Press ESC to close

CHERRY TOMATEN

Wat zijn cherry tomaten

blauwe bessen zijn gezondDe (cherry)tomaatjes behoren ook tot de zogenaamde Superfoods omdat het eten van tomaten zo gezond is, dat je ze eigenlijk meerdere keren per week zou moeten eten. Dit is gemakkelijk toe te passen omdat cherrytomaten makkelijk in veel gerechten kan gebruiken. Nog maar een paar honderd jaar geleden werden tomaten nog beschouwd als giftig. De tomatenplant beschermd zichzelf tegen insecten en parasieten door het produceren van een gifstof, die we terugvinden in de stengel en het blad, die voor de mens schadelijk zijn.

In de vrucht verdwijnt deze gifstof echter zodra deze begint te rijpen. De cherrytomaat wordt in Nederland ook wel kerstomaat genoemd, dit vanwege het formaat. Oorspronkelijk komt de cherrytomaat uit Mexico maar als sinds de 16e eeuw worden ze in Europa gegeten. De cherrytomaat staat op nummer 4 van de gezondste groenten en wordt veel gebruikt in de keuken. De cherrytomaatjes hebben een lekkere geconcentreerde smaak, dit in tegenstelling tot de gewone tomaat.

De voordelen van cherry tomaten

cherrytomaatjesDe cherrytomaatjes zitten bomvol met goede voedingsstoffen, voedingsstoffen die helpen om je lichaam gezond te houden en ziektes af te weren. Cherrytomaten hebben een hoog caroteen-gehalte waardoor het lichaam zelf meer vitamine A aan gaat maken. Mensen waarbij in de familie veel kanker of diabetes voorkomt doen er goed aan veel biologisch geteelde cherrytomaten te eten. Naast de aanwezig caroteen, zit er ook flavonoïden in, dit zorgt voor een natuurlijk afweercapaciteit tegen celontsporing, wat weer tot kanker kan leiden.

De rode kleur van de tomaat wordt gevormd door lycopeen. Lycopeen komt niet in veel producten voor maar in tomaten komt het in grote hoeveelheden voor. Lycopeen zorgt ervoor in samenwerking met andere voedingsstoffen dat de huid beschermd wordt tegen schadelijke zonnestralen. Daarnaast bevatten cherrytomaatjes kalium, vitamine B6, foliumzuur en niacine, deze stoffen samen zijn erg goed voor de gezondheid van je hart, bloedvaten en bloeddruk. Ook werkt het cholesterolverlagend.

De nadelen van cherry tomaten

Groenten zijn erg belangrijk in de strijd tegen het overgewicht. (Cherry)tomaten hebben hier een gunstig effect op. tomaten bestaan namelijk voor ruim 90% uit water. Daarnaast zorgen tomaten voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Ook bevatten tomaten oxalische zuren. Deze zuren versnellen je stofwisseling en helpen je nieren om vocht af te drijven.

Gebruik van cherry tomaten

De cherrytomaatjes kunnen heerlijk zijn in een salade, als borrelhapje, maar ook in warme gerechten verliezen ze hun smaak niet. Wet ook belangrijk is om te weten is dat het eigenlijk nog beter is om geconcentreerde tomaten te gebruiken in warme voedselbereiding omdat bijvoorbeeld tomatensaus of tomaten puree de lycopeen vrijkomt bij de verwarming. Door de verwarming vermindert dan wel weer het vitamine C gehalte. Je zou het ook als sap kunnen drinken, hieronder vind je en recept daarover.

Recept gezonde tomatensap

  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • kleine scheut olijfolie
  • 1 knoflook teentje
  • Koud water 0.75 Liter
  • Peterselie naar smaak toevoegen

Meng dit alles en voeg water toe tot dat je het een fijne dikte vind om te drinken. Erg gezond!

Cherry Tomaten en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *