Press ESC to close

GOJI BESSEN

Wat zijn Goji Bessen?

Gojibessen zijn een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de superfoods. Met superfood wordt een groep van voedingsmiddelen aangeduid, die volgens voedingsgoeroes een buitengewone voedingswaarde zouden hebben. De afgelopen jaren zijn er steeds weer nieuwe ‘superfruits’ op de markt gekomen.

De gojibes is een vrucht die oorspronkelijk uit Mongolië en Tibet afkomstig is. De Gojibes dankt zijn naam aan de Chinese afkomst. De meeste gojibessen die je in de Nederlandse winkels en toko’s vindt, zijn namelijk van Chinese komaf. De Chinese gojibessen groeien aan een struik, maar de gojibes groeit ook in Nederland! Het is een struik genaamd boksdoorn of rode mispel, het wordt vaak gebruikt als scheiding van een tuin of weiland.

De voordelen van Goji Bessen

Goji

De gojibes is een behoorlijk grote bessensoort, gemiddeld 1,5 tot 2 centimeter doorsnee. De vorm is langwerpig en de kleur varieert van oranje tot rood. De gojibes is er zoet van smaak en daarom vaak populair.

Voedingstoffen in de Goji Bes

  •  Vitamine A,C,E, B1, B2, B6
  •  Omega-6-vetzuur
  •  Beta-sitosterol (cholesterolverlager)
  •  33 mineralen
  •  Aminozuren
  •  Antioxidanten

Hoewel deze voedingsstoffen gezond zijn, zijn het zeker geen zeldzame nutriënten. Zo komt vitamine C het meeste voor in de gojibes maar hier krijgt de gemiddelde westerling al genoeg van binnen. Daarnaast bestaat de gedroogde gojibes voor 70% uit suikers. Dat de gojibessen het afslankproces zouden bevorderen is dus niet waar.

De nadelen van Goji Bessen

Hoewel gojibessen zonder twijfel erg gezond zijn, zijn er helaas ook bijwerkingen waarop je attent moet zijn wanneer je ze wil gaan consumeren. Als je bijvoorbeeld last hebt van pollenallergieën kun je beter opletten met het consumeren van gojibessen. Gojibessen zouden de pollenallergie kunnen triggeren. Een andere bijwerking van de gojibessen is het effect dat ze hebben op de bloedstolling. Mensen die medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling moeten dus voorzichtig zijn met het eten van gojibessen.

Gebruik van Goji Bessen in je eetpatroon

zijn goji bessen gezond

Uit onderzoek blijkt dat gojibessen, net als bijvoorbeeld cranberry´s, rijk zijn aan gezondheid bevorderende stoffen, die kunnen meehelpen om kanker en hart en vaatziekten te voorkomen. Gojibessen zijn ook rijk aan vitamine A, wat ook de veroudering vertraagd. Bovendien kan vitamine A het immuunsysteem stimuleren en is het belangrijk voor scherp zicht.

Goji Bessen en Alzheimer

Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de functie van gojibessen op de ziekte van alzheimer. De resultaten lijken te suggereren dat dagelijkse consumptie van deze bessen de gezondheid van de hersenen stimuleert en beschermt tegen alzheimer. Dit zijn wel voorlopige resultaten van een jarenlang lopend onderzoek, dus de definitieve conclusies kunnen nog niet getrokken worden.

Ervaringen met Goji Bessen en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *