Press ESC to close

KOKOSOLIE

Wat is kokosolie

Kokosolie is een soort vet dat afkomstig is van de kokosnoot. De kokosolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie is hard bij kamertemperatuur, maar het heeft een smeltpunt tussen de 28 en 37 graden Celsius kokosolie en kokosvet is exact hetzelfde, het wordt door elkaar gebruikt maar het is hetzelfde. Vanwege de gezonde eigenschappen van kokosolie wordt het ook wel de gezondste olie ter wereld genoemd. Je kan de kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is het te hard om te gebruiken.

De voordelen van kokosolie

hennepzaadKokosolie heeft een lager gehalte aan calorieën dan andere vetten. Als je alle vetten die je normaal gesproken per dag gebruikt vervangt door kokosolie, dan heb je al een voordeel van de verminderde inname van calorieën. Dat is dus al een stuk beter. Vetten zijn onder andere onder te verdelen in verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen. Kokosolie bestaat voornamelijk uit middellange-keten vetzuren, terwijl de meeste vetsoorten voornamelijk uit de lange-keten vetzuren bestaan. Middellange- keten vetzuren bieden zich direct aan als energie, waardoor je minder moe zult zijn en in plaats van dat het vet opgeslagen wordt, wordt het dus direct gebruikt. Daarnaast bevat kokosolie geen transvet, dit is het gevaarlijkste soort vet en kan erg schadelijk zijn voor je hart- en bloedvaten. Als je last hebt van een trage stofwisseling, helpt de kokosolie deze te versnellen. Dit komt doordat de vetzuren in kokosolie makkelijk verteerbaar zijn en sneller opneembaar zijn voor je lichaam. Een snellere stofwisseling zorgt voor een snellere verbranding, waardoor je sneller en makkelijk afvalt. Ook het bakken in kokosolie is een stuk gezonder, niet alleen door de boven genoemde voordelen maar ook omdat bijvoorbeeld olijfolie sneller gaat oxideren. Olijfolie kun je verhitten maar boven de 180 graden ontstaat er gevaarlijke stoffen, kokosolie kan een hogere temperatuur bereiken zonder dat het gaat oxideren of roken.

De nadelen van kokosolie

Ondanks dat de kokosolie minder calorieën bevat dan andere vetten en oliën, blijft het een caloriebom. Een eetlepel bevat gemiddeld 120 kilocalorieën. Zoals eerder gezegd stimuleert kokosvet juist het gewichtsverlies dan dat je er van aankomt, maar dat betekend niet dat je het onbeperkt kunt eten. Kokosolie is een stuk duurder dan bijvoorbeeld zonnebloemolie, het is dus best duur om geregeld te gebruiken.

Gebruik van kokosolie

Kokosolie kun je gebruiken ter vervanging van alle vetten. Je kan kokosolie bijvoorbeeld gebruiken om in te bakken of zelfs frituren. Maar je kan het ook gebruiken in een smoothie of op je boterham. Ook gebruiken veel mensen het als verzorgingsproduct, je kan het als haarmasker gebruiken, massages mee geven, droge of schrale huid mee verzorgen het is dus een veelzijdig product.

Vermijd geraffineerde kokosolie

Belangrijk is om bij de aankoop van de kokosolie erop te letten dat je een niet geraffineerde soort koopt. Al de genoemde voordelen gelden alleen voor kokosolie die niet geraffineerd is. Als de kokosolie geraffineerd wordt, worden alle voedingsstoffen eruit gehaald en hou je waardeloze, maar goedkope kokosolie over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *