Press ESC to close

Wat is Dirty Keto – Een overzicht van de populaire voedingstrend

Diëten Voeding

Inleiding: Wat zijn vieze Keto-maaltijden en hoe verschilt dit van een traditioneel Keto-dieet?

Dirty keto is een soort keto-dieet dat zich uitsluitend richt op de verhoudingen van macronutriënten, zonder rekening te houden met de kwaliteit van het geconsumeerde voedsel. Dit betekent dat iemand die een vies keto-dieet volgt, bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen kan eten, zolang dit binnen zijn dagelijkse doelstellingen voor macronutriënten past.

Aan de andere kant legt traditionele keto de nadruk op hele, onbewerkte voedingsmiddelen met de nadruk op gezonde vetten, matige eiwitten en minimale koolhydraten.

Traditionele keto heeft tot doel een toestand van ketose te bereiken, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof in plaats van glucose. Hoewel vuile keto ook ketose kan veroorzaken, biedt het mogelijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen als een traditioneel keto-dieet vanwege de lagere voedselkeuzes.

De basisprincipes van wat een schoon Keto-dieet is

Schone keto is een soort ketogeen dieet dat zich richt op het consumeren van hele, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en vrij zijn van kunstmatige ingrediënten. Schone keto legt de nadruk op gezonde vetten, matige eiwitten en minimale koolhydraten, met de nadruk op nutriëntendichtheid en kwaliteit.

Clean Keto is gebaseerd op de principes van een traditioneel ketogeen dieet, dat tot doel heeft een staat van ketose te bereiken, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof in plaats van glucose. In tegenstelling tot vuile keto, dat bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen toestaat, zolang het maar binnen de dagelijkse macronutriëntendoelen past, geeft schone keto prioriteit aan de kwaliteit van voedselkeuzes.

Schoon keto-vriendelijk voedsel omvat avocado’s, noten en zaden, olijfolie, kokosolie, grasgevoerd vlees en gevogelte, in het wild gevangen vis, bladgroenten en andere koolhydraatarme groenten.

Schone Keto-recepten – het voedsel dat u nodig heeft in uw voorraadkast en koelkast

Als je een schoon keto-dieet volgt, zijn hier enkele voedingsmiddelen die je in je voorraadkast en koelkast kunt bewaren:

Voorraadkast:

 • Noten en zaden (amandelen, walnoten, pecannoten, chiazaden, lijnzaad, enz.)
 • Kokosolie, olijfolie, avocado-olie en ghee
 • Amandelmeel en kokosmeel
 • Ingeblikte tonijn of zalm
 • Bottenbouillon of kippenbouillon
 • Specerijen en kruiden (knoflookpoeder, uienpoeder, paprika, kurkuma, etc.)
 • Koolhydraatarme zoetstoffen (stevia, erythritol of monniksfruit)
 • Koelkast:

 • Bladgroenten (spinazie, boerenkool, sla, enz.)
 • Koolhydraatarme groenten (broccoli, bloemkool, courgette, asperges, enz.)
 • Avocado
 • Grasgevoerd vlees en gevogelte (rundvlees, kip, kalkoen, enz.)
 • In het wild gevangen vis (zalm, tonijn, enz.)
 • Eieren
 • Kaas (geitenkaas, feta, parmezaanse kaas, enz.)
 • Hier is wat schoon keto-voedsel dat je met deze ingrediënten kunt maken:

  1. Keto Broccoli- en Kaassoep: Bak broccoli en uien in ghee, voeg dan kippenbouillon toe en laat sudderen tot ze gaar zijn. Pureer het mengsel en voeg room en geraspte cheddarkaas toe.

  2. Keto-kip en broccoli roerbak: bak de kip in kokosolie en voeg dan broccoli, paprika en andere groenten toe. Breng op smaak met knoflook en gember en maak af met een scheutje tamarisaus.

  3. Keto Zalm- en Avocadosalade: Combineer zalmvlokken met in blokjes gesneden avocado, kerstomaatjes en gehakte spinazie. Maak aan met olijfolie en citroensap en bestrooi met gehakte noten.

  4. Keto bloemkoolrijst en gehakt: Bruin rundergehakt in een pan, voeg dan bloemkoolrijst toe en kook tot het gaar is. Breng op smaak met chilipoeder, komijn en andere kruiden, en bedek met geraspte kaas.

  5. Keto Chocolade Avocado Pudding: Meng rijpe avocado, ongezoet cacaopoeder, slagroom en koolhydraatarme zoetstof tot een gladde massa. Laat in de koelkast afkoelen tot het opgesteven is.

  Luie Keto versus strikte Keto voor optimale resultaten bij gewichtsverlies

  Zowel luie keto als strikte keto kunnen effectief zijn voor gewichtsverlies, maar ze verschillen in de mate van aandacht die wordt besteed aan de inname van macronutriënten en voedselkwaliteit.

 • Luie keto is een meer ontspannen benadering van het ketogene dieet, waarbij de nadruk ligt op het beperken van de koolhydraatinname om een ​​staat van ketose te bereiken in plaats van het volgen van alle macronutriënten.
 • Met luie keto moeten mensen vaak hun totale calorie-, eiwit- of vetinname volgen en kunnen ze vertrouwen op bewerkte of koolhydraatarme kant-en-klaarmaaltijden om binnen hun koolhydraatlimiet te blijven. Hoewel luie keto gemakkelijker te volgen kan zijn en nog steeds tot gewichtsverlies kan leiden, kan het andere gezondheidsvoordelen bieden dan een aanpak die meer voedingsstoffen bevat.

  Strikte keto daarentegen legt de nadruk op hele, onbewerkte voedingsmiddelen en besteedt veel aandacht aan de verhoudingen van macronutriënten. Het omvat het volgen en beperken van zowel koolhydraten als het totale aantal calorieën om een ​​staat van ketose te bereiken en te behouden.

 • Strikte keto kan een grotere uitdaging zijn om te volgen, maar het kan fantastischere resultaten op het gebied van gewichtsverlies en verbeterde gezondheidsvoordelen opleveren vanwege de nadruk op voedzame, volledige voedingsmiddelen.
 • Uiteindelijk zal de beste aanpak afhangen van de doelen en levensstijl van een individu. Voor sommigen is de meer ontspannen aanpak van luie keto wellicht duurzamer en haalbaarder, terwijl anderen baat kunnen hebben bij de structuur en discipline van strikte keto.

  Wat is het verschil tussen Keto en vuile Keto?

  Het verschil tussen keto en vuile keto zit vooral in de kwaliteit van het geconsumeerde voedsel.

  Keto, of het ketogene dieet, is een koolhydraatarm en vetrijk dieet met de nadruk op onbewerkte voedingsmiddelen. Het doel van keto is het bereiken en behouden van een staat van ketose, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof in plaats van glucose.

 • Keto-vriendelijke voedingsmiddelen omvatten gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden, olijfolie, kokosolie, grasgevoerd vlees en gevogelte, in het wild gevangen vis, bladgroenten en andere koolhydraatarme groenten.
 • Aan de andere kant is Dirty Keto een versie van het ketogene dieet dat zich uitsluitend richt op de verhoudingen van macronutriënten, zonder rekening te houden met de kwaliteit van het geconsumeerde voedsel.

 • Met vuile keto mogen mensen bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen eten, zolang ze binnen hun dagelijkse doelstellingen voor macronutriënten passen.
 • Iemand die een vies keto-dieet volgt, kan bijvoorbeeld fastfoodburgers eten zonder broodje of koolhydraatarme snacks die veel kunstmatige ingrediënten bevatten.

  Hoewel schone en vuile keto kan leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen, moeten de langetermijneffecten van het regelmatig consumeren van bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen nog steeds beter worden begrepen. Daarom wordt het over het algemeen aanbevolen om een ​​ketogeen dieet te volgen dat de nadruk legt op volwaardige, voedingsrijke voedingsmiddelen voor een optimale gezondheid en welzijn.

  5 algemene verschillen tussen een traditioneel of ‘schoon’ keto-dieet en een vies keto-dieet:

  Voedselkwaliteit

  Schone keto geeft prioriteit aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, terwijl de vuile luie keto-voedsellijst zich richt op het behalen van macrodoelen met minder aandacht voor voedselkwaliteit of nutriëntendichtheid.

  Koolhydraten bronnen

  Schone keto haalt koolhydraten doorgaans uit laag-glycemische groenten en fruit, terwijl vuile keto meer hoog-glycemische koolhydraten mogelijk maakt, zoals bewerkte snacks of fastfood.

  Vetbronnen

  Beide diëten zijn afhankelijk van gezonde vetten, maar schone keto kan voorrang geven aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, terwijl vuile keto meer afhankelijk kan zijn van verzadigde en transvetten.

  Gehalte aan micronutriënten

  Schone Keto benadrukt het verkrijgen van een verscheidenheid aan vitamines en mineralen uit onbewerkte voedingsmiddelen. Daarentegen kan vuile keto leiden tot tekorten aan voedingsstoffen vanwege het beperkte aanbod aan geconsumeerde voedingsmiddelen.

  Gezondheidsvoordelen

  Hoewel beide diëten kunnen leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen, kan schone keto extra voordelen bieden, zoals een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, verbeterde insulinegevoeligheid en verminderde ontstekingen vanwege de focus op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Vuile keto kan minder effectief zijn in het bevorderen van de algehele gezondheid vanwege de afhankelijkheid van bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen.

  De voordelen van het volgen van een vuile Keto versus een schone Keto

  Hoewel zowel vuile keto als schone keto kunnen leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen die verband houden met een ketogeen dieet, zijn er enkele potentiële voor- en nadelen aan elke aanpak.

  Voordelen van vuile keto:

 • Eenvoud: Met een meer ontspannen benadering van het ketogene dieet vinden sommige mensen het gemakkelijker om zich aan hun voedingsdoelen te houden zonder alles wat ze eten te hoeven bijhouden.
 • Flexibiliteit: Vuile keto zorgt voor meer flexibiliteit in voedselkeuzes, wat nuttig kan zijn voor degenen die beperkte toegang hebben tot gezond of onbewerkt voedsel.
 • Gewichtsverlies: Mensen kunnen nog steeds gewichtsverlies ervaren met vuile keto, zolang ze een calorietekort kunnen handhaven en in een staat van ketose kunnen blijven.
 • Voordelen van schone keto:

 • Rijk aan voedingsstoffen: Een schone keto-benadering legt de nadruk op onbewerkte voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen, die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden en tekorten aan voedingsstoffen helpen voorkomen.
 • Verbeterde darmgezondheid: Een schone keto-aanpak omvat doorgaans vezelrijk, voedingsrijk voedsel dat een gezond darmmicrobioom kan ondersteunen en de spijsvertering kan verbeteren.
 • Verminderde ontstekingen: Het eten van een dieet met veel voedingsrijke voedingsmiddelen kan ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en kan het risico op chronische ziekten verminderen.
 • Nadelen van vuile keto:

 • Tekorten aan voedingsstoffen: Vertrouwen op een bewerkte of ongezonde, vieze, luie keto-voedsellijst kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en kan andere gezondheidsvoordelen opleveren dan een aanpak met meer voedingsstoffen.
 • Verhoogde ontstekingen: Bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat het risico op chronische ziekten kan vergroten.
 • Slechte darmgezondheid: Bewerkte en vezelarme voedingsmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid en de spijsvertering, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
 • Nadelen van schone keto:

 • Restrictiever: het volgen van een schone keto-benadering kan meer planning en voorbereiding vergen om ervoor te zorgen dat aan de juiste inname van voedingsstoffen en de verhoudingen van macronutriënten wordt voldaan.
 • Duurder: Hele, onbewerkte voedingsmiddelen kunnen duurder en moeilijker toegankelijk zijn, waardoor het voor sommige mensen moeilijker wordt om een ​​schone keto-aanpak te volgen.
 • Over het algemeen zal de beste benadering van een ketogeen dieet afhangen van de levensstijl, gezondheidsdoelen en persoonlijke voorkeuren van een individu. Het is belangrijk om de potentiële voor- en nadelen van elke aanpak af te wegen en de beste oplossing voor u te vinden.

  Hoeveel koolhydraten per dag op Dirty Keto?

  Hoeveel koolhydraten per dag op een vies keto-dieet zullen afhangen van de voorkeuren en levensstijl van het individu.

 • Bij de meeste vieze keto-diëten kan over het algemeen 65-75% van de calorieën uit voedingsvetten komen en 10-20% van de calorieën uit eiwitbronnen. Hierdoor blijft slechts 15-25% van de calorieën afkomstig van koolhydraten variërend van 50 g tot 100 g per dag.
 • Het is belangrijk op te merken dat personen die een vies keto-dieet volgen, zich moeten concentreren op het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en vrij is van conserveermiddelen en additieven, aangezien dit soort aanpak vaker voorkomt bij ongezond bewerkte voedingsmiddelen.

  Bovendien worden ook het verhogen van de fysieke activiteit en een adequate waterinname aanbevolen voor optimale gezondheidsvoordelen. Het aantal koolhydraten dat wordt geconsumeerd tijdens een vies keto-dieet kan variëren, afhankelijk van de doelen en voorkeuren van het individu, maar ligt doorgaans rond de 20-50 gram netto koolhydraten per dag.

  Dit bereik is vergelijkbaar met de aanbevolen koolhydraatinname bij een traditioneel ketogeen dieet. Bij een vies keto-dieet ligt de nadruk echter uitsluitend op het behalen van de macrodoelstellingen van het dieet, in plaats van op de kwaliteit van het geconsumeerde voedsel.

  Dit betekent dat iemand die een vies keto-dieet volgt mogelijk meer bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen consumeert om binnen de dagelijkse koolhydraatlimiet te blijven, wat mogelijk niet optimaal is voor de algehele gezondheid en het welzijn.

  Het is belangrijk op te merken dat de ideale hoeveelheid koolhydraten voor een individu kan variëren, afhankelijk van zijn leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en andere gezondheidsfactoren. Het is dus altijd het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u belangrijke wijzigingen in uw dieet aanbrengt.

  Wat zijn de potentiële risico’s van het volgen van een Dirty Lazy Keto-voedsellijst?

  Het volgen van een vies keto-dieet kan talloze risico’s voor de gezondheid van een individu met zich meebrengen. Een van de meest prominente risico’s is dat het consumeren van zeer ongezond en bewerkt voedsel kan leiden tot een overvloed aan gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type II.

  Bovendien kunnen personen die ervoor kiezen dit dieet te volgen, tekorten hebben aan essentiële mineralen en voedingsstoffen, waaronder calcium, magnesium en vitamines, die kunnen worden verkregen uit gezondere voedingsopties.

  Bovendien zou het overslaan van het proces van het ontwikkelen van gezondere eetgewoonten kunnen resulteren in een verhoogd risico om weer aan te komen als iemand stopt met het volgen van zijn huidige aanpak.

  Hoewel een vies keto-dieet misschien een handige manier lijkt om snel af te vallen, is het uiteindelijk van cruciaal belang dat individuen nadenken over de langetermijneffecten voordat ze besluiten dit plan te volgen. Het volgen van een vies keto-dieet kan verschillende potentiële risico’s voor uw gezondheid en welzijn met zich meebrengen, waaronder:

 • Tekorten aan voedingsstoffen. Het consumeren van een dieet met weinig voedingsrijke voedingsmiddelen en veel bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en onevenwichtigheden, wat een negatieve invloed kan hebben op uw gezondheid.
 • Verhoogde ontsteking. Een dieet met veel bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot een hoger risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.
 • Slechte darmgezondheid. Een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en weinig vezels kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid en de spijsvertering, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
 • Gewichtsverliesplateaus. Hoewel vieze keto je kan helpen om op de korte termijn af te vallen, kan het vertrouwen op verwerkt of ongezond voedsel op de lange termijn leiden tot plateaus voor gewichtsverlies of zelfs gewichtstoename.
 • Gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Het consumeren van een dieet dat rijk is aan bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen kan op de lange termijn leiden tot gezondheidsrisico’s zoals hartziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen.
 • Dirty Keto-recepten: wat te eten en gewichtsverlies

  Hoewel er geen specifieke recepten voor vuile keto bestaan, is het basisprincipe om je te concentreren op het behalen van je macrodoelen met voedingsmiddelen die niet noodzakelijkerwijs als ‘schoon’ of onbewerkt worden beschouwd. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die doorgaans worden geconsumeerd tijdens een vies keto-dieet:

 • Fastfood of bewerkt vlees zoals spek, worst en vleeswaren
 • Vetrijke zuivelproducten zoals kaas en slagroom
 • Koolhydraatarme snacks zoals varkenszwoerd, beef jerky en eiwitrepen
 • Koolhydraatarme alcoholische dranken zoals harde seltzer, bier en wijn
 • Vetrijke specerijen zoals mayonaise, ranchdressing en boter
 • Als het om gewichtsverlies gaat, kan het consumeren van een dieet met veel bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen op korte termijn tot gewichtsverlies leiden, zolang u maar een calorietekort kunt handhaven en in een staat van ketose kunt blijven. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het vertrouwen op bewerkte of ongezonde voedingsmiddelen voor gewichtsverlies op de lange termijn kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en andere gezondheidsrisico’s.

  Hier zijn 10 receptideeën die passen binnen een vuile keto-aanpak:

  1. Keto Cheeseburger Casserole: Een eenpansgerecht gemaakt met rundergehakt, spek, kaas en verschillende kruiden.

  2. Keto Bloemkool Mac en Kaas: Een koolhydraatarme variant op de klassieke mac en kaas gemaakt met bloemkool, slagroom en cheddarkaas.

  3. Buffalo Chicken Dip: een romige en pittige dip gemaakt met geraspte kip, roomkaas, buffelsaus en cheddarkaas.

  4. In spek gewikkelde Jalapeno-poppers: Jalapeno-paprika’s gevuld met roomkaas en omwikkeld met spek.

  5. Keto Pizza: Een koolhydraatarme pizza gemaakt met een bloemkoolkorst, gegarneerd met tomatensaus, kaas en toppings naar keuze.

  6. Garlic Butter Steak Bites: hapklare stukjes biefstuk gekruid met knoflookboter en tot in de perfectie bereid.

  7. Keto Fried Chicken: Kip wordt omhuld met amandelmeel en kruiden en vervolgens gebakken in olie.

  8. Koolhydraatarme spek- en eierdopjes: Gebakken eieren met een spekkorst die perfect is voor het bereiden van maaltijden of een snel ontbijt.

  9. Keto Taco Salad: Een salade gemaakt met rundergehakt, avocado, kaas en tacokruiden.

  10. Keto Knoflookbrood: Kaasachtig lookbrood gemaakt met amandelmeel en gesmolten mozzarellakaas.

  Hoewel deze recepten passen binnen een vieze keto-benadering, is het nog steeds belangrijk om een ​​verscheidenheid aan voedselrijk voedsel te consumeren om de algehele gezondheid en het welzijn te ondersteunen.

  5 Vuile Keto-snacks om gezond te blijven

  Vuile keto-snacks kunnen mensen helpen gezond te blijven en toch het comfort te bieden van snacks waar ze van genieten. Dirty Keto is een geweldige optie voor degenen die graag een koolhydraatarm en vetrijk dieet willen volgen, maar willen profiteren van het gemak en de smaak van hun favoriete bewerkte voedingsmiddelen. Vuile keto-snacks bevatten weinig koolhydraten, maar zijn nog steeds rijk aan eiwitten en vetten.

  Ze bevatten ook vitamines en mineralen die de natuurlijke processen van uw lichaam en andere gezondheidsvoordelen helpen voeden. Met vieze keto-snacks kun je genieten van een verscheidenheid aan smaakvolle lekkernijen zonder dat dit ten koste gaat van voeding of welzijn.

  Hoewel het volgen van een vies keto-dieet prioriteit kan geven aan het behalen van macrodoelen boven voedselkwaliteit, is het kiezen van voedingsrijke snacks die gezondheidsvoordelen bieden nog steeds belangrijk. Hier zijn 5 snackideeën die passen binnen een vieze keto-aanpak en toch je algehele gezondheid kunnen ondersteunen:

 • Hardgekookte eieren
 • Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten, en hardgekookte eieren vormen een handig en draagbaar tussendoortje.

 • Gemixte noten
 • Noten zoals amandelen, walnoten en macadamianoten bevatten veel gezonde vetten en kunnen voor een bevredigende crunch zorgen.

 • Avocado
 • Avocado is een uitstekende bron van gezonde vetten en vezels en kan zo worden gegeten of tot guacamole worden gepureerd als heerlijk tussendoortje.

 • Rundvlees schokkerig
 • Beef jerky is een eiwitrijke snack die voor een hartige, zoute smaak kan zorgen.

 • Olijven
 • Olijven zijn een geweldige bron van gezonde vetten en kunnen een zilte, zoute smaak geven die als tussendoortje lekker kan zijn.

  Hoewel deze snacks passen binnen een vieze keto-benadering, is het nog steeds belangrijk om een ​​verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen te consumeren om de algehele gezondheid en het welzijn te ondersteunen. Als u bovendien nadelige bijwerkingen of gezondheidsproblemen ondervindt tijdens het volgen van een vies keto-dieet, kan het de moeite waard zijn om een ​​schonere aanpak te overwegen die voorrang geeft aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen.

  Conclusie

  Concluderend: kun je afvallen met vuile keto? Dirty Keto is dus een populaire dieettrend die de gezondheids- en welzijnswereld stormenderhand heeft veroverd. Van de aanbevelingen van beroemdheden tot schandalige claims over gewichtsverlies, het is gemakkelijk om de aantrekkingskracht van deze trendy levensstijl te zien.

  Hoewel er enig bewijs is dat dit type dieet gewichtsverlies op korte termijn kan bevorderen, moeten de gezondheidsrisico’s op de lange termijn nog steeds goed bekend zijn. Zoals bij elke drastische verandering in uw dagelijkse eetgewoonten, is het van essentieel belang dat u begrijpt waar u aan begint voordat u een beslissing neemt.

  Voordat u met een nieuw voedingsplan begint, dient u uw arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen om er zeker van te zijn dat het aan uw individuele behoeften en dieetwensen voldoet.

  Hoewel het vuile keto-dieet enkele voordelen kan bieden voor degenen die op zoek zijn naar snelle resultaten op hun gezondheidsreis, moet u kiezen voor een meer evenwichtige aanpak om uw voedingsdoelen op de lange termijn te bereiken.