Macronutriënten

obese

De belangrijkste voedingsstoffen die jij nodig hebt om geestelijk en fysiek gezond te blijven zijn koolhydraten, vet, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en water. Voor een gezond en fit lichaam is het belangrijk dat we deze voedingscomponenten in de juiste verhoudingen binnen krijgen. We kunnen twee hoofdgroepen onderscheiden: macronutrienten en micronutrienten .

Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn macronutrienten . Dit zijn de enige voedingsstoffen die ons energie kunnen geven. Je hebt alle vormen van macronutriënten nodig om je lichaam normaal te kunnen laten functioneren. Toch hebben ze ieder een ander effect op vetverbranding.

Wat zijn vetten precies?

Vetten nemen in onze voeding een belangrijke plaats in. Vetten worden als voedingsmiddel gebruikt, maar ook verwerkt in levensmiddelen. Voedingsvetten leveren energie aan het lichaam, naast energie wordt vet ook gebruikt voor celmembranen, zenuwweefsel en hersenen.

Combinatie van vetten en koolhydraten

Van vet alleen kom je niet zo snel aan, maar de combinatie van vetten en koolhydraten wel. Het is voor ons lichaam veel makkelijker om energie te halen uit de koolhydraten die we eten, dan om opgeslagen vet te verbranden. Als je lichaam steeds weer koolhydraten verbrand om energie te krijgen dan wordt je vetstofwisseling steeds trager. Wanneer je wilt afvallen moet je je lichaam dwingen om de vetreserves te gaan verbranden en daar energie uit te halen in plaats van door het eten van koolhydraten.

Vet en overgewicht

omega 3

Veel mensen denken dat je van vet eten aankomt en dat vet dus de boosdoener is voor overgewicht. Vet is niet per definitie slecht voor je lichaam, integendeel je lichaam heeft vet nodig om normaal te kunnen functioneren. Vet heeft verschillende functies, niet alleen is het een brandstof voor het lichaam, het is ook een bouwstof wat zich in lichaamsvellen bevindt en vet is een transportmiddel, en transporteert onder andere bepaalde vitamines. Vet is dus helemaal niet alleen maar slecht. Het is alleen zo dat niet alle vetten goed zijn voor je lichaam zijn.

Vetten op Productetiketten

Vaak zie je op etiketten van producten uit de supermarkt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verzadigde- en onverzadigde vetten. Het verschil tussen die twee is de samenstelling van de vetzuren. De scheikundige structuur van verzadigd vet kenmerkt zich door het ontbreken van een dubbele binding in de vetzuren.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten bevinden zich vooral in dierlijke producten zoals melkproducten, kaas, roomboter, rundvlees en bijvoorbeeld ook in plantaardige vetten (kokosvet of palmolie). Een kenmerk van verzadigde vetten is dat ze gestold zijn bij kamertemperatuur. Verzadigd vet zorgt ervoor dat de cholesterolspiegel stijgt. Een stijging van het cholesterol kan er voor zorgen dat er in de bloedvaten vet ophoopt, waardoor je een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten. Je hoeft geen verzadigd vet te eten omdat je lichaam het nodig heeft, je lichaam kan namelijk zelf verzadigde vetzuren aanmaken, bijvoorbeeld uit suikers en andere vetten. Het lichaam heeft verzadigde vetten niet nodig als voedingsstof, het lichaam gebruikt verzadigd vet als energiereserve of als bescherming van organen. Waardoor je dus aan kunt komen.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten vind je vooral terug in plantaardige producten, zoals olie, noten en vis. Een kenmerk van onverzadigde vetten is dat het vloeibaar is op kamertemperatuur. Onverzadigd vet heeft een positief effect of de cholesterolgehalte. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat de slechte cholesterolwaardes verlagen en de goede cholesterolwaardes verhogen.

Transvetten

transvetten

Transvetten zijn schadelijke vetten. Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor je gezondheid dan verzadigd vet. Transvetten zijn vetzuren die ontstaan door een proces waarbij ze plantaardige olie omzetten tot vast vet. Dit wordt gedaan omdat gehard vet langer en makkelijker houdbaar is en omdat het goed te verwerken is in bijvoorbeeld koeken en snacks. Transvet is erg slecht voor je gezondheid. Het verlaagt namelijk de goede cholesterolwaardes en verhoogt de slechte cholesterolwaardes. Daarnaast is het lastig om te zien of er transvet in een product zit.

Fabrikanten en transvetten

Fabrikanten zijn namelijk niet verplicht om de hoeveelheid transvetten op het etiket van een product te zetten. Wel kun je er op letten of op het etiket gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd vet staat, als dit er op staat dan is de kans erg groot dat er transvet in het product zit. Deze producten kun je sowieso beter laten staan. Transvet kan alleen gemaakt worden in een fabriek. Er bestaat ook natuurlijk transvet, dit vind je bijvoorbeeld in vette zuivelproducten zoals roomboter of vet vlees. Hierin zit een klein beetje transvet, gelukkig is dit een ander soort transvet en is dit niet schadelijk voor het lichaam. Het door een fabriek geproduceerde onnatuurlijke transvet is wél schadelijk.

Vragen over vetten in je dieet

Verschillende diëten schrijven verschillende soorten en hoeveelheden vetten aan die je per dag binnen zou moeten krijgen. Heb je een vraag over hoeveel vetten je dagelijks binnen moet krijgen in combinatie met jouw doel om af te vallen? Stel je vraag dan hier:.

naam

vraag

email