Press ESC to close

BLAUWE BESSEN

Wat zijn blauwe bessen?

Blauwe bessen behoren tot de groep ‘superfoods’ en wordt steeds populairder. Blauwe bessen zitten vol met vitaminen en antioxidanten. De blauwe bes is een plant uit de heifamilie. Vaak wordt de blauwe bes, ten onrechte, aangeduid als bosbes terwijl dit een hele andere soort is. Oorspronkelijk komen de blauwe bessen uit Noord-Amerika. Zo gebruikte de indianen deze bes onder andere tegen verkoudheid.

De voordelen van blauwe bessen

blauwe bessen zijn gezond

Blauwe bessen hebben een hoog vitamine-C gehalte. Verder bevatten ze veel vitamine-A, wat goed is voor ons gezichtsvermogen. Vitamine-B en verschillende mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium, calcium en fosfor. Daarnaast bevatten ze veel flavonoïden, wat antioxidanten zijn. flavonoïden zijn kleurstoffen/pigmentstoffen en zijn daarom veelal verantwoordelijk voor de felle kleuren van groente en fruit.

Flavonoïden

Uit onderzoek is gebleken dat een grotere inname van flavonoïden, vooral uit bosbessen, de snelheid van cognitieve achteruitgang positief kan beïnvloeden op oudere leeftijd. Dit betekent dat het brein minder snel achteruit gaat en je minder last hebt van vergeetachtigheid. Ook zitten blauwe bessen vol met vezels, eten met een hoog vezelgehalte helpt ge cholesterol niveaus, en dat is weer goed voor het hart. Vezels helpen ook bij het verbeteren van de spijsvertering. Er zijn weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.

De nadelen van blauwe bessen

De gezonde eigenschappen verminderen snel als je de blauwe bes combineert met suiker, het eten van blauwe bessen jam is dus geen aanrader. Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten, als je te lang wacht verliezen ze veel van hun gezonde stoffen. Bewaar ze maximaal vijf dagen in de koelkast.

Gebruik van blauwe bessen

Je kunt de blauwe bessen gebruiken in smoothies, sappen, yoghurt of kwark zo kan je ze iedere ochtend gebruiken. Vooral vers in fruitsalades of uit de hand eten is dit een gezonde lekkernij. Maar ook de gedroogde blauwe bessen kun je gebruiken in muesli, muffins, yoghurt, gebak, pannenkoeken en gebak.

Ervaringen met Blauwe Bessen en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *