worden gekenmerkt door het gebruik van voedsel als copingmechanisme voor pessimisme, onzekerheid, onverschilligheid en eenzaamheid.

  Goed voedsel tegen stress

  Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die goed zijn tegen stress. Als u merkt dat u stress ervaart, volgen hier enkele tips over goede voeding die u kunt uitproberen.

 • Bosbessen
 • Er is een strijd gaande in jou als je onder stress staat. De antioxidanten en fytonutriënten in bessen helpen je drang te weerstaan ​​en helpen de reacties van je lichaam op stress te versterken. Volgens onderzoek zijn er meer natuurlijke killercellen aanwezig bij bosbesseneters.

 • HaverMaaltijden
 • Als je verslaafd bent aan koolhydraten, zal niets je kunnen helpen terwijl je gestrest bent. Eerst en vooral: ontken het verlangen niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology. Havermout is uitstekend stressverlichtend voedsel.

 • Eieren
 • Eidooiers bevatten veel vitamine D en veel eiwitten. Eieren zijn ook een goede basis voor vieze eiwitten. Het is een perfect eiwit, wat inhoudt dat het alle aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft voor groei en verbetering.

 • Omega-3 vetzuren
 • Omega-3 is overvloedig aanwezig in vette vis zoals zalm, sardines en forel. Omega-3 is een vetzuur dat in verband wordt gebracht met geestelijk welzijn. Volgens betrouwbare bronnen kan een individu echter, als hij te veel omega-6 en te weinig omega-3 consumeert, de kans vergroten op het ontwikkelen van stemmingsstoornissen zoals angst, en kan hij al snel in een depressie terechtkomen.

 • Yoghurt
 • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bepaalde bacteriën en gefermenteerde eigenschappen een gunstige invloed hebben op de hersenen. Volgens een recente wetenschappelijke beoordeling kan yoghurt, naast zuivelproducten, ook een ontstekingsremmende invloed op het lichaam hebben.

 • Orgaanvlees
 • Orgaanvlees, zoals het hart, de lever en de nieren van koeien en kippen, bevat veel B-vitamines, vooral B12, en foliumzuur, die allemaal belangrijk zijn voor stressmanagement. Vitamine B is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die helpen bij de stemmingsregulatie.

  Laatste gedachte

  Veel voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verminderen van stress. Vette zalm, kimchi, knoflook, thee en broccoli zijn slechts enkele van de voedingsmiddelen die nuttig kunnen zijn. Om op natuurlijke wijze stressontspanning mogelijk te maken, kunt u proberen een aantal van deze voedingsmiddelen en dranken in uw maaltijdplan op te nemen. Bij de Lasta. app blog staat ons team van experts klaar om u te helpen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *