Press ESC to close

EIWITTEN VOEDING

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

strakke buik

We zijn bekend met het feit dat eiwitten een belangrijke basis vormen voor je algehele gezondheid, maar ook de bouwstenen zijn voor meer spiermassa. Ze helpen beschadigd spierweefsel met de reparatie, opbouw en bescherming van grotere spiermassa met meer definitie. Hoeveel eiwitten heb je nou alleen per dag echt nodig?

Dagelijkse eiwitinname schema

Er bestaan verschillende verhalen over de hoeveelheden eiwitten die je zou moeten nemen en in welke situaties je dit kan opvoeren. Normale mensen die niet intensief sporten hebben natuurlijk niet zoveel nodig, maar bodybuilders kunnen best wat meer eiwitten per dag gebruiken. Hieronder laten we je zien wat de richtlijnen zijn voor eiwitinname onder verschillende doelgroepen.

  • Niet-sporters – 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag
  • Duursporters – 1,4 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag
  • Kracht-duur-interval – 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag
  • Krachtsporters – 2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag
  • Wedstrijdbodybuilders – 3,0 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag

Die laatste in het rijtje is wel heel veel, maar in sommige gevallen wordt het geloofd dat het nog wel helpt. Wij raden je echter aan max 2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht / per dag te nemen. Het komt ook voor dat er berekeningen worden gemaakt op basis van vetvrije massa, daarvoor zou je dan wel metingen moeten laten verrichten.

Doe nu de afvallen test om te bepalen welke manier van afvallen het beste bij jou past.

buikspieroefeningen

Eiwitshakes voor sporters

Je kan eiwitten heel makkelijk binnenkrijgen met eiwitshakes. Veel sporters gebruik ze ook en het is een van de supplementen die door iedereen wordt gerespecteerd. Het zijn ook niet echt supplementen in de zin van toverpilletjes, maar het is meer een goede aanvulling op je voeding.

Eiwitten zijn belangrijk bouwstenen voor meer spiermassa en die kan je ook prima binnenkrijgen door zo af en toe een shake te nemen. Je kan bv. na je trainen, voor het slapen en direct bij het opstaan zo’n shake nemen. Met veel verschillende merken, soorten en smaken zit er voor iedereen wel een lekkere variant tussen. Je kan daarbij ook nog kijken welke variant eiwitten je neemt. Meer over de verschillen tussen eiwitten vind je hieronder.

Welke eiwitten zou je moeten nemen?

Er zijn verschillende soorten eiwitten namelijk whey en caseïne, die meestal beide genomen worden (zeker door bodybuilders). De whey variant is het meest bekend en word vaak, vanwege de snelle opneembaarheid ervan, rondom de trainingen genomen. Caseïne eiwitten zijn langzame eiwitten die je het beste kan nemen voor het slapen gaan, bij het opstaan en natuurlijk gedurende de hele dag. Hiermee blijft je lichaam voorzien van goede eiwitlevels en zal je dus altijd in anabole staat verkeren

Hoe krijg je meer eiwitten binnen uit producten?

Nu zijn eiwitshakes natuurlijk een mooie aanvulling op je voeding, om meer kwalitatief goede eiwitten binnen te krijgen. Toch zal je ook veel van jouw dagelijkse eiwitteninname moeten zien te verkrijgen uit normale voeding.Maar waar zitten deze eiwitten dan allemaal in? Je kan hierbij denken aan magere kwark, rundvlees, kip, kalkoen, vis, noten, Griekse yoghurt, eieren, bonen en nog veel meer. Eiwitrijke producten zijn vrij makkelijk te vinden, wanneer je maar op de juiste manier zoekt.Neem daarbij dan bv. 1 of 2 eiwitshakes per dag, eentje (whey) na het trainen en caseïne voor het slapen, direct na opstaan of ergens gedurende de dag wanneer je even wat extra’s nodig hebt.

Neem voldoende eiwitten!

Eiwitten zijn een essentiële voedingsstof en wanneer je een actieve leefstijl hebt en veel aan sporten doet, is het een aanrader je eiwitteninname even goed onder de loep te nemen. Wanneer je deze namelijk goed op orde hebt zal je namelijk veel beter in staat zijn nog meer spiermassa op te bouwen. Eiwitshakes zijn er ook in verschillende soorten, lees daarom altijd even het bijgeleverde etiket (ook op websites kan je deze vaak inzien). In enkele gevallen zitten er bij eiwitpoeders namelijk veel suikers verwerkt. Je kan dan beter kiezen voor een natuurlijkere variant of waarin een rijkelijke blend zit van verschillende BCAA’s. Bij de aanschaf lees je dus bij voorkeur ook het etiket, voordat je hem daadwerkelijk besteld.

Tegenwoordig worden eiwitshakes echter steeds beter, bevatten ze minder suikers en zitten er soms ook nog ondersteunende stoffen bij die bv. de opname nog meer schijnen te verbeteren!

Geef je e-mailadres aan ons door en ontvang het 10 stappenplan voor een strake buik:

naam

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *