Press ESC to close

HET SOUTH-BEACH DIEET

Stap 1: Wat is het South-Beach dieet?

Dr. Agatston heeft het South Beach dieet bedacht, hij is een Amerikaanse cardioloog. Volgens Agatston is het South Beach dieet geen dieet maar een manier van leven die er voor zorgt dat mensen hun overtollig vet blijvend kwijtraken. Het South Beach dieet is begonnen als een medisch project. Hij was gefrustreerd door de slechte resultaten die bereikt werden met de ‘weinig vet, maar veel koolhydraten’ diëten. Agatston wilde een dieet ontwikkelen waarbij hart- en vaatproblemen die samengaan met zwaarlijvigheid zouden verminderen en zo is het South Beach dieet ontstaan. Het South-Beach dieet hanteert enkele principes die een centrale rol spelen in dit dieet.

Principes van het South-Beach dieet

 •  Eet alleen goede vetten. Dus zo min mogelijk verzadigde vetten en transvetten en enkel onverzadigde (goede) vetten. Deze zitten bijvoorbeeld in: noten, vette vis, avocado, pindakaas en olijfolie
 •  Eet alleen goede koolhydraten. Eet dus zo min mogelijk koolhydraten die snel worden verteerd zoals pasta, rijst, (wit)brood, snoep en frisdrank. Eet daarom langzame (complexe) koolhydraten zoals groente, volwaardige granen en peulvruchten. Dit is voeding met een lage glycemische index en dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt.
 •  Mijd zo veel mogelijk bewerkt voedsel (bijvoorbeeld uit blik of pak) eet zo veel mogelijk vers en puur voedsel.

Stap 2: Hoe werkt het South-Beach dieet?

buikvet

Het South Beach dieet gaat uit van drie verschillende fasen waarbij eerder genoemde principes worden gehanteerd. Kort gezegd zijn de principes van het South Beach dieet: eet onverzadigde vetten en geen verzadigde vetten, eet goede, langzaam verterende compleze koolhydraten en vermijd snelle koolhydraten.

Fase 1: Ontwennen

De eerste fase van het South Beach dieet duurt 2 weken, dit is de strengste periode van het dieet. In deze periode val je gemiddeld 3,5 tot 6 kilo af. Deze fase is bedoeld om te ontwennen. Je moet als het ware afkicken van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten dit zijn de producten waar je dik van wordt zoals wit brood, snoep en koekjes daarnaast is deze fase erop gericht de bloedsuikerspiegel weer stabiel te maken. Dit bereik je door voedingsmiddelen te eten die een lage glycemische index hebben. De glycemische index geeft aan hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt na het binnenkrijgen van de koolhydraten. Producten met een lage glycemische index zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt. In fase 1 wordt het proces van afvallen op gang gebracht.

Het voedinsgpatroon in fase 1

Het voedingspatroon in deze eerste 2 weken bestaat uitsluitend uit mager vlees, magere vis, groente, ei, soja, noten (met mate), een beperkte hoeveelheid magere kaas en maximaal 250 milliliter magere melk per dag. Voor het bakken en braden wordt uitsluiten olie geadviseerd.

Afvallen door vochtverlies

De snelle gewichtsafname in fase 1 wordt voor een deel veroorzaakt door het verlies van vocht. Door de lage hoeveelheid calorieën die je per dag binnen krijgt worden de glycogeenvoorraden (koolhydraat voorraden) in het lichaam verbruikt. Dit gaat gepaard met een aanzienlijk vochtverlies, waardoor er dus gewichtsverlies ontstaat..

Tijdens fase 1 niet toegestaan

 •  Fruit, vruchtensap, snoep en andere zoetigheid
 •  Brood, pasta, maïs, aardappelen
 •  Vet vlees en volle zuivelproducten.

Fase 2: Geleidelijk afvallen

Nadat je 2 weken de strenge fase 1 hebt gevolgd, kun je naar fase 2. Het is geen probleem om fase 1 te verlengen maar het is echter geen geschikt voedingspatroon om maanden te volgen. De tweede fase van het South Beach dieet duurt net zolang tot dat je het streefgewicht bereikt hebt. Het tempo van afvallen ligt tussen de 0,5 en 1 kilo per week.slanke benen

In fase 2 ga je geleidelijk weer koolhydraatrijke producten toevoegen. Uiteraard kies je eerst voedingsmiddelen met een lage score op de glycemische index. Je kunt bijvoorbeeld wat fruit eten, volkorenbrood, zilvervliesrijst en andere graan en goede koolhydraat producten. Begin met een portie per dag en dan het liefste ’s avonds bij het avond eten. Het is belangrijk dat je in deze fase zelf in de gaten houd hoe jouw lichaam reageert op deze voedingsmiddelen. Als je nog aan het afvallen bent dan doe je het goed, kom je aan dan eet je teveel koolhydraten en zal je een stapje terug moeten doen met de koolhydraten. Probeer de dingen die je lekker vind in een goede variant te vinden, eet bijvoorbeeld geen fruit(sap) of groente uit blik/pakjes maar vers en eet volkorenbrood in plaats van wit brood.

Fase 3: Gewichtsbehoud

Heb je in fase 2 je streefgewicht bereikt dan kan fase 3 beginnen, fase 3 is die van het gewichtsbehoud. In principe mag je alles weer eten maar met mate. Het voedingspatroon bestaat uit drie maaltijden waarna je verzadigd bent en je geen behoefte meer hebt aan tussendoortjes. Qua samenstelling is het ongeveer hetzelfde als in fase 2: magere dierlijke producten, groente, fruit en volkoren producten. Omdat je er in fase 2 wellicht achter komt waar jouw lichaam van aan komt kun je deze beter laten staan of af en toe eten. Kom je toch weer wat aan of heb je een keer wat meer gegeten dan kun je altijd weer tijdelijk terug gaan naar fase 1. In een korte periode van 1 tot 2 weken herstelt je lichaam zich weer van de insulineresistentie en kun je weer gaan met fase 3. Omdat je dus eigenlijk nooit stopt met het dieet is het dus eigenlijk een nieuwe, gezonde en slanke leefwijze met een ander gezonder eetpatroon.

Stap 3: Is het South-Beach dieet makkelijk of moeilijk vol te houden?

Ook voor het south-Beach dieet geldt dat voor sommige dit dieet als eenvoudig wordt ervaren, maar voor anderen is het juist een omslag van hun huidige eetpatroon en wordt het ervaren als een moeilijk dieet. We hebben de ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ aspecten gecombineerd met de voor- en nadelen van het South-Beach dieet.

Voordelen South-Beach dieet:

 •  Fruit en groente is beperkt toegestaan
 •  Vlees en vis is toegestaan
 •  Vanaf fase 2 heb je redelijk veel vrijheid en is het dus makkelijk vol te houden
 •  In fase 3 hebben de hoofdmaaltijden een hoge verzadigingswaarde waardoor je je gewicht behoud en zelden honger zult hebben of trek in tussendoortjes.

Nadelen South-Beach dieet:

 •  Je moet erop letten dat je beperkte hoeveelheid vezels en volkorenproducten binnen krijgt
 •  Tekort aan bepaalde vitamines moet opgevangen worden door voedingsupplementen
 •  De eerste fase is erg streng en vaak moeilijk om vol te houden

Stap 4: Is het South-Beach dieet iets voor mij?

gezond eten

Het is een dieet dat eigenlijk een leefstijl moet worden. Je zal veel moeten aanpassen in je huidige leefstijl wil je dit dieet goed blijven volgen. Het dieet is niet altijd even makkelijk om te volgen, vooral de eerste fases zijn erg streng. Wel is het zo dat veel mensen die dit dieet volgen zeggen geen honger te hebben. Dit lijkt te komen door het hoge eiwitgehalte in de voeding dat een verzadigd gevoel geeft. In het South Beach dieet eet je voornamelijk in fase 1 en 2 veel eiwitrijke en koolhydraatarme voeding.

Ervaringen met het South-Beach dieet en afvallen

 • silhouet vrouwHilde de Rooij51 jaarIk ben binnen 6 maanden 18 kilo afgevallen, het begin is moeilijk maar als je eenmaal door fase 1 heen bent dan gaat het vanzelf. Ik merkte echt dat mijn maar kleiner werd en ik minder kon eten en dus ook minder honger had.
 • silhouet vrouwFloortje Beekman34 jaarHet is ongeveer hetzelfde dieet als dat van Dr. Frank: veel eiwitten en weinig koolhydraten. Voor mij werkt het prima, ben na een jaar nog steeds op gewicht. Het enige nadeel is dat je snel verstopt raakt, hier had ik wel last van helaas.
 • silhouet vrouwHanneke63 jaarIk denk dat het South Beach Dieet voor veel mensen veel inzicht geeft in wat nou wel en niet gezond voor je is dat is dus een enorm voordeel van dit dieet! Ik ben echter van mening dat er nog veel meer factoren een rol spelen als je efficiënt wilt afvallen of vet wilt verliezen dan alleen te kijken naar het soort vet en koolhydraten dat je eet. Wat mij enorm heeft geholpen is minder brood eten (dus ook geen bruin brood) en je koolhydraten bij het ontbijt over te slaan om je vetverbranding in de morgen te stimuleren. Dus geen brood meer bij het ontbijt, maar een omelet met groente!

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *