Press ESC to close

Wat zijn de nieuwe voedingstrends?

Diëten Voeding

Bijna elke dag duiken er nieuwe voedingstrends op. Een beroemdheid of fitnessbeïnvloeder steunt altijd een nieuwe manier van eten die uitstekende resultaten oplevert. Soms werken deze diëten, en soms niet.

Of een dieetplan voor u werkt, hangt af van uw specifieke behoeften. Een dieetplan dat voornamelijk uit zuivel bestaat, is bijvoorbeeld niet ideaal als u lactose-intolerant bent.

Het vinden van het juiste dieet voor jou kost tijd en je zult moeten experimenteren. Hoewel sommige dieetplannen beter zijn, zullen de meeste diëten effectief zijn als je ze correct volgt. Wat is nu trending in 2023? Is er een dieetplan dat u moet kennen?

Blijf lezen om meer te weten te komen over de nieuwe voedingstrends in 2023 en of deze wellicht iets voor jou zijn.

Nieuwe diëtentrends verspreiden zich als een lopend vuurtje via de sociale media. Hieronder staan ​​10 van de meest populaire voedingstrends van 2022 op sociale media:

 • Keto
 • Calorieën tellen
 • Koolhydraatarm
 • Veganistisch
 • Vegetarisch
 • Glutenvrij
 • Intuïtief eten
 • Holistische gezondheid
 • Intermitterend vasten
 • Zuivel vrij
 • Veel van deze nieuwe voedingstrends voor gewichtsverlies zijn gericht op gezondheidsbehoeften. Zuivelvrije en glutenvrije diëten zijn bijvoorbeeld geschikt voor mensen met melk- en glutenallergieën. Veganistische en vegetarische diëten zijn bedoeld voor mensen die zich bewust zijn van de gezondheid van hun hart of die persoonlijke overtuigingen hebben tegen het eten van dierlijke producten.

  Wat is de nieuwste dieettrend?

  Een van de nieuwere voedingstrends is intermitterend vasten. De trend werd de afgelopen jaren vooral populair door de invloed van fitnessgoeroes op sociale media. Intermitterend vasten omvat onregelmatige perioden van vasten gevolgd door eten. Enkele methoden voor intermitterend vasten kunnen zijn:

 • Dagelijks vasten: Met deze methode krijgt u een korte periode de tijd om uw calorieën van de dag te consumeren voordat u gaat vasten tot de volgende dag. Een standaard plan voor intermitterend vasten beperkt het eten tot slechts 8 uur per dag, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. Andere plannen vereisen nog kortere eetperioden van 6 of 4 uur per dag. De resterende uren mag u water of niet-calorische dranken drinken.
 • Eat-Stop-Eat: Met deze vastentechniek vast je één of twee keer per week 24 uur. De rest van de week kun je normaal gesproken wel eten.
 • Semi-vasten: Met de semi-vastenmethode beperk je, twee dagen per week, je calorieën tot slechts 500-600 calorieën. De rest van de week eet u normaal.
 • Intermitterend vasten is populair omdat het beweert mensen te helpen gewicht te verliezen zonder hun dieet te veranderen. Er zijn geen specifieke dieetregels bij intermitterend vasten, alleen regels over wanneer je kunt eten.

  Intermitterend vasten bevordert gewichtsverlies omdat het onvermijdelijk uw calorieën beperkt. Er is slechts een bepaalde hoeveelheid voedsel die je per eetperiode kunt eten, tenzij je opzettelijk eetbuien hebt.

  Andere gezondheidsvoordelen van intermitterend vasten zijn onder meer lagere insulineniveaus, verhoogde menselijke groeihormonen (die gewichtsverlies helpen vergemakkelijken) en verminderde ontstekingen. Intermitterend vasten is echter misschien niet het meest realistische dieetplan dat voor iedereen kan worden gevolgd.

  Als u onderweg bent of fulltime werkt, kan het lastig zijn om u aan een specifiek eetvenster te houden. Het dieet kan ook averechts werken als u tijdens uw eetvenster eetbuien krijgt, waardoor de gewichtsverlieseffecten van het dieet teniet worden gedaan.

  Volgens sociale media zal het Keto-dieet in 2022 de populairste voedingstrend worden. Het Keto-dieet bestaat al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw en werd oorspronkelijk ontwikkeld om patiënten met epilepsie te helpen behandelen. Het keto-dieet lijkt op het paleo- en Atkins-dieet, omdat het gaat om het eten van zeer weinig koolhydraten. In plaats daarvan haal je het grootste deel van je calorieën uit vet en eiwitten.

  De algemene verhouding van voedingsstoffen voor het volgen van het keto-dieet is 70-80% vet, 10-20% eiwit en 5-10% koolhydraten. Door uw koolhydraatarme inname te verminderen, wordt een proces bereikt dat ketose wordt genoemd. Ketose is een proces waarbij uw lichaam vet en ketonen verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Het idee achter het Keto-dieet is dat je lichaam efficiënter wordt in het verbranden van vet als brandstof in plaats van koolhydraten.

  Het keto-dieet lijkt voor veel mensen te werken, maar sommige diëtisten waarschuwen dat dit misschien niet het gezondste dieet is. Het is ongelooflijk ongezond voor u als u zich zorgen maakt over een hoge bloeddruk. Veel keto-voedingsmiddelen bevatten veel verzadigd vet en zout. Je zou veel beter af zijn als je het DASH-dieet volgt. Bij het DASH-dieet consumeer je voedingsmiddelen die de bloeddruk helpen verlagen.

  Bovendien is het meeste gewichtsverlies dat je ervaart tijdens het proberen van het keto-dieet te wijten aan een calorietekort. Als u minder koolhydraten eet, betekent dit dat er minder suiker in uw lichaam aanwezig is die in vet verandert, en als u meer eiwitten en vet consumeert, blijft u langer vol. Je eet dus minder calorieën.

  Calorieën tellen

  Het tellen van calorieën is nauwelijks een van de nieuwste voedingstrends, maar het zal altijd populair blijven. Waarom? Omdat calorieën tellen werkt. Calorieën zijn een maatstaf voor de energie in uw voedsel. Wanneer u te veel energie verbruikt en deze niet verbrandt door middel van inspanning, wordt deze opgeslagen als vet. Om vet te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je eet.

  Het bijhouden van uw calorie-inname is de meest fundamentele wetenschappelijke benadering om af te vallen. Dit doe je door minder calorieën te eten, meer calorieën te verbranden door te sporten, of beide. Wanneer u uw calorie-inname nauwkeurig bijhoudt, kunt u er zeker van zijn dat u het juiste aantal calorieën eet om af te vallen. U kunt uw caloriebehoefte bij gewichtsverlies bepalen met behulp van een online calculator.

  Hoewel het tellen van calorieën werkt, is het mogelijk niet geschikt voor de lange termijn. Het tellen van calorieën kan voor sommigen echter behoorlijk vervelend en frustrerend zijn. Het kan zelfs een trigger zijn als u een verleden heeft gehad met eetstoornissen.

  Lage koolhydraten

  Koolhydraatarme diëten zoals Atkins, South Beach en het Keto-dieet zijn gebaseerd op de logica dat het eten van minder koolhydraten zal resulteren in minder vetopslag. Koolhydraten zijn wat je lichaam verbrandt als brandstof, maar als je minder koolhydraten in je bloedbaan hebt, zal je lichaam in plaats daarvan vet verbranden voor energie.

  Het eten van een koolhydraatarm dieet betekent ook dat je meer eiwitten en vetten consumeert. Eiwitten en vetten zijn beide rijk aan voedingsstoffen, waardoor u zich langer vol voelt, wat leidt tot minder calorie-inname. Eiwit is ook een belangrijk onderdeel van het opbouwen van spieren. Spieren zijn metabolisch actiever dan vetweefsel, wat betekent dat u in rust dagelijks meer calorieën verbrandt.

  Je kunt je spiermassa vergroten door meer eiwitten te consumeren en regelmatig gewichten te heffen. Hoe meer metabolisch actieve spieren u heeft, hoe actiever uw stofwisseling zal zijn.

  Hogere insulineniveaus zijn gekoppeld aan obesitas en ziekten zoals diabetes. Bovendien betekent het eten van minder koolhydraten en suikers vaker insulinepieken. Door uw insulineniveaus onder controle te houden, kunt u uw gezondheid verbeteren en het risico op zwaarlijvigheid verminderen.

  Wat is vandaag de dag het meest effectieve dieet?

  Hoewel het niet op de lijst met de populairste voedingstrends van 2022 staat, is het mediterrane dieet een beroemd dieet dat al tientallen jaren bestaat. Het mediterrane dieet is effectief omdat het duurzamer is dan de meeste rage diëten. Tips voor het eten van het mediterrane dieet zijn onder meer het consumeren van veel volle granen, vis en gezonde vetten zoals olijfolie, groenten en fruit.

  Het mediterrane dieet bootst na wat degenen die in de Middellandse Zee leven dagelijks eten. Het werd een ideaal dieetplan om te volgen vanwege de gezonde ingrediënten en gezondheidsvoordelen. Volgens onderzoek hebben degenen die het mediterrane dieet volgen (zoals Spanjaarden, Italianen en Grieken) een veel lager risico op ziektes en gezondheidsproblemen. Het is ook niet waarschijnlijk dat de Middellandse Zee zwaarlijvig is.

  Er zijn geen concrete dieetregels anders dan het eten van gezonde, heerlijke maaltijden. Het volgen van het mediterrane dieet is duurzamer omdat je hierdoor verschillende voedingsmiddelen kunt eten. Het mediterrane dieet bevat geen gefrituurd en bewerkt voedsel en bevat weinig geraffineerde suikers. Dit alles heeft bijgedragen aan obesitas en ziekte.

  Het komt neer op

  Dieettrends komen en gaan, maar één constante zal altijd blijven: gezond eten is beter voor je. Gezonder eten zou voor u een prioriteit moeten zijn, ongeacht aan welke dieettrend u deelneemt. Een gezond dieet is voor iedereen anders: experimenteer met welke voedingsmiddelen voor u werken en ervoor zorgen dat u zich op uw best voelt. Het dieet dat u moet volgen, is het dieet dat ervoor zorgt dat u goed gedijt.