Press ESC to close

ENERGIEBALANS EN AFVALLEN

Een negatieve energiebalans creeëren

snel afvallen

Wanneer je wilt afvallen is de sleutel tot succes een negatieve energiebalans creëren. Simpel gezegd betekent dat de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks binnenkrijgt via eten en drinken en het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt negatief moet zijn. Wanneer je energiebalans een langere tijd negatief is betekent dit dat je meer calorieën per dag verbrandt dan je aan energie binnenkrijgt, waardoor je dus gaat afvallen .

De energiebalans bestaat dus uit twee delen

Het energieverbruik en de energie-inname. Het energieverbruik verschilt van persoon tot persoon, iemand die veel sport of werk heeft waarbij je veel beweegt heeft een groter energieverbruik dan iemand met een kantoorbaan en die zelden sport. Ook wanneer je niet veel sport verbruik je toch energie, dit noemen ze het rustmetabolisme daar lees je hieronder meer over. De energie-inname is de energie die je lichaam binnenrkijgt door te eten en te drinken. Alles wat je binnenkrijgt levert energie. Wanneer je meer binnenkrijgt dan dat je lichaam verbruikt, kom je aan. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt val je af. Dit gaat niet zo snel dat wanneer je een dag minder eet, je gelijk afvalt. Je energiebalans moet over een langere periode negatief zijn als je wilt afvallen.

Rustmetabolisme

gezond hart

Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam, voor bijvoorbeeld ademhaling, hartslag, opbouw en afbraak van cellen, regeling van je lichaamstemperatuur en het functioneren van organen. Hoeveel energie je lichaam verbruikt verschilt ook weer van persoon tot persoon, factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn: je lengte en gewicht, geslacht, leeftijd en de hoeveelheid slaap die je per nacht krijgt. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer dan een kleiner lichaam en heeft daardoor meer energie nodig om alle lichaamsprocessen in stand te houden.

Sport en beweging, macronutriënten en afvallen

geroosterde groenten

Beweging kent vele voordelen voor je gezondheid, ook als het gaat om afvallen en de energiebalans. Beweging verhoogt namelijk het energieverbruik, om te bewegen moet er namelijk energie vrijgemaakt worden. Het lichaam kan uit verschillende bronnen energie vrijmaken, de belangrijkste binnen zijn de macronutriëntenkoolhydraten vetten en eiwitten . Vooral koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Als je een koolhydraatarm dieet volgt dan krijg je minder koolhydraten binnen waardoor je lichaam dus de energie uit bijvoorbeeld vet reserves gaat halen. Het gevolg is dat je afvalt. Lichaamsbeweging draagt ook bij aan het afvallen om je daarmee direct calorieën kunt verbranden, als je wilt afvallen is beweging dus aan te raden. Door beweging kan je namelijk sneller een negatieve energiebalans creëren. Dat betekent niet dat je meteen vijf dagen in de week intensief moet gaan sporten, maar overweeg om wat vaker te wandelen, fietsen naar je werk, huishoudelijke taken (stofzuigen, dweilen etc.). Of als je kinderen hebt, ga lekker met ze buitenspelen, voetballen, zwemmen of klimmen.

Spiermassa

Spieren verbranden veel energie, veel meer dan lichaamsvet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je je lichaam in rust al verbruikt. Een kilo extra spiermassa, verbruikt dagelijks tot wel 100 calorieën. Je verbruikt dus niet alleen tijdens het sporten energie, maar ook in rust verbruik je meer energie als je meer spieren hebt. Meer spiermassa draagt dus zeker bij aan het creëren van een negatieve energiebalans.

Conclusie over de energiebalans als je wilt afvallen

gezond hart

Je komt aan wanneer je een positieve energiebalans hebt, dit betekent dat je een langere periode meer energie binnenkrijgt dan dat je lichaam verbruikt. Je valt af wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenrkijgt, je energiebalans is dan negatief. Je hebt op meerdere manieren invloed op je energiebalans. De eerste is door je energie-inname te verlagen, dus minder eten of nog beter gezonder eten waardoor je automatisch minder calorieeën binnenkrijgt. Of kijk eens naar je verhoudingen van de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Je kunt ook je energieverbruik verhogen door te sporten, meer te bewegen zoals vaker de trap nemen, met de fiets gaan in plaats van de auto of eens te wandelen. Door te sporten krijg je ook meer en vooral grotere spieren, hierdoor verbruik je automatisch meer energie, waardoor je een hoger energieverbruik hebt en dus sneller een negatieve energiebalans zult hebben.

Geef je e-mailadres aan ons door en ontvang meer tips over hoe je ervoor zorgt dat je makkelijker meerdere dagen op rij een negatieve energiebalans kunt realiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *