Cellulite
Bijna alle vrouwen hebben op een bepaalt moment in hun leven last van cellulite. Het is dus een veel voorkomend probleem. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen van mensen die last hebben van cellulite, voornamelijk van vrouwen. Wat ze er tegen kunnen doen? Wat de beste middeltjes zijn? En hoe het ontstaat. We kunnen je vast verklappen dat je geen dure anti-cellulite cremes, liposucties of andere dure onnodige prodcten hoeft aan te schaffen. Er zijn namelijk verschillende natuurlijke manieren om cellulite te verminderen en die je huid dus gladder maken. Vaak worden de bobbetjes en putjes in je huid cellulitis genoemd, dit is echter cellulite. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie die onder de huid zit. Totaal iets anders dan cellulite dus. De enige overeenkomst is is dat het ook bobbelig kan zijn, maar daarnaast is het ook rood en voelt het warm aan.
Wat is cellulite?
Cellulite wordt in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd en herken je aan putjes en bobbeltjes in de huid. Cellulite komt vaak voor rond de heupen, benen en billen, maar kan ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen. Veelal komt het voor bij vrouwen, dit komt doordat de huid van vrouwen anders is dan die van mannen. De verdeling van het vetweefsel en bindweefsel is verschillend maar ook het spierweefsel is anders bij vrouwen. Toch heeft neit iedereen er last van, want erfelijkheid, hormonen (oestrogeen), medicijnen en de hoeveeheid afvalstoffen in je lijf hebben er invloed op. Cellulite komt niet alleen voor bij mensen die overgewicht hebben, wat lange tijd wel gedacht werd. Ook slanke vrouwen zonder overgewicht kunnen cellulite krijgen. Cellulite heeft niks met de hoeveelheid vet te maken, maar wel met de verdeling van het vetweefsel.
Hoe ontstaat cellulite?
Cellulite kan ontstaan door een slechte werking van je bloedsomloop, maar ook door afvalstoffen en verklevingen van je bindweefsel. Doordat de doorbloeding op sommige plaatsen wat slechter wordt, kunnen er minder voedingsstoffen worden aangevoerd en dus ook minder afvalstoffen worden afgevoerd. Doordat de afvalstoffen niet goed genoeg meer kunnen worden afgevoerd, ontstaan er onderhuidse ophopingen van afvalstoffen tussen de vetcellen. Hierdoor kan het vocht in je lichaam ook niet gelijkmatig onder je huid worden verdeeld en krijg je dus bobbetjes en putjes. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel, want doordat het vocht en afvalstoffen niet gelijkmatig worden verdeel onder je huidoppervlakte wordt de doorbloeding alleen nog maar slechter. Wat weer leidt tot meer ophopingen en dus nog meer en grotere putjes en bobbeltjes. Dit kan worden versterkt doordat je te weinig water drinkt en de afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden, ook tekorten aan voedingsstoffen door het eten van verkeerde ongezonde voeding kunnen de reden zijn voor het ontstaan van cellulite.:
Wat kun je tegen cellulite doen?
Helaas is het een stuk makkelijker om cellulite te voorkomen dan het weer weg te krijgen. Wanneer de cellulite er minder dan een jaar zit, is het nog vrij makkelijk te verhelpen, maar zit het er al langer dan een jaar, dan wordt het toch iets lastiger. Toch zijn er wel een aantal methodes die je kunnen helpen met het verminderen van cellulite. Als eerst kun je wat aanpassingen maken in je huidige levensstijl. Waarbij je gezonder gaat eten, minder simpele koolhydraten zoals witbrood, pasta, snoep en koekjes, maar ook ander voedsel wat je lever belast zoals, kant-en-klaar producten, chemische E-nummers en alcohol. Kies ervoor om zo natuurlijk mogelijk te eten, veel groente en fruit, volkoren producten, zaden, pitten en noten, (vette) vis en onbewerkt vlees.
Ook is het erg belangrijk om voldoende water te drinken. Drink minimaal 1,5 liter per dag. Water zorgt onder andere voor de afvoer van afvalstoffen. Wanneer je niet genoeg water drinkt kunnen dus ook niet alle afvalstoffen worden afgevoerd. Misschien denk je “is dat niet overdreven, zoveel water iedere dag?” maar vergeet niet at je iedere dag veel water verliest door te zweten, ademhaling en je spijsverering. Naast je voedingspatroon aanpassen is het ook erg raadzaam om regelmatig te sporten. Sporten is natuurlijk niet alleen goed voor het verminderen van cellulite, maar is altijd van belang bij een goede algehele gezondheid. Voor het verminderen van cellulite kun je het beste gerichte oefeningen doen voor benen en billen. Het beste is een combinatie van krachttraining én cardio, omdat je zo spieren kunt opbouwen, waardoor je billen en benen strakker zullen worden en je je bloedsomloop kunt verbeteren door het doen van cardio trainingen.
Bloedsomloop verbeteren voor het verminderen van cellulite
Je kunt je bloedsomloop ook verbeteren door de huid te stimuleren in de vorm van een (harde) massage. Neem bijvoorbeeld een massage borstel met punten en masseer de plekken waar je last hebt van cellulite. Je kunt dit het beste doen in een warm bad of onder de douche. Door warm water te gebruiken, wordt de doorbloeding extra gestimuleerd. Wanneer je het warme water af en toe afwisselt met een koude douchekop (ongeveer een halve minuut), wordt de bloedsomloop weer extra gestimuleerd. Ook zijn er bij schoonheidsspecialisten speciale apparaten die de doorbloeding kunnen verbeteren. Dit is natuurlijk wel een stuk duurder dan wanneer je zelf aan de slag gaat met massagehandschoenen en massageborstels.
Hoe kun je cellulite voorkomen?
Cellulite ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van factoren. Vaak speelt een ongezonde levenstijl, te weinig beweging, roken, alcohol of hormonen een rol bij het ontstaan van cellulite. Als je cellulite dus wilt voorkomen, is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk probeert te leven en voldoende bewging krijgt. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om heel de dag op kantoor in een stoel te zitten. We krijgen tegenwoordig vaak te weinig beweging, waardoor er sneller cellulite kan ontstaan. Dit komt vooral door de verslechterde boedsomloop wat een vicieuze circkel tot gevolg heeft:
“Doordat de doorbloeding op sommige plaatsen wat slechter wordt, kunnen er minder voedingsstoffen worden aangevoerd en dus ook minder afvalstoffen worden afgevoerd. Doordat de afvalstoffen niet goed genoeg meer kunnen worden afgevoerd, ontstaan er onderhuidse ophopingen van afvalstoffen tussen de vetcellen. Hierdoor kan het vocht en afvalstoffen niet gelijkmatig worden verdeel onder je huidoppervlakte wordt de doorbloeding alleen nog maar slechter. Wat weer leidt tot meer ophopingen en dus nog meer en grotere putjes en bobbeltjes. Dit kan worden versterkt doordat je te weinig water drinkt en de afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden, ook tekorten aan voedingsstoffen door het eten van verkeerde ongezonde voeding kunnen de reden zijn voor het ontstaan van cellulite”.
Probeer dus je voeding wat aan te passen, meer te sporten en vaker bewegen en masseer en scrub je lichaam stevig om de cellulite te verminderen.