Press ESC to close

CALORIËN TELLEN EN AFVALLEN

Calorieën tellen en afvallen

De meeste van ons zijn wel eens op een dieet geweest. Voor overgewicht of obesitas of misschien om een paar kilootjes lichter zijn voor een speciaal evenement. Daarom zijn er zoveel verschillende dieetplannen en afslankmethodes op de markt vandaag. Elk dieet komt met een nieuw idee dat je overtuigd dat je doelgewicht binnen handbereik is. Een van de populairste methodes is het tellen en beperken van calorieën. Maar is dit wel een gezonde en effectieve methode?

Waarom calorieën tellen?

Calorieën tellen niet volledig nutteloos, het houdt je bewust van wat je binnenkrijgt. Heel weinig mensen houden dit bij en hebben daarom geen idee hoe ze overgewicht raken. Door je calorieën bij te houden heb je een beter beeld van de oorzaak van je gewichtstoename. Door bewuster hiermee om te gaan kan je voorkomen dat je teveel eet. Maar hoe kan je je calorieën het beste bijhouden?

Calorieën tellen is geen afslankplan

Calorieën tellen is geen methode om mee af te slanken. Het is slechts een hulpmiddel binnen je dieet. Echter denken velen dat het ook een dieetmethode is. Deze personen houden zich dan aan een voorgesteld aantal calorieën per dag en letten daarna op niks anders in hun dieet. Zolang ze niet meer dan een bepaald aantal calorieën hebben gebruikt verwachten zij dat de gewichtsdoelen zullen worden bereikt.

De naakte waarheid van calorieën tellen

Zoals eerder aangegeven is het bijhouden van je gebruikte calorieën slechts een hulpmiddel. Het komt vaker voor dat personen die het gebruiken om af te vallen gewoon doorslaan tijdens het tellen. Ze zijn zo bezig met het tellen dat dat op een gegeven moment hun hele leven overneemt. En door je zoveel bezig te houden met wat je eet zal je makkelijker gedemotiveerd raken. Zo een levensstijl zal je niet kunnen volhouden op lang termijn.

Niet alleen de calorieën zijn belangrijk

Alleen de calorieën bijhouden is niet voldoende want calorieën zeggen heel weinig over de voedingswaarde van een product. Aan het aantal calorieën kan je bijvoorbeeld niet zien hoeveel eiwitten, voedingsvezels, koolhydraten of vitamines een product bevat. Een heel gezond product kan dus veel calorieën hebben en een ongezond product kan weinig calorieën hebben. De eerder genoemde nutriënten heb je allemaal nodig om gezond te blijven. Hou daarom niet alleen de calorieën bij maar ook de andere nutriënten die in zo een product zitten. Een product met heel veel vet kan, bij wijze van spreken, even veel calorieën hebben als een vetarm product. En bij het afslanken wil je juist vet inname beperken. Dus met de calorieën kan je niet bepalen hoe gezond een product is en welke voedingswaarde het heeft.

Conclusie?

Gebruik het bijhouden van je gegeten calorieën dus maar als een hulpmiddeltje bij het afvallen, maar blijf niet blindstaren op die cijfers alleen. Bekijk de andere nutriënten die zo een product bevat en besluit op basis daarvan als het binnen je dieet past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *