Press ESC to close

CACAOPOEDER

Wat is cacaopoeder

Rauwe cacaopoeder is zijn puurste vorm en in tegenstelling tot gewone cacao en chocolade dus niet geraffineerd. Iedereen kent cacao natuurlijk als de grondstof voor chocolade. Normaal wordt cacao bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen, maar juist dan gaan alle goede voedingsstoffen verloren. Omdat rauwe cacaopoeder geen suiker en melk bevat is het wel iets minder zoet dan gewone chocolade en cacao, maar de smaak is een stuk intenser!

De voordelen van cacaopoeder

hennepzaadRauwe cacaopoeder bevat veel vitamines, vezels en essentiële vetzuren. Die vetzuren geven een zeer lang verzadigd gevoel wat erg handig is als je wilt afvallen. Maar ook antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en omega 6-vetzuren. Daarnaast bevat rauwe cacaopoeder ook theobromine en cafeïne, twee energie gevende stoffen. Een eigenschap van cacao die wat bekender is, is dat het de stof fenylenthylamine bevat, dit is een stof waardoor je je fijn en verliefd kan voelen en daardoor ook als licht antidepressivum werkt. Naast fenylthylamine zijn er nog een aantal stofjes die een oppeppend en opbeurend effect hebben. Waaronder tryptofaan en anandamine, ze verhogen de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaringen. Ook stimuleren ze de vrijlating van dopamine en endorfine in de hersenen, waardoor je stemming verbetert. Er zijn ook aanwijzingen dat rauwe cacao zelfs de bloeddruk kan verlagen maar hier zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen voor. Wel is er aangetoond dat het mineraal chroom, wat is rauwe cacaopoeder zit, de bloedsuikerspiegel in balans brengt en de insulinegevoeligheid vergroot.

De nadelen van cacaopoeder

Rauwe cacaopoeder is gezond als het met mate wordt genuttigd, maar heeft net als ieder ander voedingsmiddel, ook nadelen. Rauwe cacao is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen krijgen er spijsverteringsproblemen van zoals, maagpijn, misselijkheid en obstipatie. Als je het prikkelbare darmsyndroom (PDS), verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes hebt, kun je het beter niet gebruiken. Wil je het wel gebruiken raadpleeg dan eerst een specialist. Vrouwen die zwanger zijn kunnen er beter niet teveel van gebruiken, dit vanwege het stimulerende effect van theobromine en cafeïne.

Gebruik van cacaopoeder

Rauwe cacaopoeder kun je gebruiken in smoothies, yoghurt, kwark of op een pannenkoek bijvoorbeeld. Er wordt aangeraden om zo’n 20 gram rauwe cacaopoeder per dag te eten. Als je een reep chocolade wilt eten, koop er dan een met een cacaopercentage van ten minste 72%, omdat alle voordelen van rauwe cacao nog aanwezig zijn dan.

Recept met Cacaopoeder

  • 1 beker amandelmelk
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • Halve eetlepel honing
  • Kwart theelepeltje kaneel

Stop alle ingrediënten in een blender, mix dit en dan heb je een gezonde chocolademelk! Je kunt de amandel melk eerst even opwarmen maar verwarm het niet boven de 40 graden want dan verdwijnen alle gezonde voedingstoffen uit de rauwe cacaopoeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *