Press ESC to close

Voedsel voor de huid: heeft wat u eet invloed op de gezondheid van uw huid?

Onderzoeken

Heeft voedsel invloed op uw huidonderzoek?

De meeste volwassenen hebben tegen de tijd dat ze de puberteit bereiken, af en toe een vlekje of twee ervaren. Huidvlekken, ook wel puistjes, mee-eters of acne genoemd, komen vaak voor. Acne is een huidaandoening die het gevolg is van het verstopt raken van uw poriën door olie (als gevolg van overmatige talgproductie), dode huidcellen en bacteriën. Acne komt het meest voor tijdens perioden van hormonale onbalans, zoals de puberteit of zwangerschap. Maar voor degenen die aan chronische acne lijden, zijn de redenen minder duidelijk. De wetenschap heeft chronische acne in verband gebracht met ontstekingen in het lichaam. Andere oorzaken van acne kunnen verband houden met een onbalans in het darmmicrobioom. Dieet is echter gekoppeld aan zowel ontstekingen als uw darmen en kan een grote rol spelen bij het voorkomen van acne.

Heeft wat u eet invloed op uw huid? De rol van voeding in de gezondheid van de huid

Voedsel is essentieel voor ieder levend wezen. Als mensen gebruiken we voedsel voor energie om bewuste fysieke handelingen (zoals lopen, praten en dagelijkse activiteiten) uit te voeren, maar ook onbewuste handelingen (zoals ademhalen, denken en huidcelherstel). Je lichaam haalt voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet om je lichaam te laten functioneren zoals het zou moeten. De huid is je grootste levende orgaan. Het bestaat uit miljoenen cellen die voortdurend bezig zijn zichzelf te herstellen en opnieuw op te bouwen. Wanneer u bijvoorbeeld een snee krijgt, zijn uw huidcellen verantwoordelijk voor het opnieuw opbouwen van huidweefsel om uw wond te bedekken en te genezen.

Om dit goed te kunnen doen, hebben je huidcellen bepaalde voedingsstoffen nodig. Het is aangetoond dat vitamine A, C, E en mineralen zoals zink, selenium en gezonde vetten goed zijn voor de gezondheid van de huid. Deze voedingsstoffen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die de huidcellen beschadigen, beschermen tegen UV-stralen, helpen bij het herstel van huidcellen, en bevordert een duidelijkere huid. Op dezelfde manier hebben bepaalde kruiden en ingrediënten eigenschappen die helpen ontstekingen te bestrijden en het darmmicrobioom in evenwicht te brengen. Veel van deze voedingsstoffen en ingrediënten kunnen worden verkregen uit een uitgebalanceerd, gezond dieet dat bestaat uit veel fruit en groenten.

Voedingsstoffen en voedingsmiddelen die goed zijn voor uw huid

Vitamine A

Vitamine A is een essentiële voedingsstof die voorkomt in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, groenten, tomaten, mango en eieren. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een antioxidant die acne kan helpen behandelen door als huidexfoliator te fungeren. Retinol helpt olie, vuil en dode huidcellen uit je poriën te verwijderen. Het kan ook helpen acnelittekens en het uiterlijk van uw poriën te verminderen door de productie van collageen en elastine (vitale huidbestanddelen) te stimuleren. Door de celvernieuwing van de huid te bevorderen, helpt retinol een gelijkmatigere teint te bevorderen. Het helpt ook de verschijning van hyperpigmentatie, zonnevlekken en ouderdomsvlekken, die bij acne aanwezig kunnen zijn, te verminderen.

Vitaminen C en E

Vitaminen C en E zijn beide krachtige antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die schade aan uw huidcellen veroorzaken. Huidbeschadiging kan leiden tot verslapping, rimpels en kanker, maar kan ook ontstekingen veroorzaken. Ontsteking is de oorzaak van de roodheid die gepaard gaat met acne. Antioxidanten werken door vrije radicalen te neutraliseren om huidbeschadiging te voorkomen, waardoor roodheid en ontstekingen worden verminderd. Vitamine C en E werken ook samen om de celwanden te versterken, waardoor huidcellen minder vatbaar zijn voor beschadiging. Je vindt vitamine C in voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, aardbeien, tomaten en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool en spruitjes). Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten, zijn onder meer amandelen, pompoen, zonnebloempitten en rode paprika.

Selenium

Selenium is een mineraal dat het meest voorkomt in zeevruchten, orgaanvlees en paranoten. Het is een krachtige antioxidant die beschermt tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Selenium is in verband gebracht met lagere aantallen huidkanker en hartziekten. Lage niveaus van selenium of een tekort aan selenium komen vaker voor bij acnepatiënten. Uit één onderzoek bleek echter dat de toenemende inname van selenium al na twaalf weken verbeteringen aantoonde in de huid van acnepatiënten.

Kurkuma

Kurkuma is een oranjegele specerij die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Het belangrijkste bestanddeel is curcumine, dat bekend staat om zijn krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het consumeren van meer kurkuma kan helpen bij het verlichten en verminderen van ontstekingen die verband houden met acne en een slechte darmgezondheid.

Probiotica

Acne en uw darmgezondheid hebben een verrassend verband. Je darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, schimmels en virussen die samenwerken om een ​​evenwicht te creëren. Kortom, je hebt een balans tussen goede en slechte microben die elkaar onder controle houden om je gezond te houden. Een onevenwichtig darmmicrobioom dat slechtere dan goede microben bevat, kan een ontstekingsreactie veroorzaken die uw algehele gezondheid beïnvloedt, inclusief de gezondheid van uw huid. Een onevenwichtig darmmicrobioom kan worden veroorzaakt door een slecht dieet of bepaald medicijngebruik. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten, oftewel goede bacteriën, die helpen een evenwichtig darmmicrobioom te herstellen. Voorbeelden van probiotica zijn yoghurt, kefir en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kombucha, kimchi en augurken.

Gezonde vetten

Vette vis zoals tonijn en makreel en plantaardig voedsel zoals avocado’s, noten en zaden bevatten veel omega-3-vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten die uw lichaam nodig heeft om celwanden te bouwen. Vetten zijn verantwoordelijk voor het stevig, vochtig en flexibel houden van uw huid. Een droge en gerimpelde huid kan een teken zijn van te weinig vet in uw dieet. Bovendien kunnen omega-3-vetzuren de ernst van acne helpen voorkomen of verminderen. Onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren ontstekingen kunnen verminderen, waardoor de ontstekingsreactie die gepaard gaat met acne wordt verminderd. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met omega-3 vetzuren acne-laesies kan helpen verminderen. Door meer gezonde vetten aan uw dieet toe te voegen, blijft uw huid soepeler en kan een zuiverdere huid worden bevorderd.

Huidvoeding: welke voedingsmiddelen moet u vermijden voor een duidelijkere huid?

Het is algemeen bekend dat het westerse dieet een van de meest ongezonde ter wereld is. Het percentage zwaarlijvigen in de VS bedroeg in 2017 bijna de helft van de volwassen bevolking. Naast zwaarlijvigheid worden talloze ziekten toegeschreven aan slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging. Wat u eet, heeft zowel invloed op uw gezondheid als op uw huid. In één onderzoek werd gekeken naar de prevalentie van acne in westerse culturen versus niet-westerse beschavingen.

Ze ontdekten dat in niet-westerse culturen het aantal gevallen van acne aanzienlijk lager was. Hoewel andere factoren een rol kunnen spelen, is een belangrijk verschil tussen culturen het dieet. In culturen met geen tot zeer weinig acne waren de diëten rijk aan fruit, groenten, volle granen, vis en weinig vet. Ze consumeerden ook heel weinig tot geen zuivel, koffie, alcohol, olie, suiker, gluten en geraffineerde granen. Op basis van de bevindingen is het duidelijk dat voeding zeer waarschijnlijk de gezondheid van de huid en het optreden van acne beïnvloedt. Hieronder staan ​​voorbeelden van voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan acne en andere huidaandoeningen.

Geraffineerde granen en suikers

Onderzoek toont aan dat mensen die grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten consumeren een grotere kans hebben op acne dan mensen die heel weinig consumeren. Het is ook aangetoond dat mensen die regelmatig toegevoegde suikers consumeren een 30% hoger risico hebben om acne te ontwikkelen. Geraffineerde granen en suikers omvatten voedingsmiddelen zoals gebak, desserts, bepaalde granen, brood, crackers, veel junkfood-snacks, frisdrank, pasta’s gemaakt van witte bloem en zoetstoffen zoals suiker en siroop. Geraffineerde koolhydraten en suikerpieken in de bloedbaan beïnvloeden hormonen om meer talg te produceren, wat acne-uitbarstingen kan veroorzaken.

Fast food

Fastfood is een hoofdbestanddeel van de westerse diëten en bevat veel geraffineerde koolhydraten en suikers. Het bevat ook veel vet, vooral transvetten en omega-6-vetten. Diëten met een hoog vetgehalte zijn in verband gebracht met een 43% verhoogd risico op het ontwikkelen van acne. En het regelmatig consumeren van fastfood verhoogt het risico op het ontwikkelen van acne met 17%. Van omega-6-vetten is aangetoond dat ze ontstekingen en acne verergeren. Ze worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals veevoedervlees en plantaardige oliën, die beide vaak aanwezig zijn in fastfood.

Zuivel

Meerdere onderzoeken hebben de melk- en zuivelconsumptie in verband gebracht met acne bij tieners en jonge volwassenen, hoewel de redenen nog steeds onduidelijk zijn. Sommige theorieën suggereren dat dit komt doordat melk het insulinegehalte verhoogt. Een andere mogelijke reden kan zijn dat de aminozuren in koemelk de productie van IGF-1 stimuleren (een hormoon dat de effecten van groeihormoon regelt), wat in verband is gebracht met het optreden van acne.

Voedingsmiddelen waarvoor u gevoelig bent

Voedselgevoeligheid wordt veroorzaakt doordat uw immuunsysteem ten onrechte denkt dat bepaalde voedingsmiddelen een bedreiging vormen. De resulterende reactie bevordert een ontstekingsreactie door uw hele lichaam. Omdat acne als een ontstekingsziekte wordt beschouwd, kan het veelvuldig consumeren van voedsel waarvoor u allergisch of gevoelig bent, bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Om te bepalen voor welke voedingsmiddelen u gevoelig bent, moet u een eliminatiedieet volgen of met een voedingsdeskundige of allergoloog praten.

Kan gewichtsverlies acne veroorzaken?

Een nietsvermoedende factor die kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne is gewichtsverlies. Gewichtsverlies, of meer specifiek snel gewichtsverlies, kan hormonale veranderingen in uw lichaam veroorzaken die tot acne kunnen leiden. Bovendien kan gewichtsverlies dat wordt bereikt door restrictieve rage diëten waarbij essentiële vitamines en voedingsstoffen ontbreken, bijdragen aan een slechte gezondheid van de huid. Acne veroorzaakt door gewichtsverlies is echter waarschijnlijker van tijdelijke aard. Zodra uw hormonen en dieet zich aanpassen, loopt u minder risico op acne. Voor de beste resultaten probeer je in een gematigd tempo af te vallen door schoon te eten en regelmatig te sporten.

Conclusie

Hoewel er veel factoren zijn die bijdragen aan de gezondheid van de huid, is het duidelijk dat voeding zeker een belangrijke rol speelt. Je bent wat je eet, in essentie. Voedingsmiddelen die slecht zijn voor je gezondheid kunnen ook slecht zijn voor je huid. Door echter uw inname van junkfood te verminderen en een uitgebalanceerd dieet met fruit, groenten en gezonde vetten te eten, kunt u het risico op acne en andere huidproblemen verminderen.