Press ESC to close

CHIAZAAD

Wat is Chiazaad?

Chiazaad komt van de Chiaplant, een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die op maanzaad lijken. Deze plant werd jaren lang door onder andere de Maya’s en Azteken gebruikt als medicijn en voedselbron.

Nog niet bewezen

Op veel internet sites staan fantastische verhalen over de kleine Chiazaadjes. Je zou er van afvallen, je stoelgang verbeterd en het helpt spieren opbouwen. Of dit allemaal waar is, is niet bewezen maar er zitten inderdaad veel gezonde vetten en vezels in Chiazaad. Ze bevatten veel alfa-linoleenzuur en gezonde omega 3 vetten, per 100 gram Chiazaad maar liefst 17 gram.

Wat zit er in Chiazaad

Ook leveren de Chiazaadjes mineralen zoals mangaan, calcium, en ijzer. Het nadeel is dat de Chiazaadjes heel klein en licht zijn, je moet er dus erg veel van eten wil je er echt effect van ondervinden. Ook de smaak is niet super, ze smaken eigenlijk nergens naar. Maar voeg ze gerust toe in een salade, kwark, groente of in een smoothie. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en daarvoor medicijnen gebruiken of mensen met vochtafdrijvende medicijnen kunnen de Chiazaadjes beter niet eten.

De voordelen van Chiazaad

chiazaad superfood

Chiazaad kan zeker een bijdrage leveren aan je gezondheid want heb beschikt over een aantal eigenschappen die gunstig zijn voor je lichaam. Chiazaad bevat onder andere: calcium, magnesium, omega 3 vet, eiwitten, ijzer, selenium, kalium en heel veel vezels. Vooral je darmen kunnen vezels goed gebruiken.

De nadelen van Chiazaad

Chiazaad is niet voor iedereen geschikt, mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en daarvoor medicijnen gebruiken of mensen met vochtafdrijvende medicijnen kunnen de Chiazaadjes beter niet eten. De Chiazaadjes kunnen je ook een opgeblazen gevoel geven, winderigheid of diarree veroorzaken of een misselijk gevoel geven. Bouw het daarom langzaam op en ga niet ineens overal Chiazaad doorheen doen. Wat ook kan helpen is dat je de zaadjes even laat weken in water. Chiazaad heeft een enzymenlaagje wat soms moeilijk te verteren is voor onze darmen.

Gebruik van Chiazaad

Omdat de chiazaadjes erg klein zijn en niet een heel sterke smaak hebben kun je ze makkelijk ergens door doen. Denk bijvoorbeeld aan een salade, kwark, yoghurt, smoothie of zelfs door een sausje of dressing.

Ervaringen met Chiazaad en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *