Press ESC to close

HET EIWIT(PROTEÏNE) DIEET

Stap 1: Wat is het eiwitdieet

Het eiwitrijk dieet, ook wel eiwitdieet of proteïne dieet genoemd wordt steeds populairder in Nederland. Een van de voordelen van dit dieet is dat je geen spierweefsel verliest tijdens het afvallen maar vet en dat is ook waar je vanaf wilt. Eiwitten, ook wel proteïnen genaamd, zijn bouwstenen voor je lichaam en zorgen onder andere voor de opbouw en herstel van je spieren. Het voordeel van dit dieet is dat je makkelijker kunt volhouden dan de meeste diëten omdat je minder snel een hongergevoel krijgt. Dit komt doordat eiwitten zorgen voor een vullend gevoel waardoor je langer verzadigd bent. Een eiwitrijk dieet is een dieet wat er voor zorgt dat je op een gezonde manier snel kunt afvallen. Als je snel wilt afvallen of van bijvoorbeeld buik vet af wilt dan is dit eenvoudige dieet zeker aan te raden. Een eiwitrijk dieet zorgt ervoor dat je vetverbranding optimaal bezig is en dat je minder trek hebt om te eten. Doordat je eiwitrijk voedsel eet wat laag in koolhydraten is en geen andere vet makende voedingsstoffen bevat zul je snel vet verbranden. Een eiwitrijk dieet betekent meestal dan ook koolhydraat arm of zelfs helemaal zonder koolhydraten eten. Dat wil zeggen dat koolhydraten als brood, rijst, aardappelen, suikers of alcohol grotendeels vermeden moeten worden, terwijl, vlees, vis en bijvoorbeeld eieren een groot deel uitmaken van het dagelijks menu.

Wat mag je wel eten:

 •  Vlees, vis en schaaldieren
 •  Eieren
 •  Zuivelproducten
 •  Kaas
 •  Groenten en salades

Wat mag je niet eten:

 •  Aardappelen, pasta, rijst
 •  Brood
 •  Suikers en chocolade
 •  Fruitsappen en zoete vruchten
 •  Alcohol

Stap 2: Hoe werkt het eiwitdieet?

afvallen

Wil je spieren in plaats van vet en wil jij je vetverbranding verhogen? Dan is het slim om meer eiwitrijk voedsel te gaan eten. Bij eiwitten denken veel mensen aan eieren, in eieren zitten inderdaad veel eiwitten maar eiwitten komen in nog veel meer producten voor. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die meer eiwitten binnen krijgen door middel van eiwitrijk voedsel minder vaak last hebben van een hongergevoel en sneller verzadigd zijn dan wanneer zij koolhydraatrijk voedsel eten. De belangrijkste functies van eiwitten of proteïne zijn de spieropbouw en spierherstel, maar het eten van eiwitten zorgt ook voor een toename van je stofwisseling.

Eiwitten verteren vs. koolhydraten verteren:

Het kost het lichaam meer energie om eiwitten te verteren dan om koolhydraten te verteren. Doordat het een stuk meer energie kost moet je lichaam harder werken en zo helpt het je tijdens het afvallen. Daarnaast ben je dus sneller verzadigd en zul je minder eten dan wanneer je veel koolhydraten eet, uiteindelijk krijg je dan ook minder calorieën binnen en val je dus af. Ook zorgen eiwitten ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Koolhydraten zorgen vaak voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je trek krijgt en zin in een snack hebt. Met eiwitrijk voedsel zul je deze schommelingen nauwelijks krijgen, dus ook geen zin in tussendoortjes! Er zijn 2 soorten eiwitten: dierlijke en plantaardige. Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis en zuivelproducten. Plantaardige eiwitten zitten in groente, noten en zaden. Vlees en vis bevatten relatief gezien het meeste eiwit, tussen de 20% en 30%. Een gezond en slank lichaam heeft dus eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Deze eiwitten vind je onder andere terug in de volgende voedingsbronnen:

Vis:

Vis behoort tot de gezondste eiwitrijke voeding en mag daarom altijd gegeten worden. eiwitrijke vissoorten zijn onder andere: Zalm, tonijn, kabeljauw, koolvis, sardines, makreel, forel en haring. Naast deze eiwitrijke vissoorten zijn ook de schaal- en schelpdieren eiwitrijk.

Vlees:

Vlees bevat ook erg veel eiwit, maar niet alle vleessoorten zijn even gezond. Vlees kan meer verzadigd vet bevatten dan vis. Wit vlees is magerder dan rood vlees en pas op met verwerkt vlees zoals gehakt, worstjes en hamburgers etc. deze kunnen erg veel ongezonde verzadigde vetten en transvetten bevatten. Magere vlees soorten zijn onder andere: Kip, kalkoen, lamsvlees, wildvlees (hert, konijn, eend etc.) en rundvlees.

Eieren:

Eieren zijn waarschijnlijk de bekendste eiwitrijke producten. De meeste mensen eten kippen eieren, deze zijn rijk aan eiwitten. Het kippenei is het populairst in Nederland maar ook andere ei soorten kunnen makkelijk gegeten worden, zoals: kwarteleieren, eendeneieren, ganzeneieren of struisvogeleieren.

Zuivel:

Zuivel bevat melkeiwitten, en behoort daarom ook tot het eiwitrijke voedsel. Zuivel is niet gezond, vanwege het hoge aantal verzadigde melkvetten. Gebruik bij voorkeur magere zuivel, met mate. Dit zijn eiwitrijke zuivelproducten: Magere kwark, magere kaas, karnemelk en magere yoghurt.

Groente:

Sommige groenten zijn eiwitrijk. Vooral bonen(sojabonen, witte bonen, bruine bonen, tuinbonen) en peulvruchten(linzen, erwten) maar ook mais, aardappels, en boerenkool bevatten veel eiwitten.

Stap 3: Is het eiwitdieet makkelijk of moeilijk?

Met een eiwitrijk dieet verlies je vaak meer gewicht dan gemiddeld, in een kortere periode. Wel is het zo dat je op het begin veel vocht kwijtraakt. Wanneer je veel vocht vast houdt is dit dieet wellicht wat voor jou. Het eiwit dieet is een dieet wat je langere tijd kunt volgens met weinig kans op gezondheidsrisico’s. Het is geen dieet wat je jarenlang kunt volgen, want langdurig eiwitrijk voedsel eten kan leiden. Het eiwitdieet is volgens velen een prettig dieet omdat je sneller vol zit, minder (snel) honger hebt en snel resultaat ziet. weegschaalDoordat de bloedsuikerspiegel geen grote schommelingen heeft, vanwege het hoge eiwit/proteïne gehalte, is het eiwitdieet uitermate geschikt voor mensen met diabetes. Het eiwitdieet is ook erg populair onder fanatieke sporters, zij willen meer spiermassa opbouwen en daar is dit dieet geschikt voor. Als je dus wilt afvallen maar daarnaast ook gaat sporten is dit dieet ideaal, je verbrandt vet, ontwikkelt spieren en komt strakker in je vel te zitten.

Het dieet is niet duurder dan normaal avond eten, wel zal je niet altijd hetzelfde kunnen eten als je partner en/of gezin maar je hoeft niet perse iets heel anders te koken. Als je nog speciale eiwit shakes wilt kan dit wat duurder zijn, maar veel shakes vervangen vaak een maaltijd dus dat compenseert dan weer. Daarnaast zijn er heel veel soorten, smaken en hoeveelheden, je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Voor mensen met een druk leven die weinig tijd hebben om een hele maaltijd te bereiden kan een kant en klaar eiwit dieet de oplossing zijn, in de ochtend kun je razend snel een shake klaarmaken en tussen de maaltijden door kun je een kant en klare repen eten. De gerechten zijn vaak erg makkelijk te maken en kosten vaak geen extra tijd.

Voorbeeld dag:

Als ontbijt kun je magere yoghurt eten met eventueel wat noten of zaden. Een ei is ook een goed begin. Tijdens de lunch kun je varieren met salades van vis of kip met wat (kiem)groenten. Als avondeten kan je bijvoorbeeld een goed stuk vlees of vis met bonen of paddenstoelen.

Stap 4: Is het eiwitdieet iets voor mij?

Voordelen eiwitdieet:

 •  Het eten van eiwitrijk voedsel kan zorgen voor een langer verzadigd gevoel
 •  Eenvoudig vol te houden
 •  Er zijn veel eiwitrijke voedingsupplementen die als aanvulling op dit dieet kunnen fungeren
 •  In korte tijd kun je relatief veel kunnen afvallen en het lichaam gaat niet in ‘spaarstand’
 •  Met het eiwitdieet kun je afvallen en spiermassa opbouwen. Eiwitten zorgen namelijk voor minder spierafbraak tijdens het afvallen en zorgen voor spierherstel na het sporten
 •  Eiwitrijke voeding verbranden kost veel energie wat bijdraagt aan het afvallen
 •  Eiwitten zorgen nauwelijks voor een stijging in de bloedsuikerspiegel

Nadelen eiwitdieet:

 •  Door het eten van eiwitten is je lichaam constant bezig met het maken van nieuwe cellen, in plaats van oude cellen te herstellen. Bij een te veel aan eiwitten zal je sneller verouderen met kans op de bijbehorende ziektes.
 •  Bij langdurig volgen van eiwitdieet kan het op den duur leiden tot een verslechterende werking van de lever en de nieren.
 •  Recepten koken kan veel werk zijn en kan lastig zijn om mee te nemen, wel kun je er voor kiezen om maaltijdrepen en eiwit shakes te gebruiken.
 •  Door koolhydraatloos (of koolhydraatarm) te eten kan dit op den duur voor problemen zorgen zoals een lagere bloeddruk. Het lichaam heeft complexe koolhydraten nodig.

Ervaringen: afvallen met het eiwitdieet

 • silhouet vrouwHelga Denis43 jaarIk heb het eiwitdieet een jaar geleden gevolgd en zag snel resultaat! Het volhouden ging ook hartstikke goed. Ik merkte dat het een bijzonder goede invloed had op mijn bloedsuikerspiegel, toch ben ik na een tijdje gestopt omdat ik vele etentjes en verplichtingen had en helaas ben ik ook weer wat aangekomen.
 • silhouet vrouwJasper Henegouwen51 jaarDe eerste 3 dagen had ik wel honger en trek tussendoor, maar daarna was het hongergevoel helemaal verdwenen. Ik vond het daarna makkelijk vol te houden en heb mijn kilo’s er al bijna af!
 • silhouet vrouwSanne Hellings24 jaarIk volg al een tijdje het eiwitdieet. Ik gebruik repen als maaltijd vervangers en soms ook shakes. Wel eet ik ’s avonds een ‘gewone’ maaltijd. Soms vind ik het wel lastig als ik etentjes heb maar vaak probeer ik het brood te laten staan en een lekker voorgerecht zoals carpaccio te bestellen. Tot nu toe vind ik het goed vol te houden, wel verloor ik op het begin meer gewicht dan nu.
 • silhouet vrouwMathijs van der Ploeg33 jaarIk vind het dieet niet aan te raden! Kreeg last van een stinkende adem en obstipatie. Wel verloor ik snel gewicht maar voelde me er niet lekker bij.

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *