Press ESC to close

GEZOND OF ONGEZOND

Stap 1: Gezond vs. Ongezond afvallen

Om gezond af te vallen is het belangrijk dat je jezelf niet gaat uithongeren met een crashdieet bijvoorbeeld. Je valt daarmee op korte termijn wel snel af maar zodra je weer normaal gaat eten kom je net zo snel weer aan. Als je je lichaam uithongert gaat je lichaam je vetreserves verbranden maar zodra je dan weer gaat eten slaat je lichaam alles op en vult alle vetreserves weer aan om zo klaar te zijn voor de volgende ‘hongersnood’. Dit is een van de vormen van het bekende jo-jo-effect. Gezond afvallen betekent dat je een gezondere levensstijl krijgt waardoor je ook meer energie en zelfvertrouwen opbouwt. Gelukkig en trots zijn op je gezonde lijf is jouw doelstelling.slanke taille

Het begint bij je voorbereiding

Voordat je begint met afvallen is het belangrijk dat je het goed voorbereid, zodat je het beste resultaat kunt krijgen. Een regelmatig en gezond eetpatroon is erg belangrijk als je gezond wilt afvallen. Sla bijvoorbeeld geen ontbijt over. Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Begin met het wegen van je gewicht. Het is belangrijk dat je tijdens het afvalproces dezelfde weegschaal gebruikt omdat elke weegschaal net iets afwijkt van de ander. Zo weet je precies hoeveel je bent afgevallen en kun je het nauwkeurig bij houden. Naast het wegen van je gewicht is het berekenen van je BMI ook belangrijk. Zo weet je precies hoeveel overgewicht je hebt rekening houdend met je lengte. Ook kun je je middelomtrek meten, noteer je middelomtrek en meet dit iedere keer op als je een weeg moment hebt. Je kunt het beste een vast weegmoment per week aanhouden om zo een reëel beeld te krijgen van hoeveel je bent afgevallen.

Stap 2: Waar moet ik mee beginnen?

taille.jpg

Het is aan te raden om voordat je gaat afvallen een realistisch streefgewicht te kiezen. Als je dit van te voren bedenkt weet je waar je naar toe gaat werken. Dit zal motiverender werken omdat je een doel voor ogen hebt en daar naar toe wilt werken.

Om gezond af te vallen is het belangrijk om niet meer dan 0,5 kg tot 1 kg per week af te vallen. Als je net begint met afvallen kan dit wel eens meer dan een kilo per week zijn, maar let op dat dit niet je wekelijkse doelstelling moet zijn. Meer is niet goed voor je lichaam en als je langzamer gewicht verliest kan je lichaam zich beter aanpassen. Als je meer kilo per week kwijtraakt is het vaak ook lastiger om het vol te houden omdat je sneller hongergevoelens krijgt omdat je lichaam de vetreserves weer wil gaan aanvullen. Om gezond af te vallen is het dus het beste om 0,5 tot 1 kilo per week te verliezen.

Waar liggen jouw valkuilen?

Probeer van te voren te achterhalen waar jouw valkuil ligt. Als je al een keer eerder serieus hebt proberen af te vallen weet je dit misschien nog wel. Snoep je graag tussen de maaltijden door? of heb je ’s avonds na het eten nog trek? Bescherm jezelf tegen deze verkeerde gewoontes. Het beste is om helemaal niks in huis te hebben. Zo is de stap groter om eerst naar de winkel te gaan als je honger hebt of trek hebt in iets. Ook is het slim om je huidige eetpatroon onder de loep te nemen.gezonde salade

Naast je valkuilen zijn en vaak ook veel producten waarvan je denkt dat ze niet (heel) ongezond zijn maar dat zijn vaak de producten waardoor je aankomt of niet afvalt. Bereid je dus goed voor door na te gaan bij producten die je (vaak) eet of drinkt of deze wel passen bij een gezond eetpatroon. Het is belangrijk dat je weet wat je precies allemaal eet, hou het daarom eens een week bij. Voor sommige mensen is dit echt een openbaring. Door soms al wat kleine dingen weg te laten kan al een heel verschil opleveren.

Maak goede voornemens en schrijf deze op. Voornemens helpen je bij het halen van je doel. Laat je niet verassen door verleidingen, maak een plan waar je achter staat. Vraag daarbij ook om steun bij je partner, familie, vrienden en kennissen. Samen eten en drinken is gezellig, dat maakt het lastig om een stuk taart of lekkere hapjes te weigeren. Vraag daarom hulp aan de mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen. Als mensen weten dat je aan het afvallen bent zullen ze ook minder snel iets aanbieden, wat het voor jou weer makkelijker maakt om vol te houden. Ook kunnen zij je helpen als je het moeilijk vind om vol te houden of als je gewoon even wilt praten.

Stap 3: Is gezond afvallen makkelijk of moeilijk?

In theorie is afvallen erg simpel: minder eten, waardoor je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt en waardoor je dus afvalt. Helaas is afvallen in de praktijk vaak lastiger omdat je je levensstijl moet aanpassen en dit is niet zo eenvoudig, zeker niet als je al jaren lang dezelfde levensstijl hebt.

Als je gezond wilt afvallen zijn er twee zaken erg belangrijk:

  •  Gezonder eten
  •  Meer bewegen of sporten

gezonde groente

Wat wel eten en wat niet

Als je op een gezonde manier wilt afvallen kun je het beste beginnen met producten die veel suiker, vet of alcohol bevatten te minderen of volledig laten staan. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bewerkt voedsel ongezonder is dan onbewerkte producten. Neem bijvoorbeeld verse groenten in plaats van voorverpakte groente in een zakje en neem volkoren brood in plaats van wit brood ook zilvervliesrijst is een stuk gezonder dan witte rijst. Een makkelijke tip om er achter te komen of een product bewerkt is: kijk wat de ingrediënten zijn. Hoe meer ingrediëten, hoe minder gezond het is. Vaak worden er kunstmatige stabilisatoren en conserveringsmiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar en aantrekkelijker te maken.

Laat ook de light frisdrank staan. Light frisdrank hebben geen of weinig calorieën, maar bevatten vaak wel zoetmiddelen. Deze zoetmiddelen wekken vaak je eetlust op waardoor je honger krijgt en je dus meer wilt gaan eten. Als je light frisdrank toch wilt drinken, neem dan lichtproducten met Stevia als zoetmiddel, dit is een natuurlijk zoetmiddel dat geen calorieën bevat en geen nare bijwerkingen heeft.

Groente en Fuit

Eet genoeg verse groenten en fruit. In groente en fruit zitten belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die je voor je lichaam zorgen en het schoon en zuiver houden. De basis voor gezond eten. Varieer met groente en fruit zodat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Probeer zoveel mogelijk fruit met schil te eten, hierin zitten de meeste vezels en voedingsstoffen. Voor groente geldt: bak of kook het zo kort mogelijk, zo behoudt het zijn gezonde eigenschappen en gaan niet alle vitamines verloren. Even roerbakken is dus ideaal.

Stap 4: Is gezond afvallen iets voor mij?

Als je gezond wilt afvallen hoef je helemaal niet iedere avond dezelfde saaie, smaakloze maaltijd te eten. Je moet juist gevarieerd eten zodat je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen krijgt. Iedere groente- en fruitsoort hebben unieke eigenschappen en bevatten verschillende gezonde voedingsstoffen. Als je aan afvallen denkt, denken de meeste mensen dat je vet moet vermijden, dat is niet helemaal waar. Je hebt ook ‘gezonde’ vetten deze worden onverzadigde vetten genoemd. Deze vetten helpen onder andere hart- en vaatziektes te voorkomen en verlagen je cholesterol-waardes Deze onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in vis, mager vlees, noten of plantaardige oliën. Gebruik gerust (gedroogde)kruiden en specerijen, dit maakt het smaakvoller en kruiden en specerijen zijn vaak juist erg gezond. Varieer en probeer, zo vind je de lekkerste maaltijden, die geschikt zijn voor jou. Hoe lekkerder je eet hoe makkelijker het is om het vol te houden.

Drink voldoende water

water

Om een gezond lichaam te krijgen is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Water heeft je lichaam niet alleen nodig maar het zorgt ook voor de afvoer van afvalstoffen, belangrijk dus tijdens het afvallen. Vaak verliezen mensen eerst veel vocht voordat ze vet kwijtraken, ook daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt zodat je op ieder gewenst moment kunt drinken. Je hoeft niet alleen te drinken als je echt dorst hebt, dat is juist een teken van je lichaam dat je water nodig hebt, eigenkijk te laat dus. Beter is het om de hele dag door wat te drinken zodat je lichaam voldoende water binnenkrijgt.

Vezels zijn belangrijk

Eet voldoende gezonde vezels. Vezels zorgen voor een gezonde stoelgang en helpen je darmen. Ook zuiveren vezels je darmen zodat er zo min mogelijk achter blijft. Je stoelgang is natuurlijk erg belangrijk als je wilt afvallen. Zorg hier dus goed voor, eet voldoende gezonde vezels. Deze vind je in onder andere volkoren producten, groenten, fruit, zilvervliesrijst en havermout of haverzemelen.

Ervaringen met gezond afvallen

  • silhouet vrouwKrista PetersIk heb in het verleden wel eens een crashdieet gevolgd en daarmee ben ik snel afgevallen. Maar dat was maar heel kort een succes want na twee maanden was ik weer op mijn oude gewicht. Ik ga nu voor de gezonde aanpak.
  • silhouet vrouwHenry van Beek36 jaarSinds 3 weken ben ik bezig met krachttraining en cardio om af te vallen. Ik val geleidelijk af en hopelijk weeg ik over twee maanden weer onder de 85 kilo.

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *