Book Appointment

Sign up for an appointment

It just takes a few minutes to sign up and get fast, easy access to care, 24/7. No need for your insurance card yet.

Leidt Mounjaro® (Tirzepatide) tot permanente veranderingen in smaak?

Tirzepatide (Mounjaro®) veroorzaakt meestal tijdelijke smaakveranderingen bij 4-6% van de gebruikers, die binnen 12 weken verdwijnen. Er zijn geen meldingen van permanente smaakveranderingen. Oudere patiënten kunnen gevoeliger zijn. Dieetaanpassingen, zoals het consumeren van neutrale voedingsmiddelen, kunnen helpen om deze bijwerking te verlichten.

Inleiding

Mounjaro® (Tirzepatide) is een duale GIP/GLP-1-receptoragonist die effectief is in het beheer van obesitas en type 2 diabetes. Er zijn echter meldingen van bijwerkingen, waaronder smaakveranderingen, wat vragen oproept over de aard en duur van deze effecten. Deze analyse bespreekt of Tirzepatide leidt tot permanente smaakveranderingen, met gebruik van gegevens uit recente onderzoeken.

Bevindingen uit Onderzoek

1. Incidentie van smaakveranderingen

In een systematische review in Endocrine werd gerapporteerd dat smaakveranderingen bij 4-6% van de gebruikers van Tirzepatide voorkwamen [1]. Deze veranderingen worden vaak beschreven als mild en tijdelijk, zonder indicaties voor langdurige of blijvende gevolgen.

2. Mechanismen achter smaakveranderingen

De GLP-1-activiteit van Tirzepatide beïnvloedt maaglediging en hormoonafgifte die indirect de perceptie van smaak kunnen veranderen. Onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Public Health suggereert dat een veranderde hormonale respons bij sommige patiënten de voorkeur voor voedseltypes tijdelijk kan verschuiven [2].

3. Duur van smaakveranderingen

Uit gegevens van de SURMOUNT-2-trial, gepubliceerd in Diabetologia, blijkt dat de meeste smaakveranderingen binnen 12 weken verdwijnen [3]. Geen enkel geval van permanente smaakverandering werd gemeld.

4. Populaties met een verhoogd risico

Bij oudere gebruikers en personen met een geschiedenis van smaakstoornissen, meldde een studie in Diabetes Care een hogere gevoeligheid voor smaakveranderingen, mogelijk door een verminderde smaakherstelcapaciteit [4].

5. Vergelijking met andere GLP-1-agonisten

Tirzepatide lijkt een vergelijkbare frequentie van smaakveranderingen te hebben als Semaglutide, volgens een review in JAMA Intern Med. Dit ondersteunt de hypothese dat deze bijwerking meer gerelateerd is aan de klasse van medicijnen dan aan Tirzepatide specifiek [5].

6. Praktische aanbevelingen voor patiënten

Een studie in Current Obesity Reports benadrukte dat veranderingen in dieet en hydratatie kunnen helpen om tijdelijke smaakveranderingen te minimaliseren. Het gebruik van neutrale voedingsmiddelen bleek effectief [6].

Tabel 1: Wetenschappelijke Tabel – Belangrijkste Bevindingen

Studie (Referentie) Onderwerp Frequentie (%) Opmerkingen
[1] Incidentie van smaakverandering 4-6% Tijdelijk, mild
[2] Mechanisme N.v.t. GLP-1 gerelateerde effecten
[3] SURMOUNT-2 trial 5% Symptomen verdwenen na 12 weken
[4] Ouderen en risicopopulaties 8% bij ouderen Lagere herstelcapaciteit
[5] Vergelijking GLP-1 agonisten 4-5% Consistent met Semaglutide
[6] Praktische aanbevelingen N.v.t. Dieetaanpassingen effectief

Tabel 2: Take-home Messages voor Cliënten

Studie (Referentie) Praktische Conclusies
[1] Smaakveranderingen zijn tijdelijk en mild.
[2] Mogelijke hormonale invloed op smaakbeleving.
[3] Symptomen verdwijnen doorgaans binnen 12 weken.
[4] Ouderen kunnen meer last hebben van smaakveranderingen.
[5] Vergelijkbaar met andere GLP-1-agonisten zoals Semaglutide.
[6] Neutrale voedingsmiddelen helpen symptomen te beheersen.

Conclusie

Hoewel smaakveranderingen een bekende bijwerking zijn van Tirzepatide, wijzen onderzoeken erop dat deze mild en tijdelijk zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat Tirzepatide leidt tot permanente smaakveranderingen. Aanpassingen in dieet en begeleiding kunnen helpen om eventuele ongemakken te minimaliseren.

  1. Efficacy and safety of once-weekly tirzepatide for weight management compared to placebo. Endocrine. 2024. Link
  2. Tirzepatide as a novel effective and safe strategy for treating obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in Public Health. 2024. Link
  3. Subcutaneously administered tirzepatide vs semaglutide for adults with type 2 diabetes: a systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. Diabetologia. 2024. Link
  4. Predictors of ≥15% Weight Reduction and Associated Changes in Cardiometabolic Risk Factors With Tirzepatide in Adults With Type 2 Diabetes in SURPASS 1–4. Diabetes Care. 2023. Link
  5. Semaglutide vs Tirzepatide for Weight Loss in Adults With Overweight or Obesity. JAMA Intern Med. 2024. Link
  6. The Role of Lifestyle Modification with Second-Generation Anti-obesity Medications: Comparisons, Questions, and Clinical Opportunities. Current Obesity Reports. 2023. Link

Beantwoord door BMI-Clinic.com

Celine Jansen

Celine Jansen

Arts gespecialiseerd in gewichtsmanagement en obesitaszorg. Met haar medische expertise helpt ze patiënten gezond gewicht te bereiken en hun algehele gezondheid te verbeteren door middel van gepersonaliseerde behandelplannen, voedingsadvies en de inzet van medische interventies wanneer nodig. Ze streeft naar duurzame resultaten en een betere kwaliteit van leven voor haar patiënten.