Press ESC to close

HET DOKTER FRANK DIEET

Stap 1: Wat is het Dokter Frank dieet?

Het Dr. Frank dieet is genoemd maar Dr. Frank van Berkum zelf, hij is een arts die op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek dit dieet heeft ontwikkeld. Het Dr. Frank-dieet is gebaseerd op het eten van eiwitrijk en koolhydraatarm voedsel, voldoende groentes, gezonder leven en minder honger. Dit dieet geeft een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet en dus afvalt. Door het eten van eiwitrijk voedsel raak je sneller verzadigd en heb je dus minder (snel) honger.tomaten

Als je afvalt, verlies je vet- en spiermassa. Een dieet met veel eiwitten zorgt ervoor dat je meer spiermassa behoudt. Dat is belangrijk want het is de bedoeling dat je vet kwijtraakt en niet teveel spiermassa verliest. Spieren zijn juist grote energiegebruikers, die wil je dus niet kwijtraken. Volgens Dr. Frank komt overgewicht vooral door de overconsumptie van koolhydraten. Dit kan worden opgevangen door meer voeding te eten die rijk zijn aan eiwitten. In het kort: vlees, vis en bonen. Bijna alle groenten. Boter en kaas. Noten en zaden.

Stap 2: Hoe werkt het Dokter Frank dieet?

Bij het dieet is het beste te volgen in combinatie met het dieetboek van Dr. Frank: Gezond en slank met Dr. Frank. Dit boek bevat veel recepten zodat je kunt afwisselen en gevarieerd kunt eten. Naast recepten bevat het ook talloze handige tips waarmee je optimaal van het Dr. Frank dieet kunt profileren. Met het Dr. Frank dieet val je geleidelijk af, het is dus geen crashdieet. Het dieet vermijd hoofdzakelijk koolhydraten die zitten in voedselbronnen zoals: graanproducten (pasta, brood, rijst, mais), aardappelen, peulvruchten en zelfs fruit. Het is uiteraard ook de bedoeling dat je snoep, chips, koekjes, junkfood of gefrituurd voedsel ook vermijd. Je beperkt de inname van koolhydraten met 20 tot 30 gram per dag. We bekijken macro en micronutrienten en de bekende voedingsbronnen

Eiwitten

Eiwitten: eet voornamelijk mager wit vlees, zonder vet. Alle soorten vis, zonder paneermeel. Kaas en Bonen. Eiwitrijke voeding verbranden kost veel energie wat bijdraagt aan het afvallen. Tevens zorgen eiwitten nauwelijks voor een stijging in de bloedsuikerspiegelamandelen

Vetten

Dit dieet raadt zoals de meeste dieten gezonde vetten aan. Dit zijn de onverzadigde vetten, deze zitten bijvoorbeeld in olijfolie, vis, onbewerkte noten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Als iemand structureel te veel koolhydraten binnenkrijgt dan slaat het lichaam deze energie op als vet. Voor mensen met overgewicht is dit het geval. Omdat u wilt afvallen gaat u structureel, echt een stuk minder koolhydraten binnenkrijgen zodat uw vetreserves worden aangesproken voor energie en u zult afvallen. Bij dit dieet wordt het aantal koolhydraten zeer beperkt.

Salads en Groenten

Je mag bijna alle soorten groenten eten (behalve peulvruchten, doperwten en mais). Een salade kun je lekkerder maken met wat kalkoen, kip of kaas. Als je varieert met groentes en salades dan kun je het makkelijker volhouden.

Fruit

Het eten van fruit wordt afgeraden, er zit veel suiker in fruit en dit zijn koolhydraten die al snel opgeslagen kunnen worden als vet.

Noten, zaden en pitten

De meeste noten, zaden en pitten zijn gezond. Let er wel op dat je de onbewerkte noten, zaden en pitten koopt. Dus ongezouten en zonder extra knapperig omhulsel bijvoorbeeld.

Stap 3: Is het Dokter Frank dieet makkelijk of moeilijk vol te houden?

Het Dokter Frank dieet is zoals alle dieten een persoonlijke ervaring. Voor sommige mensen is dit dieet eenvoudig en voor anderen wordt het ervaren als een moeilijk dieet. We hebben de ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ aspecten gecombineerd met de voor- en nadelen van het Dokter Frank dieet.

Voordelen Dokter Frank dieet:

  •  Eiwitten werken meer verzadigend dan bijvoorbeeld koolhydraten, je zit dus sneller vol en eet minder waardoor je kunt afvallen.
  •  Je verbrandt vet in plaats van spiermassa, dit in tegenstelling tot eiwitarme diëten.
  •  Tussendoortjes zijn toegestaan, zolang het maar geen koolhydraten bevat. Je mag dus gerust wat kaas, ham, augurk met boterhamworst of een plakje komkommer met roomkaas eten, buiten de hoofdmaaltijden om.
  •  Als je het boek aanschaft staan hier handige motivatietips, persoonlijke verhalen en handige boodschappenlijstjes in.

Nadelen Dokter Frank dieet:

  •  Toch heeft het lichaam koolhydraten nodig. Om dit soort calorieën volledig uit je dieet te bannen, is erg ongezond. Hiervan kan je stofwisseling verstoord raken en dat wil je niet hebben tijdens het afvallen. Het zou verstandiger zijn om de complexe koolhydraten die bijvoorbeeld in peulvruchten, quinoa en havermout zitten wel te blijven eten. Deze hebben een lage glycemische index omdat ze een stuk langzamer worden opgenomen en geen hoge pieken in de suikerspiegel veroorzaken.
  •  Je krijgt te weinig fruit en vezels binnen. Fruit is over het algemeen erg gezond, als je helemaal geen fruit meer eet mis je een hoop vezels, vitamines en andere voedingsstoffen. Fruit is niet te vervangen met vitaminepillen of andere voedingssupplementen.
  •  Het dieet is niet gericht op gewicht behoudt na het afvallen, puur op het afvallen zelf. Je zult dus zelf je levensstijl moeten aanpassen na dit dieet om niet weer aan te komen.

Stap 4: Is het Dokter Frank dieet iets voor mij?

buikvet

Het Dr. Frank dieet is voor veel mensen een prettig dieet omdat het geen honger-dieet is. je valt dan ook heel geleidelijk af, volgens Dr. Frank gemiddeld 1 kilo per week (waarschijnlijk zullen de meeste mensen meer afvallen de eerste weken). Het gebruik van tussendoortjes is toegestaan, zolang het maar geen koolhydraten bevat. Je mag dus gerust wat kaas, ham, augurk met boterhamworst of een plakje komkommer met roomkaas. Het is wel een dieet wat je langere tijd moet zien vol te houden, tenzij je maar een paar kilo kwijt wilt. Daarnaast moet je, als je het bekende jojo-effect wilt voorkomen, je levensstijl na het dieet aanpassen.

Als je stopt met het dieet en weer koolhydraten gaat eten, zal je snel weer aankomen. Dit komt doordat je lichaam de koolhydraten op gaat slaan als vet. Het dieet is op zich goed te combineren met een gezinsleven, omdat je vaak niet apart hoeft te koken maar wel wat minder grote porties moet eten. Daarnaast moet je wel de koolhydraten laten staan. Wel kan het lastig zijn om tijdens werktijden een goede lunch te eten, omdat je de lekkere recepten niet zo makkelijk en snel kunt maken of meenemen. De meeste mensen die het Dr. Frank dieet volgen vinden het een dieet wat je goed kunt volhouden, omdat je relatief veel mag eten, geen honger gevoel hebt, je tussendoortjes kan eten en je veel kunt variëren met recepten.

Ervaringen met het dokter-frank dieet en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *