Press ESC to close

HENNEPZAAD

Wat is hennepzaad

Hennep is een van de oudste bekendste medicinale planten ter wereld. Het bevat geneeskrachtige eigenschappen werd door de eeuwen heen door veel culturen gebruikt. Het wordt al eeuwenlang als zeer gezond beschouwd. Hennepzaad klinkt misschien niet zo gezond vanwege de associatie met marihuana, maar met de hennepplant kun je veel meer dan je denkt. Zo kun je er kleding van maken, brandstof of zelfs papier en de hennepzaden kunnen we dus eten.

Hennep wordt al meer dan 10.000 jaar verbouwd en worden door veel culturen en mensen al jaren lang gebruikt. Hennepzaad bestaat voor twee derde deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en is daarom goed opneembaar voor ons lichaam. Dit betekent dat je er makkelijk energie uit kan halen. Voeding waar veel (chemische) E nummers in zitten vraagt veel energie van je lichaam om om te zetten naar bruikbare energie. Dit is zonde van je energie, die energie kun je liever voor iets anders gebruiken.

De voordelen van hennepzaad

hennepzaadHennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, proteïne en koolhydraten. Hennepzaad levert een enorme verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen. Hennepzaad bevat een hoge kwaliteit eiwit wat we onder andere nodig hebben voor de spieropbouw, uithoudingsvermogen, bloedsuikerspiegel in balans te houden, het immuunsysteem ondersteunen en beschadigde weefsels helpen herstellen. Daarnaast bevat hennepzaad verschillende mineralen, onder andere: ijzer, magnesium, calcium, zink en koper. Ook vitamines zijn volop aanwezig, zoals: vitamine E, vitamine C, vitamine B1, B2, B3, B6. Hennepzaad levert veel mineralen en nauwelijks zware metalen. De B-vitamines in hennepzaad dragen onder meer bij aan een optimale energiehuishouding. Tot slot levert hennepzaad een aantal krachtige antioxidanten.

De nadelen van hennepzaad

Teveel eten van hennepzaad is niet zo goed, het schijnt de aanmaak van bloedplaatjes te remmen, dus wellicht is hennepzaad af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Als je hennepzaad in olie vorm gebruikt dus, hennepolie dan moet je weten dat de onbewerkte hennepolie snel oxideert. De houdbaarheid daarvan is beperkt. Al snel zul je merken dat de smaak erg vies wordt. let dus goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie.

Gebruik van hennepzaad

Hennepzaad kun je schoongemaakt of in de schil kopen. Het zijn kleine zaadjes die je bijvoorbeeld in een salade kunt verwerken, bij de rijst kunt doen, in bakproducten kunt toevoegen of in yoghurt of kwark kunt doen. hennepzaad heeft een nootachtige smaak, dat valt dus makkelijk te combineren.

Henepzaad en Marihuana

Wellicht is het wat verwarrend om te bedenken dat hennep een superfood is vanwege de associatie met marihuana. Het verschil tussen hennep en marihuana zit in het delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) gehalte van de plant. Hennep wordt verbouwd om vezels, zaden en olie te verkrijgen. Bij marihuana moet het THC-gehalte zo hoog mogelijk zijn omdat je hierdoor high of stoned wordt door het te roken of te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *