Stap 1: Wat is het Paleodieet?
Het Paleo dieet wordt ook wel paleolithisch dieet of holbewoner dieet genoemd. Het woord Paleo komt van de wetenschappelijke naam voor de steentijd, het Paleolithicum. Het Paleolithisch tijdperk begon 2,5 miljoen jaar geleden en duurde tot ongeveer 12.500 jaar geleden. Het Paleo dieet bestaat voornamelijk uit natuurlijke voedingsmiddelen, gebaseerd op wat onze verre voorvaderen aten toen ze nog leefden van de jacht en de vruchten die ze plukten. Dat betekent dus dat alles wat we destijds konden vinden en vangen, Paleo is. Het moderne Paleo dieet bestaat vooral uit vis, schaaldieren, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, eieren, noten en natuurlijke olie zoals olijfolie of kokosolie. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.
Stap 2: Hoe werkt het Paleodieet?
Het Paleodieet legt de focus op onbewerkte voeding die we al duizenden jaren geleden aten en nog steeds kunt terug vinden op deze aardbol. Tegenwoordig is alles volgestopt met chemische middelen om het lekkerder en aantrekkelijker te maken. Door het bewerkte voedsel te mijden, krijg je veel minder kunstmatige stoffen, suiker en zout binnen. Het menselijk lichaam is veel veranderd sinds de agrarische revolutie, die ongeveer 10.000 jaar geleden plaatsvond. Doordat jagers en verzamelaars niet meer los van elkaar gingen jagen, maar samen gingen werken en een start maakten met het domesticeren van dieren.
Domesticeren van wilde dieren
Domesticeren is het vangen van wilde dieren en deze zelf gaan fokken binnen een afgezet gebied. Deze gedomesticeerde dieren waren natuurlijk een stuk vetter dan dieren die in het wild leefden. Ze kregen dus meer vet binnen dan toen ze nog jaagden. Dit was de eerste grote verandering in het dieet van onze verre voorouders. Omdat ze op een plek bleven en niet meer rondtrokken werd het dieet steeds minder gevarieerd omdat niet altijd alles voorradig was. Ook begon in deze periode de landbouw, omdat onze voorouders op een plek bleven konden ze ook zelf gewassen gaan verbouwen. Hierdoor veranderde de samenstelling van het dieet opnieuw. De verbouwde graansoorten werden de basis van onze voeding. Volgens het Paleo dieet is ons lichaam na 10.000 jaar nog steeds niet aangepast aan deze veranderingen. Daarom ligt de basis van dit dieet, bij het voedsel van de jagers en verzamelaars van vroeger, zonder onnodige toevoegingen en bewerkingen. Daarbij hoort ook een levensstijl met meer beweging, net zoals in de oertijd.
Stap 3: Is het Paleodieet makkelijk of moeilijk vol te houden?
Ook voor het Paleodieet geldt dat voor sommige dit dieet als eenvoudig wordt ervaren, maar voor anderen is het juist een omslag van hun huidige eetpatroon en ervaren het als moeilijk. Het kan lastig zijn om het Paleo dieet goed toe te passen in de Nederland. Een ontbijt in Nederland bestaat al gauw uit brood, ontbijtgranen en zuivel. Veel van deze dingen hebben een redelijk slechte voedingswaarde, zitten vol met koolhydraten en onnodige calorieën. Of ze zijn samengesteld uit bewerkte granen die in het Paleo dieet juist vermeden moeten worden. Het uiteten gaan in een gemiddeld restaurant kan moeilijk zijn, want meestal staan er geen Paleo goedgekeurde gerechten op de kaart of weet je niet zeker of het een onbewerkt product is. Ook is het Paleo dieet een duur dieet, al het onbewerkte, biologische voedsel is erg prijzig.
Het verschil met nu
Het voedsel wat onze voorvaderen aten is natuurlijk niet meer beschikbaar. En dan bedoelen we met name het vlees dat zij toen aten was van dieren die echt volledig in het wild leefde. Vlees stond niet vast op het menu, ze aten slechts vlees als ze iets konden vangen. Dat wilde vlees is iets anders dan een varken uit de bio-industrie of een dikke koe uit een wei. Het eten van gezonde vetten is een groot onderdeel van het Paleo dieet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gezonde vetten positieve effecten hebben. Je krijgt bijvoorbeeld veel minder last van overgewicht, kanker, hart- en vaatziektes en diabetes. Magere eiwitten spelen ook een belangrijke
Wat mag je wel eten:
- Vlees, (rund, varken, lam, kip, os)
- Vis, schaaldieren en zeevruchten
- Eieren
- Groenten
- Fruit
- Noten
- Natuurlijke olien
Wat mag je niet eten:
- Graanproducten (ook geen meel)
- Sojaproducten
- Geen melk of andere zuivelproducten
- Geen groente en fruit uit de nachtschade familie zoals aardappelen, paprika, tomaten en aubergine
- Bewerkte producten
Stap 4: Is het Paleodieet iets voor mij?
Het idee van het Paleo dieet is simpel, het eten van zoveel mogelijk natuurlijke producten die onze voorvaderen ook aten. Het Paleo dieet focust op de kwaliteit van de voeding die je eet, niet de hoeveelheid. Dit betekent dus geen calorieën tellen, iets wat voor veel mensen prettig is en veel tijd scheelt. Wel is het Paleo dieet een relatief duur dieet, al het onbewerkte, biologische voedsel is redelijk prijzig.
Middenweg
Misschien wil je het Paleo dieet wel proberen, maar niet volledig. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde producten wel te blijven eten. Of misschien is het financieel niet mogelijk om altijd gras gevoerd rundvlees te kopen. Door slechts een paar aanpassingen, zoals: minder brood, meer groentes in plaats van rijst en minder koken uit pakjes merk je al snel dat er bepaalde veranderingen optreden. Zo kun je met kleine aanpassingen toch nog deels volgens het Paleo principe eten en leven.
Ervaringen met het Paleodieet en afvallen
- Mireille Blok44 jaarIk eet al een paar jaar volgens het Paleo principe. Ik ben er in eerste instantie niet mee begonnen om af te vallen maar omdat ik bijna dagelijks last van mijn darmen had. In het begin ben ik erg streng voor mezelf geweest, met als resultaat dat mijn darmen snel rustig werden. Ik ben er ook 7 kilo mee afgevallen terwijl ik niet echt overgewicht had. Ik vind het makkelijk om vol te houden maar dat komt misschien ook omdat ik niet echt van frisdrank en snoep houdt. Maar ook omdat het voor mij veel voordelen heeft en ik geen last meer heb van mijn darmen. Bijkomend voordeel vind ik, is dat ik veel minder snel trek heb na een maaltijd. Ik kan uren vooruit na een maaltijd zonder dat ik trek krijg.
- Michael28jaarIk volg nu al een tijdje het Paleo dieet, ik vond het op het begin erg lastig om goede ‘Paleoproof’ recepten te vinden. Maar nu ik het principe eenmaal door heb is het zo makkelijk! Ik voel me een stuk energieker en zit beter in mijn vel. Wel vond ik het op het begin erg lastig omdat ik een echte Nederlander ben en hou van brood en zuivelproducten. Daarnaast vond ik het echt super moeilijk om al die lekkere dingen te laten staan maar omdat ik me nu echt een stuk beter voel heb ik dat er zeker voor over.
- Linsey29 jaarIk eet ongeveer 80% van de tijd volgens het Paleo principe de overige 20% eet ik wel dingen die ‘verboden’ zijn in het Paleo dieet. Voor mij werkt het super! In het begin ben ik wel even streng geweest maar nu een paar maanden later ben ik kilo’s kwijt geraakt, voel me veel fitter en kan wel gewoon mee eten als we een keer uit eten gaan of een borrel hebben met het werk.
Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!