Press ESC to close

HET ATKINS DIEET

Stap 1: Wat is het Atkinsdieet?

Het Atkins dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij zo min mogelijk koolhydraten gegeten worden. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle suikers en zetmeel in voeding. Het Atkins dieet is ontwikkeld door Dr. Robert Coleman Atkins (1931-2003) hij was een hartspecialist afkomstig uit New York. Hij had zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met overgewicht en ontwikkelde daarom een eigen dieet. Volgens Dr. Atkins heeft overgewicht te maken met je stofwisseling. Hij was een van de eerste die ontdekte dat je door koolhydraatarm te eten afvalt. Zijn dieet was dan ook totaal anders dan de destijds bekende diëten. In het kort werkt het dieet zo: je beperkt je koolhydraten zo veel mogelijk, maar je mag wel onbeperkt eiwitten en zelfs vetten eten. Wel is het zo dat de verzadigde vetten maar 20% van het totale aantal ingenomen caloriën per dag mogen beslaan. Het is belangrijk dat je veel water blijft drinken omdat je, zeker in het begin, veel vocht verliest. Het Atkins dieet bestaat al aan lange tijd, onlangs zijn er aanpassingen in dit dieet aangebracht waardoor het een beter, gezonder en duidelijker dieet is geworden.

Atkins dieet in het kort:

 •  Zo min mogelijk koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen en graanproducten)
 •  Een beperkte inname van groenten, melk en fruit, zeker in de 1e fase.
 •  Onbeperkte inname van eiwitten en vetten (vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise e.d.).

Stap 2: Hoe werkt het Atkinsdieet?

buikvet kwijtraken

Als je het Atkinsdieet goed wilt volgen en wil begrijpen, dan is het raadzaam om het boek van Dr. Atkins te kopen. Hierin staat alles nauwkeurig beschreven en uitgelegd met handige tips. Het Atkins dieet bestaat uit vier fasen, waarvan fase 1 het strengst is.

Fase 1:

Fase 1 duurt minimaal twee weken en maximaal 6 maanden (ligt aan het gewicht dat u kwijt wilt). Tijdens de eerste fase mag je heel weinig koolhydraten, zo’n 20 gram per dag. Na de strengste fase ga je de koolhydraten weer langzaam opbouwen, zodat je een goede balans vindt tussen de inname van koolhydraten en gewichtsverlies/behoudt. In de eerste fase van het Atkins dieet mag je dus niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag. Wel mag je vlees, vis (ongepaneerd), eieren, roomboter, mayonaise, olijf- en kokosolie, kaas (maximaal 100 gram per dag), room (niet meer dan 60 milliliter per dag), ui en tomaat in kleine hoeveelheden, veel water en veel koolhydraat arme groenten zoals sla. Naast koolhydraten mag je in fase 1 geen koffie, alcohol, fruit en smeerkaas. Kijk uit met light en dieet producten want vaak staan hier niet het juiste aantal koolhydraten op! Het wordt aangeraden om tijdens dit dieet gebruik te maken van voedingssupplementen, om zo een eventueel te kort aan vitamines en mineralen aan te vullen.

Fase 2:

Dan komt fase 2, deze fase is ook nog gericht op het verlies van gewicht maar op een rustiger tempo dan in fase 1. Het is de bedoeling dat je meer koolhydraten gaat eten dan in fase 1, elke week moet er 5 gram koolhydraten bij.Als je bijna op je streefgewicht bent, ga je fase 3 in.

Fase 3:

In deze fase is het de bedoeling dat je gaan ontdekken welke producten bij jou wel of geen problemen opleveren. Of te wel waar je wel of niet van aankomt, zodat je je nieuwe gewicht kunt blijven behouden. Bij sommige mensen kan de hoeveelheid koolhydraten flink omhoog, bij anderen amper. Het is dus belangrijk dat je er in deze fase achter komt wat jou lichaam wel of niet kan hebben. Dit kun je het beste doen door per week de koolhydraten met 10 gram te verhogen, als je dan niet meer afvalt, honger krijgt tussen door of meer gaat eten, doe dan een stap van 10 koolhydraten terug.

