Press ESC to close

TIPS AFVALLEN

Afvallen betekent een negatieve energiebalans

De essentie van afvallen is dat als jij vandaag meer calorieën hebt binnengekregen dan dat je vandaag in totaal verbrandt, dan kom je aan. Verbruik je meer dan er is binnengekomen, dan val je af. Zo simpel is de logica achter afvallen. Dus onze afvallen tip is: tel hoeveel calorieën je verbruikt en binnenkrijgt. Als je niet weet hoe je jouw dagelijkse calorie inname en verbuik eenvoudig bij kunt houden, laat het ons weten. en wij helpen je. Als je wilt afvallen kun je zorgen dat je jouw calorie inname vermindert(gezonder en minder eten) of je calorie verbruik verhoogt(door te sporten bijvoorbeeld). Het best is natuurlijk een combinatie van die twee: gezonder eten en meer sporten.

Minder eten en een verzadigd gevoel

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam, maar eiwitten hebben ook nog andere prettige functies. Eiwitten werken namelijk verzadigend. Dus je hebt langer het gevoel dat je op een gezonde manier ‘vol’ zit en daardoor ga je minder snel snacken. Tevens is het zo dat het lichaam er langer over doet om eiwitten te verbranden dan enkelvoudige koolhydraten. Daarnaast geldt voor eiwit inname tijdens het afvallen dat spiermassa minder snel verloren gaat.

Kies producten rijk aan onverzadigde vetten

Vaak denkt men ‘vetten zijn ongezond’. Maar dat is niet helemaal waar want de onverzadigde vetten zijn gezond. Als je op een etiket van een product vet ziet staan, kijk dan altijd of het over onverzadigde of verzadigde vetten gaat. En als vuistregel probeer zo min mogelijk verzadigde vetten en transvetten binnen te krijgen. Gezonde vetten zitten veelal in noten en vis.

Brood en andere graanproducten

Brood is voor de meeste mensen niet eens zo slecht in vergelijking hoe er tegenwoordig vaak over brood wordt gedacht. Het is echter wel van belang wélk brood je eet. Bruin of wit brood is af te raden, hier zitten erg veel koolhydraten in maar volkorenbrood is juist gezond en er zitten vezels in die je nodig hebt. Vezels verminderen de kans op overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en vezels zijn goed voor de darmwerking.

Voordat je iets eet: drink water!

Dit vinden wij zelf een van de beste tips die er is om gezond af te vallen. We bestaan allemal voor ruim 70% uit water. Water heeft verschillende functies in ons lijf. Water is het belangrijkste transportmiddel dat voedingsstoffen naar verschillende plaatsen in het lijf kan transporteren. Water vervoert ook de afvalstoffen in het lijf die uiteindelijk uitgeplast worden. Water zit ook tussen de eiwitstructuren van de cellen en fungeert dan ook als bouwstof. Dus voordat je iets gaat eten of het nou in de ochtend, middag of avond is: drink een glas water want je voelt je eerder ‘vol’ als je daarna gaat eten.

Onbewerkte voeding > bewerkte voeding

Bewerkte voeding is voeding die door de mens lekkerder is gemaakt en niet direct uit de natuur komt. Denk hierbij aan chips, worst, filet american, brood, noten met een krokant jasje enzovoort. Alles wast niet direct uit de natuur komt is bewerkt en daarmee ongezonder dan natuurlijke voeding. Alle dranken zoals bier, cola, ice tea etc.. zijn bewerkt. Water en vers sap uit fruit is onbewerkt. Onze tip is dus: eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan ‘langzame’ koolhydraten

Koolhydraten zitten in erg veel voedingsmiddelen. Het zijn suikers of zetmeel dat in het lichaam omgezet wordt in glucose en dat geeft ons energie. Als die energie direct wordt verbruikt is dat prima en kom je niet aan, maar als deze energie niet wordt vebruikt dan wordt het opgeslagen als vet. Hoe vaker en sneller de koolhhydraten worden omgezet in energie hoe sneller je aan komt. Dus kies voor complexe koolhydraten zodat het lichaam er langer over doet om deze om te zetten in energie. draten.

Meelproducten en afvallen

Meelproducten zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan snelle koolhydraten en geven dus snel hun energie af aan het lichaam. Omdat veel mensen tegenwoordig een kantoorbaan hebben en weinig bewegen overdag vebruiken ze die energie niet en komen ze langzaam aan. Meelproducten zijn tevens ook bewerkte producten en daardoor sowieso minder goed voor je gezondheid dan natuurlijke producten. Dus vermijd of minder met: pasta, brood, rijst en stokbroden.

Groente kun je altijd eten en in principe zoveel als je wilt

Koffie op zich is niet zo slecht, maar met name de toevoegingen bij een espresso of een cappuchino maken je koffie ongezond. Natuurlijk is een bak koffie per dag niet erg, maar meestal worden het er al meer en zodra je aan 4-5 koffies per dag zit heb je alweer een slechte gewoonte erbij. Matig je koffiegebruik en let ook op wat voor koffie je drinkt en wat je er in doet. Laat sowieso de suiker staan.

Hoe drink jij je koffie?

Als je iemand bent die dagelijk meerdere koppen koffie drinkt. Ben er dan van bewust hoe je deze koffie drinkt. Is het met suiker? Zo ja, begin dan met het drinken van je koffie zonder suiker. Drink je meer dan drie koppen koffie per dag? Probeer dan te minderen en drink eens een glas water.

De grootte van je bord doet er toe

Mensen met overgewicht scheppen vaak erg veel op tijdens het eten. Probeer eens een wat kleiner bord want dan zul je vaker moeten opscheppen en het blijkt dat mensen dan toch minder gaan eten bij een kleiner servies.

Wil je meer concrete tips ontvangen over afvallen of hulp bij het tellen van je calorie inname?

naam

Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *