Stap 1: Wat is het Dukandieet?

Het Dukan is bedacht door Dr. Pierre Dukan, hij is een Franse arts en voedingsdeskundige die al sinds de jaren ’70 onderzoek doet naar gezonde voeding. Hij heeft een boek uitgebracht dat naar hem vernoemd is, namelijk: Het Dukan Dieet. Dit boek is aan te raden als je dit dieet wilt gaan volgen vanwege uitleg en onderbouwing van zijn visie, motiverende verhalen, handige tips en nog belangrijker, het gewicht behoud na het dieet.

Het Dukandieet is een eiwitdieet

Dr. Dukan raadt 100 eiwitrijke voedingsbronnen aan zoals onder andere: vette vis, mager vlees, schelpdieren, groenten en eieren. Deze voedingsbronnen mogen onbeperkt gegeten worden. Het dieet bestaat uit 4 fasen, iedere fase gekenmerkt door strikte regels. Deze fasen staan nauwkeurig beschreven in het boek van Dr. Dukan. Waar vooral veel positieve reacties op zijn is dat in het dieetboek niet alleen aandacht is voor het afvallen maar vooral over hoe je op gewicht moet blijven. Iets waar veel mensen moeite mee hebben, het wel bekende jo-jo-effect. Net zoals bij het eiwitdieet gaat Dr. Dukan uit van de voordelen die eiwitten voor ons lichaam hebben en daarnaast zorgen de eiwitten voor een verzadigd gevoel zodat je geen hongergevoel hebt tijdens het afvallen.

Stap 2: Hoe werkt het Dukandieet?

afvallen buik

Het Dukan Dieet bestaat uit vier fasen. De eerste twee fasen zijn gericht op het gewichtsverlies, terwijl fase 3 en 4 er op zijn gericht om na het gewichtsverlies het gewicht te stabiliseren, zo dat je niet terug valt in oude gewoonten of weer aankomt.

Fase 1: de aanvalsfase

De 1e fase duurt minimaal vijf dagen en maximaal twee weken. Tijdens de 1e fase eet je veel eiwitrijke voeding, het effect hiervan is dat je geen hongergevoel krijgt en je mag er zoveel van eten as je wilt. Naast de eiwitten moet je ook vezels binnenkrijgen, dit doe je in de vorm van haverzemelen, dit kan je bijvoorbeeld door de kwark doen. Tijdens deze 1e fase is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk zuivere eiwitten eet, dit zijn producten die zo veel mogelijk eiwitten en zo min mogelijk andere voedingsstoffen bevatten. Tijdens deze fase heeft Dr. Dukan een lijst met 80 producten opgesteld die onbeperkt gegeten mogen worden.

Hoeveel wil je afvallen

Hoe meer gewicht je kwijt wilt des te langer fase 1 duurt, voor iemand die 5 kilo kwijt wil duurt deze fase 3 tot 4 dagen en voor iemand die meer dan 20 kilo kwijt wilt duurt het 7 tot 10 dagen. Het is erg belangrijk dat je tijdens deze fase veel water drinkt omdat je veel vocht kwijtraakt, dus minimaal 2 liter per dag! De eerste fase is een korte fase waarin je snel resultaat zult zien waardoor je extra gemotiveerd raakt, dit is precies waar deze fase voor bedoeld is. In deze fase wordt het afgeraden om te sporten of zware inspanningen te leveren omdat je moe en slapper kan gaan voelen en je lichaam moet wennen aan dit dieet.

Fase 2: opbouwfase

In deze fase zul je minder snel gewicht verliezen als in fase 1, dat is ook de bedoeling. In deze fase is het belangrijk dat je met controle gewicht verliest, zodat dit blijvend is. In deze fase zul je dus langzaam gewicht verliezen, ongeveer een kilo per week, net zo lang tot dat je op je streefgewicht bent. Afhankelijk van het gewicht dat je wilt verliezen duurt deze fase langer of korter. In deze 2e periode wordt het eiwitrijke voedsel van fase 1 gecombineerd met groenten, het eiwitrijke voedsel mag nog steeds onbeperkt gegeten worden maar de groentesoorten zijn wel beperkt, altijd rauw of gekookte groenten. In deze fase heeft Dr. Dukan de lijst aangevuld tot 100 producten die onbeperkt gegeten mogen worden. De haverzemelen zijn nog steeds verplicht deze fase, vanwege de vezels. Daarnaast is het erg belangrijk dat je genoeg water drinkt tijdens deze fase. Water is niet alleen goed voor je maar het voert ook alle afvalstoffen weg, belangrijk dus! Tijdens deze fase wordt aangeraden om 30 minuten per dag te bewegen.

Fase 3: Stabilisatie

Deze fase begint als je je streefgewicht hebt bereikt. Deze fase is erg belangrijk als je het wel bekende jo-jo-effect wilt voorkomen. Ook de duur van deze fase is weer afhankelijk van je verloren gewicht. Per verloren kilo duurt deze 3e fase 10 dagen. Dus ben je 10 kilo afgevallen dan duurt deze fase 100 dagen. Tijdens deze fase ga je weer langzaam ‘normaal’ eten. Naast de producten uit fase 1 en 2 mag er ook weer brood, fruit en kaas gegeten worden. Maximaal een stuks fruit per dag en twee sneden brood per dag. slanke tailleTwee keer in de week mag je kiezen wat je wilt eten, de andere dagen eet je zoals in fase 2. De haverzemelen moeten nog steeds dagelijks gegeten worden en ook voldoende water drinken is belangrijk. Tijdens de fase wordt er geadviseerd om te sporten, zodat je een nieuwe gezondere levensstijl kunt gaan opbouwen met voldoende beweging.

Fase 4: Volharding

Het is de bedoeling dat je deze fase de rest van je leven blijft volgen. Tijdens deze fase mag je weer ‘normaal’ eten op 1 dag na, een dag in de week eet je alleen eiwitrijke voeding, zoals je dat in fase 1 ook deed. Als het goed is blijf je dan op gewicht. Ook is het de bedoeling dat je dagelijks de haverzemelen blijft eten en regelmatig beweegt of sport. Het is belangrijk dat je dit patroon vast weet te houden zodat je niet weer aankomt.

Stap 3: Is het dukandieet makkelijk of moeilijk vol te houden?

Ook voor het dukandieet geldt dat voor sommige dit dieet als eenvoudig wordt ervaren, maar voor anderen is het juist een omslag van hun huidige eetpatroon en ervaren het als moeilijk. We hebben we ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ aspecten gecombineerd met de voor- en nadelen van het Dukandieet.

Voordelen Dukandieet:

Nadelen Dukandieet:

Stap 4: Is het Dukandieet iets voor mij?

snel afvallenAls je snel wat kilo’s kwijt wilt voor bijvoorbeeld een vakantie of om weer in een bepaald kledingstuk te passen dan is het Dukan dieet aan te raden. Weet je het dieet vol te houden dan komen de kilo’s er niet opnieuw bij, omdat je zo geleidelijk afvalt na de 1e strenge periode. Het dieet is niet aan te raden als je niet van vlees of zuivelproducten houdt. Als je niet van koken of experimenteren in de keuken houdt is dit dieet niet aan te raden. Raadpleeg altijd een arts voordat u gaat beginnen met afvallen, laat je checken en goed nakijken op eventuele gezondheidsrisico’s.

Omdat ook in dit dieet eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van het dieet hebben we op een rijtje gezet in welke voedingsbronnen deze eiwitten voorkomen.

Vis:

Vis behoort tot de gezondste eiwitrijke voeding en mag daarom altijd gegeten worden. eiwitrijke vissoorten zijn onder andere: Zalm, tonijn, kabeljauw, koolvis, sardines, makreel, forel en haring. Naast deze eiwitrijke vissoorten zijn ook de schaal- en schelpdieren eiwitrijk

Vlees:

Vlees bevat ook erg veel eiwit, maar niet alle vleessoorten zijn even gezond. Vlees kan meer verzadigd vet bevatten dan vis. Wit vlees is magerder dan rood vlees en pas op met verwerkt vlees zoals gehakt, worstjes en hamburgers etc. deze kunnen erg veel ongezonde verzadigde vetten en transvetten bevatten. Magere vlees soorten zijn onder andere: Kip, kalkoen, lamsvlees, wildvlees (hert, konijn, eend etc.) en rundvlees.

Eieren:

Eieren zijn waarschijnlijk de bekendste eiwitrijke producten. De meeste mensen eten kippen eieren, deze zijn rijk aan eiwitten. Het kippenei is het populairst in Nederland maar ook andere ei soorten kunnen makkelijk gegeten worden, zoals: kwarteleieren, eendeneieren, ganzeneieren of struisvogeleieren.

Zuivel:

Zuivel bevat melkeiwitten, en behoort daarom ook tot het eiwitrijke voedsel. Zuivel is niet gezond, vanwege het hoge aantal verzadigde melkvetten. Gebruik bij voorkeur magere zuivel, met mate. Dit zijn eiwitrijke zuivelproducten: Magere kwark, magere kaas, karnemelk en magere yoghurt.

Groente:

Sommige groenten zijn eiwitrijk. Vooral bonen(sojabonen, witte bonen, bruine bonen, tuinbonen) en peulvruchten(linzen, erwten) maar ook mais, aardappels, en boerenkool bevatten veel eiwitten.

Ervaringen met het Dukandieet en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!