Fase 4:

Als je dan eenmaal op je streefgewicht bent begint fase 4, deze fase stopt nooit. Het doel van deze fase is om niet terug te vallen in een ongezond eetpatroon, waardoor je weer aan gaat komen. Je bent er nu achter hoeveel gram koolhydraten je lichaam oer dag kan hebben zonder aan te komen, blijf dit volhouden. Kom je weer aan? Dan verlaag je het aantal koolhydraten weer. Het gebruik van suiker is niet toegestaan in deze periode.

Stap 3: Is het Atkinsdieet makkelijk of moeilijk vol te houden?

Wat voor de een makkelijk is, is voor de ander moeilijk. We hebben we ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ aspecten gecombineerd met de voor- en nadelen van het Atkinsdieet.

Voordelen Atkinsdieet:

 •  Soepel met inname van vetten. Met name onverzadigde vetten.
 •  Snel afvallen in het begin.
 •  Je hebt veel keuzes qua ingrediënten en maaltijden.
 •  Mensen die dit dieet hebben geprobeerd rapporteren dat ze minder snel trek kregen in tussendoortjes.
 •  Als je van hartige dingen houdt is dit een geschikt dieet.
 •  Tijdens dit dieet is het effect op bloedsuikerspiegel stabiel.

Nadelen Atkinsdieet:

 •  Voor het snel bereiken van resultaat is het Atkinsdieet effectief. Maar voor de lange termijn is een gevarieerd, gezond eet- en leefpatroon het gezondst.
 •  De eerste weken kun je een vermoeid en/of misselijk gevoel hebben omdat je lichaam zich aan moet passen om de energie ergens anders vandaan te halen.
 •  Je cholesterol waarde kan omhoog gaan vanwege het vette eten. Laat daarom je cholesterol regelmatig controleren als je dit dieet volgt.
 •  Van het Atkinsdieet kun je uit je mond gaan stinken. Een soort aceton lucht wordt het genoemd. Dit komt door de kleine hoeveelheid koolhydraten, hierdoor ontstaan afvalstoffen die wel eens voor een nare geur zorgen.
 •  Een tekort aan vitamines en mineralen kan ontstaan, het wordt regelmatig aangeraden om voedingssupplementen te gebruiken als je dit dieet gaat volgen.

Stap 4: Is het Atkinsdieet iets voor mij?

snel afvallen buikAls je wilt beginnen met dit dieet is het verstandig om je van te voren te laten checken door een (huis)arts. Het dieet is op het begin voor sommige even wennen, doordat je bijvoorbeeld vermoeid en/of misselijk kan zijn. Als je de eerste periode goed doorkomt kan het daarna een prettig dieet zijn omdat je veel vrijheid hebt en kunt variëren. Wel is het zo dat je altijd op je koolhydraten moet blijven letten want fase 4 houdt eigenlijk nooit op. Als je dus niet zo’n strikt dieet wilt, waarin geen ruimte is voor ‘vette’ dingen is dit dieet wellicht wat voor je, zolang de vetten niet meer dan 20% van je dagelijkse caloriën bevat, mag je het eten.

Het is geen dieet waarbij je altijd iets anders moet eten dan je partner of gezin. Wel is het zo dat je niet alles mee kunt eten maar het is makkelijk toe pas maar in het dagelijkse menu. Het dieet is soms lastig om te combineren met werk of een andere activiteit. Je zult veel moeten voorbereiden of alvast klaar moeten maken zodat je ’s morgens tijd bespaard. Wel kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld maaltijdrepen e.d. te kopen of bestellen op internet, hiermee bespaar je tijd en je kunt het makkelijk meenemen naar je werk. Het is geen duur dieet want je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Je hoeft geen speciale producten aan te schaffen om dit dieet te volgen, je kunt genoeg recepten, boodschappenlijstjes, tips en ervaringen op internet terug vinden.

Ervaringen met atkins-dieet en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *