Press ESC to close

Waarom intermitterend vasten voor mannen het beste dieetplan kan zijn

Diëten Intermitterend vasten Mannelijke gezondheid Maaltijdplannen

INTRO

Het valt niet te ontkennen dat het een uitdaging kan zijn om op het goede spoor te blijven met een gezond dieet. Hetzelfde oude maaltijdplan kan saai worden, en de controle over de porties wordt vaak genegeerd als u te moe of te hongerig bent om elk gerechtingrediënt af te wegen.

Maar de waarheid is dat het vinden van een uitgebalanceerd maaltijdplan dat bij jouw levensstijl past het verschil kan maken om je de hele dag gemotiveerd, energiek en tevreden te houden – terwijl het toch geweldige resultaten oplevert!

Dit is de reden waarom intermitterend vasten de beste optie kan zijn voor mannen die willen afvallen met behoud van hun gezondheid zonder in te boeten aan smaak of tevredenheid. In dit artikel worden enkele voordelen van intermitterend vasten voor mannen besproken en wordt een overzicht gegeven van hoe u dit dieet in uw levensstijl kunt integreren.

Hoe werkt intermitterend vasten voor mannen?

Heb jij al gehoord van intermitterend vasten? Het is een eetplan waarbij perioden van eten en vasten worden afgewisseld. Hoewel het de laatste tijd populair is geworden, beoefenen verschillende culturen al duizenden jaren vasten om religieuze en culturele redenen. Verrassend genoeg vast je al elke dag zonder dat je het door hebt. Als je slaapt, ben je ongeveer acht uur vast.

Bij intermittent fasting is het de bedoeling om die vastenperiode iets langer te verlengen. Je kunt het ontbijt overslaan en later op de dag je eerste maaltijd nuttigen, kiezen voor een vroeg diner of zelfs een hele dag zonder eten. Door deze verandering in uw eetpatroon kan uw lichaam essentiële factoren zoals bloedsuiker-, insuline- en cholesterolwaarden tussen de maaltijden door reguleren.

Een van de voordelen van vasten, vooral voor mannen, is het potentieel om gewichtsverlies te ondersteunen. Uit een onderzoek naar vasten bleek bijvoorbeeld dat deelnemers in een tijdsbestek van drie tot twaalf maanden een vermindering van drie tot vijf procent in lichaamsvet ervoeren.

Door intermitterend vasten in uw routine op te nemen, kan uw lichaam de interne processen in evenwicht brengen en reguleren, wat mogelijk uw algehele gezondheid en welzijn ten goede komt.

Waarom zou intermitterend vasten het beste dieetplan kunnen zijn voor mannen die op weg zijn naar gewichtsverlies?

Het overslaan van maaltijden in een poging de calorie-inname te verminderen, kan uw stofwisseling vertragen en de voortgang van het gewichtsverlies belemmeren. Als u echter uw voedselvrije perioden in specifieke intervallen condenseert, zult u misschien verbaasd zijn als u ziet dat de kilo’s beginnen weg te smelten. Dit is het basisidee achter intermitterend vasten, een populaire dieetmethode.

Wat intermitterend vasten onderscheidt van andere diëten, is dat het wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een uitgebreide analyse uitgevoerd door de International Society of Sports Nutrition in 2017 benadrukte bijvoorbeeld dat intermitterend vasten net zo effectief, zo niet effectiever, zou kunnen zijn dan dagelijkse caloriebeperking voor het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

 • Een van de meest ongelooflijke dingen van intermitterend vasten is dat je geen calorieën hoeft te tellen. In plaats daarvan richt het zich meer op het vaststellen van specifieke perioden voor eten en vasten.
 • Bovendien vinden veel mensen dat intermitterend vasten de honger beter helpt onderdrukken dan traditionele, caloriearme diëten.

  Aanvullende onderzoeken hebben inderdaad gesuggereerd dat intermitterend vasten kan bijdragen aan opmerkelijkere resultaten op het gebied van gewichtsverlies. Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Translational Medicine bleek bijvoorbeeld dat personen die tijdgebonden voeding toepasten een significanter vetverlies ervaarden terwijl ze meer spieren behielden dan degenen die hetzelfde aantal calorieën consumeerden, maar dan over twaalf uur in plaats van acht.

  Een van de voordelen van intermitterend vasten is het potentieel om de spiermassa te helpen behouden tijdens gewichtsverlies.

 • Wanneer mensen afvallen, komt doorgaans ongeveer 75% van het verlies uit vet, terwijl 25% uit spieren komt. Bij intermitterend vasten kan deze verhouding echter zo verschuiven dat ongeveer 90% van het gewichtsverlies afkomstig is van vet, terwijl slechts 10% wordt toegeschreven aan spierverlies.
 • Door een groter deel van de spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies, kan intermitterend vasten een gezondere lichaamssamenstelling ondersteunen en individuen helpen de gewenste esthetische en fitnessdoelen te bereiken.

  Door uw voedselinname te beperken en uw lichaam de tijd te geven tussen de maaltijden door, zal uw metabolisme versnellen en overgaan naar een vetverbrandende toestand in plaats van spierweefsel af te breken voor energie. Dit maakt intermitterend vasten een effectieve manier om af te vallen met behoud van spiermassa.

  Intermitterend vasten helpt ook de eetlust te verminderen en de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Door de hormonen van uw lichaam onder controle te houden, kunt u de hongergevoelens beter onder controle houden en in het algemeen minder eten. Dit zal u helpen gewicht te verliezen zonder dat u zich de hele dag beroofd of voortdurend hongerig voelt.

  Ten slotte is intermitterend vasten een eenvoudig te volgen plan waarbij het niet nodig is om calorieën te tellen of hele voedselgroepen te schrappen, zoals bij andere diëten. Het is een uitstekende optie voor degenen die meer tijd nodig hebben om elke calorie die ze elke dag consumeren bij te houden.

  Intermitterend vasten heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor mannen

  Gewichtsverlies

  Het kan helpen gewichtsverlies te bevorderen door de totale calorie-inname te verminderen en de vetverbranding te verhogen.

  Verbeterde insulinegevoeligheid

  Vasten kan de insulinegevoeligheid verhogen, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op diabetes type 2.

  Verbeterde vetverbranding

  Het stimuleert het lichaam om opgeslagen vet als energiebron te gebruiken, waardoor de vetverbranding wordt bevorderd.

  Verhoogde niveaus van menselijk groeihormoon (HGH).

  Het kan leiden tot hogere niveaus van HGH, wat de spiergroei, het vetverlies en de algehele lichaamssamenstelling kan ondersteunen.

  Autofagie

  Vasten stimuleert autofagie, een cellulair proces dat helpt beschadigde cellen te verwijderen en cellulair herstel en regeneratie te bevorderen.

  Verminderde ontstekingen

  Het kan ontstekingsmarkers in het lichaam verminderen, wat gunstig is voor de algehele gezondheid en ziektepreventie.

  Cardiovasculaire gezondheid

  Het kan cardiovasculaire risicofactoren verbeteren, zoals bloeddruk, triglyceridenniveaus en cholesterol.

  Eenvoud en gemak

  IF biedt een eenvoudige en handige aanpak voor het beheren van eetpatronen zonder ingewikkelde maaltijdplannen of het tellen van calorieën.

  Wat zegt het onderzoek over vasten en testosteron?

  Pas onlangs moest een uitgebreid overzicht van onderzoeken naar de effecten van intermitterend vasten (IF) op de reproductieve hormoonspiegels bij mannen (en vrouwen) worden opgenomen. Een recent onderzoek dat tot juni van dit jaar werd uitgevoerd, wierp echter licht op dit onderwerp.

  In het verleden werden de effecten van vasten op de testosteronniveaus onderzocht in vier klinische onderzoeken. Bij deze onderzoeken werd gebruik gemaakt van eetschema’s van acht uur, waarvan er vele drie keer per week weerstandstrainingen omvatten. De deelnemers aan deze onderzoeken waren doorgaans jonge, magere en fysiek actieve mannen.

  De bevindingen toonden consistent aan dat TRE, of het nu alleen of in combinatie met weerstandstraining werd beoefend, de totale en vrije testosteronniveaus verlaagde.

  Interessant genoeg leek de duur van het volgen van TRE de omvang van deze veranderingen niet te beïnvloeden. Zelfs kortere onderzoeken hadden vergelijkbare effecten op de testosteronniveaus als langere onderzoeken.

  Over het geheel genomen geven de resultaten aan dat TRE het potentieel heeft om de vrije en totale testosteronniveaus bij magere, fysiek actieve en jonge mannen te verlagen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze bevindingen niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op personen met verschillende kenmerken of gezondheidsproblemen.

  Onderzoek naar de verschillende intermitterende vastenschema’s voor mannen en hun voordelen

  Laten we eens kijken naar enkele van de populaire intermitterende vastenmethoden:

  16:8 Methode

  Het houdt in dat je 16 uur vast en je eetvenster beperkt tot 8 uur. U kunt bijvoorbeeld het ontbijt overslaan en uw eerste maaltijd rond het middaguur nuttigen, en dan rond 20.00 uur klaar zijn met eten. Dit schema kan worden aangepast aan uw levensstijl en voorkeuren.

  5:2 Methode

  Met deze aanpak eet u gewoonlijk vijf dagen per week en beperkt u uw calorie-inname tot ongeveer 500-600 calorieën op de resterende twee niet-opeenvolgende dagen. Deze methode zorgt voor meer flexibiliteit met betrekking tot wanneer u gedurende de dag eet.

  Eet-Stop-Eet

  Deze houdt in dat je één of twee keer per week 24 uur vast. U kunt bijvoorbeeld de ene avond het diner afmaken en de volgende dag pas weer dineren. Het is belangrijk om tijdens de vastenperiode voldoende gehydrateerd te blijven.

  Vasten op alternatieve dagen

  Zoals de naam al doet vermoeden, houdt deze in dat je om de dag vast. Op vastendagen consumeert u mogelijk heel weinig of geen calorieën, terwijl u op niet-vastendagen gewoonlijk eet.

  OMAD (of eenvoudig – één maaltijd per dag)

  Je vast 23 uur lang en consumeert al je dagelijkse calorieën binnen één maaltijd. Deze methode biedt eenvoud en gemak voor degenen die één grote maaltijd verkiezen boven meerdere kleinere maaltijden.

  16:8 Intermitterend vasten en jicht – Veel mensen maken zich zorgen over dit onderwerp

  Jicht is artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat leidt tot ontstekingen en pijn. Het treft vooral de gewrichten in de grote teen, maar kan ook andere gewrichten aantasten. Gezien de zorgen rond jicht en intermitterend vasten, is het essentieel om de mogelijke implicaties te begrijpen.

  Hoewel onderzoek dat zich expliciet richt op de relatie tussen intermitterend vasten en jicht beperkt is, zijn er enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  Vasten, vooral gedurende langere perioden, kan het risico op uitdroging vergroten. Bovendien is het bekend dat uitdroging jichtaanvallen veroorzaakt, omdat het kan bijdragen aan hogere urinezuurspiegels in het lichaam. Daarom is het van cruciaal belang om tijdens vastenperioden goed gehydrateerd te blijven om dit risico te minimaliseren.

  Intermitterend vasten kan leiden tot gewichtsverlies, en aanzienlijk of snel gewichtsverlies is in verband gebracht met een verhoogd risico op jichtaanvallen. Wanneer het lichaam tijdens het afvallen vet afbreekt, komt er meer urinezuur vrij, wat mogelijk jichtsymptomen kan veroorzaken. Daarom is geleidelijk en duurzaam gewichtsverlies raadzaam om het risico te minimaliseren.

  Bepaalde purinevoedingsmiddelen, zoals orgaanvlees, zeevruchten en sommige groenten, kunnen de urinezuurspiegels verhogen. Daarom is het van cruciaal belang dat u tijdens het niet-vasten rekening houdt met uw dieet en met mate purinerijk voedsel consumeert om jichtsymptomen te helpen beheersen.

  Ten slotte omvat het beheer van jicht doorgaans een alomvattende aanpak die veranderingen in het dieet, hydratatie, medicatie en veranderingen in levensstijl omvat.

  Je lichaam zal spieren afbreken om van brandstof te voorzien als je vast of een hongerdieet volgt. Ketonlichamen en melkzuur, twee moleculen die interfereren met het vermogen van uw nieren om urinezuur te elimineren, worden gevormd als gevolg van spierafbraak. Uitdroging zal uw probleem verergeren.

  Hoe u uw doelen kunt optimaliseren door te vasten op lichaamstype

  Mogelijk identificeert u zich met een van deze drie uitersten, of komt u ergens in het midden terecht. Kan uw specifieke lichaamstype daarom uw succes met intermitterend vasten beïnvloeden? Helaas is er onvoldoende onderzoek gedaan voor medische professionals om stevige conclusies te kunnen trekken.

  WH Sheldon, een psycholoog, identificeerde echter in de jaren veertig drie primaire somatotypen.

  Ectomorfen

  Ectomorfen hebben doorgaans een slank en slank lichaamstype met een snellere stofwisseling. Als u een ectomorf bent en op zoek bent naar spiermassa of gewichtstoename, is vasten alleen misschien niet de meest geschikte aanpak. Het kan voor ectomorfen een uitdaging zijn om binnen een beperkt eetvenster voldoende calorieën te consumeren. Concentreer u op het handhaven van een uitgebalanceerd dieet en het consumeren van voldoende calorieën om uw doelen te bereiken, zelfs als dit betekent dat u het vastenschema moet aanpassen of kleinere, frequentere maaltijden moet gebruiken.

  Mesomorfen

  Mesomorfomorfen hebben doorgaans een goed geproportioneerd atletisch lichaamstype met een gematigde stofwisseling. Daarom kan vasten een haalbare optie zijn, vooral als het doel gewichtsverlies of verbetering van de lichaamssamenstelling is. Bovendien kunnen ze slagen met verschillende intermitterende vastenschema’s, zoals 16/8 vasten of vasten op een andere dag. Ze moeten echter tijdens de eetperiode nog steeds aan hun voedingsbehoeften voldoen om hun fitnessdoelen te ondersteunen.

  Endomorfen

  Endomorfen hebben vaak een groter lichaamsframe, met een langzamer metabolisme en de neiging om meer lichaamsvet op te slaan. Vasten kan endomorfen ten goede komen als hulpmiddel voor gewichtsbeheersing en het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

  Zij kunnen baat hebben bij intermitterende vastenmethoden die de calorie-inname helpen reguleren en de vetverbranding bevorderen, zoals de 16/8-methode of tijdgebonden voeding. Endomorfen moeten zich echter tijdens hun eetvenster concentreren op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en portiecontrole om hun doelstellingen op het gebied van gewichtsverlies of lichaamssamenstelling te ondersteunen.

  Hoeveel calorieën kunnen mannen verwachten van intermitterend vasten?

  Intermitterend vasten kan voor mannen een effectieve manier zijn om hun calorie-inname onder controle te houden. Maar hoeveel calorieën moeten mannen precies verwachten te consumeren bij intermitterend vasten?

  Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder het type intermitterend vasten dat wordt beoefend en individuele voedingsvoorkeuren en -behoeften.

 • Over het algemeen blijkt uit het meeste onderzoek dat het consumeren van niet meer dan 500-600 calorieën per dag wordt aanbevolen voor intermitterend vasten om optimale resultaten te bereiken. Dit aantal kan echter variëren, afhankelijk van de gezondheidstoestand, het lichaamsgewicht en de algemene doelstellingen van een man.
 • Let op: voedingskeuzes zijn net zo belangrijk als de hoeveelheid calorieën die je consumeert tijdens intermitterend vasten. Mannen moeten letten op welk voedsel ze gedurende de dag eten en zorgen voor een uitgebalanceerd dieet met alle essentiële voedingsstoffen. Dit zal bijdragen aan het garanderen van optimale gezondheidsvoordelen, ook al gebeurt dit met tussenpozen.

  Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen als ze vasten?

  Er is een algemene overtuiging dat mannen gemakkelijker afvallen dan vrouwen. Terwijl anekdotes vaak verhalen vertellen over mannen die moeiteloos kilo’s kwijtraken door eenvoudige veranderingen in hun levensstijl aan te brengen, worden vrouwen ondanks hun inspanningen met meer uitdagingen geconfronteerd. Het is echter van vitaal belang om de werkelijke waarheid achter deze beweringen te onderzoeken!

  Mannen hebben vaak een voordeel bij het afvallen vanwege hun grotere hoeveelheid mager spierweefsel, waardoor van nature meer calorieën worden verbrand, zelfs in rust. Als gevolg hiervan ervaren mannen, wanneer mannen en vrouwen hetzelfde aantal calorieën verminderen, doorgaans een onmiddellijker gewichtsverlies.

  Op de lange termijn neigt de voortgang van het gewichtsverlies echter gelijkmatig te verlopen tussen de geslachten. Het is dus geen wedstrijd om te zien wie het snelst kan afvallen, maar eerder een reis waarbij het meest cruciale aspect is dat zowel mannen als vrouwen samen op weg zijn naar hun doelen.

  Mannen hebben vaak de neiging om af te vallen in de buikstreek, waardoor hun vooruitgang merkbaarder kan worden, vooral in vergelijking met vrouwen. Dit komt omdat de vetverdeling bij mannen doorgaans meer geconcentreerd is in de buikstreek, terwijl de vetopslag bij vrouwen over het algemeen meer verspreid is over het lichaam. Dit verschil in vetverdeling kan bijdragen aan de perceptie dat mannen sneller afvallen!

  Moeten mannen boven de 40 intermitterend vasten proberen?

  Als u een man van boven de 40 bent, heeft u wellicht de uitdaging ervaren om ondanks uw inspanningen af ​​te vallen. Gewichtstoename, vooral rond de buikstreek, is een veel voorkomende strijd voor veel oudere mannen. Hoewel voeding en lichaamsbeweging belangrijke factoren zijn, kunnen ze slechts soms de gewenste resultaten opleveren voor gewichtsverlies.

  Gelukkig zijn alternatieve benaderingen zoals intermitterend vasten (IF) en tijdgebonden eten (TRE) veelbelovend gebleken voor mannen boven de 40 die kilo’s willen kwijtraken en hun algehele gezondheid willen verbeteren.

  Door deze methoden in uw levensstijl op te nemen, kunt u uw voedselinname effectief beheren en uw doelstellingen voor gewichtsverlies efficiënter bereiken. Intermitterend vasten en tijdgebonden eten zijn waardevolle hulpmiddelen gebleken voor veel mannen in deze leeftijdsgroep die hun welzijn willen verbeteren.

  Maak intermitterend vasten gemakkelijker voor mannen boven de 50

  Als u tot de leeftijdsgroep ouder dan 50 behoort, heeft u wellicht de mening dat intermitterend vasten niet geschikt voor u is. De waarheid is echter precies het tegenovergestelde. Intermitterend vasten wordt zelfs nog belangrijker naarmate we ouder worden, omdat het rechtstreeks verband houdt met een lang leven en levensduur.

  Het behouden van spiermassa is cruciaal voor mannen boven de 50, en intermitterend vasten kan dit doel ondersteunen. Een fascinerend aspect van de spierfunctie is de productie en afgifte van myokines, dit zijn signaalmoleculen die door spieren worden gegenereerd tijdens fysieke activiteit, zoals inspanning. Deze myokines hebben diverse processen die bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.

  Een belangrijk voordeel van intermitterend vasten is het potentieel om de productie en afgifte van nuttige myokines te verbeteren. Regelmatige fysieke activiteit, gecombineerd met intermitterend vasten, kan de uitscheiding van myokines stimuleren die de stofwisseling reguleren, ontstekingen verminderen en de groei van nieuwe bloedvaten bevorderen. Deze effecten kunnen waardevol zijn voor het behoud van de spiermassa en het ondersteunen van de algehele gezondheid naarmate we ouder worden.

  Conclusie

  Als je een man bent die je dieet wil verbeteren, probeer dan intermitterend vasten. Deze manier van leven heeft tal van voordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering en focus, en stressvermindering. Bovendien kan intermitterend vasten voor mannen die zich aan hun plan houden de testosteronniveaus helpen verhogen en de spiermassa vergroten.

  Met de vele bewezen gezondheidsvoordelen die intermitterend vasten voor mannen biedt, is dit het beste dieetplan voor jou. Als u echter merkt dat het voor u niet werkt, hoeft u zich geen zorgen te maken – er zijn tal van andere gezonde eetplannen waaruit u kunt kiezen.

  Wilt u een eenvoudiger vastenpas hebben? – Lasta is de beste intermitterende vasten-app voor mannen en helpt hen bij het bereiken van hun gezondheids- en fitnessdoelstellingen. Met één druk op de knop kunt u met onze eenvoudige vastentracker uw vastenmomenten bijhouden. Met Lasta kunt u uw vastenschema aanpassen en gemakkelijk dagelijkse herinneringen ontvangen.

  U heeft ook toegang tot rapporten die waardevolle inzichten bieden in uw voortgang, zodat u uw routine indien nodig kunt aanpassen en gemotiveerd kunt blijven. Met onze trackingtechnologie kunt u er zeker van zijn dat Lasta u op koers houdt bij het bereiken van uw doelen!

  Wees dus niet bang om te experimenteren om erachter te komen wat het beste voor u werkt. Veel succes met het vinden van jouw ideale vastenplan!

  Gezondheidstips voor mannenIntermittent vasten 101Intermitterend vastenschema voor mannen