Press ESC to close

LIJNZAAD

Wat is Lijnzaad?

Lijnzaad is het zaad van het vlas gewas en bevat veel (35%) olie. Het heeft een beetje een nootachtige, bittere smaak. De zaden zijn bruin of donker geel van kleur en gemiddeld 5 millimeter groot. Van lijnzaad wordt lijnzaadolie gemaakt. Met behulp van een oliemolen wordt het lijnzaad geperst. Lijnzaad of lijnzaadolie wordt in allerlei producten gebruikt zoals, in salades, pannenkoeken smoothies of bijvoorbeeld in kwak of yoghurt.

De voordelen van Lijnzaad

is lijnzaad olie gezond

Lijnzaad bevat veel alfa-linoleenzuur (omega-3-verzuur), dit is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en calium. Maar lijnzaad staat vooral bekend voor het bevorderen van de stoelgang. Er zitten veel vezels in die zich in de darmen vol zuigen met vocht waardoor de darmen sterk worden gestimuleerd. Verder reinigt het de darmen en geeft het een verzadigd gevoel, iets wat je tijdens het afvallen goed kunt gebruiken! Ook staan de omega 3 vetzuren erom bekend dat ze helpen bij het verbranden van vet.

Invloed op de bloedsuikerspiegel

Een andere eigenschap van lijnzaad is dat lijnzaad voorkomt dat ingenomen suikers snel opgenomen worden in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat de bloedsuiker schommeling beperkt kan worden. uit onderzoek is gebleken dat vanwege de hoge dosis antioxidanten het hormoon gerelateerde kanker zoals prostaat- en borstkanker kan helpen voorkomen. Helaas is dit geen zekerheid, het kan slechts helpen voorkomen in sommige gevallen.

De nadelen van Lijnzaad

Gebruik lijnzaad met mate en eet geen grote hoeveelheden per dag. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen of cassave. Het lichaam kan deze cyanogenen omzetten in de gifstof cynanide. Een te hoge dosis van cyanide kan de ademhaling belemmeren en zelfs een hartstilstand veroorzaken. Hoe fijner het zaad gemalen wordt, hoe groter de kans is dat de schadelijke stoffen opgenomen worden door je lichaam.

Gebruik van Lijnzaad

lijnzaadjes

Je kan lijnzaad het beste gebroken kopen, als je het heel koopt kan je lichaam het niet verwerken, zullen de stoffen niet opgenomen worden en verlaat het lijnzaad je lichaam weer in zijn geheel. Je kunt wel heel lijnzaad kopen en het dan zelf breken met een vijzel of keukenmachine. Het is wel af teraden om lijnzaad of lijnzaadolie te gaan verhitten omdat dan de voedingsstoffen verloren gaan.

Lijnzaad is relatief goedkoop

Het voordeel van lijnzaad ten opzichte van andere superfoods is dat het relatief goedkoop is. zo’n 500 gram is er al voor minder dan 2/3 euro te koop.

Ervaringen met lijnzaad en afvallen

Jouw ervaring hierbij? Heel graag! Stuur een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *