Press ESC to close

Zit slecht voor u en uw gezondheid

Lichaam

Zitten is een veel voorkomende lichaamshouding. De meeste activiteiten worden zittend uitgevoerd. Dit betekent echter niet dat zitten en andere effecten van een sedentaire levensstijl onschadelijk zijn. Meer dan de helft van de dag van de gemiddelde mens wordt zittend doorgebracht, waarbij hij zich bezighoudt met activiteiten zoals autorijden, aan een bureau werken of televisie kijken.

De gemiddelde kantoormedewerker kan maximaal 15 uur per dag zitten.

Waarom is zitten slecht voor je?

 • Zitten vermindert het aantal verbrande calorieën. Uw dagelijkse niet-fysieke activiteiten, zoals staan, lopen en zelfs friemelen, blijven calorieën verbranden. Dit energieverbruik staat bekend als thermogenese zonder fysieke activiteit (NEAT), waarvan het ontbreken een significante risicofactor is voor gewichtstoename. Bij sedentair gedrag, waaronder zitten en liggen, is het energieverbruik minimaal. Beperk het aantal verbrande calorieën sterk via NEAT.
 • Zitten verhoogt het risico op gewichtstoename. Hoe minder calorieën je verbrandt, hoe meer je aankomt. Dit is de reden waarom sedentair gedrag zo nauw verband houdt met obesitas. Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas gemiddeld twee uur langer per dag zitten dan mensen met een normaal gewicht.
 • Zitten is gekoppeld aan vroegtijdig overlijden. Observatiegegevens van meer dan 1 miljoen mensen laten zien dat hoe sedentairer u bent, hoe groter de kans is dat u eerder sterft. De meest sedentaire mensen hadden een risico van 22-49% op vroegtijdig overlijden.
 • Sedentair gedrag houdt verband met de ziekte. Sedentair gedrag wordt consistent in verband gebracht met meer dan 30 chronische ziekten en aandoeningen, waaronder een 112% verhoogd risico op diabetes type 2 en een 147% verhoogd risico op hartziekten. De onderzoekers zijn van mening dat een sedentaire levensstijl de insulineresistentie rechtstreeks kan beïnvloeden. Dit effect kan binnen één dag optreden.
 • Langdurig zitten

  Langdurig zitten kan aanzienlijke rugpijn veroorzaken, waardoor de druk op uw rug, nek, armen en benen toeneemt en er een enorme druk op uw rug- en schouderspieren ontstaat. Bovendien kan het zitten in een gebogen houding de ligamenten van de wervelkolom overstrekken en de tussenwervelschijven belasten. Een slechte zithouding en ergonomie op de werkplek zijn niet alleen oncomfortabel, maar kunnen na verloop van tijd ook de structuren van de wervelkolom beschadigen en bijdragen aan terugkerende episoden van nek- of rugpijn.

  Symptomen van de zitziekte

 • Slecht postuur
 • Je dagelijkse activiteiten vormen je lichaam. Dus als u het grootste deel van de dag onderuitgezakt op een computertoetsenbord zit, zal uw bewegingsapparaat zich aan deze houding aanpassen. Als u in een bureaustoel zit, buigen de nek en schouders naar voren, dus het is geen wonder dat ze pijn voelen na urenlang onvoldoende lendensteun. Bovendien zorgt de zitpositie ervoor dat het bekken naar achteren draait, waardoor er druk ontstaat op de lumbale schijven. Met een verstelbaar sta-bureau kunt u uw bureau op de perfecte hoogte plaatsen, zodat u uw nek en schouders niet belast. Begin gezond te zitten om blessures te voorkomen.

 • Rug- en wervelkolomblessures
 • “Gebruik het of verlies het” geldt niet alleen voor spierkracht en lichaamsbeweging. Het wordt ook beïnvloed door uw dagelijkse activiteit. Als u langere perioden stil zit, verzwakt uw wervelkolom en wordt de spier (de psoas genoemd) die langs uw onderrug loopt verstijft, waardoor uw risico op lumbale hernia toeneemt. De gezondheid van de wervelkolom vereist beweging, dus de zachte schijven tussen de wervels zetten uit en trekken samen, waardoor bloed en voedingsstoffen worden opgenomen. De tussenwervelschijven worden broos, uitgedroogd en stijf omdat collageen verhardt rond de ondersteunende pezen en ligamenten wanneer deze niet actief zijn. Op een sta-bureau is de kans groter dat u wiebelt, friemelt en beweegt – activiteiten die nodig zijn voor de gezondheid van uw rug en wervelkolom.

 • Gewichtstoename en langzamer metabolisme
 • Je verbrandt staand 50 calorieën meer per uur dan zittend, wat neerkomt op een totaal van 400 calorieën meer per dag en 2.000 calorieën meer per werkweek. Wanneer u opstaat, houden uw buikspieren u rechtop, waardoor hun kracht toeneemt en uw taille slanker wordt. Te lang zitten vertraagt ​​echter uw stofwisseling, omdat verminderde spiersamentrekkingen minder snel vet uit uw bloedbaan verwijderen. Naarmate het effect van insuline begint te verzwakken en uw gewicht toeneemt, neemt ook uw risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker toe.

 • Chronische vermoeidheid
 • Voelt u zich slaperig, uitgeput en wazig op het werk? Het kan het gevolg zijn van ‘zitziekte’. Langdurig zitten zorgt ervoor dat het energieniveau daalt naarmate de bloedstroom afneemt. Bij inactiviteit stijgt de bloedsuikerspiegel (ook wel hyperglykemie genoemd), wat chronische vermoeidheid kan veroorzaken, vooral bij mensen met diabetes. Maar bij een sta-bureau verhoogt de beweging de bloedsomloop en stabiliseert het de bloedsuikerspiegel, zodat u de helderheid, het uithoudingsvermogen en de productiviteit krijgt die u nodig heeft om te slagen op het werk.

 • Verwondingen bij herhaaldelijk gebruik
 • Heeft u last van het carpaal tunnel syndroom, tendinitis of bursitis? Voor de meeste werknemers zijn deze repetitieve bewegingsblessures het gevolg van lange uren onbeweeglijk in één positie. Milde pijn ontwikkelt zich tot ernstige pijn of gevoelloosheid en kan wijzen op het ontstaan ​​van reumatoïde artritis. Met een ergonomisch sta-bureau kunt u de hoogte van uw werkplek aanpassen, zodat uw handen, polsen en ellebogen op de juiste hoogte rusten om herhaaldelijk gebruiksletsel te voorkomen.

  Gevaren van zitten

  1. Zwakke benen en billen

  Door de hele dag te zitten, vertrouwt u niet op de krachtige spieren van uw onderlichaam om u te ondersteunen. Dit leidt tot spieratrofie, wat de verzwakking van deze spieren is. Zonder sterke been- en bilspieren die u stabiliseren, loopt uw ​​lichaam het risico op blessures.

  2. Gewichtstoename

  Beweging zorgt ervoor dat je spieren moleculen vrijgeven, zoals lipoproteïnelipase, die helpen de vetten en suikers die je eet af te breken. Volgens onderzoek vertraagt ​​de afgifte van deze moleculen als je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt en lopen je billen een groter risico op zwelling. Je hebt ook een groter voorrecht om het metabool syndroom te krijgen, zelfs als je traint.

  3. Strakke heupen en rugproblemen

  Net als bij de spieren van de benen en billen zullen ook de heupen en de rug last krijgen van het zitten. Zitten verkort uw heupbuigers, en zitten kan ook uw rug bezeren, vooral als u een slechte houding heeft of geen ergonomische stoel gebruikt. Bovendien kan een slechte zithouding de tussenwervelschijven in de wervelkolom samendrukken en leiden tot voortijdige degeneratie, met chronische pijn tot gevolg.

  4. Angst en depressie

  De mentale effecten worden minder goed begrepen dan sommige fysieke producten van de sessie. Maar het risico op depressie en angst is groter bij mensen die meer tijd doorbrengen met zitten. Dit kan zijn omdat de voordelen voor de geestelijke gezondheid van lichaamsbeweging ontbreken als u de dag zittend doorbrengt in plaats van beweegt.

  5. Kankerrisico

  Nieuwe onderzoeken suggereren dat langdurig zitten het risico op bepaalde soorten kanker kan verhogen, waaronder long-, baarmoeder- en darmkanker. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk.

  Hoe u de effecten van een hele dag zitten kunt verminderen

  1. Neem de trap

  Als u de trap neemt in plaats van de lift, verhoogt u uw hartslag, helpt u uw evenwicht te bewaren en verbetert u de kracht van de onderste ledematen. Als je durft en een paar minuten de tijd hebt, kun je je hiel van de rand van een trede tillen om je kuiten te versterken, of de treden met twee treden tegelijk nemen.

  2. Integreer walk-ins

  Werkt u vanuit huis of heeft u gekozen voor virtueel telefonisch vergaderen, plan dan één keer per dag een wandeling in. Als u niet naar een scherm hoeft te staren terwijl u naar spreadsheets kijkt, sluit dan uw hoofdtelefoon aan, stop uw telefoon in uw zak en los de problemen van de wereld onderweg op.

  3. Heb meer seks

  Ja graag gedaan. Sommige eerdere onderzoeken beweren dat seks calorieën verbrandt met een snelheid van ongeveer 3,1 calorieën per minuut voor vrouwen en ongeveer 4,2 calorieën voor mannen. Dus hoewel het niet hetzelfde is als krachtig rennen, kun je (zeker) zweten tijdens seks. Veel plezier, probeer nieuwe posities en technieken uit en bouw een band op met je partner naarmate je verder komt.