Stap 1: Wat is het Koolhydraararm dieet?

Het koolhydraatarm dieet is zoals de titel beschrijft een dieet waarbij je maar een minimale hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Wat je mindert in koolhydraten vul je aan met eiwitten en gezonde vetten. Voordat we ingaan op de details van welke voedingsmiddelen je beter wel of niet kunt binnenkrijgen leggen we je eerst uit waar koolhydraten inzitten, wat koolhydraten nou precies zijn en welke soorten koolhydraten jij beter kunt vermijden als je wilt afvallen. Het koolhydraatarm dieet is een dieet met relatief veel vrijheid, maar dat zorgt vaak ook voor veel keuzes die u moet maken over uw exacte eetpatroon.

Waar zitten (veel) koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in alle voedingsmiddelen die suiker en zetmeel bevatten. Producten die veel koolhydraten bevatten zijn dus:koolhydraten

Koolhydraten zitten dus in erg veel voedingsmiddelen en je raadt het al: je moet sterk minderen met producten die veel koolhydraten bevatten.

Onthoud dit als je wilt afvallen

Afvallen is niets anders dan energiebalans management. Als jij vandaag 2500 kcal binnenkrijgt en je verbruikt diezelfde dag (inclusief slaap) maar 2000kcal dan kom je indirect aan. Als dit een dag een geval is, is dat natuurlijk geen probleem. Zelfs een hele week is nog niet zo erg, maar jij bent aangekomen doordat je structureel week na week meer energie hebt binnen gekregen dan dat je hebt verbruikt. Wat betreft koolhydraten is het dus afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten, het soort koolhydraat en de frequentie waarmee je koolhydraten binnenkrijgt het een positief of negatief effect kan hebben op je gewicht. Want als je per slot van rekening veel enkelvoudige koolhydraten tot je neemt, maar je verbruikt deze energie ook direct dan is er niets aan de hand.

Stap 2: Hoe werkt het Koolhydraatarm dieet?

zalm salade

Nu rijst de vraag: hoe weet ik welke producten en voedingsmiddelen koolhydraten bevatten die snel worden omgezet in energie? Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge glycemische Index. De Glycemische Index, afgekort GI is een maatstaf voor hoe snel koolhydraten door de darmen worden verteerd en daarna als glucose in het bloed komen. Belangrijk om te realiseren is dat de GI van een product kan veranderen door de manier waarop je het klaarmaakt. Het hangt van een aantal dingen af hoe hoog de glycemische index is van het product dat je uiteindelijk gaat eten. Als je bijvoorbeeld aardappels koopt en je kookt ze dan is de GI lager dan wanneer je diezelfde aardappels in de pan bakt. Snij je van die aardappels frietjes en frituur je die dan is de GI van diezelfde aardappels weer hoger. Dus de manier van klaarmaken(koken, bakken, rauw eten, of frituren) bepaald ook de hoogte van de glycemische index. Daarnaast is ook de temperatuur belangrijk waarop het product wordt klaargemaakt. En voor fruit geldt dat hoe meer het gerijpt is, hoe hoger de glycemische index. Dit kun je ook wel voorstellen want hoe langer fruit ligt voordat je het eet, hoe zoeter het smaakt en hoe dichter het bij snel om te zetten koolhydraten zit. In het algemeen geldt dat een hoge GI 70 of hoger is en een lage GI is 50 of lager.

Wat kan ik praktisch met de glycemische Index

Als een product een hoge GI heeft maar het product bevat maar weinig koolhydraten per 100 gram dan kan het zo zijn dat je per portie alsnog maar een kleine hoeveelheid ‘snelle’ koolhydraten binnenkrijgt. Dus enerzijds moet je de Glycemische Index in de gaten houden, maar anderzijds moet je ook in de gaten houden hoeveel koolhydraten in het product zitten per 100 gram. Als je dan ook weet hoeveel gram je van het product eet dan kun je in principe alles meten. Om rekening te houden met deze twee factoren wordt in plaats van de Glycemische Index ook wel eens een afgeleide daarvan gebruikt: de glycemische last.

Als je meer wilt weten over koolhydraatarme voeding, bekijk dan eens het artikel over op een verantwoorde manier koolhydraatarm eten.

Bij deze maatstaf wordt rekening gehouden met de hoeveelheid koolhydraten die in het product zit en de hoeveelheid per portie(100 gram). De formule voor de glycemische Last is als volgt: Glycemische Index * koolhydraten per portie en dat totaal delen door 100.

Wil je een complete lijst ontvangen van de voedingsmiddelen zoals groente en fruit die goed zijn tijdens het koolhydraatarm dieet? Je ontvangt ook een aantal overheerlijke koolhydraatarme recepten. Vul nu in:

Stap 3: Is het Koolhydraatarm dieet makkelijk of moeilijk vol te houden?

omelet

Het koolhydraatarm dieet biedt veel vrijheid om zelf een eetschema op te stellen. Er zijn veel maaltijden die passen in het koolhydraatarm dieet. Het is dus van belang dat je zelf bedenkt wat je lekker vindt en wat gezond is. Natuurlijk moet je openstaan om nieuwe dingen te proberen, maar dit dieet geeft in ieder geval meer ruimte dan sommige andere diëten.

Verschil tussen Koolhydraatarm en Paleo

Het verschil tussen het koolhydraatarm dieet en het Paleo dieet zit vooral in de natuurlijke voedingsmiddelen met een hoge glycemische index die bij het Paleo dieet wel mogen, maar bij het koolhydraatarm dieet niet. Denk bijvoorbeeld aan verschilende soorten fruit die rijk zijn aan snellekoolhydraten, maar het komt direct uit de natuur dus vaak wel geschikt met Paleo. Daarentegen zijn er ook voedingsmiddelen met een lage glycemische index die door de mensen zijn geproduceerd die wel kunnen in het koolhdyraatarm dieet, maar Paleo kiest dan toch voor natuurlijke voedingsmiddelen. Over vlees en vis zijn deze twee dieëten vrijwel eensgezind.

Makkelijk of moeilijk?

Het klinkt cliché maar het is altijd moeilijk om lang opgebouwde gewoonten te doorbreken zoals je eetgewoonte. Zie het als een ontdekkingsreis waarbij je binnen bepaalde grenzen alles kunt uitproberen. Het koolhydraatarm dieet biedt juist veel mogelijkheden om zelf een invulling te geven aan dit dieet, maak daar gebruik van. We hebben een mooi boek geschreven waarin wij de lekkerste koolhydraatarme recepten hebben uitgewerkt. Als dit je wat lijkt, check dan de Koolhydraatarme recepten en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn met dit dieet.

Stap 4: Is het Koolhydraatarm dieet iets voor mij?

gebakken visMet dit dieet worden goede resultaten behaald omdat het een dieet is wat je relatief eenvoudig naar je eigen hand kunt zetten. Vind je het ene koolhydraatarme gerecht niet lekker, dan kun je makkelijk een variant proberen met een aantal andere koolhydraatarme ingrediënten. Vaak blijkt dat als iemand is afgevallen met koolhydraatarm eten dat ze een aantal gezonde koolhydraatarme gewoontes blijven aanhouden in hun leven. Hierdoor krijg je meer beheersing over je eigen gewicht. En daar draait het om, uiteindelijk wil je een gezond en slank lijf waarbij je zelf keuzes kunt maken over wat je wel en niet wilt eten zonder weer aan te komen. Zo heb je controle over je eigen lijf en heb je geen last van het jojo effect.

Ervaringen met afvallen met het Koolhydraatarm dieet

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!