Press ESC to close

OP EEN VERANTWOORDE MANIER KOOLHYDRAATARM ETEN

Zo eet je verantwoord koolhydraatarm

bijenpollen

Een koolhydraatarm dieet is niet meer weg te denken uit het lijstje met verschillende soorten diëten. Een koolhydraatarm dieet betekent dat je een dieet volgt wat weinig koolhydraten bevat. Dit is een manier om af te vallen, omdat je lichaam in plaats van glucose vet gaat gebruiken om energie te verbranden. Maar wat zijn koolhydraten precies? En hoe ziet een verantwoord koolhydraat arm dieet eruit?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn de primaire energieleveranciers voor je lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat ze in glucose worden omgezet wanneer ze het lichaam binnenkomen. Glucose is de eerste bron van energie die het lichaam gebruikt.

Je hebt enkelvoudige koolhydraten, deze leveren snel energie en zorgen ook voor een onstabiele bloedsuikerspiegel. Dit zit bijvoorbeeld in snoep, koek, frisdrank, witte pasta, witte rijst en kant-en-klare sauzen. Dit is dus niet de meest gezonde optie. Daarnaast heb je ook meervoudige koolhydraten. Deze leveren meer voedingsstoffen en verzadigen beter. Je vindt dit type koolhydraten in groenten, peulvruchten, volkorenproducten en noten.

Eigenlijk is dit het verhaal van goede v.s. slechte koolhydraten: enkelvoudige v.s. meervoudige koolhydraten. Tot slot zijn er nog verteerbare en onverteerbare koolhydraten. Het grootste verschil is dat verteerbare koolhydraten worden opgenomen als energiebron en onverteerbare koolhydraten niet. Ze zijn echter wel belangrijk voor de functie van de darmen.

Hoe ziet een gezond koolhydraatarm dieet eruit?

Een koolhydraatarm dieet kan een optie zijn om af te vallen, omdat het zorgt voor een mindere schommeling in je bloedsuikerspiegel en je dus minder snel steeds wilt eten. Ook zorgt het ervoor dat de hogere hoeveelheid vetten en eiwitten je een meer verzadigend gevoel kunnen geven en je lijf dus vet als energiebron gaat gebruiken. Belangrijk om te weten: koolhydraten zijn op zichzelf niet de boosdoener van overgewicht of andere gezondheidsklachten. Het kan wel bijdragen aan het ontstaan van die klachten. Denk bijvoorbeeld aan Diabetes type 2, wat vaak wordt gelinkt aan het overmatig eten van enkelvoudige koolhydraten.

In principe gaat het er altijd om, wanneer je wilt afvallen, dat je meer verbruikt dan je binnenkrijgt. Met een koolhydraatarm dieet kun je deze weg misschien makkelijker bewandelen, maar dit is voor iedereen anders. Desalniettemin gaat het er bij een koolhydraatarm dieet omdat je meer vetten en eiwitten gaat eten en maar maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Dit is extreem laag. Er zijn gelukkig tal van vullende en voedende recepten voor een gezonde koolhydraatarme maaltijd te vinden online en de variatie is enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *